Движение 'Воини на Тангра'
Древнобългарският календар


Astronomer 16.10.2009, 20:48
Ясно е, че той е най-древният, най-точният и всичко най в положителен смисъл. Друг е въпросът, който ме вълнува, а изобщо не съм проучвал въпросите с въпросния календар.
Предполага се, че е напревен някъде около 8 хил години пр. Хр. или там някъде. Въпросът е, как българите сме направили календара след като са нужни няколко хиляди години за целта, само като време, да не говорим какви знания, посветеност и т.н., защото каквото и да си говорим, това да правиш календар означава страшно много мъдрост, знания, умения, знаеш къде си във Космоса, как се движат телета и т.н., което е нещо велико. Въпросът е календарът дали има някакъв божествен или извънземен произход или чисто научен за онова време.

Сакар 16.10.2009, 22:01
Уточнение: никой не знае кога е 'направен' календарът; знае се, че за начална година се приема година 5505 по днешното летоброене. (Разумно е да се предположи, че в този си вид календарът съществува от по-късен момент). Това начало съвпада по време с геоложката датировка на Потопа в Черно море- средата на петото хилядолетие преди Христа. Дали за отправна точка във времето на българите е послужила самата година на Потопа или началото на разселването на дедите ни, натоварени със свещената мисия да разпалят искрата на цивилизацията навред, това не се наемам да кажа.

Йордан_13 23.10.2009, 2:22
Въпросът е календарът дали има някакъв божествен или извънземен произход или чисто научен за онова време.
-----------------------------------------------------------------------------------
Според мен календарът е съчетание на двете, той е божие откровение въплътено в човешка наука.

Съвсем ясен пример

"Когато душата остави светлината на слънцето, върви надясно, като се пазиш добре от всичко. На ляво от дома на Хадес ще откриеш извор, до който има бял кипарис. До този извор ти не приближавай! По-далеч ще откриеш хладна вода, течаща от езерото на Мнемозина: над нея стоят стражи, които ще те попитат: "Защо идваш? Кой си ти? Откъде си?..." На тях им кажи много ясно цялата истина. Кажи им: "Син съм на земята и звездното небе. Но че съм потомък на небесните знаете сами. Изгарям от жажда и загивам, дайте ми бързо да пия от вечнотечащия извор, хладна вода от езерото на Мнемозина."

Йордан_13 23.10.2009, 10:33
Вероятно основен принцип залегнал в календара е онова, което четем в Муртафларския надпис

"Подвижните светила са 7. Небесен господар /бог/ им е Слънцето. То /и/ Юпитер, Време - господарят управлява."

То е един пълен преобрат на ведическата доктрина за времето, посочена в Атхарваведа, защото поставя Господар, който да го управлява. А в Атхарваведа, времето е представено така

"Във времето (кала) е впрегнат коня.
Седем лъча, хилядооки, нестареещи, многобройни.
Заблуди се издигат, но мъдрите виждат през тях, кръга на всички светове.

Времето се движи от седемте чакри и достига седмото небе на безсмъртието.
Времето е породило всички тези светове, то е първият бог.

Времето поражда потомството,
в началото на времето е Праджапати.
Самият свят и костенурката са чрез времето,
жарта е родена от времето

Йордан_13 23.10.2009, 12:27
А така човешката ни наука, започва да въплъщава божественото откровение

User posted image


Ясно се вижда, че концепцията от Муртафларския надпис за Слънцецентричността много по- отдавнашно си стои тук, в календарът от Магура.

Не по-различна е ситуацията и от Байлово

User posted image

User posted image

Тук даже траекторията на слънчевото движение е отбелязана, така, както е на Палеокастро, Татул, Равен и на други места

User posted image

Йордан_13 23.10.2009, 12:45
Стремежът да се овладее времето и пространството, да се оразмери и усвои, става толкова натрапчив, че едва ли не се превръща в кауза за нашите предци. Календарните изследвания, отметки и изчисления се пренасят дори върху глинените съдове.

User posted image


User posted image


Върхът, обаче се достига с изработването на тези триъгълни и трикраки "култови олтари". Изброените черни и бели квадрати (шахмат), достигат числото 365, а самата триъгълна форма на "олтарите" говори вече за Троичното начало, което дава правото да се отвори "небесната порта" и да се премине през нея. Процес, описан много добре в "Книгата на Енох".

User posted image

Календарът обаче, освне пространствено-времеви, придобива и сакрален характер, в смисъла на вътрешното пътуване на човека към себе си, той става път и за собственото му опознаване, което е всъщност истинският смисъл и предназначение на самия календар. Оразмеряването и овладяването на времепространството само по себе си не ползва, ако не е съпроводено с един дълбок процес на вътрешното самопознаване. Затопва освен движението на Силите в макрокосмоса, той започва да отчита и динамиката на силите в микрокосмоса, т.е. в самия човек.
Така се ражда прототипа на символа Тао/ДаоUser posted image

Йордан_13 23.10.2009, 12:58
И така тези два взаимопротичащи процеса на вътрешното и външното, довеждат до една проста необходимост, да се създаде ключ, който да отключва небесните порти и осигурява пътуването през времепространството. Това трябва да стане през Слънцето, което управлява и Времето. Затова се налага консолидация на много бройните му лъчи ( Магура и Байлово) в седемлъча, за да се премине през седемте порти и съответно да се разключат и седемте чакри, които движат времето. Всеки лъч придобива символ, който вибрира с пулсациите на всяка чакра и всяко едно фино енергийно поле. Символите са два, защото като отидеш, трябва да се върнеш, като усилиш, след това трябва да намалиш, като вземеш, след това трябва да дадеш.

User posted image

Йордан_13 23.10.2009, 13:03
User posted image

anti666 23.10.2009, 20:39
QUOTE
Уточнение: никой не знае кога е 'направен' календарът; знае се, че за начална година се приема година 5505 по днешното летоброенеМного хора погрешно приемат тази година за началото на българския календар. Според нея, сега трябва да сме 7514 г., докато на Еднажден миналата година ние се честитяхме с новата 6777 г. по българския ни календар. Откъде идва тази разлика. Всичко започва с проф. Златарски. Повече за Васил Златарски и манипулациите му с българската изтория е дадено http://www.voininatangra.org/modules/ipboard/index.php?showtopic=1591&st=15.
Та той се позовава на един договор между Византия и България от 823 г. с Кан Субоги Омуртаг, където е записано, че е станало в 6328 година от сътворението на света. Оттам с елементарна сметка, той дава годината 5505 пр.н.е. като начало на календара. Това негово твърдение се приема безрезервно нататък, дори http://data-bg.com/kalendar.htm можете да видите как всичко живо го приема като начало на българския календар. Само че има едно обаче. Така отбеляано като начало на света идва от византийското летоброене. Не казвам и календар, защото те нямат календар. Те използват видоизменения Юлиански календар, с разликата, че началото на годината започва от 1.09 и завършва на 31.08 следващата година. Фанариотите някак си не приемат този "езически" календар и леко го променят. Също така, освен с "от началото на света", те използват и термина "индиктион", което ще рече група от 15 години. При всички случай, това не е българския календар, а поромейчен Юлиански календар. Въпросният надпис по договора с Кан Омуртаг е именно според тяхното си летоброене. Ето и типичен пример, как ромеите използват това летоброене.

Из “История” на Скилица – Кедрин:
“В 6508 [=1000] г., индикт 13, императорът (Василий) изпратил силна войска срещу българските крепости оттатък Хемус под предводителството на патриций Теодоракан и на протоспатарий Никифор Ксифий. Ромейската войска превзела Големия и Малкия Преслав, както и Плиска, и се върнала невредима и победоносна.”

anti666 23.10.2009, 21:12
Дори нарисуваният календар по-горе също е неточен. Ако обърнете внимание, месецът Докс (свиня) е даден от 22.11 до Еднажден. Което не е верно. Просто не е верно. С Докс започва българската Нова година. С докс започва поредният 12 годишен цикъл. Затова и тогава - в 3-те дни от неделя до сряда (Коледа) се е колело прасе, древна българска традиция, останала до днес. Всичко в този календар е изместено с един месец. Неслучайно, бих казал. Най-лесно можете да го изчислите като приравните Докс със зодиака на Козирог. И оттам нататък всеки може да направи другите изчисления. Годините Докс са 1971, 1983, 1995 и т.н. Който сам иска да провери това, може да използва като отправна точка не онзи договор, а един друг надпис от това време - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%BF%D0%B8%D1%81. В него директно са посочени двете летоброения - ромейското и българското. Годината е 821г. по съвременния грегориански календар или по истинския Български календар - шегор, елем. Година телец (3-та от 12 годишния цикъл), месец елем (22.09-21.10). Оттам нататък е елементарна математика, като имаме предвид, че Шегор е 2009 г. и разделим тези 1188 години оттогава на 12.

anti666 23.10.2009, 21:41
Много си задават въпроса - с какво тогава българският календар е най-стар и най-точен? Отговор на това можем да дадем веднага. Ромейското летоброене не Е календар. Те използват Юлиянския, като променят само новата година. Защо приемат 5505 като сътворението на света? Допускам, че това наистина съвпада с края на последния черноморски Потоп, което е останало от преданията на гърците, които пък са го заимствали от тракобългарите и предците им - беласите. Разликата от сътворението на света - 5505 пр. Хр. и началото на българския календар - 4768 г. пр Хр. е само 737 години, което си идва в същата епоха. За сравнение по еврейския календар сега сме 5770, което е над хилядолетие по-късно. Следващият най-точен календар след българския - този на маите е значително по-късен. За неговата точност е дадено повече http://www.voininatangra.org/modules/ipboard/index.php?showtopic=2621. Техният е слънчево-плеадиански, започва от 3114г. пр Хр. и свършва след 3 години. Грешката му спрямо тропическата слънчева година е само 1.98 дни за 10 000 години. Грешката на грегорианския календар, приет в България на 31.03.1916г. е 3.02 дни. Грешката на българският календар за това време е ... 0.02 дни. Сами си правете изводите. Другото огромно предимство според него е, че всички дати през цялата година съвпадат на точните дни от седмиците. Така че ако сте роден в неделя, ще знаете, че винаги ще си празнувате рождения ден в неделя. Затова през 1976г. ЮНЕСКО приема нашия календар като най-точния и дори тогава е имало опит да се приеме наместо грегорианския. (с разликата, че са искали да Новата година да си остане на 1.01). Нашата Нова година обаче неслучайно започва именно в неделя, Еднажден. Денят на зимното слънцестоене. Българският календар най-добре може да бъде описан като слънчево-Юпитерски. Древните ни предци много добре са знаели, че Юпитер е газов гигант и са го отнасяли като слънце, а не планета. Което е и правилното. Както Канът е имал наместник, Капкан - така и Еньо си е имал наместник - Янкул. За ориентир като начало на новата година са използвали в кой двор от Зодиака е бил Юпитер в деня на зимното слънцестоене. Точно както за ориентир за началото на новата епоха са използвали в кой двор ще отиде Слънцето при залез в нощта на пролетното равноденствие. Сега първото изгряващо съзвездие на 21.03 вече е Водолей - епохата на Агни. Преди 6700 години обаче Слънцето е отивало при съзвездието Телец, където са и Плеядите.

anti666 23.10.2009, 21:57
Българският календар добавя Еднажден към обичайните 364 дни, разделени на 4 по 91 дни. Всеки сезон с два месеца по 30 дни и първия с 31 дни. Златно математическо деление, което не спира дотук. Тези дни могат да се делят на 7 и дават 52-те седмици в годината. Веднъж на 4 години се е добавял още един ден както сега. Той се е добавял през лятното слънцестоене, диаметрално противоположен на Еднажден. Наричали го Слънчев ден - бехти, който се добавя преди сегашния Еньовден. По този начин седмицата е започвала от неделя. В кумранския календар, както и този на Енох, седмицата започва от сряда. При българския след Еднажден в 3-те дни на ОтклЮченото небе до сряда е било забранено да се работи. А тогава се е чествало Рождеството на Млада Бога - Коледа. Цикълът от 12 години е групирал в по-голям от 5 по 12 или 60, редуван както Ин и Ян с женско и мъжко начало. Сравнете го с 52-годишният на маите. При нас не Плеядите, а Юпитер го е обуславял. Според техните изчисления, на 10 080 години е трябвало да извадят 3 дни, които премахват и 3-те дни грешка между календарната и тропическата година. 10 080 е кратно на 3, а 3360 е кратно както на 12, така и на 5. Виждате сами с каква неземна точност са разполагали като махат дори тези 3 дни отклонение, което има при грегорианския календар. Откъде са ги имали тези знания - Йордан го е казал;
"Божие откровение въплътено в човешка наука." Като всяко нещо, което са правили древните ни предци. Българите!
Аз лично смятам, че е близко времето, когато ще възстановим отново българският ни календар. Защото Времето ни дава възможност в Саракта да се извършват свещенодействия. Точното време е толкова важно, както точното място и точната символика.

Сравнителна таблица е дадена http://www.voininatangra.org/modules/xfsection/article.php?articleid=172

iss 2.2.2010, 11:46
QUOTE (Astronomer @ 16.10.2009, 19:48 )
Ясно е, че той е най-древният, най-точният и всичко най в положителен смисъл. Друг е въпросът, който ме вълнува, а изобщо не съм проучвал въпросите с въпросния календар.
Предполага се, че е напревен някъде около 8 хил години пр. Хр. или там някъде. Въпросът е, как българите сме направили календара след като са нужни няколко хиляди години за целта, само като време, да не говорим какви знания, посветеност и т.н., защото каквото и да си говорим, това да правиш календар означава страшно много мъдрост, знания, умения, знаеш къде си във Космоса, как се движат телета и т.н., което е нещо велико. Въпросът е календарът дали има някакъв божествен или извънземен произход или чисто научен за онова време.

Полезни и достойни за уважение отговори на зададените от теб въпроси би могъл да получиш от книгите на Димитър Съсълов:
Българите отпреди две хилядолетия и
Пътят на България
http://www.helikon.bg/books/author/9927/
За съжаление лицензите на книгите в този линк са твърде бедни...от тях не се разбира духа на този безценен труд и заряда който носи за поколенията БЪЛГАРИ.
Заедно със "Славянобългарска история за българския народ, царе и светии и за всички български деяния и събития" на Иеромонах Паисий Хилендарски, "Пътя на България" от Димитър Съсълов е Свещената книга на българския народ.


--------------------
????-???? ?? ?? ??????? ? ???-??? ?? ?? ????????!

iss 2.2.2010, 13:43
"Изработването на календара е първата длъжност на владетеля към Небето,Бога и народа."
(из книгата на Д.Съсълов "Пътят на Българите отпреди две хилядолетия"
стр.188;глава 7:Звездоведство и Времечислене

--------------------
????-???? ?? ?? ??????? ? ???-??? ?? ?? ????????!

men 9.2.2010, 17:34
Здравейте!
Съгласен съм, че Българският календар е Слънчево-Юпитерски и е най точният,
но искам да уточня нещо относно Книгата Енох спомената от Йордан_13.

Йордан_13 написа:
„Изброените черни и бели квадрати (шахмат), достигат числото 365, а самата триъгълна форма на "олтарите" говори вече за Троичното начало, което дава правото да се отвори "небесната порта" и да се премине през нея. Процес, описан много добре в "Книгата на Енох".”

В книгата на Енох за движението на небесните светила се споменава за осем врати/порти, четири през които Слънцето започва своя ход и четири през които го завършва. И най-важното, Енох никъде не е писал, че през тях се преминава. Ако Енох беше описал преминаването през „небесните порти” би трябвало да посочи къде ще се озове преминаващият.

Книга на Енох:
"3. Видях четирите врати, през които Слънцето започва своя ход и други четири порти, през които то го завършва.
……………………
27. Следователно вървежът на Слънцето определя дължината или краткостта на дните и нощите през годината, която има 365,6 дни.
28. Такъв е законът на движението на Слънцето. То последователно върви напред и се връща назад, тъй като Земята обикаля в кръг около него. "

Йордан_13 написа:
„И така тези два взаимопротичащи процеса на вътрешното и външното, довеждат до една проста необходимост, да се създаде ключ, който да отключва небесните порти и осигурява пътуването през времепространството. Това трябва да стане през Слънцето, което управлява и Времето. Затова се налага консолидация на много бройните му лъчи ( Магура и Байлово) в седемлъча, за да се премине през седемте порти и съответно да се разключат и седемте чакри, които движат времето. Всеки лъч придобива символ, който вибрира с пулсациите на всяка чакра и всяко едно фино енергийно поле.”

За необходимост от ключ, с който се отключва нещо /в случая „небесните порти”/ пишат херметиците. С идеята на Йордан_13, че трябва да „се премине през седемте порти и съответно да се разключат и седемте чакри, които движат времето” не съм съгласен. „Небесните порти” не са били никога заключвани! От позицията на човека тук на Земята „портите” до центъра наречен Космическия Разум НЕ са седем. Времето не е присъщо само за нашата Слънчева система, то е присъщо за цялата Вселена. Много е важна отправната точка за разсъждения. От гледна точка на Микрокосмоса или от гледна точка на Макрокосмоса!

Книгата, в която ясно е написано, че нашето Слънце е портал към другите измерения се казва „Ти си това” на Румен Чорбаджийски. Авторът преди шест години е описал в нея целия процес. В книгата конкретно е казано, кой може да премине през Портала Слънце и в кои измерения ще попадне, ….. но в тези измерения следва друг Център/Портал/ по пътя към ………и т.н.
Така че Енох не обяснява в книгите си, преминаването в отвъдните светове през „небесната порта” нашето Слънце! Описанието на това преминаване през Портала-Слънце, който иска може да прочете в книгите на Румен Чорбаджийски и на тези линкове към форума „Ти си това”:
http://forum.tisitova.com/viewtopic.php?f=3&t=14&sid=3ebf8c380f5cf6dba9933493d2628e0f
"Предполагам, че през годините си развил способности и си джиткал насам-натам из дебрите на Космическото съзнание. Ще ти дам насока. Избери си ден и излез от тялото си. Мини през слънцето, този път ще те отведе в световете на Манас.
....
Мини през центъра на Манас. Този път ще те отведе до световете на Брахман. Не след дълго ще го видиш.., няма как да пропуснеш този невероятен поглед, който е навсякъде. "
http://forum.tisitova.com/viewtopic.php?f=3&t=14&sid=3ebf8c380f5cf6dba9933493d2628e0f&start=10
"Хайде да се върнем към Звездния човек, за когото писах в книгата.
Какво казвам там? Казвам, че всъщност нашата слънчева система представлява една огромна чакра /като чакрата на био-енергетиците/. Още казвам, че както 9-те степени се въртят около своя център st 0/нула/, така и планетите обикалят около своя център Слънце.
В човека има пет нули или това са центровете на Прана в нас.
В Звездния човек също има пет нули, но в книгата казвам, че това са звезди като нашето слънце.
Когато будното съзнание започне да пътува, то преминава през своя център – в случая това е нашето слънце. Оттам може да отиде в друга подобна слънчева система като нашата.., на която да има някакъв живот… Но тази слънчева система пак ще е в Звездния човек… "

Идеята, че Слънцето е Портал към отвъдните светове, досега съм срещал единствено в книгите на Румен и затова Йордан_13, ако си чел на други места за преминаване през Портала-Слънце, ще се радвам да приложиш линкове т.к. темата много ме интересува.

С приятелски поздрав!

Йордан_13 10.2.2010, 2:22
Идеята, че Слънцето е Портал към отвъдните светове, досега съм срещал единствено в книгите на Румен и затова Йордан_13, ако си чел на други места за преминаване през Портала-Слънце, ще се радвам да приложиш линкове т.к. темата много ме интересува.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Виж, излишно със себе си, не ни занимавайте. Само, ако е за нещо конструктивно, тогава може. Направи реклама на форума на Чорбаджака, бъди рад, пари няма да ти искам. Обаче, настоявам Чорбаджака да не се върти край нашите древни светилища, особено край Долно Черковище. Говоря конкретно за Кара куз, Аул кая, Саръ кая и Кован кая. Не стига, че един еврейски идиот, повикан от един нашенски идиот ги ровят и са направили пещерите дър-перян, за да се окичат със слава и да се правят на тежки, след това, ами и вие брахмано-индуистите. Това са древнобългарски светилища.
Та, като говориш за Слънцето като Портал, това е изобразено на Кара куз. И на Татул.
Чудно ми е, защо трябва да съм чел нещо, за да го цитирам след това и да се правя на умен, позовавайки се на авторитета на друг? Не мислиш ли това, за твърде безсмислено? Мога да ти покажа някои неща.
Ето виж и сам си прецени, кое е верно и кое - не

http://www.voininatangra.org/modules/xcgal/albums/userpics/Svetilishteto%20Kamenica.jpg


http://www.voininatangra.org/modules/xcgal/albums/userpics/pic_10002005_0347091.jpg

http://www.voininatangra.org/modules/xcgal/albums/userpics/S7000005.jpg

Нямам много време да се занимавам с тая тема, трябва да довърша един ден Щутград и след това мегакомплекса край Долно Дряново. Нямам време за празни дискусии.

Йордан_13 10.2.2010, 2:48
Това трябва да стане през Слънцето, което управлява и Времето.
-----------------------------------------------------------------------------------
Ето и аз съм го написал.

Йордан_13 17.2.2010, 2:00
Отварям отново темата. Нямам нищо лично против никого, но темата е за "Древнобългарският календар", а не за "Слънцето като портал". Това дали то управлява или не, времето, съвсем ясно е, че то като небесно физическо тяло, "управлява" планетното време, а като символ, на безкрайната, всепроникваща светлина на Абсолюта, управлява и Времето във Всемира. А тезата за управлението на времето чрез събуждането на седемте чакри е ясна. Ползването на понятието "ключ", "разключване" и "заключване" са за по-ясно и точно възприемане, а нямаме и нищо против "херметизма".
Не смятам за удачно тук да се обсъжда това дали ползваме правилно или не, някои понятия от гледна точка на индузима и брахманизма. Тези доктрини, когато се позоваваме на тях, за нас са просто услуга, не ние сме им в услуга и те да ни държат сметка. Да сме наясно.
Ако държите да си изложите мнения или да предизвикате дискусия за "Слънцето като портал", Мен, може да си отворите отделна тема.
Аз не смятам много да говоря по тоя въпрос, не и днес.

tantan 20.9.2010, 1:00
Годините преди настоящото летоброене в българския календар са 5504 - така календара се сверява с Юпитер и съвпада датировката на Никола Фичев при "къщата с маймунката" но всъщност е МАЙМУН в цикъл ЗЕМЯ.
http://www.facebook.com/group.php?gid=138830043878
МОЖЕ И ТУК -
http://balkan1.blog.bg/technology/2010/01/18/bylgarskiiat-kalendar.474831
ОТ КОГА СМЕ НА БАЛКАНИТЕ? -
http://balkan1.blog.bg/politika/2010/07/03/ot-koga-sme-na-balkanite.571532

anti666 20.9.2010, 14:41
QUOTE
Годините преди настоящото летоброене в българския календар са 5504

Ако правилно съм разбрал, значи сега сме 7514 година по календара с маймунките който си направил, така ли? Само питам, щото ние тук на Еднажден си честитихме http://www.voininatangra.org/modules/ipboard/index.php?act=ST&f=6&t=2711. Точно по БЪЛГАРСКИЯ календар. Може пък и да сме се заблудили, кой знае... smil4334a4c5e23b8.gif

Йордан_13 21.9.2010, 11:43
Според мене, ние имаме още един ритуален календар, който съвпада с този на маите - Цолкин. Държах го в ръцете си, преди седмица-две, и наскоро, след анализ, на този артефакт, разбрахме, че всъщност това е календар съставен от 4 сезона по 65 дни, т.е. 260 дни, какъвто е и Цолкин. Открит е в района около Щутград, на светилище, което е по-късно от него, и покрай топоним свързан с името Оси/Аси . Засега няма да го публикуваме, за да не се изпада в излишни емоции и да избегнем новинарската атракция и сензационност, която за три дни минава и след това всичко се забравя.

http://vaseto.info/?page=news_one&comment=146&catalog=86&id=86&cat=87&main_cat=1

anti666 23.9.2010, 11:47
Съзнаваш ли какво значение има това?! Ако наистина българите сме имали и втори календар за свещенодействия подобно на Цолкин - това ще има големи последствия за бъдещето. Всъщност не ме и учучва, защото Цолкин е ориентиран спрямо движението на Плеядите - 26 000 години. Затова и се знае, че майския календар е слънчево (хааб)- плеадиански (цолкин). При условие, че из Щутград изобилства със символика на Плеядите, не е чудно да е открит именно там.
Има и още нещо. Големият цикъл на Цолкин (бактун) обхваща 144 000 дни. Самото число си носи своята символика. По-интересното е, че 13-ия им бактун свършва точно на Еднажден, 2012г. Ето откъде идва и връзката при маите. Защото за тях това не е Новата им година в слънчевия обикновен календар Хааб, както при българския. Ориентиран не само по Слънцето, но и по другото слънце в нашата планетна система - Янкул. По обикновения им календар те имат 365 дни, от които 360 са разделени на 18 месеца по 20 дни и 5 допълнителни дни, които ние ги знаем тук като "поганни".


Йордан_13 23.9.2010, 20:23
QUOTE (anti666 @ 23.9.2010, 10:47 )
Съзнаваш ли какво значение има това?! Ако наистина българите сме имали и втори календар за свещенодействия подобно на Цолкин - това ще има големи последствия за бъдещето. Всъщност не ме и учучва, защото Цолкин е ориентиран спрямо движението на Плеядите - 26 000 години. Затова и се знае, че майския календар е слънчево (хааб)- плеадиански (цолкин). При условие, че из Щутград изобилства със символика на Плеядите, не е чудно да е открит именно там.
Има и още нещо. Големият цикъл на Цолкин (бактун) обхваща 144 000 дни. Самото число си носи своята символика. По-интересното е, че 13-ия им бактун свършва точно на Еднажден, 2012г. Ето откъде идва и връзката при маите. Защото за тях това не е Новата им година в слънчевия обикновен календар Хааб, както при българския. Ориентиран не само по Слънцето, но и по другото слънце в нашата планетна система - Янкул. По обикновения им календар те имат 365 дни, от които 360 са разделени на 18 месеца по 20 дни и 5 допълнителни дни, които ние ги знаем тук като "поганни".

Значението разбира се, е огромно. Тази квадратна плочка съдържа може би, точно слънчево-плеядния календар, защото от едната страна има от ъгъл до ъгъл едно голямо Х, а от другата четири дупки в четирите ъгъла, а в пространството, което те дефинират още 65 дупки, разположени под формата на квадратна спирала. И така 4х65 = 260.

anti666 22.9.2011, 14:34
Виждал ли е някой тази плочка? От написаното става ясно, че е открита още 70-те години, когато евреинът Фол ни учеше в учебниците по история, че българите били дивашки, безписмен народ, живели в юрти като скотове. Тези лъжи няма да бъдат забравени, нито пък авторите им! Но някой има ли снимка на ОРИГИНАЛНИЯ диск, или и той е потънал в неизвестност, както розетата? Ако някой я има, дори да е черно бяла, нека да я публикува или изпрати тук. В интернет пространството нещо е покрита, вероятно е както казват "зад музейна витрина"...
QUOTE
Древен слънчев календар ще показва от днес как българите, живели през осми век, са отмервали времето и са гадаели какво им носят идващите години
Той представлява комплекс от фигури, изработени в увеличен размер по модел от изключително рядък оригинал във форма на диск. Уникалният каменен диск според археолозите представлява принос към историята на човечеството. Малко са аналозите му по света, а в българските земи находката е единствена. Календарът е открит от иманяри през 70-те години на миналия век. Фино обработената плочка е с диаметър 10 сантиметра, с отвор по средата. Предполага се, че е бил носен като амулет от човек/хора със специални функции в тогавашното общество. Плочката е двустранно обработена, с нисък релеф. . Слънчеви календари подобни на този, са били използвани по българските земи до 19-и век. Ето какво е изобразено на диска-календар:  фигури на животни, които символизират поредност в 12- годишен цикъл. Означени са пет времеви завъртания, които образуват 60-годишния период на календара. Това е времето, за което Юпитер прави една пълна обиколка около Слънцето.

Календарът-реликва може да бъде видян единствено зад музейна витрина. В парка на Разлог обаче човек може буквално да влезе във времето: 12-те животни-символи на годините, са издялани върху гигантски мраморни морени. Всеки от каменните блокове тежи по около два тона. Скулпторът Асен Ботев е започнал работата си върху първата фигура през 2007 година.
http://www.chudesa.net/%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D1%82%D0%B5-%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BE%D1%82-%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%B8-%D0%B2/

anti666 5.2.2016, 18:23
QUOTE (Йордан_13 @ 23.10.2009, 11:33 )
Вероятно основен принцип залегнал в календара е онова, което четем в Муртафларския надпис
"Подвижните светила са 7. Небесен господар /бог/ им е Слънцето. То /и/ Юпитер, Време - господарят управлява."

То е един пълен преобрат на ведическата доктрина за времето, посочена в Атхарваведа, защото поставя Господар, който да го управлява. А в Атхарваведа, времето е представено така

"Във  времето (кала) е впрегнат коня.
Седем лъча, хилядооки, нестареещи, многобройни.
Заблуди се издигат, но мъдрите виждат през тях, кръга на всички светове.
Времето се движи от седемте чакри и достига седмото небе на безсмъртието.
Времето е породило всички тези светове, то е първият бог.
Времето поражда потомството,
в началото на времето е Праджапати.
Самият свят и костенурката са чрез времето,
жарта е родена от времето

Още едно от нашата българската Вяра, наопаки на ведическата;
QUOTE
"Времето е производно на материята и пространството - движението е преди тях." - Книга на Завета, I свитък

Петър. 7.2.2020, 14:34
На много места из интернет може да се прочете, че българския календар е официално признат от ЮНЕСКО за най-точен от познатите досега. Затова реших да вляза в сайта на тази организация, за да потърся какво се казва за календара ни там. Не успях да намеря нищо. Запитах се защо? Реших да се обърна към официални лица в България представляващи тази организация.
Публикувам краткото ми запитване и краткия отговор:
Моето писмо:
На много места в интернет пространството пише, че българския календар е официално приет от ЮНЕСКО през 1976 година за най-точен от познатите досега. Обръщам се към Вас, защото искам да знам официално дали това е истина или лъжа. Ще съм ви изключително благодарен, ако ми отговорите на писмото.

Отговорът:
Информацията не е вярна, въпреки че отдавна циркулира в информационното пространство.
Българският календар не е в никоя от представителните листи на ЮНЕСКО, нито някога е бил предлаган за включване.

За нас няма никакво значение дали е признат или не. Фактът, че българите са създали календар е безспорен. Това, което може да се постигне с едно признаване на българския календар от ЮНЕСКО е неговото популяризиране сред българите най-вече. Защото изключително много българи не са запознати с неговото съществуване.


--------------------
?? ????????? ???????? ???? ?????,?????????,????????.???????? ???? ???-?????????? ????,???? ? ????????? ??.???? ?? ?????? ???.?? ??????,?? ?? ?? ??????????.?? ?????? ?? ???? ???? ???? ??????????.

Йордан_13 10.2.2020, 1:57
За ГЕРБ и европците в образователната система е важно да се знаят, най-вече еврейските, циганските, арменските и турските празници и техните песни. Българските празници са представени по отвратителен начин! Затова и неслучайно Небето наблегна изключително силно и детайлно върху тях и Завръщането на Тангра започна да ги възстановява. Както сега се случи, когато дойде Петльовден и Вълча Богородица. Един ден, може да се издаде и книга върху това. Неслучайно, това идва. Мислете за Бъдещето! Настоящето е Преходно, а Бъдещето винаги предстои!

Петър. 10.2.2020, 22:14
Ако някой се интересува къде съм отправил запитването си. Направих го на сайта на Национална Комисия за ЮНЕСКО - България.
Беше ми отговорено от официален представител на организацията.

Както каза Йордан: "Животът е Борба!"

Затова се напасваме според условията и градим стратегии хем на тяхна база, хем да се опитаме да ги променим, както на нас ще ни е изгодно. Затова смятам, че не е лоша идея да се опитаме да направим Българският Календар официален или иначе казано официално признат.

Отново думи на Йордан:
"Признат чрез Тангра, иначе не е Календарът;))) Календарът, който е календара, не е календарът, който е Календара без Тангра;)))"

За нас винаги най-важното нещо е Тангра. Чрез него ние сме се сдобили с Календар. Без него няма календар! И нашето съвремие го показва. Загърбихме Тенгрианството, загърбихме Тангра, няма го и Календарът.

Слава на Тангра!

--------------------
?? ????????? ???????? ???? ?????,?????????,????????.???????? ???? ???-?????????? ????,???? ? ????????? ??.???? ?? ?????? ???.?? ??????,?? ?? ?? ??????????.?? ?????? ?? ???? ???? ???? ??????????.

Йордан_13 12.2.2020, 0:32
Д.П.: И в крайна сметка календарът все още не е добре описан и разяснен както всичко заметено под чергата

Отговор: Генезисът му е много добре описан макар алегорично с цяла една глава "6. Как годините получили названия" в "Сказание за Чулман". Това е уникално само по себе си, защото няма друг източник, който да дава сведения за неговото възникване. Друг е въпросът, че не е добре разяснен... Е, това вече, живот, здраве и прозрение ще става с годините следвайки ритъмът му. Е, разбира се, въпросът е и кой ще го направи, освен мене и да се надяваме, че ще имам този шанс, ако не, дупе да му е яко на следващият, който и да е. Разбира се, аз започнах с разяснението от една година нататък и все пак всичко на един път не може да се каже, затова всяка година, повтаряйки се, вероятно ще прибавя по нещо ново, стига да сме живи, нали. Ние също сме в тази Времева Цикличност и имаме нужда да се рециклираме от един момент нататък.

Д.П.: ще очакваме с интерес

Йордан_13 12.2.2020, 0:34
"Сказание за Чулман" - "Песен за Илат", 27. Как Сувар бил потопен

Ето още върху Календара!

(71) Тарханът на алпите
се спуснал от небето
в образа на прекрасен
огнено-червен кон.

(72) В карамаджа той изял
оставените дарове,
след което се отъркал
с грива о кожата

(73) и тази овнешка кожа
станала златна
и получила названието
Джаръмшан...

(74) След това Атряч
почнал да празнува Новата година,
не в Нардуган, както субаш-българите,
а в деня на срещата си с Мар.

(75) Този ден бил в месеца,
който субашите наричали Баръс,
защото те давали на месеците
имената на годините.

(76) За разлика от тях
останалите българи
давали на месеците имената на числа
или на някакви събития.


Старобългарските имена на месеците, които сме забравили
https://www.edna.bg/svobodno-vreme/starobylgarskite-imena-na-mesecite-koito-sme-zabravili-4656600


Имената на дванадесетте месеци от годината, които използваме днес в България, са от латински произход. В миналото обаче нашите предци използвали изцяло български имена за месеците, които ние сме забравили.

Ето как са ги наричали:

Януари бил Голям Сечко (Просинец, Колог, Коложег). "Месецът на горящия дънер" - това е значението на старобългарски.

Февруари наричали Малък Сечко (Сечко, Съчен). Значението на това име било "Месецът на страшния лед".

Името на март било Сухи (Сухих) - сухият месец.

Брезов (Брязок) старите българи наричат месец април, което означавало "Многоцветният месец".

Месец май за предците ни бил Тревен (Тръвен, Цветен) - "Тревистият месец".

Юни бил Червеник (Изок) - "Червеният месец".

Юли наричали Чръвенъ (Жетар, Жътвар, Сърпен) - "Месецът на жътвата".

Името на месец август било Зарев (Орач), което означава „Месецът на оранта".

Руен (Руй) за старите българи бил септември. Значението на това име било "Изобилният (плодородният) месец".

Месец октомври бил Листопад - месецът на падащите листа.

Груден така старите българи наричат месец ноември. Значението на старобългарски било "Месецът на грудките".

Последният месец от годината декември бил наричан Студен - буквално студеният месец.