Пореден пример за турската толерантност

Дата 5.09.06 | Тема: от света

Съдят турска писателка за обида на Ататюрк

05.09.2006 15:39

Романът за съпругата на “бащата на нацията” Мустафа Кемал Ататюрк може да струва 4,5 години затвор на турската писателка Ипек Чалъшлар. Тя е обвинена в смаляване героизма на Ататюрк, което е нарушение на турския закон за защита на неговата памет, съобщава вестник “Таймс”.
Книгата на Ипек Чалъшлар “Латифа ханъм” ("Latife Hanim") беше частично публикувана във водещия турски вестник “Хюриет” и стана бестселър през лятото на 2006 г. Читател на “Хюриет” изпрати писмо в прокуратурата на един от районите на Истанбул. В него той обръща внимание на епизода в романа, в който, за да се скрие от наемен убиец, Ататюрк си слага чадри и напуска опасния дом заедно с група жени и деца. От гледна точка на бдителния читател, преразказвайки тази история, Чалъшлар косвено намеква за страхливост, проявена от Ататюрк.

Самата писателка научила за случая с чадрите от роднини на Латифа ханъм, починала в Истанбул през 1976 г. /Ататюрк се развежда с нея през 1925 г./ Ипек Чалъшлар е убедена, че преобличането на националния герой в името на спасяването му по никакъв начин не намалява смелостта му. Така или иначе, вече е насрочена дата за гледане на делото – на 5 октомври 2006 г. /БГНЕС

Източник: Днес+






https://www.voininatangra.org/modules/news/article.php?storyid=324