www.Voininatangra.org
 
 
 
НАЧАЛО   АКТУАЛНО   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ
  
   РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Саракт

Меню

Цитат

за България : Незаконнo теренно проучване на Щутград, Родопи
Публикувано от anti666 на 1.09.16 (1862 прочита)

С молба всеки българин, на който му е мило опазването на културното ни наследство да разпространи този текст

НЕЗАКОННО ТЕРЕННО ПРОУЧВАНЕ НА ЩУТГРАД

В района на Ситово и прилежащото градище Щута от години се извършват иманярски набези. Поради легендите и разкази на очевидци, че под него има подземни кухини, където са скрити несметни богатства, интересът става все по-голям. Пазителят на светилището, Йордан Стайков в свои текстове е систематизирал духовното значение на този град, което също допринесе за повишения интерес към мястото.
Великият Щутград -1
Великият Щутград - 2
Великият Щутград - 3
През 2011 гръцки археолози ни дадоха да разберем, че също имат интерес към района, защото считат, че в подземието е скрит архива на имперската библиотека след падането на Константинопол. През лятото на 2014г. настоящият кметски наместник Димитър Рангелов Насков, заедно с ловци от ЛРД Ситово счупват масивна плоча с изкуствено издълбани съзвездия, считайки я за нишан, търсейки имане под нея. Снимки от плочата са публикувани, без да се споменава мястото от Йордан Стайков още през 2012г. Снимки от счупената плоча също са публикувани през 2014г.

През лятото на 2016г. в интернет бе обявено, че е планирано 3D сканиране на Щутград със скъпоструващ сонар, който локализира подземни кухини. Спонсор е частно лице, олигархът със съмнителна репутация Петър Манжуков. За теренното проучване са заделени 400 хиляди лева, огромен бюджет по стандарта на българските учени. Като участници в търсенето на подземния град са определени никому неизвестните археоложки Мила Салахи и Рени Джунова. С обещания за материални облаги и богати почерпки е привлечен като съучастник кметският наместник Димитър Рангелов Насков.

Единственият човек от селото, който е наясно с коварния замисъл и предприе кампания в интернет срещу това проучване е Йордан Стайков, администратор на сайта "Воини на Тангра". С тази дейност им възпрепятства планираните проучвания и заради това през август 2016г. се направи опит да бъде арестуван и отстранен от Ситово чрез незаконна жалба. Самото сканиране на стръмния терен би отнело поне седмица и на "археолозите" им е необходимо повече време през деня. Срещу Йордан е подадена жалба в 1-во РПУ от ръководителя на незаконния проект Мила Салахи чрез кметския наместник като близките му бяха подложени на репресии от страна на инстанциите с цел изселването му оттам.

Молим всички родолюбиви българи, както и археолози и учени от БАН да проверят дали;

1.Лицата Мила Салахи и Ренета Джунова имат надлежното разрешение от Министерство на културата, съгласно Нормативните документи да извършват теренни проучвания в района на Щутаграда?

2. Свикан ли е съвета за теренни проучвания към АИМ на БАН за издадване на такова разрешение?

3. Кой е научния ръководител на това теренно проучване? Какви са му креденциите като такъв?

4. Какви точно дипломи имат лицата Мила Салахи и Ренета Джунова и от кой университет са издадени?

5. Използвани ли са парични субсидии (подкупи) от частни лица към кметския наместник на Ситово Димитър Рангелов Насков, както и приятели полицаи от 1-во РПУ Пловдив за полицейски репресии и заплахи срещу несъгласни на такова проучване жители от Ситово?

6. Ако се докаже, че НЯМА свикан съвет за теренни проучвания към БАН и няма разрешение за подобно проучване - означава ли, че е незаконно и попада в графа "иманярска дейност" според Закона за културното наследство?

7. Ако теренното проучване е в нарушение на Закона за културното наследство, ще бъде ли потърсена наказателна отговорност по чл.208 и 209 от НК на извършителите и съучастниците им?

Лицата в центъра на снимката са кметския наместник Димитър Рангелов Насков, прегърнал Мила Салахи и Рени Джунова при стартирането на проекта. Ситово, юли 2016

Оценка: 10.00 (4 гласа) - Оцени -


Други новини
1.11.23 - СКАНДАЛНИЯТ ПРЕЗИДЕНТСКИ СЪВЕТНИК УЗУНОВ НА СПА-ХОТЕЛ С РУСКИЯ ПОСЛАНИК
6.10.23 - Тенгриянският шаман Габишев затворен в лудница
10.09.23 - Кан Угедей за преложението да приеме исляма
9.09.23 - Регистрациите в сайта
2.09.23 - Главсека на МВР уволнен заради теч на информация към убиеца на Трактора
26.02.23 - Сюрен - Сирница
12.04.22 - ЖП гара Крематорск , 08.04.2022
23.12.21 - Годината Бури Барс- година Трета
5.12.21 - Как шеф на Мосад направи коалицията в България
23.11.21 - Насилствена ваксинация

Вход
Потребителско име:

Парола:

Запомни името
Анонимно

Защитен вход
Забравена парола?

Регистрирайте се!

Подкрепeте ни!
ЦКБ АД-клон СЛИВЕН BIC: CECBBGSF; IBAN : BG56CECB979010C6607000 Георги Йорданов Георгиев. Валута:ЛЕВ
за повече информация...