www.Voininatangra.org
 
 
 
НАЧАЛО   АКТУАЛНО   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ
  
   РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Саракт

Форум на Движението -> Хората-Лъвове


Страници: (4) « първа ... 2 3 [4]  ( последно съобщение ) Reply to this topicStart new topic

> Хората-Лъвове, поколението на Великата Майка
iss
Quote Post


Отдаден
*******

Група: Участници
Съобщения: 1 090
Участник # 365
Дата на регистрация: 8-May 06Скалната крепост Сигирия - Скалата на лъва
Скалата на лъва, издигаща се на 200 м. над околната равнина, е част от комплекс, включващ още два правоъгълни участъка на изток (90 хектара) и на запад (40 хектара), заобиколени от два рова и три крепостни вала. Построения на върха дворец бил от мрамор със свои резервоари за питейна вода и за внушителните му размери днес говорят единствено развалините.

Сигирия е преди всичко известна със скалните си рисунки, оцелели по западната стена. На тях са изобразени 21 изящни женски фигури, които сякаш се носят из въздуха и затова са наричани "Девойките от небесата". Те често са сравнявани по прелест с индуските рисунки в Аянта. Няма единодушно мнение какво изобразяват фреските — дали това са небесни танцьорки аспари, които от небето обсипват земята с цветя, или са богини на дъжда и мълниите, или погребална процесия, или церемония в двореца на Касапа, или просто девойки, които се къпят в езеро.
http://www.hobyto.com/post/1462
--------------------
Душа-Душа да не поробва и Дух-Дух да не подвежда!
PM
Top
iss
Quote Post


Отдаден
*******

Група: Участници
Съобщения: 1 090
Участник # 365
Дата на регистрация: 8-May 06Комплексът, съдържащ красиви градини, езера, фонтани, храм и дворец, е построен с геометрична прецизност. Днес обаче крепостта Сигирия е до голяма степен в руини, но още могат да се видят интересни останки от кралския трон и басейн. Водната градина в крепостта Сигирия е особено впечатляваща, имайки предвид техниките, които са били използвани при изграждането й. Тя има система за отводняване, съоръжения за охлаждане, както и приятен и красив декор, които правели почивката тук идеална. До наши дни от лъва са останали единствено само лапите му и зидария, която е била част от стълбата. Останки от рисунки има и в някои пещери в основата на скалата. От особено значение е изображението на тавана на пещерата Качулката на кобрата. Пещерата, която има уникална форма, съществува от преди новата ера. Изображението представлява интересно съчетание от геометрични и сложни комбинирани вретеновидни и раконовидни мотиви.
http://sfw.org.ua/index.php?newsid=1148977179
Още интересни снимки:
http://forum.hobbykafe.com/viewtopic.php?f=17&t=907
Този комплекс ми прилича на Град на хората-лъвове... smil4334ad1724132.gif

ето и "Качулката на кобрата"
--------------------
Душа-Душа да не поробва и Дух-Дух да не подвежда!
PM
Top
trak
Публикувано на: 28.2.2012, 11:24
Quote Post


Често пишещ
****

Група: Участници
Съобщения: 690
Участник # 1 912
Дата на регистрация: 21-June 09Далечни сведения за хора лъвове из други народи.
Сигалезците (синхали) дошли на остров Цейлон (дн. Шри Ланка) по засвидетелсвани доказателства ок. 5 в. Пр. Хр. Те имат древна легенда, че произлизат направо от хората –лъвове и са лъвски народ (siṃha- лъв .) В 1500 годишната шриланкска хроника Mahavamsa , базираща се отначало на устни предания, има сведения, които сочат, че народа произлизащ от хората –лъвове, 5-6 век Пр. Хр., намиращ се в този момент при Gulf of Kambay ,преминава към Шри Ланка, а друга част се отправя към дн. Малдиви. На Малдивите е останала устна легенда за този лъвски народ.
Друга легенда говори че от Северна Индия идващия внук на лъва Vijaya се преселва на Шри Ланка със свои войни. През последните векове сингалезите можество пъти са поробвани, избивани и ограбвани от Западни нации, доста неща са унищожени,което води закономерно до факта, че много малко или изобщо първоначални артефакти не са запазени от лъвския народ (с изключение на устните предания).
От древната устна легенда за шриланкските хора-лъвове днес е останало съвсем малко, затова има и множество нейни версии.Друг проблем е , че първоначалната легенда е множество пъти изменяна през вековете ,според превода на дадения език.
PM
Top
0 човека преглеждат тази тема сега (0 гости, 0 анонимни)

Topic OptionsСтраници: (4) « първа ... 2 3 [4]  Reply to this topicStart new topic

 

Нови участници
CelindaMon 2017/1/23
SolTincher 2017/1/23
AntonMatam 2017/1/23
VanceSpyer 2017/1/23
TimmyB3128 2017/1/22