www.Voininatangra.org
 
 
 
НАЧАЛО   АКТУАЛНО   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ
  
   РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Саракт

Меню

Цитат
"Ние можем да наречем всяка истина грешна, ако не е придружена с поне една целувка."
--Фридрих Нитче

Още цитати...

от света : Циганите "дискриминирани" и в Индия
Публикувано от Севар на 28.02.07 (4848 прочита)

На далитите в Индия не се разрешава да носят обувки или да седят на автобусната спирка. Те не получават поща в домовете си, а на децата им не е позволено да се хранят заедно с другите в училище.

Често те стават жертви на жестокости и убийства. Далитите в Индия, наброяващи около 167 милиона души, страдат от физическа и социална дискриминация, докато в същото време Индия е най-голямата действаща демокрация в света.

Според хиндуизма хората са разделени по рождение на четири касти: каста на свещениците, каста на войните, каста на търговците и каста на работниците. Далитите не принадлежат към нито една от тях - наричат ги пренебрежително "недокосваните", "недосегаемите", "нечистите"...

Ако представител на по-висша каста бъде докоснат от далит, той счита себе си за омърсен и преминава през специален ритуал, за да се пречисти от този физически контакт.

Далитите живеят в условия на физическа и социална сегрегация, насилие и неравнопоставеност пред закона. Достъпът им до поземлена собственост, работа, образование и здравеопазване е оскъден.

Официалните полицейски статистики в Индия посочват по 13 убийства на далити седмично, опожарявания на домове и собственост на 5 далитски домакинства седмично, изнасилвания на 3 далитски жени всеки ден.

3000-годишната кастовата система в Индия беше премахната от конституцията от 1950 година. Съществуват индуски школи, които отричат дискриминацията и изключването въз основа на кастов признак като отклонение от тяхната вяра. Далити са заемали и постове на министри, а през периода 1997-2002 г. Индия е имала дори президент далит - Кочерил Раман Нараян.

Въпреки това обаче най-голямата действаща демокрация в света не е в състояние да гарантира основни права и юридическа закрила на това население.

Наскоро Европейският парламент прие резолюция относно състоянието на човешките права на далитите в Индия. В нея се казва, че прилагането на законодателството в областта на защита на правата на далитите остава крайно недостатъчно.

Парламентът призовава правителството на Индия да подобри системата на наказателно правораздаване и да увеличи процента на присъдите срещу извършителите на престъпления срещу далити, съобщава пресцентърът на Европейския парламент.

Той изразява и загрижеността си от липсата на значителни ангажименти на Европейския съюз по отношение на правителството на Индия относно проблема с дискриминацията, основана на кастов признак.

Чрез резолюцията се призовават настоятелно Съвета и Комисията да повдигнат въпроса за този вид дискриминация по време на срещите на върха между Европейския съюз и Индия.

Изразява се очакването, че програмите за развитие на Европейския съюз в Индия включват специфични мерки, целящи подобряване на положението на малцинствата като далитите и другите маргинализирани общности.

Чрез свои предишни резолюции от 2005 г. и 2006 г. Европейският парламент вече е отправял призиви за по-засилено сътрудничество между Индия и Европейския съюз с оглед на подобряването на положението на малцинствата в Индия.

Източник: news.bg

Оценка: 9.00 (6 гласа) - Оцени -


Други новини
1.11.23 - СКАНДАЛНИЯТ ПРЕЗИДЕНТСКИ СЪВЕТНИК УЗУНОВ НА СПА-ХОТЕЛ С РУСКИЯ ПОСЛАНИК
6.10.23 - Тенгриянският шаман Габишев затворен в лудница
10.09.23 - Кан Угедей за преложението да приеме исляма
9.09.23 - Регистрациите в сайта
2.09.23 - Главсека на МВР уволнен заради теч на информация към убиеца на Трактора
26.02.23 - Сюрен - Сирница
12.04.22 - ЖП гара Крематорск , 08.04.2022
23.12.21 - Годината Бури Барс- година Трета
5.12.21 - Как шеф на Мосад направи коалицията в България
23.11.21 - Насилствена ваксинация


Изпращач Коментар
Запознат
Публикуван на: 28/2/2007 17:23  Обновен на: 28/2/2007 17:40
Регистиран: 3/11/2005
От:
Публикации: 1759
 Циганите са търпяни и в България
Изключително ми е полезно да разбера, че има и други държави, които едвам изтърпяват това паразитно племе чандала. Българите нямат никаква нужда от цигани-паразити. Българите имат нужда от съединение помежду си, водени от националната кауза за възход на българския народ, неговата икономика, култура и стандарт на живот. Няма никакъв проблем да се присъединяват всякакви етноси живеещи в България, стига действията и начина им на живот да са в полза на националната кауза, а не в разрез с нея, за сметка само на българския етнос. Също така, да не се опитват да разделят цялостта на държавните ни граници, като искат автономии на енически принцип, както и да не делят нацията ни по етнически признак.

Изпращач Коментар
Севар
Публикуван на: 28/2/2007 19:09  Обновен на: 28/2/2007 19:12
Регистиран: 11/7/2005
От: Варна, България
Публикации: 2371
 Отг.: Циганите са търпяни и в България
С този материал исках да посоча нещо съвсем конкретно. Първо, че дори в родината си циганите са третирани като нечовеци. Следователно защо аз да съм длъжен да ги броя за такива? И второ - не мога да проумея абсурда, че Европейският Съюз се бърка в работите на една такава огромна сила като Индия и изиска специално отношение към техните мангали. Даже приема резолюции по този въпрос. Та какво ти очаква нас, които сме им в ръчичките.
Вход
Потребителско име:

Парола:

Запомни името
Анонимно

Защитен вход
Забравена парола?

Регистрирайте се!

Подкрепeте ни!
ЦКБ АД-клон СЛИВЕН BIC: CECBBGSF; IBAN : BG56CECB979010C6607000 Георги Йорданов Георгиев. Валута:ЛЕВ
за повече информация...