Движение 'Воини на Тангра'
Никулден


anti666 6.12.2010, 19:00
Днес е отново големия български празник Никулден. На този ден честваме името на Свети Никола. В Кивота от Терачина той е обрисуван като http://www.voininatangra.org/modules/xcgal/albums/userpics/IMG_8162.JPG. По това време на годината Плеядите са в своята пълна сила, предвещавайки наближаващото Отключване на Небето. В старобългарските ритуали Св. Никола често е обрисуван като сокол. Който пък е и символа на Хърса, променен по-късно в Египет на Хорус.
На http://www.voininatangra.org/modules/xcgal/albums/userpics/P1040743-1.jpg виждате малкото параклисче (каменна грамада) на платото в Светилище Щутград. Не случайно издигнато именно там, на най-централното му място, като християнски продължител на една древна традиция. Да си припомним и какво казва етнографа Анчо Калоянов за този велик светия. Най-великият измежду тях, известен още като закрилник на шаманите.

http://liternet.bg/publish/akaloianov/stb/nikolaj.htm

anti666 6.12.2013, 12:07
Честит Никулден отново! Честито на именниците, носещи името на Трирогия. Закрилникът на шамани и колобъри, предводителят на Небесното войнство.
User posted image

Йордан_13 6.12.2016, 1:14
Честит да ни е денят на раждането на алпа Иджик Алабуга! Както сами се досещате, св. Никола, няма нищо общо с християнството.

23) Но не и позволила да умре Айрам-Умай:
възродила я за живот
в образа на прекрасната алп-бика Байгал
и я пуснала в реката Дулосу...

(24) Уловил я веднъж алпът Субан
и я обикнал, а и тя – него.
Заживяли те заедно
и тя му родила син.

(25) Излязъл той по чуден начин
от нейното ухо
в образа на змия
и получил името Иджик Алабуга.

Йордан_13 6.12.2016, 9:35
Българска народна митология. Иваничка Георгиева
Стр. 109. Митологичното значение на змията и дракона змей е тъждествено '. Змеят произлиза
от змия (смок), която не е видяна от човешко око през дълъг период от време (40, 100
години); поникват й крила и започва да лети. Според народни вярвания, запазени в Западна
България, змеят произлиза и от риба (шаран)2.

Стр. 130. Черти от змей можем да открием в св. Никола. Както е известно, змеят произлиза
от шаран, а у сърбите в някои места не се яде шаран за предпазване от епилепсия |54. Шаранът
е основна обредна храна в чест на св. Никола, а кост от главата на рибата курбан е
апотропей и се зашива в детските шапчици. Св. Никола е един от най-важните светци, на
които най-често се посвещават домашните служби. На неговия ден се нарушава хранителното
табу по отношение на шарана, почитан вероятно някога като тотем. Светецът има крила,
което личи не в описанията на външния му вид, а от действията. Той заспива и в това време
се бие с демон (хала, юда, дявол, вятър), който иска да потопи корабите. Той е и конник.
В народното религиозно съзнание св. Никола е господар на морето, но неговите черти го
сближават с по-стар митологичен персонаж. Към кръга на митологичните персонажи змее-
борци вероятно можем да причислим и Перун, а не е изключено и Тракийския Херос.

Йордан_13 6.12.2017, 11:12
На този ден, Българите честват рождеството на алпа Иджик Алабуга, Спасител на Българите и първият от боговете пожелал да стане смъртен човек и сподели съдбата на Човешкият Път. Затова много по-късно, когато се създава християнската догматика от Светите Отци, ние виждаме идеята за "Богът, който става човек, поради Нашето Спасение". Той се ражда от ухото на своята Майка, Рибата Байгал. Това е нейната лична жертва, нейната дан към Съдбата и Пътя на Българите. Затова жертвоприносът на този ден е риба, а първият ранно-християнски символ е именно рибата. Това е символът на жертвата на Байгал. Роден във водата, той може да лети във въздуха, затова в народната, т.е. в тенгрианската традиция, той е защитник на тези, чиито професии са свързани с морето, но и на тези, чийто път е във въздуха

Йордан_13 6.12.2018, 19:46
Най важното занятие днес на чифутските медии е да ви обяснят, че Никулден е ден на банкерите, финансистите и бизнесмените. То, за тия серсеми, убъри, орки и имегени, Никулден и Великден са всеки ден. ДНЕС Е ДЕНЯТ НА АЛПА ЧУЛМАН И СЛАВА на АЛПА ИДЖИК АЛАБУГА). СЛАВА ТЕБЕ, ЧУЛМАНЕ, твоята мисъл и желание, донесоха сътворението на света, и създаването на Българите! Раждай ги, отново, всеки ден в Нея! СЛАВА ТЕБЕ. ИДЖИК АЛАБУГА - Спасител, Учител, Защитник на Българите.

Йордан_13 6.12.2019, 21:28
св. Варвара/св. Сава- алп биката Кангалас-Байгал; св. Никола - алпа Джам Иджик Алабуга.

Колебанията в това дали Сава е жена или мъж идва именно от написаното в "Сказание за Чулман", в който аватарите на Умай Биче метаморфозират. Красивата Кангалас (св. Варвара) умира, за да се превърне в алп биката Байгал (св. Сава). Затова той се почита като жена, първоначално. Но причината за метаморфозите на аватарите на Умай Биче е самият Чулман, на когото тя се опитва да "създаде" подходящата алп бика за жена, но Чулман остава равнодушен към тях, вследствие, на което от това "намазват" други алпи, като алпа Субан Субаш, на който алп биката Байгал (рибата) става жена и се ражда алпа Иджик Алабуга. Затова, ако почитаме "свети Сава" като мъж, то в него можем да провидим образите на Чулман или Субан. Това е едно второ лице на тенгриянската троичност. Иджик Алабуга е Предтечата на образа на християнският Бог Син.


П.О.: Четете, българи, не си завирайте носовете в кряшките писания, дано се отпуши затлаченият извор в душите ви и избликне споменът за древния ни род, че да усетите силата му!!!!!

Й. С.: Българите ги нема. Християнинът няма националност, той просто е християнин.

П.O.: Има на хиляда черни главни по един въглен да свети, другото е леш и тор

Й. С.: За съжаление, вчера като бях на гости, точно майките на тия иляда, моят домакин ги упомена поименно;))), като с всяка чашка упоменанието ескалираше;)))


Г. Г.: А дали е мъжко или женско име САВА?
Баба ми се казваше Сава и не си харесвала името.
Но на майка ми братовчеда също се казва Сава.

Й. С.: Женско е, разбира се;)))Но, тя не го е харасвала поради разнобоят в разбиранията. Явно там дет си ти е бил тачен като свети Сава, а не като света Сава;)), но и в двата случая е верно.


С. И.: Аз пък съм чувала, че Сава и Варвара били двете сестри на Никола.

Й. С.: Кангалас и Байгал, което е едно и също. Но само Байгал му е майка. Трудно е да се вместят парадоксите на българската теогония в човешката понятийност, мислене, бит, семейни и родови отношения.

П.О.: Трудно е, че днес битуват мижитурки, не хора с дух и огън в душите

Й. С.: Но, за зачеването и раждането трябва магнетиката на водата, в която душите да се огледат и да умрът за Небето влизайки в телата. Затова, когато се ражда първи път Иджик е от Рибата, втори път е от алп биката Караджим, която миеки нозете си в реката, чула Гласът на Тангра: "Ти ще родиш Себер Аспарък (Иджик Алабуга)...." Без астрал нема възпроизводство. "Истина, Истина Ви казвам: ако някой се не роди от вода и Дух, не може да влезе в царството Божие."

Г. К.: Винаги съм мислела че Сава е мъж...даже исках да кръстя сина си така ...

Й. С“: Цитат: "В българските представи, Сава е жена – светица, сестра на Варвара и Никола, покровителка на чумата, макар че в отделни райони на страната честват празника като на светец – мъж, покровител на вълците (вълчи пастир).
В някои райони празнуват Савинден и в чест на мъртвите. Жените приготвят варено жито и го раздават на гробището за помен."

Г. К.: Знаех си.....вълците са ми любими животни.....

Й. С./Г.К.: Затова специално ти публикувах този абзац. Като свързването на Св. Сава с Вълка е вследствие св. Варвара, която е и покровителка на миньорите;)))