Циганите "дискриминирани" и в Индия

Дата 28.02.07 | Тема: от света

На далитите в Индия не се разрешава да носят обувки или да седят на автобусната спирка. Те не получават поща в домовете си, а на децата им не е позволено да се хранят заедно с другите в училище.

Често те стават жертви на жестокости и убийства. Далитите в Индия, наброяващи около 167 милиона души, страдат от физическа и социална дискриминация, докато в същото време Индия е най-голямата действаща демокрация в света.

Според хиндуизма хората са разделени по рождение на четири касти: каста на свещениците, каста на войните, каста на търговците и каста на работниците. Далитите не принадлежат към нито една от тях - наричат ги пренебрежително "недокосваните", "недосегаемите", "нечистите"...
Ако представител на по-висша каста бъде докоснат от далит, той счита себе си за омърсен и преминава през специален ритуал, за да се пречисти от този физически контакт.

Далитите живеят в условия на физическа и социална сегрегация, насилие и неравнопоставеност пред закона. Достъпът им до поземлена собственост, работа, образование и здравеопазване е оскъден.

Официалните полицейски статистики в Индия посочват по 13 убийства на далити седмично, опожарявания на домове и собственост на 5 далитски домакинства седмично, изнасилвания на 3 далитски жени всеки ден.

3000-годишната кастовата система в Индия беше премахната от конституцията от 1950 година. Съществуват индуски школи, които отричат дискриминацията и изключването въз основа на кастов признак като отклонение от тяхната вяра. Далити са заемали и постове на министри, а през периода 1997-2002 г. Индия е имала дори президент далит - Кочерил Раман Нараян.

Въпреки това обаче най-голямата действаща демокрация в света не е в състояние да гарантира основни права и юридическа закрила на това население.

Наскоро Европейският парламент прие резолюция относно състоянието на човешките права на далитите в Индия. В нея се казва, че прилагането на законодателството в областта на защита на правата на далитите остава крайно недостатъчно.

Парламентът призовава правителството на Индия да подобри системата на наказателно правораздаване и да увеличи процента на присъдите срещу извършителите на престъпления срещу далити, съобщава пресцентърът на Европейския парламент.

Той изразява и загрижеността си от липсата на значителни ангажименти на Европейския съюз по отношение на правителството на Индия относно проблема с дискриминацията, основана на кастов признак.

Чрез резолюцията се призовават настоятелно Съвета и Комисията да повдигнат въпроса за този вид дискриминация по време на срещите на върха между Европейския съюз и Индия.

Изразява се очакването, че програмите за развитие на Европейския съюз в Индия включват специфични мерки, целящи подобряване на положението на малцинствата като далитите и другите маргинализирани общности.

Чрез свои предишни резолюции от 2005 г. и 2006 г. Европейският парламент вече е отправял призиви за по-засилено сътрудничество между Индия и Европейския съюз с оглед на подобряването на положението на малцинствата в Индия.

Източник: news.bg






https://www.voininatangra.org/modules/news/article.php?storyid=360