www.Voininatangra.org
 
 
 
НАЧАЛО   АКТУАЛНО   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ
  
   РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Саракт

Форум на Движението -> Ранули-тържество на мегалитната архитектура


  Reply to this topicStart new topic

> Ранули-тържество на мегалитната архитектура, и древния български дух
Йордан_13
Публикувано на: 4.11.2012, 21:38
Quote Post


Администратор
*******

Група: Админ
Съобщения: 11 455
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06Снимките са само от последното ни посещение на светилищния комплекс, през отминалия месец, което бе венецът на нашето пътуване, започнало от Еленският Балкан и продължило през Странджа. Тук ще видите част от древната ни мегалитна архитектура, от расата на титаните, създали невероятните конфигурации на мегалити и трилитони, носещи в себе си първата организация на материята в идея за съвършената хармония, в която малкото, може да носи голямото, голямото да се одухотворява от малкото. Една концепция на реда, който може да бъде създаден от хаоса, без да се заличава самият хаос, концепция за йерархията, в която липсва самата йерархия. Тук има своебразна каменна библиoтека от животински видове, познатите ни вече долмени в тяхните мега, прото и последни късни форми, белег на угасващата сила на духа в материята. Ще видите и как в близките до нас времена, светилището е превърнато в огромна каменоломна/каменна кариера, която неминуемо е унищожила немалка част от древните образци, но затова пък на свой ред е създала нови такива. Тук камъните са използвани за какво ли не: от тях са правени каменни бойни топки, павета, сгради, каменни колони. Най-любопитното за нас си остава находището на каменни колони (6 на брой открити), които са изсичани на место. Нарекохме техния стил "египетски", поради явното им сходство с обелиските в Египет. Досега ние не сме прочели нищо за тях в официалните източници. Неописуемо е състоянието на духа, с което бяхме окрилени, когато стъпихме там и ни изпрати светилището, с благодатния и мощен дъжд, с който бяхме изпратени, и в който "Оти ми плачеш ми бубайко" се превърна не само в родопска песен. Ранули ни обдари богато, не само като нови страници, от своето минало, но и като втъка в тъканта ни бъдещето, по един невероятен начин. Велик е Ранули, велик е, защото е скрил една от големите тайни на Българският народ. Ние казваме: Българският народ, защото не искаме да го делим на компоненти, както го правят учените и спорят със столетия кои били траки, кои били некви славяни, че и некви прабългари. Ние не искаме да фрагментираме Българският народ, да създаваме мода по "траките" днес, както имаше преди време мода по "славяните и прабългарите". Ние не се увличаме по модни течения в науката, създавани с изключително користна цел, да обслужват определени личности в манията им за величие или определени кръгове в манията им за власт над съзнанието на Българите. Затова ние казваме: Българският народ! Той е бил, е и ще бъде!

Всички снимки от албума в 3 страници, тук
http://www.voininatangra.org/modules/xcgal...lbum=320&page=1
PMEmail Poster
Top
Йордан_13
Публикувано на: 14.11.2012, 15:24
Quote Post


Администратор
*******

Група: Админ
Съобщения: 11 455
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06РЕТРОСПЕКЦИЯ


Общ изглед от Ранули
http://www.voininatangra.org/modules/xcgal...44/DSC_0083.JPG

Протодолменна форма/каменна маса

http://www.voininatangra.org/modules/xcgal...44/DSC_0184.JPG

http://www.voininatangra.org/modules/xcgal...44/DSC_0151.JPG


Каменен трон или долмен?

http://www.voininatangra.org/modules/xcgal...44/DSC_9933.JPG

Мега долмен или каменна врата към други светове...

http://www.voininatangra.org/modules/xcgal...44/DSC_0198.JPG

Класически долмен (разрушен)
http://www.voininatangra.org/modules/xcgal...44/DSC_0064.JPGЖабата (ранула) – един от най-ярките мегалити в светилищния комплекс
http://www.voininatangra.org/modules/xcgal...44/DSC_9931.JPG

“Камъкът на Равновесието”. Намира се над пещерата в комплекса, нарочена през това лято от Овчаров за “пещера-утроба”

http://www.voininatangra.org/modules/xcgal...avnovesieto.jpg

Самата пещера (общ изглед)

http://www.voininatangra.org/modules/xcgal...D%E8%E50984.jpg

Скален комплекс с три скални коридора и “мегалитни запушалки”(снимката да се гледа обърната на 90 градуса). Подобен тип светилища са характерни за целия Родопски масив. Примерно: Караджов камък, Беланташ, Скалето при Црънча. Момица при Скобелево и т.н. т.н.

http://www.voininatangra.org/modules/xcgal...44/DSC_9978.JPG


Мегалити
http://www.voininatangra.org/modules/xcgal...44/DSC_9985.JPG

http://www.voininatangra.org/modules/xcgal...44/DSC_0155.JPG

http://www.voininatangra.org/modules/xcgal...44/DSC_9965.JPG

Следите от промишления добив на камъни от Ранули

http://www.voininatangra.org/modules/xcgal...SC_0018%7E0.JPG

http://www.voininatangra.org/modules/xcgal...44/DSC_0013.JPG
http://www.voininatangra.org/modules/xcgal...44/DSC_0097.JPG

Каменните колони. Открихме ги още на второто ръчкане в района на светилището. Те са в частта “Бегликташ” по посока връх “Китка”. При това ходене, открихме още едно тяхно находище. Нарекохме стила им “египетски”, поради явното им сходство с египетските обелиски, независимо техните доста по-малки размери и по-груба изработка. (Египетският обелиск http://www.biancoloto.com/anticroma/navona/3.jpg ). Най-близкия и сходен образец до тях в днешна България е обелиска от Лесичери
(Обелиск Лесичери http://www.nasamnatam.com/usergal/2021/thumbs/obelisk.jpg)
Тук, в интернет пространството, бяхме упрекнати от последователи на Фол, че правим, цитирам “некоректни алюзии и оприличавания” ! Интересно чии алюзии и оприличавания са коректни, само тези на Фол, Овчаров, Лещаков и си е? Айде бе. Не можеш да кажеш на чушката, че е домат. Изкажете становището си, дами и господа, не ни обвинявайте в “некоректни алюзии и оприличавания”!


Каменните колони от района на “Беглик таш”

http://www.voininatangra.org/modules/xcgal...SC_0025%7E0.JPG


http://www.voininatangra.org/modules/xcgal...44/DSC_0031.JPG


http://www.voininatangra.org/modules/xcgal...44/DSC_0042.JPG

http://www.voininatangra.org/modules/xcgal...44/DSC_0036.JPG


Керамика от Ранули с една каменна бойна топка

http://www.voininatangra.org/modules/xcgal...44/DSC_0164.JPG

Керамично парче от пещерата при Ранули, което е уникално по своята “орнаментика”.

http://www.voininatangra.org/modules/xcgal...44/DSCN4798.jpg

Но за него, ще говорим, по-натам, когато тълмим названието Ранули. Според мен е част от купа. Това, което можем да кажем сега е, че стила на изображението върху него, тип “рибарска мрежа”, много напомня за изначалните такива изображения през неолита, макар това парче да е много по-ново, на пръв поглед. Нека да видим какво е писано за този тип изображения през неолита:

“... паници с полусферична форма, поставени на ниско пръстеновидно краче. Някои от тях са рисувани с бяла боя на червена основа. Орнаментът е от пресичащи се коси успоредни линии, образуващи мрежа от ромбове, а също така от снопчета успоредни начупени линии, от прави успоредни линии, които понякога оформят редица от малки квадратчета. Тези орнаменти са рисувани с бяла боя на червена основа. Боята е от високо качество и има блясъка на порцелан.” (Из “Градешница”, Наука и Изкуство, София, 1974 г.)

Керамика от района на Бегликташ

Първом трябва да видите ето тази скала, която представлява нещо като скален навес и се намира на около 30 метра, вдясно от каменните колони

http://www.voininatangra.org/modules/xcgal...44/DSC_0063.JPG

Тя е била част от древно жилище, парчетата от глинения под на което се търкаляха около нея (парчетата от трамбования глинен под http://www.voininatangra.org/modules/xcgal...4/DSC_0056.JPG)

Най-интересното от всичко е, че прасетата бяха изровили керамика с белези от неолита, каменно медната, бронзовата епохи, и едно парче с белези от античността. Най-много беше керамиката от каменно-медната епоха. Резонно е, човек да си зададе въпроса, дали тук става въпрос за древен музеен работник;))) събрал на едно място керамика от разни епохи или скалата е била вид оброк/светилище, (до която е имало жилище), използвано през различните исторически епохи? Отговор на това трябва да даде официоза. И има ли връзка между каменните колони и това място? Или всичко е въпрос на случайност?...

Да вземем например това парче керамика

http://www.voininatangra.org/modules/xcgal...44/DSCN4817.jpg

То носи белезите на керамиката от ранния неолит, за която е написано: “В началото на ранния неолит, керамиката била монохромна, изработена грубо от непречистена глина, орнаментирана само с вдлъбнат или ръбов орнамент, прекъсван от вдлъбвания, поставян обикновено по външната страна на устията и по най-изпъкналата им част” ( Из “Прародината на траките”, Петер Детев)

Това парче керамика има точно тези белези, като шнуровия орнамент е по най-изпъкнала му част. Подобна характеристика имат и питосите от ранната каменно-медна епоха.


Дръжка на съд от късната каменно-медна епоха

http://www.voininatangra.org/modules/xcgal...44/DSCN4825.jpg

Парче керамика от груба, непречистена глина, съвсем ясно изрязващо женска гръд. Дори в основата си то е подчертано с окръжност, за да изрази ясно женската гръд. Вероятно е било разположено под устието на съда. Подобни са съдовете от късната каменно-медна епоха.


http://www.voininatangra.org/modules/xcgal...44/DSCN4811.jpg


Част от паница от груба непречистена глина, с дръжки, подобно женски гърди под устието. Поне аз за първи път виждам такъв съд. По белези бих го отнесъл към късната каменно-медна епоха, но може и да греша.

http://www.voininatangra.org/modules/xcgal...44/DSCN4806.jpg


Дебела дръжка от съд, най-вероятно от бронзовата епоха

http://www.voininatangra.org/modules/xcgal...44/DSCN4829.jpg

А тук идва най-интересното парче, което условно бих отнесъл към античността или римската епоха. Не съм много сигурен, затова говоря условно. То е част от съд, най-вероятно голяма чаша или купа, на дъното във вътрешността на която е изобразена петолъчна звезда –пентаграм, с кръг/точка в центъра на звездата.

http://www.voininatangra.org/modules/xcgal...44/DSCN4821.jpg

от другата страна на дъното на съда е изобразена спирала

http://www.voininatangra.org/modules/xcgal...44/DSCN4823.jpg

Не се надяваме медиите да гръмнат по въпроса, а и не е нужно. В крайна сметка за пентаграма е писано много, само искам да добавя, че така вписан във вътрешността на съда, пентаграма в случая се превръща в пентакъл. Явно е, че с този съд са се извършвали магически действия. Повече от ясно е. Но какво прави при много по-стари от него съдове, от древни епохи, които символизират Същността на Великата Майка? Отговорът е много прост и се съдържа в самия пентаграм/пентакъл
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%...%80%D0%B0%D0%BC

“Първоначално пентаграмата е символизирала женското начало. Но с течение на времето това доста се е променило. Този символ е бил включен като част от кампанията на Ватикана за унищожение на езическите религии и похристиянчването. Църквата се борила с езичеството, като обявявала техните богове и богини, също и техните свещени символи, за Зло. В тази битка тризъбецът на Посейдон става вила на дявола, островърхата шапка на мъдреца става магьосническа и вещерска, а пентаграмата - знак на Дявола.”

И още

“За родина на пентаграмата се сочат Шумер, Вавилон. Като астрономическа схема на движението на планетата Венера, пентаграмът се появява първоначално 4000 г. пр. н. е. в Месопотамия. Също така пентаграмът е египетски и шумерски знак за звезда. В египетските гробници небето се обозначавало с пентаграм.
С пентаграм е свързана Венера - като планета (защото движението и наподобява пентаграм - пет завъртания за 8 години) и като богиня, разглеждана като символ на Любовта, на всичко прекрасно и хармонично.”
Това твърдение не е верно, за първи път пентаграмата се появява по нашите земи и това е засвидетелствувано в редица праисторически съдове.
Нашият пентаграм не е случаен и е изключтелно рядко срещан, защото има кръг/точка в центъра си, т.е. запълнен е, по някакъв начин. Тук бих добавил, че към петте посоки или петте измерения на времепространството (пет нива на човешкото съзнание, пет състояния на енергията), които символът сочи, бих добавил, че кръгът/трочката в нашия случай, говори и за едно шесто измерение, което бих определил като посока :”вътре или навътре”. (Другите са нагоре, надолу, наляво, надясно и “нагоре, отгоре” )
http://occultroom.blogspot.com/2011/05/blog-post_03.html
А, ето какво говорят за връзката на пентакъла с древното жречество, което съвремието определя като “вещерство”. Това описание напълно съвпада със същността на нашия пентаграм.
“Според древното вещерство пентаграма служи за доставяне на енергия. Ако пентаграмата седи в кръг (кръгът служи за ограничаване на територия) енергията ще се концентрира единствено в кръгът и в центъра на пентаграмата. Така по този начин вещерския индивид ще има необходимата сила (енергия) за да постигне своите лукави цели. Пентаграмата най-вече в каквото и да е вярване служи за доставяне на енергия, тъй като тя е била свързана със стотици вярваня и хора, който са били свързани до край с нея. По този начин пентаграмата е станала символът им, символ на оставената енергия след като починат.”

Каменната бойна топка открита при керамиката
http://www.voininatangra.org/modules/xcgal...44/DSCN4801.jpg

Каменната бойна топка, открита на черния път (разринат от булдозер) между долмена Змейова къща и Ранули, много добре и фино огладена
http://www.voininatangra.org/modules/xcgal...44/DSCN4804.jpg

Каменни бойни точки то двете части на светилищния комплекс “Бегликташ” и “Ранули”
И сега да ги сравним с каменните бойни топки от праисторическото селище в местността “Заминец”, село Горна Кремена, Мездренско. То е от късната каменно-медна епоха.
http://picbg.net/viewpic.php?u=15032XBGYt&i=676382
за които е написано: “Навсякъде в нашето селище (Заминец) бяха намерени голям брой каменни бойни топки за хвърляне с прашка. Те имат сферична форма, някои екземпляри са грубо очукани, за да се получи желаната форма, но други са добре огладени. По рядко се намират бойни топки за хвърляне с прашка, изработени от глина.”
А сега да ги сравним и с каменните бойни топки от най-късния етап на ранния бронз, при праситорическото селище край Крън, Казанлъшко.
http://muzei-kazanlak.org/Picture10.jpg
От всичко казано дотук, нека погледнем как датират учените целият светилищен комплекс. Тяхното мнение по въпроса не отговаря, на това, което показват новите находки и нека самите те да си го коригират. За това се иска повечко кураж.

“Според откритите досега археологически находки се счита, че светилището е съградено през 14 век пр.н.е., като функционира до 5 в.сл.Хр. По своята същност мястото е изпълнявало подобни функции каквито изпълняват манастирите в наши дни.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B5%...%82%D0%B0%D1%88

По структура на градежа, изследователите отнасят строежа на крепостната стена и на най-старите запазени сгради към епохата на Крито-Микенската цивилизация - 16-14 век пр.н.е.. Живот на върха е имало и хилядолетия преди това, но мащабният строеж е унищожил голяма част от артефактите.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%...%83%D0%BB%D0%B8

PMEmail Poster
Top
Йордан_13
Quote Post


Администратор
*******

Група: Админ
Съобщения: 11 455
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06След публикуването на темата за Ранули, непознат за нас съратник, ни изпрати тези снимки на керамично парче, което намерил на Ранули, за което сме му много благодарни!

http://www.voininatangra.org/modules/xcgal...44/DSCN5134.jpg

http://www.voininatangra.org/modules/xcgal...44/DSCN5139.jpg

http://www.voininatangra.org/modules/xcgal...44/DSCN5145.jpg

На пръв поглед, погледнато, използвайки терминологията на официоза, парчето може да бъде датирано от ранножелязната епоха (12-6 в. пр. хр.). Лично аз, бих го сложил, разглеждайки "орнаментиката" и използвайки официалната терминология към първата фаза на ранножелязната епоха, т.е. 12-11 век пр. хр.
Най-важното от всичко като находка, е, че това парче носи важна информация, тъй като изобразеното по него не е никаква орнаментика, а космогоничен разказ.

Запазената горна част на съда в отделен фриз е налице вълнообразен елемент. Той е сходен с египетския йероглиф за Ну/Нун
(http://popealice.com/wp-content/uploads/2010/08/MU-nun_3d2.jpg)

Това е Вълната-Живот, неразрушимото единство, първичните води, там всичко е едно.
Под него пространствoто е разделено на две по вертикалата. Вдясно е изобразена издигаща се змия, вляво, обърнат с върха надолу триъгълник (предшественик на римското V), в чиито два горни върха са изобразени два кръга. Триъгълника ясно показва извирането на Божествеността/ Светлината от Първичната Вода. Слизайки надолу, тя се индивидуализира и раздвоява. Раздвоява се всичко, за да може слизайки по тази обърната пирамида, да намери единството си отново на земята. Там, Зъмята/Змията ще ги свърже (раздвоените) и ще ги върне обратно, в Небето в едно ново Единство.


PMEmail Poster
Top
Йордан_13
Quote Post


Администратор
*******

Група: Админ
Съобщения: 11 455
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06
Керамични парчета от село Студена и село Сакарци, Хасковско, намерени в камерите на долмените. Тук отново се вижда Змията. Може би затова те са били наричани "змейови къщи". Знае ли човек...
User posted image
PMEmail Poster
Top
antijew
Quote Post


Отдаден
*******

Група: Участници
Съобщения: 1 193
Участник # 747
Дата на регистрация: 10-January 07QUOTE (Йордан_13 @ 6.1.2013, 02:41 )

(http://popealice.com/wp-content/uploads/2010/08/MU-nun_3d2.jpg)


Махам скобите, че объркват връзката.
http://popealice.com/wp-content/uploads/20.../MU-nun_3d2.jpg

п.п. Може и ти да си редактираш мнението.


--------------------
www.xnetbg.com/ne.swf
PM
Top
0 човека преглеждат тази тема сега (0 гости, 0 анонимни)

Topic Options Reply to this topicStart new topic

 

Нови участници
guitman 4/8/2018
Grenadier 9/7/2018
crypto1 17/6/2018
Stefano 15/4/2018
beaea78 11/4/2018