Движение 'Воини на Тангра'
Джагфар Тарихи, том 3


anti666 9.2.2016, 19:08
Това е работна тема, в която ще публикуваме преведени с общ труд извадки от "Летописите на Джагфар", том 3.
Преводите идват от Движението, както и от хора, съпричастни към идеята като Валентин Иванов - Atil. Тези, които е превел от неговия си блог, ще бъдат отбелязвани откъде са.
Останалите са наши, на участници в Движението. Претенции за авторски права нямаме.

Ако някой иска да превежда допълнително, връзката към текстовия файл на руски е това;
https://drive.google.com/file/d/0BzC1aRqLQUgtUXBTYjA5c0tka0E/view?pref=2&pli=1
Първоизточника е изданието на Фархат Нурутдинов от 1997г. (отпечатано само в 230 екземпляра). Това е сканираното му копие, подходящо за сравняване на превода с оригинала;
http://s155239215.onlinehome.us/turkic/10_History/Djagfar_Tarihi/DjagfarV3small.pdf

След като се събере в достатъчен обем, ще го прехвърлим в pdf формат и публикуваме в "Материали"

anti666 9.2.2016, 19:20
http://www.voininatangra.org/modules/xfsection/article.php?articleid=578

Преведеният на български текст е 1/2 от цялата книга. Цялата книга, заедно с илюстрациите може да изтеглите от връзката по-долу в материала. Остват само около 20 страници за превод, които касаят най-вече историята на Волжка България и Крим, ако някой има желание - да го направи за да е пълна книгата.

anti666 9.2.2016, 19:25
Стр. 107
Основателят на Дунавска България, Аспарух е роден през 634г. в годината на коня (имен) в Ялта, Крим

Стр. 161
Гърците, дошли на Балканите на границата на 2-1 хил. пр.Хр. в зверини дрехи (оттам и българското прозвище “тирци“ - "кожари“) заимствали високата култура на коренното българско население на Балканите и я нарекли “гръцка“. Затова в основата на гръцката митология виждаме български сказания. Забележително е, че гърците, завоювали микенското царство на ахейците (след като българите-аргивци отслабнали в братоубийствена война с българите-троянци), направили свой главен герой българския богатир Хуругли - “Сина на могилата“ и немного му променили името (гърците произнасят “Хуругли“ като Херакъл). От имената на българските племена произлязоха названията на гръцките области: от названието на племето севери (наречено “креш“ - “борба“ и “палуан“ - “борец“ заради особената любов към българската борба “креш“) възникнали "гръцките" названия “Спарта“, “грък“, “Гърция“, “Пелопонес“. От българското название на главните планини в Гърция - Тайга (“тайга“ по български значи “гористи планини“) възникнало гръцкото им название - “Тайгета“. А от чисто българската дума “Елат“ - “изобилна, цветуща страна“, гърците започнали да наричат страната си Елада. Точно такова коренно население на Италия е възприело високата култура на българите-атрачи (етруски), избягали през 1200 г. до Хр. от Троя и основали на Апенините първите градове - царства (в т.ч. и самия Рим). От българската дума “рем“ - “свещен хълм“ - са именувани град Рим и Римската империя. От българското название “Идел“ произлязло названието “Италия“, а от българското название на коренното население на Апенините - “Алтънбаш“ (“златокосите“) - названията “латини“, “латински“ и т.н.

Преките потомци на българите-траките (мизи, севери, македонци и др.) са съхранили своята българска култура до 7-и век, когато новата преселническа вълна на българи, възглавявана от Аспарух достига Балканите.
Най-знаменитият трак Себертек (Спартак), попада в робство в Римската империя, но вдига грандиозно въстание, което едва не унищожава империята. От българското име "ИДЕЛ" идва Италия.

Стр.167
Кутраг е умрял в Бoгар, Бат Боян - в Киев, Кизил-Кубар - в Кизил/Охрид, Лачин - в Италия. Когато Аспарух чувства, че ще умира, поискал да го преместят от Билсага/(Плиска в главното светилище Торна Уба (Жеравното светилище), където помолил духовете на предците си за прошка, че умира от старост, а не на бойното поле. Пред смъртта си, Аспарух, както Кубрат и Кутраг и Бат-Боян казали думите "Един е Тангра" ("Бир Тангра"). Това ми разказа Арслан/Лъв Тертер, посланик на Дунавска България.

Йордан_13 9.2.2016, 21:55
Тракологията пак отиде на кино... smil3dbd4e5e7563a.gif Време е да се смени името на тая наука на "Българология".

anti666 12.2.2016, 22:57
https://www.youtube.com/watch?v=9HXXvpAd3_U
В интервю с този велик Българин, в 10.30 минута Фархат Нурутдинов натъртва неколкократно;

НО ПОВТАРЯМ, ПРАРОДИНАТА НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ СА БАЛКАНИТЕ.

Йордан_13 24.2.2016, 10:20
История славно-българска "Джагфар Тарихи" извежда миналото на българският народ от орбитата и дребнотемието на Елада и Рим и открива неговата истинска същност на предтеча на цивилизацията, баща на историята и създател на хляба.
Затова, Тангра призовава днес отново своя Народ към Творчество: Творчеството създава Историята, извежда човека от клоаката на собствената му нищета и безперспективност и го води по Стълбата от Земята към Небето.
Какво е Българинът? Българинът е Огледалото, в което Тангра всеки ден вижда Себе Си!

Йордан_13 26.2.2016, 21:23
Много е интересен тоя напън, навсякъде да се споменава понятието "траки":-D Такова понятие съществува само в еладските писмени източници и евентуално в тези на източно-римските историографи. За "Джагфар Тарихи", който всъщност се явява днес, единственият истински български писмен източник (обявен веднага за фалшификат) такова понятие няма. Там се говори за българи на Балканите, под понятието мекенски или макидански българи. Няма такова понятие "траки", което повторено десетина пъти в дадена статия, мнение или коментар напълно измества понятието "българи". "Българи" остава на заден план. Е, прочете една такава статия, примерно на Серафимов и с какво впечатление ще останете? Че сте траки smil4334ad1724132.gif Точно такаsmil3dbd4e5e7563a.gif Затова, решихме да се въоръжим с "Джагфар Тарихи" (държахме го на склад, докато ни писне от тракизиращите) и сега виждате, в по-новите студии, това понятие се изчиства, изчезва, остава само понятието "Българи". Това е. Вижте, Българският Саракт няма да позволи, чрез подобни много хитри финтове, националното наименование "Българи" да бъде заличено чрез заместването с някакъв синоним! Трябва да сте наясно с това.


Критичен разбор на ново генетично изследване сред българите
http://www.otizvora.com/2016/02/7500

anti666 19.5.2016, 18:38
Забавянето в превода е поради липса на интерес от някой да помага за него. Само новите страници от 98-100 стр. превод ми отнеха 2 часа, но малко по-малко ще бъде направен целия превод на том 3, обработен и публикуван като pdf файл в Материали.

Сведенията за Кирил и Методий са много интересни. Джагфар Тарихи развенчава мита на Божо Лебарката и съвременните историци, че Борис-Михаил Българоубиец бил приел славянската писменост - кирилицата.
Сега, ясно е, че тя е съществувала много преди тях. Дори летописите отбелязват, че тя е създадена (адаптирана) на основата на кашанското писмо - кунига или древната ни кирилиана. По чието име Константин Философ малко преди смъртта си се именува на Кирил.

Също така развенчава мита, че тя е разпространена в България под давлението на Византия. Още преди време съм спорил, че няма логика Византия да разпространява нещо различно в подопечната си територия от своята гръцка писменост. Тук директно се отбелязва, че братята се спасяват от ромейския гняв само заради римския папа (който се надява Борис да приеме католицизма, съответно латиницата), както и по-късно поради Симеон, който скъсва с предателската политика на баща си. Така че заслугата на разпространяването на кирилицата в България е на цар Симеон, не на Борис, който напротив - преследвал братята поради "езическия" характер на азбуката им.
Също така научаваме, че те произлизат от царския род Билиг. Самият кан Билиг е син на Органа (чичото на Курбат). Когато Билиг загива в битка, жертвайки се заради братовчед си Корбат, синовете му Лачин и Кубер са осиновени от Корбат. Тоест, те са осиновени братя на Аспарух, Бат-Боян и Котраг.

Дават се интересни сведения как тази азбука се разпространява във Волжка България (или по-конкретно в Киевската й област), откъдето по-късно и в цяла Русия. Сведенията са уникални и обръщат с хастара нагоре всичко, което историците ни са приподнасяли като самата истина. Логично е Летописите на Джагфар да бъдат забранени от слугите на тукашната хунта.

Йордан_13 19.5.2016, 20:29
То останалите "тракизират" smil4334ad8a149e0.gif затуй няма ентусиасти, а "тракизиращите" са против Тангра, а в Джагфар Тарихи, думичката "Тангра" се споменава доста пъти. Аз съм се навил дори да направя извадка на тия позовавания и да я пусна в интернет. Много "националистически организации" са антитенгриански. С една дума, ние сме сами.
Не можеш да разчиташ на организации като "Национална съпротива" например, щото там изскача една фенка и почва да ми говори за национализъм без Тангра и как на нея, абсолютно всичко и е ясно за Розетатаsmil3dbd4e5e7563a.gif. Но иначе част от идеологията си са я крали от нас, безспорно. Те винаги казват срещу какво са, но никога - за какво са! Ние винаги казваме, как смятаме, да го направим, че да бъде по-добре. И точно тук се къса нишката. А скъсването е, защото всички тези организации са плацдарм на Службите. Затова няма кой. Тангра не ентусиазира, защото им мирише на религия, религията е кофти нещо, както ни учеше навремето чичко Маркс smil4334ad8a149e0.gif

Йордан_13 19.5.2016, 20:44
Като довърша "(Щ)утград-столицата на царство Йотунхайм", ще се включа активно и аз, за да я опаткаме и да имаме превод, така, както трябва да бъде. Този превод с удоволствие ще го използвам като лъчево оръжие срещу антитенгрианите. Надпреварата във въоръжаването не е лошо нещо, щото зависи, какво оръжие ще създадеш в нея smil4334ad8a149e0.gif

Йордан_13 19.5.2016, 21:24
Барадж или Гаврил-Радомир, Роман. Син на Шамил. Станал цар на Дунавска България след смърта на баща си. Нееднократно е бил във Волжска България и по-късно убит по обвинение в симпатии към исляма. Поради което волжско-българският цар Ибрахим (1006-1025 г.) прекратил помощта си към Дунавска България и отзовал от нея войските си.
========================================================

Тук виждаме, още едно неизвестно историческо сведение, неотбелязано в учебниците ни по история. То показва, че съхранението на западната част на Дунавска България след съсипването на Източната и част се дължи и на присъствието на военни части от Волжка България. След изтеглянето им, което явно е станало някъде около 1018 г., Източната Римска империя, лапва западната част на България (Великата Трънияsmil4334ad8a149e0.gif ) като топъл леб. Най-вероятно християнските ястреби, които са разтурили съюза по верски признак са работили в полза на ромейският двор. Те са си рекли: "По-добре под християнско ромейско робство, отколкото свобода от събратята си-мюсюлмани". И тъй отново близо 180 г. "Източно римско присъствие". не ни стигат 640 г., римско такова.

Петър. 19.5.2016, 21:48
Това е един от ефектите,който се забелязва при приемато на чужди религии от българите.Сплотяват се на релиозна основа,а не на етнична.Етносът остава на заден план.Дори се зачерква изобщо като нещо важно в дадени моменти и периоди (днешните времена са пример, те са резултат, миналото се повтаря и ще е така,докато не го направим иначе).Това си е етничен сепаратизъм,който води до гибелта на Държавата,а може и на народа.Докато чрез Тенгрианството българския народ се обединява,понеже в основите му е заложена идеята за изграждането на Държава.По начин,по който само българите тенгриани могат да го направят.И историята го показва.

--------------------
?? ????????? ???????? ???? ?????,?????????,????????.???????? ???? ???-?????????? ????,???? ? ????????? ??.???? ?? ?????? ???.?? ??????,?? ?? ?? ??????????.?? ?????? ?? ???? ???? ???? ??????????.

Петър. 27.5.2016, 20:47
Чудех се къде да публикувам коментара си относно Цар Симеон.Чудях се дали да направя тема специално за него, но в крайна сметка,ако има за него трябва да има за още много велики български от Бога Владетели.Мисля,че тук е добро място,понеже от превода на Anti666 се вижда,че всъщност Симеон е този,който налага азбуката в Дунавска България.
Понеже днес се навършва годишнина от смъртта на Цар Симеон виждам,че много българи копнеят за него,копнеят за много български герои, искат да бъдат сред тях,за да издигнат България отново.Искат да се изправят и да им вдъхнат сили за борба.Да ги поведат.Искат достойни българи като Симеона,за да се хвърлят в битка без задръжки.Дори с радост,понеже знаят за какво и за кого ще се бият.
Казвам ви,че Цар Симеон,други Канове и герои са сред нас в момента.Изглеждат като всеки един от нас.Не са в царски одежди или красиви бойни униформи.Гласът им за съжаление или не се чува или се чува твърде малко.Но са сред нас!Сред нас са,защото необикновенното в тях е,че най-важното нещо в живота им е България.Сарактът!Затова са и преродени.Затова Тангра ги прати в тези брутални времена.В тази безпътица и безнадеждност.
Желая ви да ги видите, да ги оцените и последвате.Желая всички ние да намерим сили за борба.Защото за нас няма средно положение.Или, или!
Тангра бди!

--------------------
?? ????????? ???????? ???? ?????,?????????,????????.???????? ???? ???-?????????? ????,???? ? ????????? ??.???? ?? ?????? ???.?? ??????,?? ?? ?? ??????????.?? ?????? ?? ???? ???? ???? ??????????.

anti666 2.6.2016, 20:18
Точно такова коренно население на Италия е възприело високата култура на българите-атрачи (етруски), избягали през 1200 г. до Хр. от Троя и основали на Апенините първите градове - царства (в т.ч. и самия Рим). От българската дума “рем“, свещен хълм - са именувани град Рим и Римската империя. От българското название “Идел“ произлязло названието “Италия“, а от българското название на коренното население на Апенините - “Алтънбаш“ (“златокосите“) - названията “латини“, “латински“ и т.н.
Летописите на Джагфар, том III, стр.161

http://www.cell.com/ajhg/abstract/S0002-9297(07)61106-9
Сравненията на съвременното население от Мурло, градче с етруски произход, се характеризира с необичайно висока честота (17.5%) на близкоизточната хаплогрупа. Тези факти дават директно и съвсем ново потвърждение за лидийския произход на етрусите

anti666 15.1.2018, 18:58
"Летописите на Джагфар", 3-ти том са преведени изцяло на български и оформени както трябва да бъде. Става дума за това, което е качено на сайта ни, пълният текст, който е като .doc файл все още има някои части на руски език. Но това, което касае Праисторията на българите, както и фактологията за Дунавска България, е преведено напълно.

http://www.voininatangra.org/modules/xfsection/article.php?page=1&articleid=578

Йордан_13 15.1.2018, 21:21
Преводът е много ценен. Той не е задължително да послужи на сегашните евроатлантически българи, но ще послужи като оръжие в нашите ръце в борбата срещу тях и срещу чуждите.
Слава на Тангра! Затова и преводът на "Нариман Тарихи", ще е безценен, първом за нас, защото ще даде още сили в нашите мищци.

Йордан_13 16.1.2018, 13:44
" Средноазиатските билсага след това преминали през Афганистан и Пакистан и завоювали Индия/те останали в паметта на индийците под името „петте братя –Пандави”/. "

Дайте да видим, единият от Пандавите, Арджуна, дъл наистина е българин

"Арджуна стреля по окото на риба, за да се ожени за Драупади", картина Калиът

User posted image

Иначе, въпросните Пандави, са доволно циганизирани в индийската иконографияsmil4334ad8a149e0.gif

И сега да видим, какво казва "Сказание за Чулман", за този интересен предсватбен (годежен) обичай

(30) Съжалила се Турун-Умай,
превърнала се в прекрасна девойка
и като се явила пред Лаиш,
ласкаво му казала:

(31) “Чувала съм, че си точен стрелец.
Така ли е наистина?
Ако улучиш окото на една риба,
ще стана твоя!”.

(32) Хвърлил се Лаиш към реката...
А той не бил лош алп,
но любовта към девойката го заслепила –
за нея той бил готов на всичко.

(33) Тогава Турун-Аби
издигнала Байгал на една вълна
и стрелата на Лаиш
тутакси пронизала очите на Байгал.

(34) Блеснала Байгал на слънцето
със своите люспи
и се скрила от поглед
в тъмната речна вода.

(35) Изчезнала и девойката,
разсмивайки се на прощаване,
а Лаиш се втрещил като биргюн,
потресен от изчезването на красавицата...

(36) Лаиш бил тъй безутешен,
че Умай-биче го съжалила:
създала от дървото Апсак красива алп-бика
и го оженила за нея...

Йордан_13 16.1.2018, 13:57
Сега, кажете, че "Джагфар Тарихи" е доказан фалшификат, м-да. Е, не отговаря на академичните представи за българската история, но ние не можем да помогнем на академичното съсловие в тази посока. Щото, където Господ е взел нещо, ние не можем да запълним получилото се празно пространство, този безграничен вакуум... smil3dbd4e5e7563a.gif

Йордан_13 21.1.2018, 19:32
Митко Станчев: Ген. Мухаммад беше съветник на Саддам Хусейн по въпроси, свързани с броневата защита.
По време на ирано - иракското сдавичкване за известно време му бях преводач и освен по технически въпроси, доста сме беседвали за историята на техния район.
Генералът прекрасно знаеше, че днешните територии на Ирак и Сирия са били част от Българската империя.
Той също така знаеше, че древните шумери са Българи и ми е казвал, че Саддам Хусейн винаги се е отнасял с уважение към нашите прадеди и техния творчески гений, засвидетелствуван в Ирак с хиляди наземни и подземни паметници и съоръжения.
Негово Превъзходителство също така е бил добре запознат, че Българи и перси създават Персия.
Подобно беше отношението и на Хафез Ал - Асад, който назначи за лични съветници по различни въпроси 121 Български експерти.
===============================================================


Gavaevodata. Тъй като ми се наложи да погледна различните концепции за първичният бик/вол/бивол и чета в зороастрийската концепция, как са нещата, чета, чета, превеждам си от гнусният английски и пак поглеждам думата Gavaevodata. На български ми звучи, за днешната дума "говедо", и то отсейде, ами просто, членувана за мн. ч. "Говедата". И такова си е и значението на думата, като се абстрахираме от езотеричното й разбиране.