Движение 'Воини на Тангра'
Група Барадж с песента "Тенгри" и инстр. "Умай"


Йордан_13 14.10.2021, 17:38

Него вече отдавна не го помнят
И песните за него са забравени
Цветът му е син като небето над земята
Когато вали дъжд, той плаче със сълзите на радостта
Нашият пазител Тенгри, приятел на времето.

Его давно уже не помнят и песни о нем забыты.
Его цвет синий, как небо над землей.
Когда идет дождь, он плачет слезами радости.
Наш хранитель Тенгри, друг времени.

Тенгри
https://www.youtube.com/watch?v=5_9tfDmlSqg

Умай
https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=GOTzQUyhO5Q&fbclid=IwAR0Sf_j685YghNE7CxNiGbw8Mo_W8IJJayROIPLK9EO3AQ6IBdiNc4-vPzA

Песента е уникално яка в сравнение с опитът за Тенгри. Защото за "Тенгри" си е повече опит за песен. Примерно, дунавско българската група "Бранник", много по-добре са се справили тематично и музикално в тази посока с песента "Воини на Тангра";))) Но, така е, жените много повече вдъхновяватъ мъжете, та затова не се учудвам, че са се справили и са направили инструменталът "Умай", макар, че, там на места се чувства как липсва и техническо-китарна грамотност да изразят това, което трябва да се изрази, но инструменталът е един път.
Днес, понеже е и денят на Бялата Вълчица, която християните наричат "Света Петка Българска", инструменталът е повече от подходящ!

Йордан_13 4.12.2021, 12:52
С акустичната версия, тази песен стана много по-добра;)))

" В клипа отразяваме величието на природата, където все-отец Тенгри седи и пее с нас песните на майката Земя, Умай. Ето как легендите създават представа за свят, в който Барадж живее в сърцата ни и разперва криле навсякъде, а нас по пътя си към писането на нови песни. "

https://www.youtube.com/watch?v=jyekhkOVelc