Движение 'Воини на Тангра'
Честита баба Марта


kaliman 29.2.2008, 23:38
Честита баба Марта,на всички Българи. smil4334ad1724132.gif
Пожелавам на всички българи,да бъдат живи,здрави,корави,и да победим
всички чифути,които се опитват,да ни мъчат.
Мартеницата,е този свещен български обичаи,които не прави различни,от другите народи .

--------------------
?? ??? ?????????? ????????,? ?? ???? ?????? ?????????.

Astronomer 1.3.2008, 1:00
QUOTE (kaliman @ Feb 29 2008, 11:38 PM)
4естита баба Марта,на вси4ки Българи. smil4334ad1724132.gif
Пожелавам на вси4ки българи,да бъдат живи,здрави,корави,и да победим
вси4ки 4ифути,които се опитват,да ни мъ4ат.
Мартеницата,е този свещен български оби4аи,които не прави разли4ни,от другите народи .

И от мен честито. И нека всички Българи бъдат живи и здрави и с приповдигнат дух.

АлексТТ 1.3.2008, 2:32
Честит празник на всички.

iss 1.3.2008, 8:09
Бяло-червеният конец е здравата нишка, която свързва българите по света в едно - да сме здрави, силни и щастливи, да помним, че сме българи - където и по света да се намираме--------------------
????-???? ?? ?? ??????? ? ???-??? ?? ?? ????????!

iss 1.3.2008, 9:54
СПОДЕЛЕНО
За 1-ви март казваме ,че е "Свещен Български обичай",но днес според православния календар е "задушница".Ше приложа два текста които характеризират и двете,но в съзнанието на хората предизвикват коренно различни усещания -съответно носят коренно различен заряд.
Мартеницата - мощен магически талисман
QUOTE
От векове на хората е известно, че енергийното поле на Земята през месец март е силно, защото: природните сили се събуждат, настъпва пролетното равноденствие и същевременно започва следващият зодиакален цикъл. Хората от древността се мъчат да умилостивят природата и създават свои талисмани. Такава е и мартеницата по нашите земи.

С настъпването на месец март, всички българи започваме да търсим мартенци, които да подарим на нашите близки с пожелание за здраве, щастие и късмет.
По сергийте, магазините и книжарниците вече има много различни видове мартеници, някои от които нямат нищо общо с традиционната. Срещат се под формата на пръстени, значки и други подобни, които нямат магическата сила на обредната магия.

Традиционната мартеница е била плетена от два основни цвята - червен и бял, като по време на изработването й бабата, която я правела я наричала за здраве, късмет и защита от злото. Именно това наричане (баене) било същността на мартеницата, то я превръщало в мощен магически талисман, кодиран за определената цел.
Корените на мартеницата са от магическите ритуали на прабългарите за пробуждане на пролетните природни сили.Задушница
QUOTE
В съботния ден срещу Неделя Месопустна (Месни заговезни) всички българи извършват помен в чест на мъртвите на голямата Задушница преди Великия пост. Или, както името "Задушница" показва, това е ден за възпоменаване на душите на починалите.

За помена се приготвя "коливо" - варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата. Тя е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелие и апостолски текст.

...как ли се пробуждат пролетните природни сили с Евангелското четене и припомняне на Старшния съд?


--------------------
????-???? ?? ?? ??????? ? ???-??? ?? ?? ????????!

Пламен Пасков 1.3.2008, 19:01
Честита Баба Марта и от мен!
Собственноръчно усуках бели и червени конци и ги вързах на ръцете на децата си...тук мартеници няма, така че си ги правим сами...

--------------------
? ????????: ?????? ??????

?????: +7 495 7723295 ????: +7 495 381 2140
???????: +38 0679863269
????????: 0887 814 925
ICQ: 237712745
skype: plamen_paskov

iss 25.2.2010, 10:24
Пижо и Пенда са нашите Ин и Ян

QUOTE
Символът на Изтока, но в цвят и многослойна символика, всъщност е завещан от дедите ни - в песните, везмото и мартеничката

Светлана Костовa

Българската шевица е в бяло и червено, истинският знак „Ин и Ян“ също е в бяло и червено. Тази хипотеза сподели в предишния ни брой инж. Живко Желев. Провокирана от тази реплика, Светлана Костова донесе в редакцията материал, в който разкрива удивителни съвпадения и като форма, и като символика между „Ин и Ян“ и българското везмо, мартеницата и песните! В България обаче преобладават цветовете бяло и червено (а не бяло и черно). Дали познанието в Китай е изкривено в лабиринтите на времето, но пък е съхранено в България? Нищо чудно някой ден да се окаже, че и Лао Дзъ е българин.

В последните години по цял свят особена популярност доби един знак, дошъл от дълбините на времето. Показа ни го Китай, съхранил знанието за този символ, наречен „диаграма на върховния принцип“, или по-познат като „Ин-Ян“. Изображението на черно-белия кръг с две точки като очи вече „наднича“ отвсякъде. Може би защото подсъзнателно искаме да изразим колко болезнено съвременният човек чувства дисхармонията на битието. И може би защото интуитивно търсим промяната, чийто символ е знакът.

Нашите предци – старите българи, обаче са живеели в хармония, защото също са притежавали дълбокото и проникновено знание за този принцип. При това със своя собствена оригинална трактовка!

Тя се открива в запазени и до днес образци на народното изкуство, като едно от тях е мартеничката. Но за нея после. Нека първо да разгледаме някои родни шевици. На снимката вдясно са показани бродерии от XIX век по ръкави на женска риза от Дупнишко. По пъстър, поетичен и неповторим начин те показват българския поглед върху монадата „Ин и Ян“ - т.е. сливането на женското и мъжкото начало, вечния танц на живота.

Централният композиционен орнамент отчетливо изобразява двата основни капковидни елемента, познати ни от „китайския“ знак – двете противоположности, които се обединяват в едно... но в цветен вариант.

Какво са Ин и Ян

Китайската философия определя Ин и Ян като обобщени наименования – символи на вътрешните или външни характеристики на материята, енергийни субстанции, частици с различен заряд: отрицателен (Ин) и положителен (Ян). Всеки от тях съдържа в себе си частица от другия. Те взаимно се допълват и привличат, благодарение на едното се забелязва другото, затова са неразделни.

За китайците Ин е символ на женската енергия, на водата, на земята, на вътрешното, пасивното, покоя, нощта, тъмнината, Луната, приемането.

Ян пък е символ на мъжката енергия, небето, външното, активното, деня, светлината, Слънцето, отдаването. Двете сили се обединяват в целостта на монадата „Ин и Ян“ – израз на безкрайното и всеобхватното.

Но това илюстрират и показаните детайли от български везби. Двете противоположности Ин-Ян, които се допълват, са изобразени една до друга. Женската половина в основната си част е отгоре, а мъжката – отдолу. Тези условни позиции се запазват и на изображението на шевицата на левия ръкав, където обаче посоката на въртене е обърната (...). Това обръщане е характерно за всички български шевични орнаменти, които описват движение. На единия ръкав е по часовниковата стрелка, на другия – обратно.

И двете половини на монадата от тази българска везба съдържат клонки, филизи, листа, цветя, плодове и шушулки със семена.

В мъжката половина преобладават филизите

и семената, докато в женската доминира червеният цвят и изпъкват и плодовете (ябълки) с техните плодници. Има и изображения на слънца. Защо?

В българския фолклор слънцето понякога е възприемано като мъжко същество или божество (както и Ян в монадата), а месечината – като женско. Но съществува и един друг пласт, вероятно много по-древен, където слънцето се свързва с женското начало. Жената е Янкулица, възпята в народните песни като златно дърво на живота, отрупано с плодове:

„Не е било ябълчица,
най е било Янкулица,
сребро корен - сам Янкула,
злато гранки - синовете,
пет ябълки - мили щерки.“

Хората свързват слънцето с червения и златния цвят и неговия символ огъня. Месецът (в мъжки род) е обвързан с водата и бялото. Червеното е цветът на отдаването, на сърцето и любовта – на енергията, която се превръща в материя и поражда живот. Бялото е символ на духа, непроявената реалност, първопричината, корена. Червеното и златното изразяват женското, материално и плодоносещо начало, кръвта, живота. А бялото е Ин – мъжкото, духът, непроявената материя, мисълта, идеята, семето на бъдещия живот.

В „Мома и момък забягват“ момъкът дума:

„– Люлю либе, първо либе, Що да сторим, да напраим? Бре най д’ идем ю чисто поле, Яз ша стана студен гяран, Ти над меня златна кофа!“

Това е българската космогонична представа за свещения брак между небе и земя. Досущ като прозренията на източната философия. „Чистото поле“ е алегория на Великата пустота - полето на безкрайните възможности на сътворението?! В „чистото поле“ на пространството всъщност „геранът“ (кладенец) е едно цяло с неговата „кофа“. В онзи миг, когато Ин и Ян се слеят, т.е. когато златната кофа навлезе в сребристата вода на кладенеца и загребе част от нея – тогава в Ин има Ян (кофата в кладенеца с вода) и в Ян има Ин (водата в кофата)! Това е мигът на сътворението, който ражда безброя. Люлката на живота е хармонията на единството.

В книгата „Учение за пътя и морала“ („Дао Дъ Дзин“) на Лао Дзъ се казва:

„Пътят ражда едното. Едното ражда две. Две ражда три. Три ражда безброя.“
(Виж фиг. 1. - бел. ред.)

Безбройните неща изнасят на гърба си сенчестото ин и обгръщат в недрата си слънчевото ян, пронизани са от потока на енергията чи, която ги хармонизира.“ Смисълът на битието според даоизма е усъвършенстването с цел постигане на хармония между Ин и Ян, която води до завръщане към изначалното космическо цяло и единение с висшия принцип във Всемира.

Същата тази „диаграма на върховния принцип“ откриваме в структурата на дървото на живота в българските песни. Като в една монада, двете му страни се обединяват и формират неговата цялост:

„Чудно дърво чудновато,
вършето му дур до небо,
сълпето му дур до земи,
листата му маламени,
род родило две ябълки...
Щото било чудно дърво,
Оно било тежка сватба,
щото било две ябълки,
оно било до два млади,
до два млади под два венци...“

Същата поезия и символи – дървото на живота, ябълките, цветята... ги намираме претворени и в българското везмо... А червеното и бялото са основните му цветове. Червените конци проникват в бялата тъкан, свързват се с нея и в съзвучие с белите нишки на платното създават образите.

А какво са Пижо и Пенда? Булка и младоженец. Ин и Ян. А в преплетените конци е закодирано отново червено-бялото двуединство на българите.

Съчетаването на Ин и Ян в българския им вариант като обединение на двата цвята – бял и червен – изразява най-ярката представа на българите за единство на противоположностите и постигане на хармония. То е еманация на здраве, сила и красота.

Употребата му във връзка с дървото на живота, в обичаи и обреди, свързани с началото на нови природни и житейски цикли, изразява вярата на предците ни, че ТО е основата на живота и началото на началата! Което семантично изразява и монадата „Ин-Ян“.

http://www.ossem.eu/article.aspx?pg=arl98
Как да си направим мартеничка по древен и магичен български начин....абстрахирайте се че в статията пише че е китайски....НЕ Е!
http://www.ossem.eu/article.aspx?pg=arl99

--------------------
????-???? ?? ?? ??????? ? ???-??? ?? ?? ????????!

antijew 2.3.2012, 14:39
От блога на Зелас

За истинското значение на Мартеницата

Тук ви представям една много интересна статия на Борислав Георгиев (боцман) за истинския произход и значение на месец Март, мартеницата и чисто българския характер на обичая.
http://sites.google.com/site/runiyistoriabozman/m-a-r-t-e-n-i-c-a-t-a

(начало моя бележка)
А дали е случайно, че на 1 март (кръстен на Март/Марс), римляни са чествували Март (Марс) и Нова Година със специални ритуали (feriae Martis)? Това е било началото на римска нова годината. Какво символизира мартеницата? Пролетта, началото на нов живот в природата, тоест нова година. Забележете името на ритуала feriae MARTIS.

Етимология на думата "март"

Самата дума МАРТ, марътии (Māvors или Māvortis) е свързана със санскритската дума МАРУТА (māruta) и означава ВЯТЪР. Март е вероятно бог на БУРЯТА и вероятно той става известен по-късно като ПЕРУН.

Във Веда Словена мартеницата се нарича МАРИНКА. А знаем че произхода на името МАРИН (МАРТИН) е от бог МАРТ/МАРС.

Варзала му стара майка
Варзала му на роката
Варзала му белу сукну
Белу сукну и царвену
Белу сукну маринка,
Сега гу веке утварзала ...

Мартеницата се носи докато не пристигнат щъркели или лястовици, след което се слага под камък, а на следващия ден се гадае за здравето по това каква животинка има при нея. Затова и мартеницата е известна също като "гадалушка". Това четем и във Веда Словена.

Фафъ бахче-ту златенъ камень,
Пудъ камень гу турила—
Та ти са мольба моли,

(край моя бележка)

Кого защищава Март?

Ето какво казва Клавдий Клавдиан (Claudii Claudiani) в „Поеми” в 1. ІІІ, 305-341 :

Марсе, било че ти лежиш на облаконосният Хемус
или пребиваваш на побелялата от студ Родопа,
или на обезпокоеният от мидиеца Атон,
или на потъмнелият от черни дъбове Пангей,
въоръжи се заедно с мен и защити своите траки.
Ако славата ти се усмихне, ще бъдеш надарен с дъб покрит с плячка.
Чу това бащата, вдигна се от покритите със сняг канари
на Хемус и с вик насърчи бързите си служители

Mavors, nubifero seu tu procumbis in Haemo
Seu te cana gelu Rhodope seu remige Medo
Sollicitatus Athos seu caligantia nigris
llisibus Pangaea tenent, accingere mecum
Et Thracas defende tuos. Si laetior adsit
Gloria vestita spoliis donabere quercu”.
Audiit illa pater scopulisque nivalibus Haemi
Surgit et hortatur celeres clamore ministros.
http://www.divusangelus.it/claudianus/rufinum1.htm

Март защищава траките. Траките наверно са знаели за тази защита и са индикирали пазенето с някакви знаци, докато други народи - не, поради очевидната си непривързаност към този бог. Ние твърдим, че точно мартеницата е индикация за привързаността, почитта към този Бог. И точно поради тази причина, индикацията – всеизвестната мартеница, носи името на своя патрон.

Не е много вероятно мартеницата да носи името на бабата на Март или на дядо му, понеже нямаме такива източници, които да казват, че роднините му носят сходни имена.
Как е индикиран, отличен Март в българската носия ?

User posted image

Това несъмнено е червеният цвят. Чевените шевици, Червения пояс. Но не и тотално червено облекло.

Кои са му роднини на Март?

Първата и най-почитана родствена връзка по права линия е http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B0 (Bellona) - сестра му или жена му. Не е ясно точно каква е била, но, че се е казвала Белона, спор няма. Каква е по нрав сестра му?

Надскочила е брат си по войнолюбство и е наречена Богиня на войната. Корена на думата е „бело”.

Бело-градчик – крепост , не е поле за оран и посев.
Бело-морие – морето на войната.
Бело-кос – коси на опитен, добър воин, защото ако не беше добър, нямаше да има време косата му да побелее.

(начало моя бележка)
Тук добавям моя бележка за богинята Белона (Bellona), чиито произход трябва да се търси в Кападокия.

Въпреки, че имаме римска богиня Белона, съвсем различен е случая с оригиналната богиня БЕЛОНА, която римляните са донесли от Комана (Comana) в Кападокия към началото на 1 век пр.н.е., по време на Митрическите войни. Тази Белона бил почитана в различни местности, и ритуалите са били извършвани от Кападокийски свещеници и жрици. Тези Белонарии (Bellonarii), това е името им, облечени в черно облекло преминавали през града, в процесия и проливали кръвта си в чест на богинята, като си причинявали рани на ръцете и кръста с брадва с две остриета (виж илюстрацията), и така са пророкували на фона на барабани и тромпети.
User posted image
Топонимът Кумани (Kummanni) се счита за вероятно произлезнал от Комана (Comana).
(край моя бележка)

И съществуващи два изговора на името. С „е” на запад от ятовата граница и с „я” на изток – (това е приблизително меридиана на Лом – Благоевград ). Няма да разглеждаме тези лингвинистични проблеми, защото не са в темата само ще споменем пътьом някои словообразователни : бело - , бяло - , бела- , беля - , и т.н., и за които трябва сериозно изследване доколко са древни понятия, а не нови репити на старият корен.

Какви други символи има Март?

Червената планета е наречена именно на негово име поради кръвожадността му - с цвета на кръвта. Белона впоследствие приема по благовиден израз (с развитието на цивилизацията) с разбиране като хубава, бяла и това е напълно в българските разбирания за женственост и цялото развитие на тази дума може да се проследи в българската реч, но връзката с брата не е прекъсната и мартеницата обикновено се прави като две човечета – бяло (Белона) и червено (Март) вързани на една връв.

Ако тези съждения са верни и мартеницата е синоним на брата и сестрата Бога и Богинята на войната от днешните български земи и и ако българите не са местно население, то несъмнено този символичен атрибут би трябвало да е известен и популярен сред други народи живели на Балканите преди да дойдат българите – траки, даки, гети, и т.н.

Къде имаме на друго място по Европа мартеници? Категорично никъде.

Името е известно като мартеника в спорадични анклави в Украйна (които може и да са от българските изселвания на север, следствие на руско-турските войни), в Бесарабия ( една автентична българска колония) и сред КЕЛТИТЕ в североизточна Испания, където обаче символа съшествува само като червено-бял дебел ширит, носен за успех и щастие през врата.

Че червеният цвят е символ на кръвта, може да се подразбере и от българските носии. Имаме шевици, пояси - символ на първенство над околните и до днес в Европейската символика. Също и в Латинска Америка, където е внесена от европейците) в червено и никога преобладаващ червен цвят на носията. Преобладаващият цвят на българските носии е белият – на Белона. И до ден днешен когато на българина му предстои нещо важно, той слага чисто бяла риза, без украшения.

С кого ни свързва мартеницата?


Несъмнено с войнолюбивите МИЗИЙЦИ ( споменати още от Омир, като специалисти в близък бой), ТРАКИ ( участници във всички войни които се водят в древността), ГЕТИ (за които смъртта е само един преход към „друго място”) и т.н.

Доколко хилядолетната история на Балканите е вплетена в българската символна традиция означена в закичване с мартеница през времето на Бога Март мисля, че успяхме частично да представим.

Сега ясно ли е защо Бог Март (произнасян с окончание S от латинците, но запазил автентичното си име в почти всички европейски езици за означаване на месеца) е прекръстен на „баба Марта”?

(начало моя бележка)
Забелязва се, че в повечето модерни мартеници, цветовете на Марто (Пижо) и Белона (Пенда) са разменени. Мъжът в бяло, а жената в червено. Това е погрешно.На снимката може да видите правилната символика. Това никак не е изненадващо, защото в днешно време традиционните роли на мъжът и жената се обръщат с главата на долу.

User posted image

Някой ще каже: "Е какво голяма работа!" Важно е, защото символите действат на подсъзнателно ниво и малко известно е, че нашите действия се предопределят само от 5% съзнание и всичко, което правим идва от подсъзнанието ни (95%).

Мартеницата е символ на смелост и жертвоготовност, на съюза между мъжа и жената!

Цветовете БЯЛО и ЧЕРВЕНО са символи на ЖЕНАТА и МЪЖА и това е значението им в мартеницата. А не както досега се опитваха да ни втълпяват, че е символ на бели зъби и румени бузки, тоест здраве!

Нека си припомним че тези цветови символи присъствуват и в знамето ни, и интерпретацията може да бъде като БЯЛО женското начало, ЧЕРВЕНО мъжкото начало и посредата е ЗЕЛЕНОТО природата, децата като резултат от сливането.

Мартеницата завързана на разлистващо се зелено дърво, олицитворява българския трибагреник - бяло, зелено и червено.

За символиката на БЕЛИЯ цвят като женското начало говорихме в Бела съм, бела, юначе - Дафо Трендафилов. Певицата огласява на цял свят гордо и ясно "цела съм света йогрела", че не се е потурчила/почернила "БЕЛА СЪМ", тоест запазила е честа си чиста/бела и е останала Българка.

Март - вълчицата на Ромул и Рем

Тук е добре да изясним какви биха били политическите мотиви да се прикрие истината за произхода на Март (Марс). Според римската митология Март (Марс) е вълчицата на Ромул и Рем, а както всички знаем те са основателите на Рим. Ами какво излиза? Бащата на Рим е роден на връх Хемус(Haemo) в България!

Ето http://forum.abv.bg/index.php?showtopic=83002&mode=linear Борислав Георгиев развива тази теория.

Честити Марто и Белона - да сме здрави, силни, жертвоготовни и вечно сплотени!

За протокола, искам да кажа, че Борислав Георгиев (боцман) е също автор и т. нар. Римска теория за произхода на българите, която аз НЕ споделям. Според мен влиянието първоначално е в посока ОТ българите (известни като някои от тракийските племена по това време) КЪМ Рим, а не обратното.

Бай Дафо. Бела съм.
http://www.youtube.com/watch?v=kG2zkI3Tb7k&feature=player_embedded

П е с н а 2.

Мале ле, мила мале,
Слези ми, мале, на дори,
Флези ми, мале, фъ бахче-ту,
Дигни си, мале, подигни
Подигни златенъ камень, 5
Де си е, мале, маринка,
Белу ми сукну царвену.
Фаркнала ми летнала
Летнала ми лестувица,
Летнала ми уть край земе 10
Утъ край земе, слану море,
Летнала ми на Белъ Дунавъ
На Белъ Дунавъ на царну-ту море,
Та си на дару циркала
Циркала, мале, напевала, 15
Фафъ уста хи бела китка
Бела китка и куприца,
Та са чудумъ чуди
Де да иде де да летне
Да си фарли бела китка 20
Бела китка и куприца,
Баксишъ носи утъ край земе.
Зачула е Юда самувила
Та хи дума и говори:
Е, ти пиле лестувица, 25
Що ми са чудумъ чудишъ
Та си циркашъ и напевашъ?
Я си фаркни тука долу
Тука долу фъ силна града
Фъ силна града фафъ сарае, 30
Фафъ сарае фафъ бахче-ту.
Царе му мажку дете,
Та та чека сега малу
Сега малу три нидели;
Варзала му стара майка 35
Варзала му на рока-та
Варзала му белу сукну
Белу сукну и царвену
Белу сукну маринка,
Сега гу веке утварзала, 40
Фафъ бахче-ту златенъ камень,
Пудъ камень гу турила—
Та ти са мольба моли,
Какъ си идешъ утъ край земе
Утъ край земе отечина, 45
Да си хи баксишъ фарлишъ:
Да си земешъ златна маринка,
Да уставишъ бела китка
Бела китка и куприца;
Та ти царе курбань коле 50
Курбанъ коле ду три голабче-та,
Ша ги гответъ малки моми,
Умреватъ ги съ бела китка
Съ бела китка и куприца.
Чула ми лестувица, 55
Летнала си фафъ сарае
Фафъ сарае фафъ бахче-ту,
Камень дига; ни са дига,
Да си земе белу сукну
Белу сукну и царвену,

http://zelas.blog.bg/history/2012/03/01/za-istinskoto-znachenie-na-martenicata.912988

--------------------
www.xnetbg.com/ne.swf

anti666 2.3.2012, 22:30
Mного добър материал, но пропуска още една (и според мен най-важна) връзка на мартеницата. С ей тоя символ;
User posted image

Затворената планетарна свастика и кръговрата (колото) на живота. Четирите годишни времена, въртящи се против часовниковата стрелка, както свастиката от древния текст.

Сакар 5.3.2012, 13:53
'Както и много други обичаи с палеобалкански произход, киченето с мартеници е съхранено най-добре от българите – директните наследници на коренното балканско население. Не само това, но и съдържанието, философията на този ритуал се разкрива най-пълно именно в България. Концепцията за Пижо и Пенда внушава по един недвусмислен начин, че ние, продължителите на една прастара традиция, все още пазим спомена за смисъла на красивия пролетен празник – празникът на съюза между мъжа и жената, между Небето и Земята, на плодородието и на вечният, неугасим живот, който този съюз поражда. Така мартеницата се явява символ-стожер на хармонията и баланса в мирозданието. На носителите на мартеницата – българите – пък се пада отговорната длъжност да бъдат ревностни пазители на свещеното знание на дедите си, които преди хилядолетия разпръснаха огъня на цивилизацията далеч отвъд пределите на своята Обетована земя.'

Целият текст и много интересни снимки: http://prarodinata.blog.bg/history/2012/03/04/smaivashtata-drevnost-na-bylgarskata-civilizaciia-znaci-i-si.914765

idle 28.2.2013, 16:27
Някой ако има интересни идеи за празника да сподели!
Правене на мартеници, по-интересни техники и модели на мартеници, като задължително се придържа към традицията.
Супергерои от пластмаса и китайски манифактури от по милион бройки отпадат от играта автоматично. Хубаво е да си припомняме, че в градското ежедневие някои от нас изпушват и позабравят елементарни работи като хубавата ръчно-изработена мартеница! :)


Георги-НЗ 1.3.2013, 10:05
Честита баба Марта на всички Българи !
Бъдете живи и здрави всите и Нека да стане така както ние решим!!!

А ето една идея за мартеница взета от този сайт.
Това беше моята мартеница преди няколко години:

User posted image

User posted image

А имах веднъж и елбетица за мартеница.--------------------
????? ????????? ????, ????? ? ???????????!

Йордан_13 1.3.2013, 16:13
По случай Баба Марта, закичваме тази свастична мартеница и на гърдите на посраник Камиза Раз и председателя на Шалом - Масим Бенвенисти! Носете я със здраве;))) хъхъхъхъ smil4334ad8a149e0.gif smil4334ad8a149e0.gif smil4334ad8a149e0.gif smil4334ad8a149e0.gif smil4334ad8a149e0.gif smil4334ad8a149e0.gif smil4334ad8a149e0.gif smil3dbd4e5e7563a.gif smil3dbd4e5e7563a.gif smil3dbd4e5e7563a.gif smil3dbd4e5e7563a.gif smil3dbd4e5e7563a.gif smil3dbd4e5e7563a.gif smil3dbd4e5e7563a.gif smil3dbd4e5e7563a.gif smil3dbd4e5e7563a.gif

Йордан_13 1.3.2013, 16:25
Честито баба Марта на всички! Всяка мартеница с дължина около метър е добра сиджимка за бесене на политици и е сигурен илач за народното здраве!

kaliman 2.3.2013, 20:12
Честита баба Марта!Пожелавам на всички да бъдем живи и здрави, Бели и червени и много късмет. Дано тази днешна система нечовешка да се срути по-бързо! smil4334af067a7a3.gif smil4334ad1724132.gif

--------------------
?? ??? ?????????? ????????,? ?? ???? ?????? ?????????.

Петър. 1.3.2014, 23:42
Желанието ми е единството ни да бъде здраво и неразплетимо!
Честита,Баба Марта!

--------------------
?? ????????? ???????? ???? ?????,?????????,????????.???????? ???? ???-?????????? ????,???? ? ????????? ??.???? ?? ?????? ???.?? ??????,?? ?? ?? ??????????.?? ?????? ?? ???? ???? ???? ??????????.

Garvan 6.3.2014, 19:18
В Индия има подобен празник, за който повече информация има на

http://rajanjolly.hubpages.com/hub/Raksha-Bandhan-An-Indian-Festival

Когато казах на един индиец, че в България имаме подобен на техния обичай, със същата символика, но разликата е, че конците при нас са само червени и бели, той ми отговори, че с тези цветове са "мартениците" само на най-висшата каста (кралете).


Йордан_13 6.3.2014, 23:33
Празника дори не е подобен, той просто им е оставен от нас. Само, че при нас, днес, дълбокият смисъл се е изгубил и е останал повече обичаят да се вързват мартениците за здраве и по случай баба Марта, но фактът, че само висшите им касти, т.е. царете, могат да си вързвта мартеници - бяло с червено при тях, говори, че този обичай им е предаден, когато сме основали държава там или сме положили началото на техните царски династии. Със сигурност, обичаят няма как да е индийски
Ето и една красноречива снимка от този обичай в Индия


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6e/Rakhi_2.jpg

Garvan 7.3.2014, 9:20
QUOTE (Йордан_13 @ 7.3.2014, 1:33 )
Празника дори не е подобен, той просто им е оставен от нас. Само, че при нас, днес, дълбокият смисъл се е изгубил и е останал повече обичаят да се вързват мартениците за здраве и по случай баба Марта, но фактът, че само висшите им касти, т.е. царете, могат да си вързвта мартеници - бяло с червено при тях, говори, че този обичай им е предаден, когато сме основали държава там или сме положили началото на техните царски династии. Със сигурност, обичаят няма как да е индийски
Ето и една красноречива снимка от този обичай в Индия


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6e/Rakhi_2.jpg

В тази посока бяха и моите мисли, но исках вашето потвърждение, за да не подвеждам хората. В статията, която посочих, ми направи впечатление, че е посочено, че се празнува от 6000 години. :)

Йордан_13 7.3.2014, 10:46
Ето тука http://prarodinata.blog.bg/history/2012/03/04/smaivashtata-drevnost-na-bylgarskata-civilizaciia-znaci-i-si.914765

е писано малко повече по въпроса за неолитния характер на мартениците в България. То човек, кога контактува по-често със съдове от ранния неолит, друга идея не може и да му дойде. Та на нас, такава идея ни дойде smil4334ad8a149e0.gif smil4334ad8a149e0.gif smil4334ad8a149e0.gif smil4334ad8a149e0.gif
Оше повече, наименованието на празника в Индия - Ракха или по точно Ра-кха, което е старото име на Тракия, запазило се във финикойския, като Ракхива или Ракхва, но най-правилното прoизношение е Ра-кха. Като "кха" означава "пространство/ етер" или етерното пространство - Акаша. А Ра е изначалната светлина, която разпръсква мрака и разделя нощ от ден. Когато това разделение се извършва, в Сътворението идва идеята да се създаде "небесна твърд", която да дели вода от вода - земна и небесна. Тази Твърд, това е "кха". Така се създава идеята за Изначалната Небесна Прародина или Небесната Империя, в по-земното схващане на този сътворителен процес, а в късните монотеистични религии, това се транскрибира в "Царство Небесно", което е и Царство Божие.

3. Рече Бог: да бъде светлина. И биде светлина.
4. Видя Бог, че светлината е добро нещо, и отдели Бог светлината от тъмнината.
5. Светлината Бог нарече ден, а тъмнината - нощ. Биде вечер, биде утро - ден един.
6. И рече Бог: да има твърд посред водата, и тя да дели вода от вода. (Тъй и стана.)

Йордан_13 2.3.2019, 12:54
Честита, "Баба Марта";))) И бъдете Слънчеви, защото нема траки;)))

(2) Знаел той, че красавецът Мар,
след като се измие преди изгрев,
се изтрива с красив пешкир,
който виси у дома му.

(3) Този чуден пешкир
ушила за него Турун-Аби:
тя украсила бялата тъкан
с червени знаци сарман.

(4) Този, който допре този пешкир
до тялото си,
става също прекрасен
като самия тархан на алпите Мар.

Йордан_13 2.3.2019, 12:58
Това абсолютно не е така. Корените на мартениците не са нито в елинските, нито в "тракийски традиции", а са си чисто чисто български. Времената, обаче, от които идва тази традиция са дочовешките и са пряко свързани със създаването на „слънчевият човек“, т.е. свързани са с акта на получаването на Образа Божий. Самият факт, че белият и червеният конец се пресукват в двойната ДНК, ясно говори за това.

Корените на празника

"Първи март е празникът на Баба Марта, образ от традиционния български фолклор, който води началото си от езическата история на Балканите. В усуканите бели и червени конци се крият елински и тракийски традиции.
Гръцките етнолози свързват този обичай с древната езическа история на Балканския полуостров и най-вече със земеделските култове на плодородието. В някои части на южната ни съседка има обичай да се връзва вълнен преплетен конец на дясната ръка и на левия крак."

„Според румънските вярвания пък идеята за мартеницата идва от древен сценарий за възраждане на природата на прага на пролетта. Обичаят е свързан с момента на символичната смърт и символичното раждане на едно местно женско божество – Баба Докия.“

Единственото вярно е това, че мартеницата в нейната изначална първичност като идея е ръкоделие на Умай Биче Артимас – кърпа за лице на нейният съпруг, алпа Мар - Слънцето. Когато тази кърпа бива открадната от мишката Самор и хвърлена долу, на земята, злият Шурале избърсва с нея лицата на хората и те стават „красиви“ като алпа Мар, т.е. Слънчеви, една тънка препратка, към конфликтността в Глава 2 на Битие, между алпите и човека: „Ето той стана като Нас, да познава що е добро и зло“.

https://fakti.bg/life/288383-8-interesni-fakta-za-martenicite-koito-moje-bi-ne-znaete?fbclid=IwAR1aEB5mLDjs43vuNTttrN0VNGSD8uw6eCNdyYn9Evsj1iO7F6H876OUnA0


Момичетата си слагали преплетения шнур на шията, като вярвали, че няма да изгорят от слънцето през лятото, както гласяла поговорката: “Не ще те слънце изгори, мартеница ако носиш ти.”https://www.pravoslavie.bg/…/%D0%9C%D0%B0%D1%80%D1%82%D0…/

В някои села на Асеновградско мартеницата за животни е изработвана само от бяла или от бяла и оранжева вълна, към нея задължително има едно синьо мънисто. Друга подобна мартеница за животни от Асеновградско се прави само от бяла вълна като в горния край тя е сплетена на плитка и завързана със син конец, в долния край вълната виси свободно като краищата са леко усукани. Задължителен елемент са трите сини мъниста.

http://www.bulgariasega.com/sviat_novini/bulgaria/33867.html

Този вариант, "мартеницата за животни" в Асеновградско е най-близкият до описаният в "Сказание за Чулман", всъщност до оригинала - пешкира за лице на Умай Биче.