Движение 'Воини на Тангра'
Концесии на Тиквеното правителство


18j 24.10.2011, 17:52
... и докато си чешем езиците и мозъците с политическата олигофрения на накви мъпет кукли и зомбирани утрепки - вижте какво се крои за бъдещето на българския народ - за бъдещето на територията позната като Дунавска България:

на снимката са отдадените концесии за проучване/добив на шистов газ/газ/петрол - разбирай разрешения за дупчене и изсипване на колосални количества химикали на до 4 км под земята. Това означава източване на подземните водни хоризонти, замърсяването им с безброй химикали и радиоактивни елементи - оттам отравяне на почвата - и в процеса отравяне на въздуха и предизвикване на киселинни дъждове. Това е със сигурност - а по всяка вероятност - размбиване на подземните скални пластове, разместването им посредством подземни взривове и предизвикване на земетресения, които ще улеснят проникването на химикалите в подпочвените води. Само ще поясня, че картата на отдадените концесии (всякак седмица кабинета на тиквата раздава по няколко такива концесии...) съвпада с картата на маловаланжкия воден подземен хоризонт - най-големия на Балканите - 13 000 кв. км. - това е водния контейнер който напоява Добруджа в България и Румъния...
Честити ви нови/стари избранници...

--------------------
??????? ? ??????? ??????!

18j 24.10.2011, 18:45
Ето ги наложени двете карти - синьото се нарича "МАЛМ-ВАЛАНЖ ВОДОНСЕН ХОРИЗОНТ". Намира се на дълбочина около 1-1,5 км. На практика басейните в Добруджа са 6, но този е най-голям. В него водата се събира като в контейнер, няма как да се филтрира, накрая на лятото нивото му пада драстично тъй като целия регион, всички водоносни сондажи черпят от него. През есента и зимата се пълни... Попаднат ли в него отрови - те ще останат там за хиляди години...

Тук бих припомнил едно от предсказанията на Ванга: "НЕ ЗАТВАРЯЙТЕ КОМПОТИ В БУРКАНИ - ЗАТВАРЯЙТЕ ВОДА. ЩЕ Я ТЪРСИТЕ ВОДАТА - НЯМА ДА Я ИМА!"
Пък вие се занимавайте с някви утрепки дето и без това ще се самоизядат до месеци... Само така всички ще плачем с кървави сълзи - независимо кой е на власт и има ли изобщо власт!

--------------------
??????? ? ??????? ??????!

anti666 25.10.2011, 11:57
Особено след като си бетонират властта (съдебна, президентска, законодателна, изпълнителна), ГРОБ ще трябва да одобри концесиите. Няма къде да мърда, щото едни пари са получени и "усвоени" от Хеброн и иначе ще трябва да им ги връщат. А Сикаджийските мутри най-мразят да връщат пари.
Скоро ще ни обясняват как нямало проблеми в Полша с шистовия газ.
Ако не искаме да се сбъдне предсказанието на Ванга (което наистина се отнася точно за това) - само с протестни митинги няма да се размине.
Ще трябва да има и фоеверки. И отсега да си търсят здрава охрана на концесиите. И тая охрана също трябва да си варди гърба, за да не бъдат изненадани. Щото българите имат намерение да се възползват от свещеното си право на живот, което е дадено от Бога.

anti666 26.10.2011, 11:16
На някои самозабравили се шистови терористи от хунтата на ГРОБ, ако предизвикат екокатастрофа в България може да им се случи същото. В момента, в който останат без охраната си от НСО, ще бъдат обляти с народна любов. А мутрите им няма да са покрай тях вечно.

http://www.youtube.com/v/HRTed8PO-1g

Канатица 19.11.2011, 19:14
Започнали сондаж за шистов газ още от вчера?

QUOTE
Много е вероятно проучването за шистов газ на българска територия да е започнало още вчера,

смята Борислав Сандов от "Зелените". Според него има изградена сонда в село Рогозина, което е в непосредствена близост до Генерал Тошево. Еколозите разполагат с информация, потвърдена от две чуждестранни компании, че

в момента се изграждат сонди в село Голямо Пещене, Враца.

По думите на Сандов от Direct Petroleum са заявили, че в първата четвърт на 2012 г. ще направят проучване за шистов газ у нас. Районите, където се правят проучвания, обаче са свързани с туризма и земеделието. Засегнати ще бъдат Черноморието, Добружда или Лудогорието, уверява той.

Сандов каза още, че там има огромно подземно езеро и че увреждането му ще доведе до фатални последици.

Зам.-председателят на групата на "Зелените" в Европейския парламент

Райхард Бютикофер се обяви за мораториум върху проучванията и добива на шистов газ,

докато не се изясни напълно технологията хидравлично разбиване.

Той заяви, че няколко щата в САЩ вече са обявили мораториум. Там добивът на шистов газ, който започва след Втората световна война, превръща страната от вносител в износител. Оказва се, че не всичко е чисто и че много заплахи са били пренебрегнати, посочи Бютикофер.

Припомняме, че в петък стана ясно, че правителството не е подписало договор с Шеврон за добив на шистов газ в България, но преговорите текат. Клаузите в договора ще защитят интересите на българската страна, увери Бойко Борисов.


http://www.bnews.bg/article-38881
Колко се бърза, колко са нервни някои изчадия адови... Всички техни слуги по нашата територия се надпреварват да ви кажат колко сте глупави, и то по няколко пъти. Как не осъзнавате плюсовете, как е безопасно с тази технология да се търси/добива шистов газ, и прочее елементарна пропаганда. А как беше в началото на прехода (накъде всъщност)? Обещаваха светло бъдеще, нали? И подир после пак обещаваха ли, обещаваха... И за НАТО, и за ЕС, и за реакторите на АЕЦ, и за раздъжавяването. И какъв беше резултата досега? Защо очаквате, че тоя път видиш ли, тия са се съфирясали най-сетне и ще работят за добруването на народа си? Защо?!


--------------------
"?????? ???? ???????, ?? ???????? ???? - ??? ????? ?? ???? ?? ? ???????"

Канатица 19.11.2011, 20:04
20 ноември ВАРНА – ПРОТЕСТ СРЕЩУ ПРОУЧВАНИЯТА И ДОБИВА НА ШИСТОВ ГАЗ В БЪЛГАРИЯ

Кога: 20 ноември (неделя); 11:30 до 14:00 часа
Организатор: Инициативен комитет „За чиста България“, гр. Варна

Защо ще протестираме:
През юли 2011г., след обществено достояние за решението на Министерски съвет за подписване на договора с „Шеврон” за 4398 кв.км в североизточна България, се сформират граждански инциативи против проучванията и добива на шистов газ с основна цел мораториум в/у технологията „хидравличен удар” (или още позната като „хидрофракинг” или „фракинг”) и отмяна решението на МС.

След проучване от граждани и природозащитници се оказва, че към момента терени с площ около 1/3 от сушата на България и над 90% от територията на Североизточна България са предоставени или предстои да бъдат предоставени на различни компаниии с цел проучване или добив на нефт и газ.
Нито една от компаниите не е заявила: „Ние няма да проучваме за шистов газ”.
„Шеврон” твърдо заявяват, че ще проучват за шистов газ.

В средата на септември Премиерът обеща, че при 1% екологичен риск, проучвания за шистов газ няма да има. Но след местните избори, без да се съобразява с общественото мнение, Министърът на икономиката, енергетиката и туризма заяви на 11.11.2011г., че договорът с „Шеврон” ще се подпише до дни.
Така без допитване до народа се решава в дългосрочен план ЗДРАВЕТО НА БЪЛГАРИТЕ, БИОРАЗНООБРАЗИЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПРИРОДА И ТРАДИЦИОННИТЕ ОТРАСЛИ НА ИКОНОМИКАТА – СЕЛСКО СТОПАНСТВО И ТУРИЗЪМ, ползите от които са за всички българи, да се ЗАМЕНЯТ с развитие на ДОБИВНА И ХИМИЧЕСКА ПРОМИШЛЕНОСТ, полза от които ще имат основно големите (най-често задгранични) компании.

Химерната „енергийна независимост”, прокламирана от правителството при промишлен добив на шистов газ, ще означава ПЪЛНА ХРАНИТЕЛНА И ПИТЕЙНА ЗАВИСИМОСТ за всички българи и бъдещи български деца!
Правителството избра да се следва пътя на Полша, вместо опита на Франция и Англия. Дори не бе проучено защо в тези държави, както и в някои области на САЩ и Канада, е преустановено проучването и добива на шистов газ чрез метода „фракинг”.

Инициативен комитет „За чиста България”, гр. Варна, “Гражданска инициатива за забрана на проучванията и добива на шистов газ в България, по метода хидравлично разбиване“, както и гражданите от Фейсбук групата „Ние сме против Българският Чернобил – добива на шистов газ” и регионалните Фейсбук групи срещу проучванията и добива на шистов газ, в които участват над 30 000 граждани се обявяваме:

1. ЗА ВЪВЕЖДАНЕТО НА МОРАТОРИУМ ВЪРХУ ВСЯКАКВИ ДЕЙНОСТИ, СВЪРЗАНИ С ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ТЕХНОЛОГИЯТА „ХИДРАВЛИЧЕН УДАР“ ЗА ПРОУЧВАНЕ И ДОБИВ НА ШИСТОВ ГАЗ НА ТЕРИТОРИЯТА НА Р БЪЛГАРИЯ!

2. ЗАКОНОВА ЗАБРАНА ЗА ИЗПОЛЗВАНЕТО НА СЪЩАТА ТАЗИ ТЕХНОЛОГИЯ НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ, ПОРАДИ НЕОПРАВДАНО ВИСОКИЯ РИСК, ОТНЕСЕН КЪМ ЕВЕНТУАЛНИТЕ ПОЛЗИ ЗА НАШАТА ДЪРЖАВА.

ЕЛАТЕ НА ПРОТЕСТА!

ОБЕДИНЕНИ СМЕ СИЛНИ!

http://shalegas-bg.eu/

--------------------
"?????? ???? ???????, ?? ???????? ???? - ??? ????? ?? ???? ?? ? ???????"

anti666 21.11.2011, 16:15
В http://dv.parliament.bg/DVWeb/porachkiXMLView.faces?idObj=50551 има едни интересни адресчета, да знаем все пак кой стои зад шистов сондаж Р1-Рогозина.
QUOTE
РАЗДЕЛ І: ВЪЗЛОЖИТЕЛ
I.1) Наименование, адреси и място/места за контакт
Официално наименование: "Русгеоком БГ" - АД
Пощенски код: 1000
Място/места за контакт: София, ул. Никола Мирчев № 35
E-mail: info@rusgeocom.com
Факс: 02 8651199
Пощенски адрес: ж.к. Изгрев, ул. Никола Мирчев № 35
Адрес за допълнителна информация: Друго: моля, попълнете Приложение А.I
Град: София
Адрес за допълнителни документи: Горепосоченото/ите място/места зa контакт
На вниманието на: Сергей Казанцев
Адрес за изпращане на заявления: Горепосоченото/ите място/места зa контакт
Адрес на възложителя: www.rusgeocom.com
Телефон: 02 8651199
---------
ДОПЪЛНИТЕЛНИ АДРЕСИ И МЕСТА ЗА КОНТАКТ
І) Адреси и места за контакт, от които може да се получи допълнителна информация
Официално наименование: "Овергаз Инк." АД
Пощенски код: 1407
Място/места за контакт: Енчо Кузманов
E-mail: eniu_kuzmanov@overgas.bg
Факс: 02 8651199
Пощенски адрес: ул."Филип Кутев" №5
Град: София
На вниманието на
Интернет адрес: www.overgas.bg
Телефон: 02 4283495


А http://www.narodnodelo.bg/news.php?news=39151 пък "читаем" че в Провадия ще се вади шистов газ пак от същата Газпром в консорциум с Аурелиан, която е дружество с основен инвеститор (спонсор) ... унгарския евреин Дьорд Шорош - Сорос Инвестмънт. Главната движеща сила на Ротшилд за унищожението на българите.


anti666 21.11.2011, 16:36
Не станаха ли много съвпаденията? Газпром, който си вади и изнася евтин газ от Русия и въобще няма икономическа изгода от скъпоструващото шистово проучване в България. В комбинация със сороските "инвеститори" вече инжектират радиоактивни изотопи дълбоко под Добруджа.
На опашката е Хеброн, където в борда на директорите половината били военни. И пак случайно, както се вижда от горните карти, всичките шистови концесии се нанасят едно към едно върху малмважалния водоносен хоризонт под България. Казано с прости думи - върху най-голямото подземно водохранилище на Европа.

Това е Крайното решение на плана 2030-Ротшилд. Замърси ли се водата на България, унищожи ли се цялата житна реколта и поминък - с България е свършено за месеци. Шистовото проучване е само "легендата" под прикритие.

Ванга бе предсказала и още "Във вода ще газите, жадни ще ходите!". Едва ли това предсказание се отнася за Конго или Патагония. Иначе Трайчо Шистов Трайков в стил "Работническо дело-ранен соц." ни обясни днес, че нямало опасност, а само някои групи недобросъвестни граждани създавали напрежение против партията и правителството.

Канатица 21.11.2011, 19:23
Разбира се, че всичко това застрашава житницата на България, особено за тази територия, няма по натоварена с рискове територия от тази”, коментира проф. Константин Щерев, който е експерт в областта на хидрогеологията.

Мнението на проф. Щерев по въпроса за шистовия газ продължава да бъде отрицателно като той отново подчерта и представи реалните рискове, които биха настъпили в района на новопазарския блок при евентуално започване на желаните действия от страна на американската фирма „Шеврон”.

Според професора присъствалите на дискусията в гр. София не са били достатъчно запознати и информирани с реалната хидрогеоложка обстановка в засегната част на България.

Ето какво още сподели пред news359 проф. Щерев:

- Продължавате ли да сте на категоричната позиция, че проучването и добива на шистов газ са опасни за околната среда и хората?

- Да, аз продължавам да застъпвам позицията си. Дори това, което чета напоследък в пресата смятам, че има отново някаква неточна информация, уеднаквява се търсеното, проучването и добива с търсене и проучване при нормалните находища на нефт и газ. Общото между тези технологии е изключително малко.

- Еднакво опасна ли е технологията при проучване за наличие на шистов газ и тази при добив?

- Проучването за шистов газ непременно трябва да включва технологичен опит за извличане иначе не може да се докаже, че има или няма такъв газ. Самото проучване включва технологични опити, които са аналогични на тези, които стават при добива. Не може само да се пробие една дупка и да се получи резултат, да дойде приток на газ, такова нещо няма. Трябва да се въздейства със силни механични процеси, за да се получи приток и едва тогава да се докаже наличие или отсъствие на газ.

- Запознат ли сте с проведената дискусия в гр. София на 11.11. по въпроса за шистовия газ, където отношение по темата взеха министър Трайков и министър Караджова?

- Да, имало е такава среща, но аз не съм бил поканен за това и не съм присъствал на дискусията. Според информацията, която имам на тази среща не е била засегната точно и конкретно ситуацията, която имаме с водоносната система, условията и т.н. Изказват се хора, които са далеч от реалната хидрогеоложка обстановка.

- Това, което подчерта министър Трайков по време на дискусията беше, че проучването и добива на шистов газ ще станат при условие, че са безопасни за хората и околната среда, вие мислите ли, че това условие ще бъде спазено от правителството?

- Трудно би било точно в този район на новопазарския блок това да протече по безопасен начин, това не е възможно и това е моето категорично становище. Министър Трайков не познава хидрогеоложката система, движението, динамиката на подземните води, подхранването, потоците, които се осъществяват и комуникациите, които биха се активизирали, които съществуват и сега, вследствие на тези въздействия. Това не е негова работа, това трябва да бъде работа на експерти и специалисти, но за съжаление такива не видях между хората, които са се изказали на изминалата среща, не са се отличили хора, които познават добре водоносната система и връзките, които могат да се осъществят между нея и огнищата, където смята да се осъществи това въздействие.

- Как ще коментирате изказване на министър Караджова, което гласи „забрана, без да знаем за какво става въпрос, не би трябвало да има”?

- Как не знаят за какво става въпрос? Те много добре знаят за какво става въпрос. Знаят, че това е технология, която изисква повърхностна и много тежка, дълбока инфраструктура със съоръжения, все едно един завод с цистерни, с водоеми, опити за някаква изолация на тези водоеми в които ще се складират тези течности, с въздействия, които ще стават отдолу и те трябва да са наясно с всичко това, на каква територия и какво пространство ще се развиват тези т.нар. технологични и други операции. Тази област е най-уязвима и отгоре, и отдолу, и по средата. Според последната информация, която имаме от американските сондажи на всеки 20 сондаж се получават дефекти.

- Смятате ли, че е силно преувеличено твърдението, че житницата на България ще бъде унищожена, както твърди експерта Христо Казанджиев?

- Нека да смята, че това е така. Христо Казанджиев не е достатъчно наясно с хидрогеологията. И това, че във времето се прави такива въздействия е напълно грешно, хидравлични въздействия във вертикален ствол, които са правени без тези течности и налягания нямат нищо общо с това, което се предвижда под тази технология за шистовия газ. И от тази гледна точка разбира се, че всичко това застрашава житницата на България, особено за тази територия, няма по натоварена с рискове територия от тази.

Това заяви пред news359 проф. Константин Щерев като силно подчерта, че проучването и добива на шистов газ с технологията, която използва фирмата „Шеврон” изключително много застрашава и крие рискове за околната среда и безопасността на хората в района.

http://www.news359.bg/2011/11/15/konstantin-shterev-razbira-se-tche-vsitchko-tova-zastrashava-zhitnitsata-na-balgariya/

--------------------
"?????? ???? ???????, ?? ???????? ???? - ??? ????? ?? ???? ?? ? ???????"

18j 22.11.2011, 13:14
...и докато се напъваме с шистовия газ:

http://republika.bg/index.php?id=38880
Приеха закон за отравяне на България
Държавата става пустиня с приетия на първо четене в НС Закон за съхранение на въглероден диоксид в земните недра

e-vestnik.bg/13199/borisov-izmisli-novo-20-shte-nagnetyava-vagleroden-dioksid-pod-zemyata-v-severna-balgariya/
Борисов измисли ново 20 - ще нагнетява въглероден диоксид под земята в Северна България

...и този закон е против конституцията в нейния чл. 55...
обаче в републиката - гражданите и трезвомислещите не могат да разчитат на нито една институция да застане на тяхна страна! Бе това правителство не трябваше ли отдавна да е паднало?!

--------------------
??????? ? ??????? ??????!

Канатица 23.11.2011, 11:31
Лицемерието на Тиквата продължава с пълна сила. Целият цирк наречен Народно събрание си играе маскарадни игри на гърба на нашата Родина:

QUOTE
ГЕРБ отряза мораториума на "Атака" за шистовия газ

Парламентът отхвърли искането на "Атака" в дневния ред на парламента за тази седмица да влезе предложението на националистите да се въведе мораториум върху проучването и добива на шистов газ.

По-късно днес предстои Яне Янев и съпартийците му да внесат подобно предложение в деловодството на НС.

Павел Шопов заяви от парламентарната трибуна, че медиите обърнали внимание на инициативата на консерваторите, а не на националистите, които първи подхванали темата или както той сам се изрази - обръща се внимание "на ментето, а не на оригинала".

От 134 гласували, "за" предложението на атакистите гласуваха 42 народни представители, 56 бяха "против", 36 гласуваха "въздържал се."

Припомняме, преди време от парламентарната трибуна лидерът на "Атака" Волен Сидеров се обърна към премиера Бойко Борисов с думите :"Върнете рушвета, ако сте взели такъв, прекратете проучването на "Шеврон" за шистов газ и изгонете тази компания от България."

Премиерът отвърна пък, че ако парламентът подготви проект за мораториум върху шистовия газ, той ще го подкрепи. Получава се обаче ситуация „Параграф 22", тъй като Борисов иска подготвен проект, но мнозинството в НС не допуска такъв за разглеждане.


http://news.ibox.bg/news/id_2046930120

--------------------
"?????? ???? ???????, ?? ???????? ???? - ??? ????? ?? ???? ?? ? ???????"

18j 23.11.2011, 15:28...15 ЦИСТЕРНИ С ХИМИКАЛИ СА ПРИСТИГНАЛИ ВЧЕРА НА СОНДАТА В РОГОЗИНА...

За конвенционално проучване и добив на природен газ не се ползват такива количества вещества! Гаранция става дума за шистов газ! Трайков да излезе да обясни точно какво се случва там и защо лъжат толкова нагло след което да си подаде оставката! Никаква търговска тайна не може да бъде пазен при условие че цистерни с тонове незнайно какви вещества се изсипват под земята в България. Освен това, бе установено след консултации с наши специалисти, че сондата в Рогозина, както е композирана в момента, не са спазени добрите практики за дълбок сондаж и фракинг. По същото време, един от контейнерите до сондата е с оборудване именно за предотвратяване на аварии при фракинг! Гражданското общество в България вече не спи! Трайко! Ще лежиш в затвора - ако изобщо стигнеш до там!

--------------------
??????? ? ??????? ??????!

Канатица 24.11.2011, 12:40
Инициативен комитет "За Чиста България" организира обществена дискусия с експерти на тема: "Проучване и добив на шистов газ в България чрез метода „хидравличeн удар” /fracking/.

Участие потвърдиха: проф. Нина Дюлгерова- доктор на икономическите науки, инж. Огнян Кованджи...йски- геолог, проф. Георги Георгиев– специалист по нефто-газова геология, проф. Константин Щерев- хидрогеолог, доц. Енчо Милушев– почвовед, безспорни авторитети с висока професионална отговорност. Поканени са държавни институции, отговорни за опазване здравето и живота на гражданите и предотвратяване на аварии и екологични щети и осъществяващи мониторинг върху компонентите на околната среда; браншови организации в сферата на туризма, земеделието и животновъдството, хлебопроизводители, представители на академичните среди и граждани.

Дискусията е открита, заповядайте.
Събота, 26.11.2011, 1200-1400 в кафе-театър на Фестивлен и конгресенц център Варна.

По същото време в София:

Да кажем „ДА“ на забраната за проучване и добив на шистов газ с едно протестно шествие в София!

Кога: 26 ноември 2011 г. · 11:00 – 14:00
Къде: Паметник на Патриарх Евтимий /Попа/
Маршрут: Паметник на Патриарх Евтимий – ул. „Граф Игнатиев“ – ул. „Г.С. Раковски“ – Министерство на икономиката, енергетиката и туризма от там на ляво по бул. „Цар Освободител“ до площад независимост.

Пред МИЕТ ще запалим по една свещ /добре е да си носим чаени свещи/ – така, както правихме по време на първите флашмобове, – в отговор на нелепия призив на министър Трайков към българите от районите, предвидени за сондажи за шистов газ.

На площад “ Независимост“ ( бившият партиен дом) се предвижда кратко обсъждане на ситуацията около проблема с шистовия газ, бъдещите ни планове за действие и предстоящата подписка за налагане на законова забрана на фракинга у нас.

http://shalegas-bg.eu/

--------------------
"?????? ???? ???????, ?? ???????? ???? - ??? ????? ?? ???? ?? ? ???????"

Канатица 3.12.2011, 1:21
Кога: 04.12.2011 г. (неделя) от 11:30 до 14:00 часа
Къде: маршрут от сцена „Раковина“ (Морската градина, до Морско казино) до площад „Независимост“

Протестното шествие ще е с маршрут от сцена „Раковина“ (Морската градина, до Морско казино) до площад „Независимост“. Подкрепящите протеста ще се събират от 11:30 ч. пред сцена „Раковина“, шествието ще стартира минути по-късно.

На 30.11.2011 очаквахме в НС да се проведе обсъждане на законопроекта за забрана на проучванията и добива на шистов газ на територията на България. Това обаче не се случи! На въпросното заседание на парламентарната икономическа комисия не се е явил нито един представител на МИЕТ и не е изпратено очакваното становище по законопроекта! Няма да търпим подобно пренебрежително отношение към гражданското общество на България! Нека всички се обединим и покажем, че няма да позволим да бъде отровена земята ни! Нека заедно кажем: „АЗ ОБИЧАМ БЪЛГАРИЯ И Я ИСКАМ ЧИСТА!“

ЕЛАТЕ НА ПРОТЕСТА!

ОБЕДИНЕНИ СМЕ СИЛНИ!

http://shalegas-bg.eu

--------------------
"?????? ???? ???????, ?? ???????? ???? - ??? ????? ?? ???? ?? ? ???????"

antijew 3.12.2011, 6:52
Еййй, "чуден" ден и час са измислили за протест!
Защо не предложиха от Раковината до Морска гара и по-добре да е след полунощ?!
В неделя по обяд единствено ще разберат, че има нещо... премръзналите гълъби и гларуси, а, и клошарите.

За да има някакъв ефект, трябва да се протестира през седмицата в час пик/от 17 до 19ч./

--------------------
www.xnetbg.com/ne.swf

Йордан_13 16.1.2012, 2:15
Протестът срещу шистовия газ

http://vimeo.com/35082026

Диломъ 16.1.2012, 17:10
http://money.bg/news/id_1183523767/75_%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D1%82%D0%BE_%D0%BE%D1%82_%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D1%8F%D1%82_%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%83%D1%87%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0_%D0%B7%D0%B0_%D1%88%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2_%D0%B3%D0%B0%D0%B7_%D1%83_%D0%BD%D0%B0%D1%81


Поредният опит да бъде "подхлъзнат" редовия теле-зрител и теле-кторална единица. Видиш ли - 75% от българите подкрепяли шистовата чума...
Забележете - има един процент - 7,4%, които "не могат да преценят". Всъщност този процент е в пъти по-голям. Изгладнелия и оглупял от сапунки теле-зрител хабер няма от това що е то газ (да не говорим за шистов газ) и има ли той почва у нас, камо ли да изказва мнение. Не - теле-зрителя чака да му сервират наготово решения, които той самият няма сила, смелост или понтециал да вземе сам. Тъкмо към този теле-зрител е насочено и поредното "представително проучване", поръчано от МИнЕТ.
Представителен е задникът ми, Трайчо, а ти си просто един гъз.
В България няма да има сонди, ясно?

Йордан_13 16.1.2012, 20:57
ГЕРБ и РЗС финтират мораториума за шистов газ


http://news.ibox.bg/news/id_1588346998

С бурен скандал към 20.00 часа приключи извънредното заседание на икономическата комисия в парламента за шистовия газ. На него бяха обсъдени проекти за мораториум и за закон за забраната на проучвания и добив на шистов газ, внесени от БСП, Атака и РЗС.

Заявените по-рано намерения от управляващите да подкрепят мораториум върху проучването и добива на шистов газ се изразиха в редакция на проекта, внесен от Яне Янев.

В края на заседанието, по предложение на Валентин Николов, беше включена нова точка към текста, от което излиза, че мораториумът ще действа до влизането в сила на промени в закона за опазване на околната среда, изискващи ОВОС.

Депутатите от „Атака" напуснаха гласуването в знак на несъгласие. Остро се противопоставиха и колегите им от ДПС, които предупреждаваха, че новата точка в текста суспендира мораториума с ОВОС и че крие опасността да обезсмисли мораториума. Даже Рамадан Аталай заяви, че ще поиска оставката на председателя на комисията Мартин Димитров.

Някои депутати от БСП също изразиха недоумение.

Силно недоволство беше имаше и по отношение на процедурата на гласуването, но не бе взето под внимание.

Най-остра беше реакцията на представителите на инициативния комитет за забрана на шистовия газ, които се почувстваха излъгани. Те изтъкнаха, че ОВОС е задължителен по директива и че е безпредметно в редакционната поправка и чрез ОВОС да се заобикаля мораториума.

Връщате всичко на нула, вкарвате в закона изискването за ОВОС и мораториумът отпада, резюмира в края на заседанието Петър Димитров направената редакционна промяна в закона.

Представител на живущите в Нови пазар изрази възмущение, че управляващите на днешното заседание са излъгали всички български граждани, че ще наложат мораториум върху добива и проучването на шистовия газ.

Представителите на гражданските сдружения са категорични, че протестите ще продължат.

По-рано проектът на РЗС беше представен от Емил Василев, който изтъкна, че партията предлага тотална забрана както на проучванията, така и на добива и на метода хидравлично разбиване. Той обясни, че техният проект предвижда шестмесечен срок, в който кабинетът да подготви промени в Закона за подземните отпадъци, в Закона за опазване на околната среда, Закона за водите и други.
Василев беше категоричен, че разрешаването на проблема с мораториум е по-уместно отколкото със закон.

Йордан_13 19.1.2012, 17:44
Въртим, сучем и пак опираме до Вальо Злото smil3dbd4e5e7563a.gif smil3dbd4e5e7563a.gif smil3dbd4e5e7563a.gif smil3dbd4e5e7563a.gif

http://skandalno.net/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BE%D1%82%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BE/%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD-%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D0%BF%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BE%D1%82-%D1%88-21191

Pirin240 23.1.2012, 20:10
QUOTE (Йордан_13 @ 19.1.2012, 19:44 )
Въртим, сучем и пак опираме до Вальо Злото smil3dbd4e5e7563a.gif smil3dbd4e5e7563a.gif smil3dbd4e5e7563a.gif smil3dbd4e5e7563a.gif

http://skandalno.net/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BE%D1%82%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BE/%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD-%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D0%BF%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BE%D1%82-%D1%88-21191

User posted image

Йордан_13 20.2.2012, 20:53

User posted image

Нормално е човек да се запита какъв е приноса към Освобождението на България на държава, която тогава е била на има няма 102-103 години?! В която вътрешния бандитизъм, възхваляван като "каубойство" е процъфтявал, а държавата се е занимавала основно с избиването на коренното население - индианците?! Явно след илюмината Морнингстар (Утринна звезда/Луцифер, абе направо Сатана;))) ) започват илюминациите под формата на финикийски знаци, т.е. Шеврон (Хеброн) ще купуват наред. Много бързо ще разберем кои са си продали душата, новите бройчета за попълнение на Ада, ще викнат с пълно гърло, да се дупчи за шистов газ, тъй като в Ада от него има преголямо количество!

Човечеството е в пълна зависимост от Ада, тъй като всичката енергия за неговото развитие идва чрез дупчене на подземния свят! Никой обаче не взема енергия от необятния Космос, която е практически неизчерпаема!

18j 22.2.2012, 13:12
Било обичайна практика частни фирми да спонсорират събития на посолства - не само за българските посолства ами всички:

---
Елена Поптодорова: Няма скандал в спонсорството на “Шеврон“ за 3 март.
Посланикът ни в САЩ Елена Поптодорова използва правото си на отговор и обясни пред журналист от ТВ7: “Логото на тази фирма заедно с останалите четири компании стоят на поканата съобразно регламент за подкрепа. Такъв регламент съществува описан е типови договори и това е дипломатическа практика. Това също така е част от социалната ангажираност на компаниите, а това е установена практика на всякъде.”

Посланичката абсолютно не разбирала негативните коментари и като допълнение се похвали, че Външно министерство било на първо място по спестени пари.

---

Може би е обичайна практика да има подобни спонсорства, но когато става дума за фирми чиито проекти са свързани с унищожаването на природните дадености на България - вече скандала става сериозен. То си е направо доказателство че правителството и правителствените лобисти са на директна хранилка при Шеврон.

Същата тази се чудеше неотдавна: "Защо в България се сатанизира Шеврон"
Мога да й кажа защо! Защото в момента шеврон ги осъдиха в Еквадор на близо 30 милиарда долара глоба за нанасяне на необратими щети на цял регион в латинска америка, при което са причинили бум на заболяваемостта сред местното население и уликите сочат че небрежността е била умишлена.
Защото в момента Бразилия съди шеврон за над 10 милиарда долара заради разлив, който също по всяка вероятност е умишлено причинен.
Защото в момента шеврон ги съдят в Нигерия за нанесени отново колосални щети върху местната природа и икономика.
Защото в САЩ са възобновени стари съдебни дела срещу шеврон за стари техни нарушения!
Защото шеврон са на трето място в швейцарската класация на най-неморалните фирми според критерии като спазване на нормативната база, отношение към персонала, заплащане.
Каквото и да е мнението на един Българин или цялото българско общество, които логично презират узурпаторите от шеврон - международното представяне на компанията е повече от мерзко! Те са не само международни престъпници с ефективни съдебни присъди, но и сатанисти - тъй като умишлено вредят на живота на местното население.
Ужасяващи неща сме чували вече за шеврон: Как местното население в африка е тероризирано от частни наемни войници за да не се бунтува срещу унищожението което причиняват. Как напълно съзнателно са били пренасочвани отходни тръби с цел да се отровят езера с питейна вода. Поптодорова ако не разполага с тези инофрмации - то е понеже очите и ушите й са затлачени с финикийски знаци.

А що се отнася до скромните бюджети на посолствата и наложителното спонсорство на държавни институции и що се отнася до икономиите - някой не се ли замисля че това финансово скопяване е умишлено?! Лично аз не очаквам външно министерство и посолствата ни да пестят пари - напротив - очаквам да се финансират различни проекти в чужбина които да отстояват националния интерес на България и да осъществяват културна, икономическа и геополитическа експанзия в името на България. Това представялва външната политика, а не умението да угаждаш на спонсори, които не само нахлуват на свещената Българска земя, но и я унищожават. За чий ми е такова министерство което води такава политика?

Поптодорова ще получи своето наказание. Най-добре за нея да посрещне Събитията зад океана и да бъде пометена от огнени вихри и водна стихия отколкото да попадне в ръцете на националистически настроена тълпа от Българи.
--------------------
??????? ? ??????? ??????!

18j 22.2.2012, 15:57
Една интересна статия по повод скандала с комунистката поптодорица:

http://lubamanolova.info/analizi/2012/2378-kolonialna-darzhava-li-e-balgariya-za-sasht-ili-da

Колониална държава ли е България за САЩ или да?

Така наречената Елена Поптодорова се оля – оля и омаза отвсякъде в качеството си на български посланик във Вашингтон!

На поканата, разпратена от посолството на България във Вашингтон за приема по случай Националния празник – 3 март, са поставени и емблемите на някакви спонсори?!? За този прием: Шеврон, Трансатлантик, Сън Едисън – нещо недопустимо и не правено досега в родния дипломатически протокол!

Компанията, която напъва да проучва и добива шистов газ на родна територия – Шеврон откровено е показана като правеща подаръци на посланика и посолството ни във Вашингтон!

Недопустимо е да изтипосаш върху поканата с герба на Република България да поставиш и компанията, срещу която мнозинството български граждани са настръхнали и протестират!

Получих тази покана в пощата към сайта си „Хроники” и съм възмутена от безочието и липсата на такт и възпитание, които е проявила бившата комунистка, дворцова партийка и днешна представителка на ГЕРБ в САЩ, Елена Поптодорова!

Явно казаното от премиера Борисов изобщо не е било прието на сериозно и вероятно се вършат подмолни игри с американското посолство в София, за да се излъже гражданството и един ден Шеврон да започне да си дупчи спокойно земята в Добруджа!

Не мога да коментирам по друг начин стореното от Поптодорова в навечерието на 3 март!

Слабо е да определя тази покана като подигравка с националния ни празник и очакванията на българското гражданство – този път Поптодорова е преминала границите на добрия вкус и е паркирала в територията на лични интереси за лобизъм в полза на една вредна за страната ни фирма.

Баща й, Бог да го прости, Борислав Поптодоров, когото имах възможността да познавам лично, беше достоен човек и работеше в Първо главно управление на Държавна сигурност – така Елена получи възможност да бъде избрана за преводачка на Огнян Дойнов, Андрей Луканов и Тодор Живков!

Завъртяла се веднъж във висшите кръгове на комунистическата номенклатура, тя се омъжи в днешния „Шератон” още преди Живков да бъде свален и приемът там, не бе организиран от баща й...

Далновидното й преминаване в редиците на царедворците я остави в дипломацията, както при НДСВ, така и при Тройната коалиция. Идването на ГЕРБ на власт не промени на йота статуса й, но комунистическата идеология, на която служеше постепенно избледня, за да бъде пометена от липсата на идеология и ценности при Симеон Борисов, когото някои наричат цар...

Така че нищо странно няма в това, че Поптодорова обича Шеврон и си позволява да приема спонсорството му!

Тя, както се казва кого ли не обича! Миналата година стана дума за това, че е завела и уредила Симеон Дянков, финансовият ни министър да чете лекция за икономическата свобода в България, във фондация „Херитидж”, която е откровено републиканска, а както знаем в момента в Щатите на власт са демократите!

Фондацията е нещо като мозъчен тръст, подкрепящ републиканците, издигнал президента Джордж Буш-младши.

Хора от фондацията са автори на концепциите за войните в Афганистан, Ангола, Камбоджа и Никарагуа. Повечето от тях са „платени” войни, покрай тях възникнаха скандали с и в ЦРУ, а гордост на фондация „Херитидж” е концепцията за войната в Ирак. Основен девиз на „Херитидж” е „Америка господства!” или „Америка ръководи”...

Та в речта си във фондацията, Дянков изрече нещо уникално за висш чиновник в правителството на държава-членка на Европейския съюз, каквато е България – той заяви, че от 100 университета в света, 99 най-добри са американски! Нещо, което не само е невярно но и позорно необяснимо, тъй като в Европа също има авторитетни университети като Оксфорд, Кембридж, които той пропуска...

Речта можете да чуете тук, както и недодялания английски на Дянков!

И всичко това се вършеше под благосклонния поглед на Елена Поптодорова!

Та същата тази Поптодорова позволи на една фирма, която нескрито лобира в политическите среди на днешните управляващи да работи за добив на шистов газ, същата тази фирма е получила възможност от българския ни посланик във Вашингтон да спонсорира държавно мероприятие!

И на фона на този огромен гаф – Министерството на външните работи си мълчи, премиерът си мълчи и всички от управниците, които са наясно с бъдещия краен резултат от натиска на Шеврон се правят на умрели лисици!

Що за безобразие и колониално поведение!

След тази новина е редно да запитаме – колониална страна ли е Република България? И още:

Наистина ли отказа премиерът Борисов на пратеника на Хилари Клинтън, Ричард Морнингстар

Хилари Клинтън, държавен секретар на САЩДържавният секретар Хилари Клинтън дойде за 5 часа и управниците ни си счупиха краката да се въртят около нея, за да й е всичко точно. Не в рамките на гостоприемството, а като владетели на колониална държава.

Какво имам в предвид:

Президентът Росен Плевнелиев са държа като най-обикновен чиновник от колониална държава, вместо като държавен глава.

Явно в държавния протокол нещата все още са в ембрионално развитие, щом президентът ни се развълнува като гимназист от срещата с някакъв Държавен секретар като Хилари Клинтън, което не е повече от външен министър!

Ричард Морнингстар, специален пратинек на Хилари КлинтънА можеше, ако в дебрите на властта са наясно с йерархията, да не я приеме, тъй като тя е по-нисък ранг в политическото държавно управление на Щатите, па макар и на голяма държава, с претенции за световно господство.

Това коментира водещият на Дискусионно студио на НТ СКАТ, Велизар Енчев, и аз се присъединявам напълно към неговия коментар.

Ако реши, президентът Плевнелиев можеше да я приеме, но само ако реши и като извънреден случай, и след като тя направи своите визити в Министерския съвет!

Не е работа на държавния ни глава да приема всеки минувач или външен министър, вярно е, че той не е император, но като държавен глава все пак трябва да се спазва някаква йерархия в срещите, които провежда!

По същия начин стои въпросът и със специалния пратеник на Държавния секретар Клинтън, Ричард Морнингстар – това бе един най-тривиален чиновник от администрацията на Клинтън, каква работа имаше Плевнелиев да се среща и с него на българска земя - такъв прецедент в световната дипломация е голям гаф и израз на ниско самочувствие и колониална зависимост на представителите на страната домакин.

Още веднъж ще обърна внимание – държавният ни глава прие чиновникът Морнингстар преди срещата на Морнингстар с премиера Борисов?

След срещата на Морнингстар с Росен Плевнелиев, пратеникът на Хилари Клинтън е заявил пред журналисти, че диверсификацията, която очакват Щатите от България включвала и ядрената енергетика, а също и развитие на възобновяемите енергийни източници и други алтернативни източници на енергия.

„Визитата на Хилари Клинтън миналата седмица беше доказателство за това, какво значение имат двустранните отношения между България и САЩ, заяви Плевнелиев.

И какво толкова голямо значение имат тези двустранни отношения, след като сме страна-членка на Европейския съюз?

Секретарят по външната политика на президента Тихомир Стойчев, който е кадрови дипломат, е заявил следното: „Основното послание между Морнингстар и държавния глава на България е необходимостта от енергийна независимост на страната ни, начините за нейното постигане и политическата воля за нейното реализиране.

В съвременния свят енергетиката е част от националната сигурност на всяка една страна, нашите отношения със САЩ включват и енергийния сектор, американските компании са добре дошли и вече някои от на-големите са вече в България от години.”

На този секретар о външната политика на президента ще отговоря следното:

654 химикала, използвани при проучването и добива на шистов газ, мнозинството от които, силно токсични, фигурират в Доклад на Комитета по енергетика и търговия на САЩ от 11 април 2011 година.

Зелените изпратиха писмо до американския посланик Джеймс Уорлик с искане да им бъдат предоставени официалните доклади и документи по проблемите с шистовия газ.

Повечето от токсичните химикали, използвани в „коктейла” при проучването и добива на шистов газ са силно канцерогенни сочи цитираният по-горе документ.

Въпросният коктейл от канцерогенни химикали влиза доста дълбоко при добива, под огромно налягане, но какво се случва с тези химикали, къде отиват, никой до този момент не е обяснил, както липсва обяснение и дали и как тези химикали се разграждат и къде отиват след като бъдат вкарани дълбоко под земята.

Добруджа има една специфична подземна характеристика: тази област има един единствен воден хоризонт. В момента, в който този воден хоризонт бъде замърсен с хидравличния удар, водите с химикалите ще тръгнат настрани, на дълбоко, ще се появят в кладенците, в реките, в изворите – т. е. в питейната вода, която се използва в Добруджа. Да не говорим, че същото това замърсяване ще отиде и в почвата при поливане, и химикалите ще останат в нея трайно, без да могат да се извлекат, тъй като такава технология изобщо не е разработена!

Освен това находищата от шистов газ, за които се иска проучване и добив се намират на 300-400 км от два разлома, две силно сеизмични огнища – Стражишкото, а другото е до планината Вранча.

Междувременно, докато траеше американската инвазия, министърът на икономиката, енергетиката и туризма, Трайчо Трайков заяви: „Мораториумът е неправилно изработен ние ще го коригираме.”

Кое е по-ценно – чистата природа, вода, храна и почва или някакво несигурно плащане на уж по-евтин газ, добит от Шеврон.

И това след като е известно, че цената на този газ ще се формира на пазарен принцип, голяма част от този газ ще е на Шеврон, като открил шистовия газ, и съвсем малка част на българската държава.

Цената на газа се определя от пазара – а това означава само едно: няма да има по-ниска цена на газа от добитият шистов газ, а вечната добавка от този добив, ще е отровена земя, вода и болни от злокачествени заболявания поколения български граждани.

Да си спомним заплахите от лятото и заканите...

„Изрично ви предупредих, че нищо няма да се случи, ако не ме дразните – каза премиерът Бойко Борисов пред протестиращите граждани в Добрич в лятото на 2011 година. - Единственият начин това да се случи е да продължавате с плакатите. Ваша работа! Мисля, че ви отделих близо час и половина, с двама министри, и обяснихме всичко, което се прави, и което гарантира, че това няма да ви се случи. Така че...продължавайте така, можеме да го подпишеме на инат накрая.”

Американски натиск за падане на мораториума за шистовия газ

В деня, когато скъсана язовирна стена удави село и дадохме 8 жертви, а оживелите останаха бе дом, Иван Костов, лидер на ДСБ реши, че трябва да даде пресконференция за... отпадане на мораториума за преучването и добива на шистов газ!

Хилари Клинтън, Държавен секретар на САЩ, след като престоя 5 часа на българска земя, /точно колкото да даде нареждания и указания – бел. Л. М./след няколко дни изпрати свой специален пратеник, Ричард Морнингстар, за да продължи започнатия от нея и посланика на САЩ, Уорлик натиск, върху първите политици във властта, за шистовия газ!

По време на петчасовия си престой, Държавният секретар Хилари Клинтън съобщи, че след няколко дни ще изпрати свой специален пратеник по въпросите на евразийската енергетика, който да проведе разговори на експертно ниво за това как САЩ може да помогне повече за опазване на околната среща и постигане на енергийните цели на България.

Хилари Клинтън призова София да прекрати енергийната си зависимост от Русия, съобщи агенция Франс прес в коментар за това посещение.

Обяснението на Борисов бе повече от неясно: „Договорихме се всички най-добри специалисти, нови технологии да бъде презентирано и българският народ да може да го чува, дотогава мораториумът ще бъде факт”.

Включването на "Шеврон" миналото лято на 2011 г стана почти без преговори и на България бе дадена възможност само да изрази съгласие. Посочен й бе примерът на Полша, която няма колебания как да намали енергийната си зависимост от изток. Само че България е в земетръсна зона и най-важното - потенциалните залежи от шистов газ се намират точно под водоносните слоеве в най-плодородната й зона.

Офертата на американците е проста

и бе разгадана много бързо от засегнатото население: докажете доверието си към нас, като ни оставите да постъпим, както намерим за добре със земята ви – коментира посещението на Клинтън журналистът Светослав Терзиев.

Борисов не бе поканен в Белия дом при Барак Обама, а мандатът на Обама изтича.

България поиска няколко пъти визи от САЩ, но получи твърд отрицателен отговор.

Отделно посещение ли бе това на Клинтън или отбивка преди да се запъти към международната конференция в Мюнхен? – попита Терзиев и точно на място. По-сигурно е, че Хлинтън е наминала, само, за да предупреди, че ще прати Морнингстар за шистовия газ и Шеврон, отколкото, че е дошла за пет часа, за да говори с премиера в присъствието на няколко министри, но не и конкретно с всеки от тях – с Трайков, за шистовия газ, с Николай Младенов за Сирия, Иран и други външнополитически теми и така нататък.

Ето защо е твърде унизително при това наминаване държавният ни глава да й оказва честта да я приема – веднъж заради по-ниския ранг и втори път заради демонстративно унизителния петчасов престой!

Големите, когато отиват някъде, си тръгват с това, за което са дошли

каза премиерът Борисов пред bTV след като завърши посещението на Клинтън в България. Фразата бе изречена след забележка на водещата, според която "хората си представят, че Хилари Клинтън идва, за да ни изкомандва какво трябва да направим”.

САЩ не се отказват от проучването и добива на шистов газ, стана ясно след като Клинтън излетя от летище София. Със самочувствието на страна диктатор и лидер, по време на разговорите не бе обърнато внимание на думите на Борисов, че за България са важни чистата природа, земя и вода!

Да се говори на една страна за диверсификация и енергийна независимост си е откъдето и да го погледне човек намеса във вътрешните работи на една държава.

„България ще продължи години напред да бъде зависима по отношение на енергетиката си от Русия, така че искаме тези взаимоотношения да са добри. Но също така ние от САЩ искаме енергийна сигурност за България. България е сравнително малка страна, но е изключително важна по отношение на гарантиране енергийната сигурност за региона. И затова искаме да работим с вас в това отношение. Не става дума за американски търговски интереси. „Шеврон” има инвестиции по целия свят, така и редица други американски компании... – каза американският посланик Уорлик на 6 февруари 2012 г. по БНТ, в предаването "Денят започва".

Извиване на ръце, неприкрито лобиране – пратеник на Клинтън пристигна от САЩ, за да принуди българската страна да отпадне мораториума за шистовия газ, който трябва да добива Шеврон!

Да се върнем за миг към посещението на Хилъри Клинтън в България

По нареждане на американския Държавен протокол, българската делегация, която е очаквала Хилари Клинтън на летището и е била принудена да стои повече от 20 минути на минусовите температури, -12 на пистата, по костюми и рокли!

Ако някой не е разбрал правилно, американският Държавен протокол е наредил на българския Държавен протокол да бъдат по костюми, докато закъснялата с 20 минути Хилари Клинтън слезе по стълбичката от самолета с палто, груби зимни ботуши, - облекло далеч от изискванията на Дипломатическия протокол!

В резултат цялото българско ръководство от Външно министерство и посланик Тодорова, след посрещането получиха тежки простудни заболявания и катар на горните дихателните пътища!

Случката бе описана във в. „24 часа” и е придружена със снимка на Ройтерс.

Друг гаф на Министерство на външните работи ознаменува дните след скъсването на язовирната стена в с. Бисер: на 12 февруари по обяд, областният управител и кметът на Бурса, както и председателят на организацията на изселниците от България, „Балгьоч” изпратиха конвой с хуманитарна помощ, но...

Но само за така наречените български „турци”, пострадали от наводненията в Южна България – от районите на Кърджали, Харманли, Хасковска област!

Нечувана хуманитарна селективност! Турската страна си позволи благодарение на бездействието на МВнР да изпрати помощи само са „своите” „сънародници”!

Дали става дума за „сънародници” или за български мюсюлмани, които Турция нарича официално сънародници – това е друга тема.

Скандалното е, че налице бе груба намеса във вътрешните работи на суверенна България!

България, когато изпраща помощи в Западните покрайнини, визира българското население, без да го дели от другите жители - сърби от пострадалите от бедствия райони. Тук ясно личи цивилизованото и етично отношение на българската държава, която не си позволява да прави етническа пропаганда в един такъв деликатен момент!

Но да пази тишина – така нареченият министър Николай Младенов води хорото с унижения на страната ни! Тогава защо се изненадваме, че една не долюбвана компания, която напира да трови земята, водата и хората се цани за спонсор на Националния празник във Вашингтон?

Явно суверенитетът ни вече не съществува, националното достойнство вероятно е още налице, но в портретите на Левски!

Дотам я докарахме!

--------------------
??????? ? ??????? ??????!

Георги-НЗ 24.2.2012, 14:22
Тайно връщат „Шеврон" у нас.

User posted image

Премиерът Бойко Борисов е бил почти заставен от САЩ да отмени мораториума за проучвания и добив на шистов газ, въведен само преди месец по негово настояване от парламента на България, разкри пред “Десант” източник от Министерството на икономиката, пожелал анонимност.

Това е станало по време на срещата между премиера и държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън в началото на февруари, като натискът е бил особено интензивен на 10 февруари по време на разговорите между Борисов и Ричард Морнингстар – американският експерт по шистов газ.

Морнингстар пристигна у нас ден по-рано, без никой никога да го е канил на посещение. Той се появи малко след като си тръгна Клинтън, която по време на разговорите с Борисов обяви, също без да е била молена за това, че “идната седмица ще изпратя в България своя специален пратеник по въпросите на евразийската енергетика Ричард Морнингстар”.

Нейният пратеник престоя два дни у нас, в които се срещна с президента Росен Плевнелиев, премиера Борисов и министъра на икономиката Трайчо Трайков. Тайно от медиите Морнингстар проведе разговори и с ръководството на Синята коалиция.

Визитата му мина в пълна информационна мъгла – той направи само едно официално изявление пред медиите, по време на което на журналистите бе забранено да му задават въпроси. Макар да избягваше израза “шистов газ”, Морнингстар все пак се изпусна, че работата му у нас е била основно да издава заповеди, а не просто да провежда протоколни срещи. Думите му звучаха не като на гост, а като неизбиран от никого български премиер: “В България трябва да има пълна прозрачност в енергетиката и диверсификация на доставките”.

Източникът на “Десант” разкри, че още на следващия ден, след като Морнингстар си е заминал, Борисов се е разпоредил да започне “много внимателна операция” по премахване на мораториума за добив на шистов газ. В нея били включени едновременно министърът на икономиката Трайчо Трайков и депутатите от парламентарната група на ГЕРБ, които трябвало постъпателно да започнат работа по обръщане на общественото мнение по темата за шистовия газ.

Паралелно като лобисти на американската компания “Шеврон” започнаха да се изявяват и от Синята коалиция.

Как точно Морнингстар е успял да обработи всички не е известно, но хора, запознати с маниера на американските политици, разказват, че техният арсенал включва убеждаване, натиск и изнудване чрез компромати. Че мисията на пратеника на Хилари Клинтън е била успешна, се разбра съвсем ясно още миналата седмица.

Тихомълком бе създадена парламентарна комисия, чиято цел бе “да прегледа в разумен срок всички най-нови анализи за шистовия газ – екологични, технологични и икономически”. Министър Трайков пък обяви, уж съвсем между другото в едно предаване по ТВ7, че “дебатът за шистовия газ в обществото ще бъде възобновен”, без да обясни кое го налага, след като общественото мнение по темата бе вече ясно изразено.
По отношение на протестите срещу добива на шистов газ и последвалия мораториум той каза, че са били “експлоатирани страховете на хората”.

Най-видима обаче бе промяната, наложена от американския натиск, у лидерите на Синята коалиция. От яростни противници на технологията “хидравличен натиск” – разбиване на подземни пластове за търсене на газ, лидерите Иван Костов и Мартин Димитров се превърнаха в горещи нейни привърженици. Те дори внесоха в Народното събрание проект за решение за отмяна на мораториума.

Същевременно се разбра, че най-заинтересованият от това малка България да бъде дълбана – компанията “Шеврон”, е започнала паралелна дейност в налагане на интересите си у нас – пазаруване на политици. “Шеврон” се оказа сред четирите основни спонсори на приема по случай националния ни празник 3 март, организиран от българското посолство в САЩ.

Логото на фирмата дори краси официалните покани за събитието, които бяха разпратени миналата седмица. Една от тях попадна в ръцете на ВМРО, които я разпространиха сред медиите в България и така „Шеврон” отново се озова в центъра на скандал.

Пред репортер на “Десант” посланикът ни в САЩ Елена Поптодорова призна, че действително “Шеврон” били спонсори, но тя лично не виждала нищо лошо в това.
„С какво са сгрешили “Шеврон”, че се предизвиква толкова шум”, попита г-жа Поптодорова. Според нея самият факт, че определена фирма проявява интерес към страната, е “важен показател за възможностите, които България предлага за инвестиции”.

Посланичката разказа, че от “Шеврон” броили $4000, с които да се плати наема на сградата, в която ще се провежда приемът. Тя обаче не можа да си спомни как точно е станала договорката с компанията.

“Вероятно търговският ни представител ги е поканил да ни спонсорират”, предположи Поптодорова, сякаш в посолството ни работят сто души и тя не е наясно кой какво точно е свършил. В опит да се оправдае, че не играе ролята на лобист за “Шеврон”, посланичката призна пред “Десант”, че когато през 2010 пристигнала за втория си мандат в посолството, заварила там вече “изградени добри взаимоотношения с “Шеврон”.

Което значи, че дълго преди у нас изобщо някой и да подозира за плановете на САЩ да издълбаят България, компанията вече е започнала да подкупва дипломатите ни във Вашингтон. А най-вероятно и политиците в София. Нещо повече – Поптодорова се изтърва, че фирмата е била спонсор и на миналогодишното тържество за Трети март във Вашингтон. Просто тогава никой не е успял да го разбере.

„Българското Външно министерство трябва да отговори на въпроса допустимо ли е емблеми на компании да стоят редом с държавния герб. Законите и дипломатическата практика са регламентирали ясно условията, при които чужди фирми могат да правят подаръци на официални представители на българската държава", настояват от ВМРО.

Говорителят на МВнР Весела Чернева заяви във вторник, че привличането на спонсори за официалните приеми на посолствата е обичайна практика, която прилагат и чужди мисии в София. „Основна задача на нашите посолства е да поддържат интереса на местните фирми към България. Те поемат част от разходите за приемите и така спестяваме пари на българските данъкоплатци", обясни тя.

По нейни думи бюджетът на министерството за представителни разходи е свит до символични суми. Поптодорова пък каза, че на приема се очаквали около 500 души. Той ще се състои в сградата на Организацията на американските държави, защото посолството не разполагало с толкова голям салон. „Ние не разполагаме с голям бюджет, а за съжаление български компании не проявиха интерес да спонсорират нашите официални прояви”, оплака се тя. От МВнР обаче съобщиха, че бюджетът за представителни нужди на дипломатическата ни мисия в САЩ е $5500 годишно.

На въпросните покани за този 3 март са отбелязани фирмените знаци на още три американски компании като спонсори и нито една не е случайна – всички те имат енергийни интереси в България. Те са броили хиляди долари, с които да се купи ядене и пиене за гостите.

Единият спонсор - „Транс Атлантик петролиум", закупи миналата година фирмата „Дайрект петролиум България" и чрез нея получи лицензи за проучване на шистов газ в района на Ловеч и село Ъглен с площ 2288 кв. км. В този периметър попада и находището в Девенци, което е с дълбочина 4200 м и в момента дори вече се използва на тестова основа, като дава 7 куб.м газ дневно.

Другият спонсор – „Сън Едисон", се занимава с енергия от слънцето и през 2011 г. придоби в България готов проект за 50 мегавата, като заедно с това закупи земя в района на Пловдив.

Третият спонсор е „Хъниуел“. Това е холдинг от сто компании, занимаващи се с развитие на различни технологии. Техен клон действа в България от 1993 г. и предлага съоръжения за газовата промишленост и в частност за шистовия газ. Както се вижда, всичките се вълнуват само и единствено от газ, и то шистов.Това ни чака
Една от държавите, които си ближат раните след като “Шеврон” премина през нея, е Еквадор. Миналата седмица, след 8-годишна съдебна битка, американската компания беше осъдена да плати $8 милиарда. Исканото обезщетение, което е съвместно от страна на еквадорското правителство и пострадали граждани, бе за замърсяване на околната среда в района на амазонската джунгла.

Унищожена почва, мъртви животни и много случаи на болни от рак. Такива са последствията, след като през 70- те и 80-те години в еквадорската част на Амазонка “Тексако”, която е част от “Шеврон”, бе дълбала по същия начин, по който смята да го прави и у нас. Щетите са огромни както за джунглата, така и за местното население. Искът беше за $27 милиарда. Съдът обаче реши компанията да изплати 8 милиарда.

Ищците определиха съдебното решение като "триумф на справедливостта". От Шеврон обаче го нарекоха "незаконно" и обявиха, че ще го обжалват. Това я чака и България, след като само кратка двудневна визита на американски чиновник е в състояние да променя националната ни политика на 180 градуса, а посланици в чужбина, известни с политическата си проституция, са готови на мило и драго само и само да се доберат до няколко долара повече.Професия политическо куртизанство
Посланик на страната ни в САЩ е Елена Поптодорова – типичен представител на българското политическо куртизанство. Започнала кариера като член на БКП и персонална преводачка на Тодор Живков, тя сетне се пребоядиса на социалистка и премина в БСП, а оттам нататък започна да обслужва всяка власт в страната, независимо от кой политически спектър е.

Сегашният й мандат във Вашингтон започна при Тройната коалиция, като Ахмед Доган неведнъж е изразявал огромно задоволство от работата й, и продължава при Бойко Борисов, който също е останал доволен, щом не я сменя.

http://www.desant.net/show-news/23960/

--------------------
????? ????????? ????, ????? ? ???????????!

Канатица 24.2.2012, 15:02
http://www.youtube.com/watch?v=OpNJM7W6GvQ

--------------------
"?????? ???? ???????, ?? ???????? ???? - ??? ????? ?? ???? ?? ? ???????"

Йордан_13 25.2.2012, 0:54

http://www.desant.net/show-news/23960/

Премиерът Бойко Борисов е бил почти заставен от САЩ да отмени мораториума за проучвания и добив на шистов газ, въведен само преди месец по негово настояване от парламента на България, разкри пред “Десант” източник от Министерството на икономиката, пожелал анонимност.

Това е станало по време на срещата между премиера и държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън в началото на февруари, като натискът е бил особено интензивен на 10 февруари по време на разговорите между Борисов и Ричард Морнингстар – американският експерт по шистов газ.

Морнингстар пристигна у нас ден по-рано, без никой никога да го е канил на посещение. Той се появи малко след като си тръгна Клинтън, която по време на разговорите с Борисов обяви, също без да е била молена за това, че “идната седмица ще изпратя в България своя специален пратеник по въпросите на евразийската енергетика Ричард Морнингстар”.

Нейният пратеник престоя два дни у нас, в които се срещна с президента Росен Плевнелиев, премиера Борисов и министъра на икономиката Трайчо Трайков. Тайно от медиите Морнингстар проведе разговори и с ръководството на Синята коалиция.

Визитата му мина в пълна информационна мъгла – той направи само едно официално изявление пред медиите, по време на което на журналистите бе забранено да му задават въпроси. Макар да избягваше израза “шистов газ”, Морнингстар все пак се изпусна, че работата му у нас е била основно да издава заповеди, а не просто да провежда протоколни срещи. Думите му звучаха не като на гост, а като неизбиран от никого български премиер: “В България трябва да има пълна прозрачност в енергетиката и диверсификация на доставките”.

Източникът на “Десант” разкри, че още на следващия ден, след като Морнингстар си е заминал, Борисов се е разпоредил да започне “много внимателна операция” по премахване на мораториума за добив на шистов газ. В нея били включени едновременно министърът на икономиката Трайчо Трайков и депутатите от парламентарната група на ГЕРБ, които трябвало постъпателно да започнат работа по обръщане на общественото мнение по темата за шистовия газ.

Паралелно като лобисти на американската компания “Шеврон” започнаха да се изявяват и от Синята коалиция.

Как точно Морнингстар е успял да обработи всички не е известно, но хора, запознати с маниера на американските политици, разказват, че техният арсенал включва убеждаване, натиск и изнудване чрез компромати. Че мисията на пратеника на Хилари Клинтън е била успешна, се разбра съвсем ясно още миналата седмица.

Тихомълком бе създадена парламентарна комисия, чиято цел бе “да прегледа в разумен срок всички най-нови анализи за шистовия газ – екологични, технологични и икономически”. Министър Трайков пък обяви, уж съвсем между другото в едно предаване по ТВ7, че “дебатът за шистовия газ в обществото ще бъде възобновен”, без да обясни кое го налага, след като общественото мнение по темата бе вече ясно изразено.
По отношение на протестите срещу добива на шистов газ и последвалия мораториум той каза, че са били “експлоатирани страховете на хората”.

Най-видима обаче бе промяната, наложена от американския натиск, у лидерите на Синята коалиция. От яростни противници на технологията “хидравличен натиск” – разбиване на подземни пластове за търсене на газ, лидерите Иван Костов и Мартин Димитров се превърнаха в горещи нейни привърженици. Те дори внесоха в Народното събрание проект за решение за отмяна на мораториума.

Същевременно се разбра, че най-заинтересованият от това малка България да бъде дълбана – компанията “Шеврон”, е започнала паралелна дейност в налагане на интересите си у нас – пазаруване на политици. “Шеврон” се оказа сред четирите основни спонсори на приема по случай националния ни празник 3 март, организиран от българското посолство в САЩ.

Логото на фирмата дори краси официалните покани за събитието, които бяха разпратени миналата седмица. Една от тях попадна в ръцете на ВМРО, които я разпространиха сред медиите в България и така „Шеврон” отново се озова в центъра на скандал.

Пред репортер на “Десант” посланикът ни в САЩ Елена Поптодорова призна, че действително “Шеврон” били спонсори, но тя лично не виждала нищо лошо в това.
„С какво са сгрешили “Шеврон”, че се предизвиква толкова шум”, попита г-жа Поптодорова. Според нея самият факт, че определена фирма проявява интерес към страната, е “важен показател за възможностите, които България предлага за инвестиции”.

Посланичката разказа, че от “Шеврон” броили $4000, с които да се плати наема на сградата, в която ще се провежда приемът. Тя обаче не можа да си спомни как точно е станала договорката с компанията.

“Вероятно търговският ни представител ги е поканил да ни спонсорират”, предположи Поптодорова, сякаш в посолството ни работят сто души и тя не е наясно кой какво точно е свършил. В опит да се оправдае, че не играе ролята на лобист за “Шеврон”, посланичката призна пред “Десант”, че когато през 2010 пристигнала за втория си мандат в посолството, заварила там вече “изградени добри взаимоотношения с “Шеврон”.

Което значи, че дълго преди у нас изобщо някой и да подозира за плановете на САЩ да издълбаят България, компанията вече е започнала да подкупва дипломатите ни във Вашингтон. А най-вероятно и политиците в София. Нещо повече – Поптодорова се изтърва, че фирмата е била спонсор и на миналогодишното тържество за Трети март във Вашингтон. Просто тогава никой не е успял да го разбере.

„Българското Външно министерство трябва да отговори на въпроса допустимо ли е емблеми на компании да стоят редом с държавния герб. Законите и дипломатическата практика са регламентирали ясно условията, при които чужди фирми могат да правят подаръци на официални представители на българската държава", настояват от ВМРО.

Говорителят на МВнР Весела Чернева заяви във вторник, че привличането на спонсори за официалните приеми на посолствата е обичайна практика, която прилагат и чужди мисии в София. „Основна задача на нашите посолства е да поддържат интереса на местните фирми към България. Те поемат част от разходите за приемите и така спестяваме пари на българските данъкоплатци", обясни тя.

По нейни думи бюджетът на министерството за представителни разходи е свит до символични суми. Поптодорова пък каза, че на приема се очаквали около 500 души. Той ще се състои в сградата на Организацията на американските държави, защото посолството не разполагало с толкова голям салон. „Ние не разполагаме с голям бюджет, а за съжаление български компании не проявиха интерес да спонсорират нашите официални прояви”, оплака се тя. От МВнР обаче съобщиха, че бюджетът за представителни нужди на дипломатическата ни мисия в САЩ е $5500 годишно.

На въпросните покани за този 3 март са отбелязани фирмените знаци на още три американски компании като спонсори и нито една не е случайна – всички те имат енергийни интереси в България. Те са броили хиляди долари, с които да се купи ядене и пиене за гостите.

Единият спонсор - „Транс Атлантик петролиум", закупи миналата година фирмата „Дайрект петролиум България" и чрез нея получи лицензи за проучване на шистов газ в района на Ловеч и село Ъглен с площ 2288 кв. км. В този периметър попада и находището в Девенци, което е с дълбочина 4200 м и в момента дори вече се използва на тестова основа, като дава 7 куб.м газ дневно.

Другият спонсор – „Сън Едисон", се занимава с енергия от слънцето и през 2011 г. придоби в България готов проект за 50 мегавата, като заедно с това закупи земя в района на Пловдив.

Третият спонсор е „Хъниуел“. Това е холдинг от сто компании, занимаващи се с развитие на различни технологии. Техен клон действа в България от 1993 г. и предлага съоръжения за газовата промишленост и в частност за шистовия газ. Както се вижда, всичките се вълнуват само и единствено от газ, и то шистов.Това ни чака
Една от държавите, които си ближат раните след като “Шеврон” премина през нея, е Еквадор. Миналата седмица, след 8-годишна съдебна битка, американската компания беше осъдена да плати $8 милиарда. Исканото обезщетение, което е съвместно от страна на еквадорското правителство и пострадали граждани, бе за замърсяване на околната среда в района на амазонската джунгла.

Унищожена почва, мъртви животни и много случаи на болни от рак. Такива са последствията, след като през 70- те и 80-те години в еквадорската част на Амазонка “Тексако”, която е част от “Шеврон”, бе дълбала по същия начин, по който смята да го прави и у нас. Щетите са огромни както за джунглата, така и за местното население. Искът беше за $27 милиарда. Съдът обаче реши компанията да изплати 8 милиарда.

Ищците определиха съдебното решение като "триумф на справедливостта". От Шеврон обаче го нарекоха "незаконно" и обявиха, че ще го обжалват. Това я чака и България, след като само кратка двудневна визита на американски чиновник е в състояние да променя националната ни политика на 180 градуса, а посланици в чужбина, известни с политическата си проституция, са готови на мило и драго само и само да се доберат до няколко долара повече.Професия политическо куртизанство
Посланик на страната ни в САЩ е Елена Поптодорова – типичен представител на българското политическо куртизанство. Започнала кариера като член на БКП и персонална преводачка на Тодор Живков, тя сетне се пребоядиса на социалистка и премина в БСП, а оттам нататък започна да обслужва всяка власт в страната, независимо от кой политически спектър е.

Сегашният й мандат във Вашингтон започна при Тройната коалиция, като Ахмед Доган неведнъж е изразявал огромно задоволство от работата й, и продължава при Бойко Борисов, който също е останал доволен, щом не я сменя.

Йордан_13 25.2.2012, 1:07
http://www.youtube.com/watch?v=7ZZ5XdgYKUI&feature=related

Ето от какво се страхува Тиквата и защо при идването на Клинтънището, той леко подмокря панталона smil3dbd4e5e7563a.gif smil3dbd4e5e7563a.gif smil3dbd4e5e7563a.gif smil3dbd4e5e7563a.gif smil3dbd4e5e7563a.gif smil3dbd4e5e7563a.gif Затова и ще вдигне мораториума върху шистовия газ!

18j 15.11.2012, 10:54
Изглежда, че гонга на дългоочаквания втори рунд в борбата срещу шистовия газ скоро ще удари. Хората от Нови Пазар призовават всички будни българи за подкрепа срещу амбициите на простия и продажен кмет от гроба да отваря офис на шеврон в града и да подпомага активно усилена про-шистова кампания, финансирана от международните престъпници и екотерористи.
Гнусното продажно червейче от гроба се изказва като че ли падането на забраната за проучване и добив на шистов газ в България е сигурно и то преди Нова година. Да припомним на четящите - забраната за проучване и добив на шистов газ бе приета през януари тази година, под натиска на народното недоволство и под опасност правителството на борисов-тиквата да се срине в небитието. Този път работата трябва да бъде свършена до край!

http://60-city.freehosting.bg/Protest.html

--------------------
??????? ? ??????? ??????!

alexander 25.11.2012, 2:40
Тея американци са като пиявици, защо наще упрaвници един път не избраха правилната страна? Ако имахме нормално управление Хилари нямаше и да припари през граница, най-много щеше да отнесе един куршум в чутурата. :|

18j 26.11.2012, 15:04
В типичния си условно-пожелателен стил, Европейския пармалнет прие "резолюция" (каквото и да означава това) за хидрофракинга. Наместо тия гниди, дето има плащаме заплатите да погледнат гласа на народа, който се чува от хиляди петиции и подписки, постъпили в евроинституциите от цяла Европа, те взеха да търсят баланс между мението на стотици миони европейцки и лъжите на няколко лобиста, които искат да съсипят света какъвто го познаваме днес.
Все пак, в резолюцията има няколко силни момента, които подсказват на къде клонят настроенията и това е към тотална забрана на фракинга на европейско ниво или поне към толкова стриктна регулация, че технологията да не може да се изпълнява в Европа.

Ето го текста:


Европейският парламент,

– като взе предвид Директива 94/22/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 30 май 1994 г. относно условията за предоставяне и ползване на разрешения за проучване, изследване и производство на въглеводороди(1),

– като взе предвид Директива 92/91/ЕИО на Съвета от 3 ноември 1992 г. за минималните изисквания за подобряване опазването на безопасността и здравето на работниците в отрасли, свързани с рудодобива чрез сондиране(2),

– като взе предвид Директива 2006/21/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 15 март 2006 г. относно управлението на отпадъците от миннодобивните индустрии и за изменение на Директива 2004/35/ЕО(3),

– като взе предвид Директива 2008/98/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 19 ноември 2008 г. относно отпадъците и за отмяна на определени директиви(4),

– като взе предвид Директива 2011/92/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 13 декември 2011 г. относно оценката на въздействието на някои публични и частни проекти върху околната среда(5),

– като взе предвид Директива 92/43/ЕИО на Съвета от 21 май 1992 г. за опазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна (Директива за местообитанията)(6),

– като взе предвид Директива 2010/75/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 24 ноември 2010 г. относно емисиите от промишлеността (комплексно предотвратяване и контрол на замърсяването)(7),

– като взе предвид Директива 2004/35/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 21 април 2004 г. относно екологичната отговорност по отношение на предотвратяването и отстраняването на екологичните щети (Директива за екологичната отговорност)(8),

– като взе предвид Директива 2000/60/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 23 октомври 2000 г. за установяване на рамка за действията на Общността в областта на политиката за водите (Рамкова директива за водите)(9),

– като взе предвид Директива 98/83/ЕО на Съвета от 3 ноември 1998 г. относно качеството на водите, предназначени за консумация от човека (Директива за питейните води),

– като взе предвид Директива 2006/118/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 12 декември 2006 г. за опазване на подземните води от замърсяване и влошаване на състоянието им (Директива за подземните води)(10),

– като взе предвид Директива 2003/87/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 13 октомври 2003 г. за установяване на схема за търговия с квоти за емисии на парникови газове в рамките на Общността(11) и Решение № 406/2009/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 23 април 2009 г. относно усилията на държавите членки за намаляване на техните емисии на парникови газове, необходими за изпълнение на ангажиментите на Общността за намаляване на емисиите на парникови газове до 2020 г.(12),

– като взе предвид Регламент (EО) № 1907/2006 на Европейския парламент и на Съвета от 18 декември 2006 г. относно регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на химикали (REACH), за създаване на Европейска агенция по химикали, за изменение на Директива 1999/45/ЕО и за отмяна на Регламент (ЕИО) № 793/93 на Съвета и Регламент (ЕО) № 1488/94 на Комисията, както и на Директива 76/769/ЕИО на Съвета и директиви 91/155/ЕИО, 93/67/ЕИО, 93/105/ЕО и 2000/21/ЕО на Комисията (Регламент REACH)(13),

– като взе предвид Регламент (ЕО) № 1272/2008 на Европейския парламент и на Съвета от 16 декември 2008 г. относно класифицирането, етикетирането и опаковането на вещества и смеси (за привеждане в съответствие на действащото законодателство на ЕС с Глобалната хармонизирана система на ООН (GHS))(14),

– като взе предвид Директива 98/8/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 16 февруари 1998 г. относно пускането на пазара на биоциди (Директива за биоцидите)(15),

– като взе предвид Директива 96/82/ЕО на Съвета от 9 декември 1996 г. относно контрола на опасностите от големи аварии, които включват опасни вещества (Директива Seveso II)(16),

– като взе предвид своята резолюция от 13 септември 2011 г. относно предизвикателството да се осигури безопасност на нефтените и газови дейности в морски райони(17),

– като взе предвид доклада от 8 ноември 2011 г. относно неконвенционалните източници на газ в Европа, изготвен по поръчка на Генерална дирекция „Енергетика“ на Комисията(18),

– като взе предвид съобщението от 26 януари 2012 г. от Генерална дирекция „Околна среда“ на Комисията до членовете на Европейския парламент относно приложимата по отношение на проектите за извличане на шистов газ правна рамка на ЕС в областта на околната среда,

– като взе предвид съобщението на Комисията до Европейския парламент, Съвета, Европейския икономически и социален комитет и Комитета на регионите, озаглавено „Енергийна пътна карта за периода до 2050 г.“ (COM(2011)0885),

– като взе предвид петиции № 886/2011 (относно рисковете, свързани с проучването и извличането на шистов газ в България) и № 1378/2011 (относно извличането на шистов газ в Полша),

– като взе предвид проучването, публикувано от Генералната дирекция за вътрешни политики на ЕС — Отдел за политиката А: Икономически и научни политики на Европейския парламент през юни 2011 г.: последици от извличането на шистов газ и шистов нефт за околната среда и здравето на човека,

– като взе предвид членове 4, 11, 191, 192, 193 и 194 от Договора за функционирането на Европейския съюз,

– като взе предвид член 48 своя правилник,

– като взе предвид доклада на комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните и становищата на комисията по развитие и комисията по правни въпроси (A7–0283/2012),

А. като има предвид, че неотдавнашният напредък в технологичната сфера вече е дал тласък на бърз добив в промишлен мащаб на неконвенционални изкопаеми горива (НИГ) в някои части на света; като има предвид, че в ЕС все още липсва експлоатация в промишлен мащаб и че потенциалът на резервите и възможните последици за околната среда и общественото здраве трябва допълнително да бъдат задълбочено изследвани;

Б. като има предвид, че разработването на шистов газ не се възприема еднозначно в ЕС и в световен мащаб, което налага цялостно изследване на всички въздействия (върху околната среда, общественото здраве и изменението на климата) преди по-нататъшното развитие на тази технология;

В. като има предвид, че Енергийната пътна карта за 2050 г. определя превръщането на шистовия газ и други неконвенционални източници в потенциални важни нови източници на снабдяване във или около Европа; като има предвид, че замяната на въглища и нефт с газ в краткосрочен до средносрочен план би могла да спомогне за намаляване на емисиите на парникови газове в зависимост от техния жизнен цикъл;

Г. като има предвид, че газът може да се използва за основно снабдяване с енергия, както и да осигури надеждна резервна енергия във връзка с непостоянните източници на енергия, като например вятъра и слънчевата енергия, като тази надеждност намалява техническите предизвикателства във връзка с балансирането на мрежата; като има предвид, че газът също така е ефикасно гориво за затопляне/охлаждане и за многобройни други индустриални приложения, които повишават конкурентоспособността на ЕС;

Д. като има предвид, че двете основни техники, прилагани за освобождаване на потенциала на НИГ на шистовия газ и метана от находища на въглища, хоризонталното сондиране и хидравличното фрактуриране (фракинг), се използват комбинирано едва от десетилетие и не следва да се бъркат с техниките за стимулиране на сондажите, използвани за извличане на конвенционални изкопаеми горива, поради комбинацията на тези две техники и мащаба на свързаната с това интервенция;

Е. като има предвид, че ЕС е ангажиран с правно обвързваща цел за намаляване на емисиите на парникови газове и за увеличаване на дела на възобновяема енергия; като има предвид, че решенията за експлоатация на НИГ следва да се разглеждат в контекста на необходимостта от намаляване на емисиите;

Ж. като има предвид, че досега не съществува (рамкова) директива на ЕС за регулиране на миннодобивните дейности;

З. като има предвид, че липсват достатъчно данни относно химикалите, използвани за фрактуриране и рисковете за околната среда и здравето от хидравличното фрактуриране; като има предвид текущия важен анализ и нарастващата необходимост от допълнителни и продължителни проучвания; като има предвид, че наличието и прозрачността на данните, пробите и тестовете, са от първостепенно значение за висококачествените проучвания в подкрепа на правилно регулиране, което да защити общественото здраве и околната среда;

И. като има предвид, че всеки вид извличане на изкопаеми горива и минерали е свързан с потенциални рискове за човешкото здраве и околната среда; като има предвид, че прилагането на принципа на предпазливостта и на принципа „замърсителят плаща“ е от съществено значение по отношение на всяко бъдещо решение относно разработването на ресурси на изкопаеми горива в Европа, като се вземе под внимание потенциалното въздействие на всички етапи от процеса на проучване и експлоатация;

Й. като има предвид, че държави — членки на ЕС като Франция и България вече са наложили мораториум върху извличането на шистов газ поради съображения, свързани с околната среда и общественото здраве;

К. като има предвид, че проектите за експлоатация на шистов газ обикновено не са предмет на оценка на въздействието върху околната среда въпреки свързаните с тях екологични рискове;

Л. като има предвид, че ЕС има за задача да осигури високо равнище на защита на човешкото здраве във всички политики и дейности на Съюза;

М. като има предвид, че много правителства и органи на управление в Европа като тези на Франция, България, Северен Рейн-Вестфалия в Германия, Фрибург и Вод в Швейцария, както и на няколко северноамерикански щата (Северна Каролина, Ню Йорк, Ню Джърси и Върмонт и местните власти в повече от 100 населени места) и други държави по света (Южна Африка, Квебек в Канада, Нов Южен Уелс в Австралия), в момента са наложили забрана или мораториум върху прилагането на хидравлично фрактуриране за извличане на нефт и газ от шистови или други „твърди“ скални формации;

Н. като има предвид, че някои държави членки, като Чешката република, Румъния и Германия, в момента обмислят налагането на мораториум върху проучването и извличането на нефт и газ от шистови или други „твърди“ скални формации;

О. като има предвид, че Директивата относно екологичната отговорност не задължава операторите да сключват адекватни застраховки поради високите разходи, свързани с произшествията в миннодобивните индустрии;

Обща рамка — регулиране, изпълнение, мониторинг и сътрудничество

1. приема, че проучване и извличане на шистов газ означава проучване и извличане на неконвенционален въглеводород посредством методи за хоризонтални сондажи и хидравлично фрактуриране в голям обем, използвани в промишлените сектори за добив на изкопаеми горива по целия свят;

2 подчертава, че независимо от изключителните права на държавите членки да експлоатират енергийните си ресурси, всяко разработване на НИГ следва да гарантира справедливи и равнопоставени условия в целия Съюз, при цялостно спазване на съответното законодателство на ЕС в областта на безопасността и опазването на околната среда;

3. счита, че е необходим обстоен анализ на регулаторната рамка на ЕС особено по отношение на проучването и извличането на НИГ; за тази цел приветства предстоящото приключване на редица проучвания на Комисията относно: установяването на рискове, емисии на парникови газове, свързани с жизнения цикъл, химикали, води, използване на земя и последиците от шистовия газ върху енергийните пазари на ЕС; настоятелно призовава държавите членки да проявят предпазливост във връзка с по-нататъшното разглеждане на НИГ до приключването на текущия регулаторен анализ и да приложат действащата нормативна уредба ефективно като изключително важен начин за намаляване на риска при всички операции за добив на газ;

4. призовава Комисията, след приключването на нейните проучвания, да извърши изчерпателна оценка въз основа на европейската регулаторна рамка за закрила на здравето и околната среда и да предложи, във възможно най-кратки срокове и в съответствие с принципите на Договорите, подходящи мерки, включително законодателни мерки, ако е необходимо;

5. подчертава, че извличането на НИГ, както и на конвенционални изкопаеми горива, е свързан с рискове; счита, че тези рискове следва да бъдат ограничени посредством изпреварващи мерки, в това число правилно планиране, тестване, използване на нови и най-добри налични технологии, най-добри промишлени практики, както и непрекъснато събиране, мониторинг и докладване на данни, провеждано в обхвата на стабилна регулаторна рамка; счита, че е от решаващо значение, преди началото на свързани с НИГ операции да се въведе изискване за измерване на изходните нива на естествен метан и химикали в подземните води във водоносните пластове и на съществуващите нива по отношение на качеството на въздуха при потенциалните сондажни обекти; освен това счита, че редовното участие на производителите на оригинално оборудване или производителите на еквивалентно оборудване би могло да гарантира, че критичното оборудване за безопасност и защита на околната среда ще продължи да функционира по ефективен начин и да отговаря на стандартите за безопасност;

6. отбелязва предварителната оценка на Комисията относно правната рамка на ЕС в областта на околната среда, приложима спрямо хидравличното фрактуриране; настоятелно призовава Комисията да използва правомощията си по отношение на правилното транспониране и прилагане във всички държави членки на основните правни актове на ЕС в областта на околната среда и незабавно да издаде насоки относно установяването на данни на изходно ниво от мониторинг на водата, необходими за оценка на въздействието върху околната среда от проучването и извличането на шистов газ, както и критерии за оценка на въздействието на хидравличното фрактуриране върху подземните водоизточници в различните геоложки формации, включително потенциално изтичане, както и кумулативното въздействие;

7. призовава Комисията да въведе рамка за управление на риска в целия ЕС за проучване и извличане на неконвенционални изкопаеми горива, за да се гарантира, че във всички държави членки се прилагат хармонизирани разпоредби за защита на човешкото здраве и околната среда;

8. призовава Комисията, в сътрудничество с държавите членки и с компетентните регулаторни органи, да въведе непрекъснат мониторинг на развитието в тази област и да предприеме необходимите действия за допълване и разширяване на съществуващото законодателство на ЕС в областта на околната среда;

9. отбелязва, че метанът е силен парников газ, чиито емисии трябва да се отчитат комплексно съгласно Директива 2003/87/ЕО (СТЕ) или Решение 406/2009 (т.нар. „Решение за споделяне на усилията“);

10. подчертава, че ефективността на регулирането на проучванията и извличането на НИГ, при пълно спазване на действащото законодателство на ЕС, в крайна сметка зависи от готовността и ресурсите на съответните национални органи; поради това призовава държавите членки да осигурят достатъчно човешки и технически капацитет за мониторинг, контрол и прилагане на разрешените дейности, включително подходящо обучение за служителите на компетентните национални органи;

11. отбелязва значението на работата, извършвана от утвърдени институции, в частност от Международната агенция по енергетика (МАЕ), за изготвяне на насоки относно най-добра практика във връзка с разпоредбите за неконвенционален газ и за хидравличното фрактуриране;

12. призовава за разработването на всеобхватен европейски референтен документ за най-добри налични техники (BREF) за хидравлично фрактуриране въз основа на стабилна практика на научното инженерство;

13. призовава националните органи, които са разрешили проучване на НИГ, да преразгледат съществуващите държавни изисквания относно изграждането на сондажи за конвенционални изкопаеми горива и да актуализират разпоредбите, обхващащи конкретните особености, свързани с извличането на НИГ;

14. признава, че основната отговорност за превенция и за ефективна реакция в случаи на авария е на промишления сектор; призовава Комисията да разгледа включването на операциите, свързани с хидравлично фрактуриране, в приложение III от Директивата относно екологичната отговорност и съответните органи да изискват достатъчни финансови гаранции от операторите за екологична и гражданска отговорност, покриваща всички аварии или нежелано отрицателно въздействие, причинено от техните собствени дейности или от дейностите, които са възложени на подизпълнител; счита, че принципът „замърсителят плаща“ следва да се прилага в случай на замърсяване на околната среда; приветства напредъка, постигнат от промишления сектор в определянето на високи стандарти по отношение опазването на околната среда и безопасността; подчертава значението на мониторинга на изпълнението от страна на промишления сектор на съответните изисквания, извършван чрез редовни проверки от обучени и независими специалисти;

15. призовава енергийните дружества, които извършват дейност в областта на извличането на НИГ, да инвестират в научни изследвания за подобряване на екологичните резултати на технологиите за извличане на НИГ; настоятелно призовава предприятията и академичните институции със седалище в ЕС да развиват съответни съвместни програми за научноизследователска и развойна дейност, способстващи за по-голямо разбиране на безопасността и рисковете на операциите, свързани с проучванията и извличането на НИГ;

16. потвърждава призива си към Комисията и държавите членки, отправен в своята резолюция от 15 март 2012 г. относно Пътната карта за постигане до 2050 г. на конкурентоспособна икономика с ниска въглеродна интензивност, за по-бързо прилагане на споразумението на Г-20 относно премахване на субсидиите за изкопаеми горива; счита, че проучванията и експлоатацията на източници на изкопаеми горива, включително неконвенционални източници, не трябва да се субсидират с публични средства;

17. счита, че споразуменията за взаимно неразпространение на информация относно вредите за околната среда, здравето на хората и на животните, като тези, които се прилагат между собствениците на земя в близост до сондажи за шистов газ и операторите на шистов газ в САЩ, не биха били в съответствие със задълженията на Съюза и на държавите членки съгласно Орхуската конвенция, Директивата за достъп до информация (2003/4/ЕО) и Директивата относно екологичната отговорност;

Аспекти на хидравличното фрактуриране, свързани с опазването на околната среда

18. признава, че е възможно проучването и извличането на шистов газ да доведат до сложно и хоризонтално взаимодействие с околната среда, по-специално вследствие на използвания метод на хидравлично фрактуриране, състава на фрактуриращата течност, дълбочината и изграждането на кладенците, както и площта на засегнатия терен;

19. отчита факта, че видът и методът на добивните дейности се определят от видовете скали във всеки отделен регион; призовава за задължително извършване на изходен анализ на подпочвените води и на геоложки анализ на дълбоките и повърхностните земни пластове на потенциалните находища на шистов газ преди издаване на разрешение, в това число и представяне на доклади относно минали и настоящи миннодобивни дейности в района;

20. подчертава необходимостта от научни изследвания на дългосрочното въздействие върху човешкото здраве, свързано със замърсяването на въздуха и водата вследствие на хидравличното фрактуриране;

21. призовава Комисията да гарантира ефективното прилагане на правните разпоредби относно оценката на въздействието, оказвано от добивните дейности, върху околната среда в националното законодателство; същевременно подчертава, че всяка оценка на въздействието следва да бъде извършвана чрез открит и прозрачен процес;

22. припомня, че „Указанията относно прилагането на Директива 85/337/ЕИО за проекти, свързани с проучването и извличането на неконвенционален въглеводород“ (реф. номер Ares (2011)1339393), издадени от Комисията, ГД „Околна среда“ от 12 декември 2011 г., потвърждават, че Директива 85/337/ЕИО на Съвета, изменена и кодифицирана с Директива 2011/92/ЕС, относно оценката на въздействието на някои публични и частни проекти върху околната среда (известна като Директивата относно оценката на въздействието върху околната среда или Директивата за ОВОС) обхваща проучването и извличането на неконвенционални въглеводороди; припомня освен това, че всеки използван метод за хидравлично фрактуриране е част от общите дейности по проучване и извличане на конвенционални и неконвенционални въглеводороди, които са обхванати от горепосоченото законодателство на ЕС в областта на околната среда и от Директива 94/22/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 30 май 1994 г. относно условията за предоставяне и ползване на разрешения за проучване, изследване и производство на въглеводороди;

23. призовава Комисията да представи предложения, които да осигурят адекватно обхващане от разпоредбите на Директивата относно оценката на въздействието върху околната среда, на особеностите, свързани с проучването и извличането на шистов газ, шистов нефт и метан от находища на въглища; настоява предварителната оценка на въздействието върху околната среда да включва въздействието от пълния жизнен цикъл върху качеството на въздуха, почвата и водата, върху геоложката стабилност, земеползването и шумовото замърсяване;

24. призовава за включването на проектите, свързани с хидравлично фрактуриране, в приложение I на Директивата относно оценката на въздействието върху околната среда;

25. отбелязва, че съществува риск от сеизмични трусове, като възникналите при проучванията за шистов газ в северозападната част на Англия; подкрепя препоръките на възложения от правителството на Обединеното кралство доклад от операторите да се изисква да отговарят на определени сеизмични и микросеизмични стандарти;

26. припомня, че устойчивостта на шистовия газ все още не е доказана; призовава Комисията и държавите членки да извършат цялостна оценка на емисиите на парникови газове през целия процес на добив и производство, за да докажат интегритета на околната среда;

27. счита за подходящо по отношение на отговорността да се обърне тежестта на доказване върху операторите на шистов газ, когато с оглед на естеството на нарушението и неговите неблагоприятни ефекти, други възможни причини и всички останали обстоятелства, преценката на вероятността показва, че дейностите по извличане на шистов газ са причина за вредите за околната среда;

28. призовава Комисията да представи предложения за изрично включване на течностите за хидравлично фрактуриране като „опасни отпадъци“ в приложение III на европейската Директива относно отпадъците (2008/98/EО);

29. отчита сравнително голямото количество вода, използвано в хидравличното фактуриране, предвид факта, че водата е особено чувствителен ресурс за ЕС; подчертава необходимостта от предварителни планове за водоснабдяване, съставени въз основа на местната хидрология, като се отчитат водните ресурси на местно равнище, нуждите на други потребители на вода на местно равнище и капацитета за обработка на отпадните води;

30. призовава Комисията да гарантира, че настоящите европейски екологични стандарти, по-специално по отношение на използваната при хидравличното фрактуриране вода, се спазват напълно и нарушенията получават съответните наказания;

31. припомня, че Рамковата директива за водите изисква от държавите членки да прилагат необходимите мерки за предотвратяване на влошаването на състоянието на всички подземни водни обекти, включително от източници от конкретен пункт като проучване и извличане на въглеводород;

32. призовава промишлеността, в условия на прозрачно сътрудничество с националните регулаторни органи, природозащитните групи и общностите, да предприеме необходимите мерки за предотвратяване на влошаването на състоянието на съответните подземни водни обекти и по този начин да поддържа доброто състояние на подземните води, така както е определено в Рамковата директива за водите и Директивата за подземните води;

33. признава, че хидравличното фрактуриране се извършва на дълбочина много под водоносните пластове с подземни води; счита поради това, тъй като сондажните операции преминават през източници на питейна вода, че основното опасение по отношение на замърсяването на подземните води често е е свързано с интегритета на сондажа по отношение на качеството на покритието и циментирането и способността му да издържа на високото налягане на впръскваната течност и на земните трусове с нисък магнитуд;

34. призовава в определени чувствителни и особено застрашени зони, като например във и под санитарно-охранителни зони, определени за извличане на питейна вода, както и във въгледобивните райони, хидравличното фрактуриране принципно да се забрани.

35. подчертава, че ефективните предпазни мерки налагат постоянен мониторинг на стриктното спазване на най-високи стандарти и най-добри практики по отношение на изграждането и поддържането на сондажи; счита, че операторите следва да представят на компетентните органи доклади относно приключването на сондажите; подчертава, че промишленият сектор и компетентните органи следва да осигурят при всички етапи редовен контрол на качеството по отношение на покритието и здравината на цимента, както и изходни проби на подземните води за контролиране на качеството на питейната вода, в тясно сътрудничество с компаниите за питейна вода; подчертава, че това изисква значителен човешки ресурс и технически опит на всички равнища;

36. призовава Комисията незабавно да издаде насоки относно установяването на базови данни за наблюдение на водите, необходими за оценката на въздействието на проучването и извличането на шистов газ върху околната среда, и критериите, които следва да се използват за оценка на въздействието на хидравличното фрактуриране върху резервоарите на подземни води в различни геоложки образувания, включително потенциалното изместване и кумулативните въздействия;

37. препоръчва операторите, регулаторите и службите за спешно реагиране съвместно да изготвят стандартизирани планове за спешно реагиране, както и да бъдат създадени специализирани екипи за спешно реагиране;

38. счита, че затворената верига на водно рециклиране на мястото на извличане, използваща стоманени контейнери за съхранение, предлага най-щадящия за околната среда начин за пречистване на отпадъчните води чрез ограничаване до минимум на използваното количество вода, на възможността за повърхностни разливи и на разходите/проблемите за трафика и пътната мрежа, свързани с транспортирането на вода за пречистване; счита, че доколкото е възможно следва да се прилага такъв вид рециклиране; отхвърля инжектирането в геоложки образувания на отпадъчни води с цел обезвреждане в съответствие с разпоредбите на Рамковата директива за водите;

39. призовава за стриктно прилагане от страна на операторите, компаниите за питейна вода и компетентните органи на съществуващите стандарти за пречистване на отпадъчни води и на задължителните планове за управление на водите; подчертава обаче, че съществуващите пречиствателни станции са зле оборудвани за пречистване на отпадъчни води от хидравлично фрактуриране и е възможно да изхвърлят замърсители в реките и потоците; счита, че с оглед на това компетентните органи следва да извършат пълна оценка на всички съответни пречиствателни станции за вода в засегнатите държави членки;

40. подчертава, че следва да се спазва минимално безопасно разстояние между сондажите и водните кладенци;

41. вярва, че много от съществуващите противоречия относно НИГ се дължат отчасти на първоначалния отказ на промишления сектор да оповести химическото съдържание на течностите за хидравличното фрактуриране; счита, че е необходима пълна прозрачност, като за всички оператори следва да съществува задължение за пълно оповестяване на химическия състав и концентрацията на течността, използвана за фрактуриране, и за цялостно спазване на съществуващото законодателство на ЕС в рамките на регламента REACH;

42. счита, че споразуменията за взаимно неразкриване на вредите за околната среда, здравето на хората и на животните, като тези, които се прилагат между собствениците на земя в близост до кладенци с шистов газ и операторите на шистов газ в САЩ, не биха били в съответствие със задълженията на ЕС и на държавите членки съгласно Орхуската конвенция, Директивата за достъп до информация (2003/04/ЕО) и Директивата относно екологичната отговорност.

43. посочва, че мулти-хоризонталните сондажи от една и съща сондажна платформа свеждат до минимум ползването на земя и нарушенията в релефа;

44. отбелязва, че производствените обеми от сондажите за шистов газ в Съединените щати се характеризират с рязък спад след първите две години, което води до висока интензивност на непрекъснато сондиране за нови кладенци; отбелязва, че контейнерите за съхранение, компресорните пунктове и газопреносната инфраструктура допълнително засилват въздействието върху земеползването от дейностите, свързани с шистовия газ;

45. призовава държавите членки, които вземат решение да разработват шистов газ и други неконвенционални залежи на изкопаеми горива, да изпратят на Комисията национални планове, в които да се посочва как експлоатацията на тези залежи се вписва в националните им цели за намаляване на емисиите съгласно Решението на ЕС за споделяне на усилията;

46. признава, че постоянните технологични подобрения в хидравличното фрактуриране и хоризонталното сондиране може да помогнат за повишаването на безопасността на НИГ и за намаляване на потенциалните последици за околната среда; насърчава промишления сектор да продължи усилията си за напредък в технологиите и да използва най-добри технологични решения при разработването на ресурсите от НИГ;

47. призовава компетентните национални институти за геоложки изследвания да извършват сеизмичен мониторинг на изходно ниво в сеизмично уязвимите области, за които са предоставени разрешения за извличане на шистов газ, за да установят сеизмичността на терена, което ще даде възможност за оценка на вероятността от предизвикани земетресения и потенциалното въздействие;

48. подчертава, че всяко благоприятно сравнение между баланса на парникови газове от шистов газ по време на жизнения цикъл и този от въглища се основава на стогодишни предвиждания за време на престой в атмосферата; счита, че необходимостта от лимитиране на максималните нива на емисиите в световен мащаб до 2020 г. би оправдало изследване в по-кратък период, например 20 години, като по-подходящо; призовава за допълнителни научни изследвания на изпуснатите емисии на метан, с цел подобряване на отчетността относно тях съгласно годишните разчети и цели на държавите членки в съответствие с Решението на ЕС за споделяне на усилията;

49. настоятелно призовава Комисията да представи законодателни предложения за използване на устройства за изгаряне при изпълнение, т.нар. „екологично изпълнение“, което да е задължително за всички сондажи за шистов газ в ЕС, за да се ограничи горенето само до случаи, в които има съображения за безопасност и да се забрани напълно изпускането на газ от всички сондажи за шистов газ, в опит да се намалят изпуснатите емисии на метан и летливи органични съединения във връзка с шистовия газ;

Публично участие и местни условия

50. отчита факта, че сондажните дейности могат да влошат условията на живот и поради това призовава този въпрос да бъде взет под внимание при издаването на необходимите разрешителни за проучване и експлоатация на въглеводородни находища, както и да бъдат взети всички необходими мерки, по-специално от страна на промишления сектор, чрез прилагането на най-добри налични техники и от страна на държавните органи – чрез прилагането на стриктни разпоредби за свеждане до минимум на неблагоприятните последствия от този род дейности;

51. призовава промишления сектор да ангажира местните общности и да обсъди съвместни решения за свеждане до минимум на въздействието от разработването на шистов газ върху трафика, качеството на пътищата и шума в местата, където се извършват дейностите по разработване;

52. настоятелно призовава държавите членки да осигурят пълна информация и участие за местните органи, по-специално при разглеждане на исканията за разрешителни за проучване и експлоатация; настоятелно призовава по-специално за пълен достъп до оценките на въздействието върху околната среда, здравето на жителите и местната икономика;

53. счита, че следва да се осигури публично участие чрез адекватно информиране на обществеността и чрез публични консултации преди всеки етап на експлоатация и проучвания; призовава за по-голяма прозрачност по отношение на въздействието и използваните химикали и технологии, както и по-голяма прозрачност относно всички проверки и мерки за контрол, с цел да се осигури общественото разбиране и доверие в регулирането на тези дейности;

54. признава, че за справяне с всички въпроси, свързани с НИГ, е необходим много по-добър обмен на информация между промишления сектор, регулаторите и обществеността;

55. приветства в тази връзка отпуснатите в бюджета на ЕС за 2012 г. суми, предназначени за такъв обществен диалог, и насърчава държавите членки да използват това финансиране, за да осигурят по-добрата информираност и възможността за ефективно участие във вземането на решения в техните местни и национални структури за управление на гражданите, живеещи в райони, в които евентуално биха могли да бъдат разработени находища на НИГ;

Международни аспекти

56. счита, че използването на шистов газ и други изкопаеми горива трябва да бъде в съответствие с член 2 на Рамковата конвенция на ООН по изменението на климата (РКООНИК), която призовава за „стабилизация на концентрациите на парникови газове в атмосферата на ниво, което би предотвратило опасна антропогенна намеса върху климатичната система“ и подчертава, че значителното ограничаване до инфраструктури за изкопаеми горива като например за шистов газ би направило невъзможно постигането на тази международна цел;

57. счита, че засиленото проучване и производство на шистов газ в световен мащаб ще доведе до значително увеличаване на изпусканите емисии на метан и че не е извършена оценка на общия потенциал на шистовия газ за затопляне от парникови газове; подчертава, следователно, че експлоатацията на неконвенционални източници на нефт и газ може да възпрепятства постигането на Цел на хилядолетието за развитие на ООН (ЦХР) №7 за осигуряване на екологичната устойчивост, и да подкопае най-новите международни ангажименти във връзка с изменението на климата, заложени в споразумението от Копенхаген; отбелязва, че изменението на климата вече засяга най-силно бедните страни; подчертава освен това, че наред с преките последици за з

--------------------
??????? ? ??????? ??????!

18j 26.11.2012, 15:43
В същия панел, бе обсъждана и гласувана, разбира се и тотална забрана на хидрофракинга в Европа. Ние си знаем, че европейските институции са оперирани от способността да вземат категорични, еднозначни решения - така че дейността на самите институции не е толкова интересна. За нас, които успяхме да доведем до знанието на целия български народ, щетите и ужаса на хидрофракинга, които се подписахме за дефинитивна забрана на тази гнусна технология в официална подписка според законите на републиката, които излизахме и мръзнахме по улиците за да защитим земята и водата на България, които бяхме едни от първите в Европа, които успяхме да консолидираме общественото мнение в полза на нашата кауза - за нас има единствено значение как са гласували евродепутатите, които сме избрали и изпратили там да защитават нашите интереси и да правят така, че нашият глас да се чува в европейските институции.
Ето как са са гласували нашите евродепутати:

ЗА мораториум върху хидрофракинга:
- АНТОНИЯ ПЪРВАНОВА
- ИЛИЯНА ЙОТОВА
- ИВАЙЛО КАЛФИН
- ЕВГЕНИ КИРИЛОВ
- КРИСТИЯН ВИГЕНИН

ПРОТИВ мораториума:
- СЛАВИ БИНЕВ
- СТАНИМИР ИЛЧЕВ
- ДИМИТЪР СТОЯНОВ
- ИЛИАНА ИВАНОВА
- АНДРЕЙ КОВАЧЕВ
- СВЕТОСЛАВ МАЛИНОВ
- ВЛАДИМИР УРУЧЕВ
- ФЕЛИЗ ХЮСМЕНОВА
- НАДЕЖДА НЕЙНСКИ

ВЪЗДЪРЖАЛИ СЕ:
- МЕТИН КАЗАК
- ВЛАДКО ПАНАЙОТОВ

И тук не мога да се въздържа да не коментирам:

За турците е ясно че са продажна гнусна сволоч. Ясно е че позициите на върхушката от дпс е във все по-голям разрез с мнението на обикновените им редови избиратели, които се подписваха с хиляди в подписката срещу технологията хидрофракинг в България, тъй като те, за разлика от болшинството българи са запазили връзката си със земята и много от тях вадят поминъка си от там. Та за пратениците от дпс в еропарламента не е чудно, че са не са се вслушали в гласа на българите. Те просто не са българи - те са една османска тумба етнически турци, които криворазбрали европейския модел, гледат от къде ше им капне най-сочната файда. А можем да се досетим, че лобирането на газодобивните компании в европейския парламент, че ухажването на европолитици е било свръх-ожесточено. Много европейски политици и евродУпетати са се облажили, за да си затворят очите за очевидното в много държави на евросъюза, където вече се провеждат фракинг операции. Та тези турците, за които си знаем че са продажни помиари - те не са интересни, ние знаем че не можем да разчитаме на тях.
За другите продажници отличаващи се с изключително силно изявени с елементи на безхаберие дето са пратени лично от премиера-мутра-тиква също не можем да очакваме друго освен да игнорират гласа на онези които са ги пратили там да получават по 6 000 евро на месец, за да си тътрят по цели седмици разбитите задници по самолетите от Брюксел до Страсбург и обратно в София. Тези няма и да видят свестна служба след като им свърши мандатчето тъй като герб и гербаджия вече са мръсни думи в българския език и след понижаването на тиквата от премиер в боклук и пращането му зад решетки или в гроба - неговите последователи и слуги ще ги сполети същата участ.
Обаче забележете кой се е подредил в тази графа - на продажните предатели от турски произход:
слави таекуондиста мнимия националист ЕрКонт и събрат на бойко тивата бивша мутра яла много пъти бой от други мутри и едвам оцеляла в междумутренските борби. Излъга хората, че е националист купи си място в листите на другия псевдонационалист - волен-болен и сега и той е подреден на хранилката - където му сипват да зоба разни вещества, а от задната страна му извличат националия български интерес чрез фракинг операции.
Там до него е и доведеното синче на болен - онзи от еврейски произход, който също се пишеше националист, ама се оказа обикновен боклук и тотален дегенерат.
Пиша тези редове, защото догодина се очаква всички тези да започнат да ви искат отново доверието за да ги пратите за още 4 години на заплата 6 000 евро, заради което ще ви обещаят че гласа ви ще се чува в евроинституциите. Аз лично не познавам националист в България, който да е против тотална забрана на хидрофракинга в Европа (съответно и България). Не познавам националист, който да не гласува с две ръце за пълното съхранение на водата и земята в България чисти.
Мисълта ми е - ако ги засечете тия двамата мазните проститутки - да им кажете първо да избегват друг път да се пробват за каквито и да било институции от националистическата квота. И като попитат защо - вие им отговорете - защото са продажни проституки, а българския национален интерес и мнението на българите със силно национално самосъзнание не са за продан!

--------------------
??????? ? ??????? ??????!

18j 26.11.2012, 16:31
Междувременно научните среди продължават да вадят данни за природните богатства на България, които българите са забравили, търсят съкровищата в гъзъ на цивилизацията и за това страдат жестоко:

Откритие, което потвърждава теорията на Херодот в древността
Във вековните дълбини на Добруджа може да се открие на най-ценното на нашите дни, съкровище.
Огромен резервоар с вода, по-стар от 90 милиона години
В Проектът по откриването е продължли 24 месеца, участвали и българските учени.
Добруджа няма едно подземно езеро, а два огромни подземни резервоари за вода.
Един на север, до 100 метра в дълбочина.Другият на юг,сформирано през периода юра, този резервоар го има и в България.
Някои от водите,се образуват при 600-700 метра под земята на потоци и са насо4ени на запад към Гюргево, другите постепенно се разсейват в морето.
Водата е без нитрити,с перфектен баланс на калций, магнезий и желязо.
Водното езеро което е в Българската си 4аст е с размер 200км, в Румънската част е от 80км
P.S.Надяваме се скоро Българските учени да изнесат по подробни данни, като Румънските си колеги

http://stirileprotv.ro/stiri/social/comoara-din-adancurile-dobrogei-descoperirea-care-confirma-teoria-lui-herodot-din-antichitate.html--------------------
??????? ? ??????? ??????!

idle 5.12.2012, 9:56
Във връзка с посещението на премиера в щатите както и още някои събития от последните дни ни напомниха, че Земята ни е много фина система и следи и реагира на събитията по свой си начин.
От няколко дни люлее по североизтока, за сега само в морето. Дали хората ще схванат предупреждението:

Втора нощ трусове в Черно море
"Земетресение с магнитуд 4.4 по скалата на Рихтер беше регистрирано снощи около 20.58 часа в Черно море. Епицентърът на труса е на 26 км източно от Каварна и 63 км източно от Варна.
(04.12.2012)" Ето и статията: http://focus-news.net/?id=h4018

Няколко събития допълват картината: отварянето на офис на Шеврон в Нови пазар, за което бе писано тук: http://www.voininatangra.org/modules/news/article.php?storyid=546
Посещението при Обама на нашия управленец. Със сигурност са говорили и за шистовия газ. Явно истерията продължава, щом толкова рано го викнаха нашия на спявка във Вашингтон.
Интересно се оформя. smil3dbd4e5e7563a.gif smil4334ac775281d.gif

anti666 29.3.2013, 10:40
Година по-късно се оказа, че сме били прави и за това;
QUOTE
Учени: Фракингът е свързан с голямото земетресение в Оклахома

Хидравличния фракинг е свързан с голямото земетресение в Оклахома, обявиха американски учени, цитирани от Би Би Си. През ноември 2011 година щатът бе разтърсен от необичайна силна серия земетресения.

http://bg.time.mk/cluster/039a157108/amerikanski-uceni-ustanoviha-vrazka-mezdu-frakinga-i-goljamoto-zemetresenie-v-oklahoma.html

По заповед на Щуката и двете публикации в Труд и 24часа са изтеглени, но може да ги намерите в кеша.

Още тогава ни бе "намекнато", че ако ние българите не спрем шистовото безумие в Добруджа, майката Земя - великата Йерсу ще се намеси. Точно както едно живо същество би реагирало на досаден комар, натикал хобота си да смуче кръв.

Не ми се говори даже какви щяха да са последствията за североизточна България.

Марин 29.3.2013, 12:32
Генно модифицирана статия по въпроса тук: http://www.investor.bg/sasht/337/a/nai-goliamoto-zemetresenie-v-oklahoma-e-svyrzano-s-dobiva-na-shistov-gaz,148836/

В заглавието предвидливо е пропуснато да се добави шистов газ. По-надолу в текста споменават и за него:

...
"Практиката на повторно инжектиране на отпадни води се прилага и при добива на шистов газ и петрол.

Според критиците на технологията фракингът, както е известен начинът за добив на газ и петрол чрез инжектиране на коктейл от химикали и вода под налягане в шистови скали, може да доведе до сеизмична активност и замърсяване на подпочвените води.

Повечето сеизмични инциденти свързани с фракинга досега бяха сравнително малки и обикновено се случваха през първите седмици или месеци след операцията по извличането на природния ресурс. Те са следствие на самия процес на извличане на газ и петрол от шистови скали.

В случая с находището Вилзета близо до град Прага в Оклахома депозирането на отпадна вода е започнало 18 години преди серията земетресения от ноември 2011 г., които включват 3 с магнитуд от над 5 по Рихтер.

Публикувано през април 2012 г. изследване на US Geological Survey разкрива, че след 2009 г. земетресенията от над 3 по Рихтер в централните щати рязко са се увеличили до 25 на година от средно 1,2 на година през предходните 50 години."

Марин 1.12.2013, 11:10
"Елитът" не се е отказал да разпространи шистовата чума по цялата планета. Сега послушните им медии ни съобщават, че настъпил пълен обрат в позицията на евреопейските политици:

Пълен обрат за фракинга в Европа?
18.10.2013
http://darikfinance.bg/novini/100431

"През последните три месеца има все по-силни признаци, че дебатът за хидравличното разбиване в Европа може да претърпи обрат.

Еврокомисарят за околната среда отхвърли призива за забрана на фракинга в целия Европейски съюз, а полският министър-председател Доналд Туск, обяви силната си подкрепа за използването на този метод за добив на нефт и газ от чуждестранни енергийни компании, пише Financial Times.

Министрите на околната среда на Великобритания и Полша призоваха за ново обсъждане на екологичната и икономическата основателност на хидравличното разбиване.

В допълнение Украйна прие промяна в закона за добива от смесени дружества с чуждестранно участие, подкрепяща външните компании.

Няколко сондажа в Полша и Украйна вече доказано могат да бъдат използвани за добив с търговски цели. В Украйна беше подписано споразумение с Royal Dutch Shell за мащабно проучване за газови находища в източната част на страната.

Chevron е близо до подобно споразумение за проучване и развитие в най-западната част на Украйна. Exxon Mobil и OMV преговарят за договори за проучване и добив в района на Черно море.

Въпреки, че е малко вероятно друг регион на света да може да повтори степента и скоростта на разработването на шистовите залежи в САЩ, перспективата за производство в Европа, особено в Централна и Източна Европа, би могло значително да подобри перспективите пред региона и да подсигури енергийния баланс за десетилетия напред.

Количествени изследвания на опита на САЩ показват бърз напредък на индустрията в технологичните иновации и на държавното регулиране, насочено към намаляване реалните и потенциалните екологични проблеми.

Като най-големия световен производител на природен газ САЩ могат да предложат най-ниските цени на всички водещи експортни компании в страната . Едно скорошно проучване на Харвардския университет прогнозира, че до 2017 г. САЩ ще станат водещи и в добива на петрол.

Тъй като експортът на суровините през океаните, разделящи Америка от останалата част на света, е скъп, то евтините енергийни ресурси ще доведат до износ на цели бизнеси към щатската икономика. Европа е силно уязвима, с цени на природния газ от три до четири пъти по-високи от тези в САЩ.

Парадоксално, но в опитите си да избегнат екологични проблеми европейските икономики са принудени да заложат на въглищата. Потреблението на суровината в ЕС нарасна с 3.3% през 2011 г., довеждайки до увеличение на въглеродните емисии от 3 на сто през 2012 година.

Според Financial Times необоснованият страх от фракинга заплашва да бетонира зависимостта на Централна и Източна Европа от мощни и непрозрачни чужди икономически и политически интереси."

Марин 1.12.2013, 11:27
Разбира се, както си му е редът и тук много бързо "размислиха". Позицията на "Б"СП преди изборите:

27.04.2013
БСП няма да допуска добива на шистов газ в Добруджа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1950323

"Няма да допуснем житницата на България да бъде отровена. Няма да позволим да се отрови земята, водата и храната на българите. Това каза председателят на БСП Сергей Станишев на срещата си с гражданите на Добрич.

Лидерът на БСП беше категоричен, че не трябва да се допуска добива на шистов газ в региона.

„Добруджа е като златна мина за България", отбеляза Станишев.

Като втори приоритет за тази част от България председателят на социалистите изтъкна необходимостта от по- диверсифицирано земеделие, разнообразяване на растениевъдството и развитие на хранително-преработвателната индустрия. „Модерното българско земеделие трябва да тръгне от Добруджа", добави водачът на листата на Коалиция за България в Добрич Явор Гечев.

Според Станишев страната ни се нуждае от диалог и национално съгласие, но не с тези, които докараха държавата до това състояние.

„България трябва отново да стане демократична държава с работеща икономика. Номинирали сме за премиер един от най- добрите икономисти - стабилен, земен, спокоен и предсказуем. Човек, който е доказал, че може да пълни хазната", отбеляза лидерът на БСП.

По думите му на дневен ред е спасяването на България. „Искаме животът да е нормален, с перспектива за всеки гражданин в България. Нашата амбиция е да върнем България на хората. Ние сме тук в България, няма да се изнесем. Искаме да можем да гледаме хората в очите. Ние сме от партия, която няма какво да крие и искаме заедно с гражданите да решаваме проблемите", каза Станишев.

Той напомни, че вчера се видя грозната и истинска същност на управлението на Бойко Борисов. „Четири години са се занимавали със своя интерес, газели са ред, държавност, законност. Това повече не може да се търпи. Трябва промяна. Единствената партия, която може и ще извади ГЕРБ от властта веднъж и завинаги е БСП", категоричен беше Станишев."

Иии след "изборите":

4.06.2013
БСП готви хидравлично разбиване

http://www.darikfinance.bg/novini/94681/%C1%D1%CF+%E3%EE%F2%E2%E8+%F5%E8%E4%F0%E0%E2%EB%E8%F7%ED%EE+%F0%E0%E7%E1%E8%E2%E0%ED%E5

"Още с идването си новото правителство дава сигнали, че се готви да промени или отмени някои от най-важните решения на предишната власт. Освен да позволи отново пушенето на закрито, доминираният от БСП кабинет изглежда се готви и да отмени забраната за добив на шистов газ в България.

Новоназначеният министър на околната среда, Искра Михайлова заяви през bTV, че мораториумът върху хидравличното разбиване е временна мярка и не предлага решение на проблема.

Според нея екологичното законодателство е достатъчно добро, за да може да се позволят проучванията за залежи на шистов газ и нефт и ако такива бъдат открити, да се даде на гражданите правото сами да решат дали да има добив в близост до съответните населени места.

По думите на Михайлова проблемът с шистовия газ се дължи най-вече на общественото недоверие.

На думи предложението звучи добре, но реално мораториумът беше наложен заради значителните екологични щети, които нанасят както добивът така и проучванията за наличие на шистови залежи.

Особено в гъсто населена страна като България и при условие, че вероятните находища се намират под райони с добре развито земеделие като Добружда, дори проучванията могат да доведат до екологични проблеми и да нанесат икономически щети.

Мечтите на БСП, и политиците от други партии, за огромни залежи от газ, нефт, злато или други природни ресурси са утопия. България не е Русия и никога няма да бъде. България е малка по площ страна с отворена икономика, добро географско положение и красива природа. И вместо да да залагат на това дали има или няма шистов газ под Добруджа, българските политици трябва да помислят как най-добре могат да се използват наличните конкурентни предимства."

idle 11.12.2013, 23:17
Ето това се случва под носа ни в Румъния през изминалата седмица:

http://www.youtube.com/watch?v=f0YkMsb3YJM

Това се случва в нашата северна съседка, член на т.нар. "Европейски съюз". Някой може би все още си прави илюзии че това обединение защитава определени човешки ценности и приоритети.
В 21 век. В пълноправен член от т.нар. "Нова Европа". Мислете му какво ни чака! smil4334a8edcde62.gif smil4334aa44c7e89.gif smil4334a87ce0a9c.gif smil4334a87ce0a9c.gif


x2012x 9.1.2014, 21:29
Понеже не намерих темата за фракинга на Българска територия , реших да публикувам тук самоубийствената реакция на Министерски съвет на РБ , чиято министърка на екологията е шокирала дори европейската комисия с острият завой на България за добива на шистовият газ . От този момент смятам ,че всички министри са си сложили доброволно по едно въже на шията щом са разрешили да се добива шистов газ на Свещената Българска Земя . Искра Михайлова е министърката оповестила шокираща новина на ЕК , но не и на Българите !
България се извъртя и гласува "за" шистовия газ
09.01.2014 19.28

България шокира Съвета на министрите в ЕС като гласува „за” фракинга на шистов газ. Това е сторила екоминистърката Искра Михайлова в края на декември, за което не са изнесени никакви информации пред медиите у нас.

Така страната ни се обърна на 180 градуса по проблема, тъй като ние бяхме сред най-твърдолинейните противници на метода фракинг при добива на шистов газ. С това гласуване ние угаждаме на Великобритания и Румъния, които искат улеснена процедура за проучванията за наличие в земните недра на този тип газ.
Разкритието за пълния обратен завой в позицията на България е на съпредседателя на партия „Зелените”Борислав Сандов. Пред агенция ПИК той обясни:

„В Евродирективата за ОВОС (оценка за въздействието върху околната среда - б.р.) се задължава всеки сондаж за търсене на шистов газ да подлежи на задължителна такава оценка. Това създава доста затруднения за сондажите, но и дава гаранции, че зорко се следи всеки един сондаж като потенциално опасен, тъй като реално има доказателства за това нещо.”

Този текст от Евродирективата за ОВОС, след като е минал през комисията в Европарламента, е бил гласуван в Съвета на министрите. С нашия глас „против” реално текстът е отпаднал.

Учудващото е, че сегашните управляващи от БСП и ДПС, както и екоминистър Искра Михайлова бяха с категорични позиции по този въпрос, но с обратен знак – да има ОВОС.

Румънското общество, което активно протестира срещу проучванията за шистов газ в страната са дълбоко разочаровани от новата позиция на страната ни.

„В случая ние с това гласуване сме удовлетворили желанията на Великобритания, която най-силно натискаше този текст от директивата да отпадне. Там има обществено недоволство срещу сондажите за шистов газ и затова гледат да опростят процедурата.

За пореден път страната ни доказа, че е непредвидим играч. Тъй като рязко сменя позицията си, очевидно в услуга на чужди интереси. /pik.bg

Източник : http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=637086

Георги-НЗ 9.1.2014, 23:21
Ето защо отдавна обяснявам, че трябва да си избием като кучета управляващите уроди-дегенерати!

Тяхната смърт е живот за нас.

За който е жестоко и неприемливо - значи е набълбукан с евроатлантически "цености" и е загуена кауза.

А след 14-ти ще почнат да ни продават земята на чифути , курци(турци) и всякакв чуждоземска измет.

И още по-наложащо и спешно ще стане избиването на чудовищата и бесните орки.

И ДАНО НЕБЕТО СЕ НАМЕСИ! А НИЕ СИ ЗНАЕМ РАБОТАТА - МИЛОСТ И ПОЩАДА НЯМА ДА ИМА!

--------------------
????? ????????? ????, ????? ? ???????????!

Канатица 11.12.2014, 13:44
Минаха две години и половина, слугинажа се прегрупираха и пак се почна голямото акане:

"Делян Добрев: Време е да се захванем и с шистовия газ. Според него, крайно време е да видим какви са находищата от шистов газ, по тази тема не бива да се държим като щрауси и да си заравяме главата в пясъка."

http://www.segabg.com/article.php?id=729839
smil3dbd4e5e7563a.gif

--------------------
"?????? ???? ???????, ?? ???????? ???? - ??? ????? ?? ???? ?? ? ???????"

Канатица 16.12.2014, 16:04
Още малко за новото 20:
http://eurocom.bg/shows/video/psychodispanser/273

--------------------
"?????? ???? ???????, ?? ???????? ???? - ??? ????? ?? ???? ?? ? ???????"

Марин 29.8.2017, 7:39
https://www.dobrichonline.com/novini/40687/otnovo-opasnost-ot-fraking-v-dobrudzha-predstoyat-obshchestveni-obszhdaniya-v-selata-kray-toshevo

11.08.17

User posted image

За нова надвиснала опасност над водата, земята и хората на Златна Добруджа предупреждава Синтия Недялкова от Гражданска инициатива против проучване и добив на шистов газ чрез хидравличен разрив. Тази седмица тя е получила доклад от РИОСВ - Варна за въздействието върху околната среда на предложение за проучване и добив на газ в община Генерал Тошево. Според нея отново има реална заплаха от фракинг и шансът за спасението на Добруджа е в местните хора, които трябва да са активни на предстоящите обществени обсъждания на доклада. Ето и пълният текст на предупреждението и призива на Синтия Недялкова:

Какво става? Добруджа отново на прицел!

Докато хората от Крайморска Добруджа се информират относно НАТУРА 2000 и ”ОПАСНОСТТА ДА ВЗЕМАТ ЗЕМИТЕ ИМ”, което всъщност не е точно така и, ако има и минимална такава опасност, то е заради СПАСЕНИТЕ от МОСВ и ГЕРБ ветрогенератори, докато им обещават, че ще ги компенсират, никой не казва с колко, над плодородните поля надвисна друга огромна опасност! Тя се нарича РОГОЗИНА и РУСГЕОКОМ! Сещате ли се за какво иде реч! Става въпрос за фракинг или въглищна газификация или и двете! И докато земеделците, едри и дребни, са се заровили в нивите да прибират реколтата, докато дребните добруджанци се радват на урожая, заради рентичките, благодарение на които преживяват и се радват на пъпешите, дините и доматите, които добруджанският чернозем ражда, една група хора, потриват ръце и готвят поредното и последно унищожаване на Добруджа! Тук вече няма къде да се денем ние, които мислехме, че сме дарени от Господ и наистина сме дарени от Господ с най-плодородните почви в Европа! Няма с какво да ни компенсират, защото цялата ни земя и вода ще бъдат отровени! България клета, остава без своята житница, но шепа хора ще пълнят джобове, ще купуват яхти и самолети, с които ще бягат в други земи, далеч от тези, из които са вилняли!

Фактите са следните:
Последният доклад за ОВОС, разработен от „инвеститора” РУСГЕОКОМ, вече е одобрен от РИОСВ Варна! Естествено в този доклад се обещава пълно запазване на хората, животните и едва ли не всички тревички! Естествено в този доклад се обяснява, че земите от НАТУРА 2000 ще бъдат запазени т.е. разбирайте, че България няма да е глобявана, както сега заради перките и всичко това, докато изникнат сондите и отравянето стане факт! Но питам аз: Има ли някой, който да повярва вече на тази поредна измишльотина? Е, ако няма, нека спрем очевадната измама! Нека спрем поредния разбойнически грабеж! Нека спрем поредното посегателство над България и живота на хората в Добруджа!

За целта: Интересувайте се от кметовете в засегнатите села и град Ген. Тошево за „общественото обсъждане”! Интересувайте се кога и къде това ще се случва и идете на това обсъждане и кажете на „инвеститора” РУСГЕОКОМ, ЧЕ НЕ ЖЕЛАЕТЕ ДА „ПОДОБРЯТ” ЖИВОТА ВИ, както със сигурност ще ви убеждават! Защото Русгеоком си води работници от Казахстан, както вероятно си спомняте беше, докато работеха на сондата в Рогозина?! Не вярвайте на сладки приказки и златни обещания, защото мисля, че вече всички разбраха, че парите отиват в групичка хора, а всички останали плащаме глобите и живеем все по-трудно, а в случая вече ще бъде и опасно!

Ние от Гражданска инициатива против проучването и добива на шистов газ по метода на хидравлично разбиване сме и винаги ще бъдем в помощ и подкрепа, но този път трябва да се произнесат местните хора!

Хора, жители на с. Кардам, с Люляково, с. Писарово, с. Вичево, с. Преселенци, с. Горица, с. Василево, с. Калина, с. Средина, с. Балканци, с. Великиво, с. Сираково, с. Сърнино, с. Александър Стамболийски, с. Спасово, с. Рогозина, с. Чернооково, с. Бежаново всички от община Ген Тошево, животът и бъдещето на добруджанци, както и оцеляването на Родината ни сега е във вашите ръце!

Гражданска инициатива против проучване и добив на шистов газ чрез хидравличен разрив
Синтия Недялкова

Йордан_13 19.10.2017, 0:43
Подобна среща би трябвало да е с 20-25 годишни млади мъже с гьостерици, които сегиз-тогиз да съветват "мераклиите", но вместо това, имаме 73 годишни старци. Единствено такъв борбен дух, виждам в 6-7 годишните, ако не бъдат смляни от системата. Едното момче, прероден хайдутин, вика на майка си: "Директорката ни създава проблеми ли майко, ей ся шъ сбера момчетата и ще я прогоним";))) Боже, нека доживея този Ден! Затова бях писал, че до времето на обрата има 13-15 години;))) И той няма да бъде осъществен от мнозинството от днешното, а от мнозинството от оцелелите тогава и пораснали млади българи. СМЪРТ НА ГЕРБ!

https://trud.bg/%d0%b8%d0%bd%d1%84%d0%b0%d1%80%d0%ba%d1%82…/

anti666 17.4.2021, 14:35
7 години след опита на ЧУДОВИЩАТА да създадат екологична катастрофа в Добруджа, да видим какво се случва в САЩ, в районите където се е използвал фракинг за добив на шистов газ. Поради ниската цена на петрола, сондажите са зарязани и сега отровата се просмуква в почвата и подпочвената вода. Статията е от вчера, от английския Гардиън, преведена е на руски. В българската преса няма да я срещнете, но за сметка на това проклетият Делян Добрев е депутат от ГЕРБ и раздава интервюта. Шистовите активисти - имената им трябва да се знаят за поколенията, защото един ден ще им се поиска сметка.
https://ren.tv/news/v-mire/824170-dobycha-nefti-v-ssha-sprovotsirovala-ekologicheskuiu-katastrofu
QUOTE
Добивът на шистов нефт на юг в САЩ доведе до екологическа катастрофа. За ликвидацията на последствията от станалото ще трябват стотици милиарди долара.

Оригиналната статия на английски от 15.04.2021
https://www.theguardian.com/environment/2021/apr/15/texas-zombie-oil-wells-environmental-disaster-zone

anti666 17.4.2021, 14:45
QUOTE (Канатица @ 16.12.2014, 20:04 )
Минаха две години и половина,  слугинажа се прегрупираха и пак се почна голямото акане:

"Делян Добрев: Време е да се захванем и с шистовия газ. Според него, крайно време е да видим какви са находищата от шистов газ, по тази тема не бива да се държим като щрауси и да си заравяме главата в пясъка."
http://www.segabg.com/article.php?id=729839
smil3dbd4e5e7563a.gif

Само заради тези изказвания, в светлината с настъпилата екологична катастрофа в южните щати, това гербаво чудовище трябва да бъде съдено и поено редовно с шистов нефт. А то е депутатче в момента. Ако не се бяха надигнали Българите през 2013г, сега Добруджа щеше да изглежда като на снимката, а най-голямото подземно езеро със сладководна вода в Европа да е отровено завинаги.

Резултатът от изоставените фракинг-сонди за шистов газ в Пермския басейн, Тексас
User posted image

18j 21.4.2021, 6:19
QUOTE (anti666 @ 17.4.2021, 17:35 )
7 години след опита на ЧУДОВИЩАТА да създадат екологична катастрофа в Добруджа, да видим какво се случва в САЩ, в районите където се е използвал фракинг за добив на шистов газ. Поради ниската цена на петрола, сондажите са зарязани и сега отровата се просмуква в почвата и подпочвената вода. Статията е от вчера, от английския Гардиън, преведена е на руски. В българската преса няма да я срещнете, но за сметка на това проклетият Делян Добрев е депутат от ГЕРБ и раздава интервюта. Шистовите активисти - имената им трябва да се знаят за поколенията, защото един ден ще им се поиска сметка.
http://server7.kproxy.com/servlet/redirect.srv/sruj/shhzdcy/s7iwolzo/p1/servlet/redirect.srv/sruj/shhzdcy/s6iwolzo/p1/servlet/redirect.srv/saz/svnb/p2/news/v-mire/824170-dobycha-nefti-v-ssha-sprovotsirovala-ekologicheskuiu-katastrofu
QUOTE
Добивът на шистов нефт на юг в САЩ доведе до екологическа катастрофа. За ликвидацията на последствията от станалото ще трябват стотици милиарди долара.

Оригиналната статия на английски от 15.04.2021
http://server7.kproxy.com/servlet/redirect.srv/sruj/shhzdcy/s7iwolzo/p1/servlet/redirect.srv/sruj/shhzdcy/s6iwolzo/p1/servlet/redirect.srv/sruj/swktpeojwvzm/srst/p2/environment/2021/apr/15/texas-zombie-oil-wells-environmental-disaster-zone


Освен Делян Добрев, който е само кречетало, в сегашното парламенто се намира и Иван Хиновски - един от водещите лобисти за шистовия газ, председател на минния и енергиен форум. Той събираше и вербуваше всички -екс-перти по темата. Той влезе от чалга-партията. Освен За шистовия газ този лобира и Против изграждането на нови атомни мощности. В светлината на всички последни развития в областта на енергетиката, такива стърготини би трябвало да се арестуват от службите за сигурност и да се поставят на кръстосани разпити докато не стане ясно от къде се финансира антинационалната им дейност и лобизъм. Но това може да стане само във възстановеният Саракт. До тогава ще ги гледаме като кандидати и длъжностни лица от тази и онази партия на продънения режим и ще трябва да се блъскаме с последиците.

--------------------
??????? ? ??????? ??????!

Йордан_13 10.5.2022, 10:16
Тенгри Кан
преди 1 секунда
Въпроса тук е, не дали България има големи залежи от газ, а за кого работиш ти, Хиновски?! За втори път, тази година ми излизаш с идеите за фракинга и как той станал екологичен;))) и как България трябва да бъде дупчена. Ако този газ не може да бъде добиван по друг начин, освен чрез фракинг, значи не става! Навремето затва режехме горите на Коми АССР, а не изсичахме нашите гори, както сега! И имахме гори и вода! Покрай Коми, бая рускини и украинки се уредиха с българи smil4341944e6b0c8.gif smil4334ad8a149e0.gif

В България имало големи залежи на газ и това плашило "Газпром"
Количеството би стигнала за 150 години

Прочети още на: https://www.dnes.bg/index/2022/05/10/v-bylgariia-imalo-golemi-zaleji-na-gaz-i-tova-plashilo-gazprom.529529?fbclid=IwAR1N1ovUamz5z_xp9cyzCQLhJObJFlArETIEYEHFYERcG6OY7scEetcqrqw#comment-newest