www.Voininatangra.org
 
 
 
НАЧАЛО   АКТУАЛНО   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ
  
   РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Саракт

Меню

Цитат
"Ако съдбата ти затваря вратата, влез през прозореца!"
--

Още цитати...

за България : Преди Кирил и Методий
Публикувано от Йордан_13 на 24.10.10 (657 прочита)

Плоча с древнобългарска писменост от "тракийската" Петелова могила, край село Драгойна. Разкопана малко преди Освобождението на България от турците. Собственикът на местото разкрива каменна гробница, с надписи, човешки и животински фигури. Вероятно това е бил малък храм на писмеността. Каменните и блокове са отнесени от езеровци и драгойновци и са послужили за строеж на къщите. Само Паун Колев от Драгойна съхранява тази отломка от мраморна плоча с надпис и тя се предава от поколение на поколение, за да видим днес, че с изключение на 1-2 знака, върху нея си е същата тази наша, "изобретена" уж, от Кирил и Методий писменост.

СНИМКИ

Прочитайки тази информация от книгата "Началото" на Георги Бялков и ядосвайки се на изключително некачествената снимка в книгата, от която едва се вижда нещо, ние един ден, в много ранната пролет на 2009г., се оказахме в село Драгойна. За наша голяма радост, плочата още съществуваше! Кметът и държащия ключа за музейната сбирка човек, ни оказа много топло съдействие, за което благодарим!
Това са единствените качествени фотоси на тази плоча в България.
Плочата беше сложена върху парното и завита с един парцал... Викам му: "когато си възстановите сбирката, сложете я на видно място, тази реликва!" Вероятно цялата истина за възникването на писмеността в България е събрана в този мраморен отломък!
Археолозите и историците, дето идвали на разкопки, подминавали тази плоча. Защо ли? На местното население, просто казали, че това е "гръцка" писменост и да не ги занимават повече. Естествено, че драгойновци верват. Вие виждате, колко тази писменост е "гръцка"?
Човек просто се замисля, кому е било нужно, Кирил и Методий да вземат тази създадена преди тях азбука и да я прекарат през гръцката, и след това през столетията да се налагат непрекъснати реформи така, че днес след множество езикови реформи, нашата писменост, да се върне близо до оригинала си от преди неколко хиляди години? На драгойновци, за да не се заблуждават за "гръчката" писменост им посочихме само две думи, които се четяха по-ясно - "мама" и "тато". Прави впечатление оскъдното наличие на изписани гласни измежду съгласните. И все пак това е наша писменост, много по-близка до днешната, отколкото тази, която Кирил и Методий "изобретиха". Ще ме прощава БПЦ, но Истината ми е по-скъпа!

Оценка: 10.00 (2 гласа) - Оцени -
Принтирай или свали в Word


Други новини
26.02.23 - СЮРЕН - СИРНИЦА
12.04.22 - ЖП гара Крематорск , 08.04.2022
22.12.21 - Годината Бури Барс- година Трета
4.12.21 - Как шеф на Мосад направи коалицията в България
22.11.21 - Насилствена ваксинация
20.07.21 - Скандалният масон Пламен Узунов крие къща в Халкидики
6.05.21 - Разкритията пред парламентарна комисия за ГЕРБ-Щавачи
10.03.21 - Голда Меир: "Работа, работа, работа"
13.02.21 - Интервю с Черепа, масона Васил Божков
22.12.20 - Гoдината Шегор - година Втора

Вход
Потребителско име:

Парола:

Запомни името
Анонимно

Защитен вход
Забравена парола?

Регистрирайте се!

Подкрепeте ни!
ЦКБ АД-клон СЛИВЕН BIC: CECBBGSF; IBAN : BG56CECB979010C6607000 Георги Йорданов Георгиев. Валута:ЛЕВ
за повече информация...