Кокаиновият бос

Дата 18.11.17 | Тема: за България

Във връзка с актуалния въпрос в парламента кои са наркотрафикантите. Статия на в-к "24 часа" с документи от МВР-БОП, 1998г.

БОЙКО БОРИСОВ ДЪРЖИ КАНАЛИТЕ ЗА КОКАИН
БОЙКО БОРИСОВ ОТГОВАРЯШЕ ЛИЧНО ЗА КАНАЛИТЕ ЗА ХЕРОИН

РАПОРТ
за проведена среща с информатор „Пламен“

Регистрационен номер 22879/98 год. на 16. 03. 1999 г. от 20 до 21 часа на закрито в гр. Бургас

Г-н Началник,

На 16. 03. 199 г. проведох среща с информатор „Пламен“, регистрационен номер 22879/98, на която ми съобщи следната информация:

На 11. 03. 1999 г. при него е бил на гости стар негов приятел – Христо Асенов-Бацата. Същият е представител на ВИС-2 за гр. Варна и е един от най-приближените на шефа на ВИС-2 Георги Илиев. Според източника посещението на Бацата в Бургас е било свързано с решаване на възникнал конфликт между хора на Пламен Кела и хора на ВИС-2 от региона. Информаторът ми потвърди, че Бацата е имал среща с Пламен Кела. Бацата е бил в Бургас по поръчение на Георги Илиев. Същият е споделил пред информатора(те са много близки), че преди около 2 месеца са били на почивка с Георги Илиев на някакъв курортен остров във Венецуела. Там имено Илиев казал на Бацата, че новият бос на кокаина се казвал Бойко Борисов и имал страшни хора на разположение. Той бил и човекът, който заедно с бай Миле и Поли Пантев очистили братът на Жоро Илиев, защото пречел на дрогата. Жоро Илиев знаел, но го предупредил да не се меси, ако не иска да е следващия. Дори му дали и територия.

Тази връзка във Венецуела била пак на този Бойко, той работел с хора от разузнаването и те му давали връзките и каналите, но ползвал групировките, за да е чист, щял да става голяма фигура.Хората, които ползвал за „мокрото“ (убийства,б.р.) били от службите, но имало и хора отвън.

Илиев казал на Бацата, не ми пука, щом си взимам моето. Според информаторът, Бацата-Христо Асенов е човекът на Георги Илиев за цялото Черноморие, като основно движел канала на ВИС-2 за внос на кокаин транзитно през България за Западна Европа. Така разбрал, че този Бойко Борисов е страшният човек. Той решавал, кого да хващат службите, защото искал да си направи лице пред някакви западни служби, за да може да изглежда чист. Така че, който не се отчитал точно ставал фира за кариерата на Бойко, такава била работата. Бойко бил и този, който чрез бай Миле и Бацата дърпал конците в СИК.

Според информаторът, честите посещения на Бацата и Георги Илиев в Южна Америка – Колумбия, Аржентина и Венецуела се обясняват с тези факти, но според него сега ставал въпрос за възникнал конфликт между Митю Очите и Кела, влошени след случая „Боровец“ през 1995 г. това обяснява и като мотив за посещение на Бацата при него, с когото са близки от 1993 г.

Бацата му казал още, че и при следващите си посещения в Бургас ще отсяда при него.
Господин Началник, горното за сведение

СПРАВКА НА ЗАСЕЧЕНИТЕ ЛИЦА:
1. Христо Димитров Асенов – Бацата – ЕГН ХХХХХХХХХ
2. Георги Андреев Илиев – ЕГН ХХХХХХХХХ гр. Кюстендил
3. Димитър Желязков Желязков – Очите ЕГН ХХХХ гр. Несебър
4. Бойко Методиев Борисов ЕГН ХХХХХХХХХХ
5. Младен Иванов Мутафчийски ЕГН ХХХХХХХ
(ЕГН-тата са в оригиналните документи)

МЕРОПРИЯТИЕ:

Извършване проверка на информацията чрез агент „Иво“, рег. № 1018/99 г. като му се постави задача да я провери чрез Тодор Костадинов, Красимир Маринов и братя Диневи

ПОСТАВЕНИ ПОРЪЧЕНИЯ:
Да продължи контактите с Христо Асенов-Бацата и да установи хората, с които се среща. Да разбере още детайли от информацията за Бойко Борисов и дали предстоят нови покушения, най-вече в региона.

Изготвил 15213








https://www.voininatangra.org/modules/news/article.php?storyid=704