www.Voininatangra.org
 
 
 
НАЧАЛО   АКТУАЛНО   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ
  
   РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Саракт

Меню

Галерия

Списък от албуми :: Последно качени :: Последни коментари :: Най-гледани :: Най-високо оценени :: Търсене

Галерия > Български артефакти, надписи и символика 
Обратно към предишната страница Покажи/скрий информацията за снимката Започни слайдшоу ФАЙЛ 1 от 53 Изпрати снимката по email Вижте следващия файл
Натиснете,за да видите снимката уголемена
Селищна могила Панаята-Каблешково-Бургас
Траколози и серафимови автохтонисти, генни историци, дами и господа! Не знам, кво ви показват генетичните изследвания, кви сме траки и пеласги, ма очичките, пичове, очичките на тва население са дръпнати;))) Както и на доста женски фигурки, междувпрочем от този исторически период. Та, аз в лични разговори, не се изказвам категорично против генните стъкмистики на някои хора, но археологическите находки, ще ги опровергаят, не аз;)))


Селищна могила ПАНАЯТА
Знаете ли, че в землището на гр. Каблешково е разположена селищна могила Панаята? Сега тя е с височина около 2 м и диаметър около 180 м.
През 1959 г. е предприето премахване на могилата с багери за подравняване на терена и включването му в кооперативен земеделски блок. Това е довело до смесване на материалите и почти пълното унищожение на обекта.
Първите археологически находки, произхождащи от могилата, са публикувани още през 1929 г., но целенасочени археологически проучвания не са провеждани, с изключение на периодични посещения от служители на Бургаския музей и читалището в гр. Каблешково. Събраните находки дават насока, че културният пласт е натрупан в хронологическите граници на халколита.
Експонати от този праисторически обект, ще бъдат представени в Археологическата експозиция на РИМ–Бургас (бул. „Богориди“ 21), в рамките на изложбата „Праисторически божества от Западния Понт“, посветена на Европейската нощ на музеите - 13 май 2023 г., 18:00 ч. Находките са собственост на Народно читалище „Атанас Манчев – 1920 г.“ – гр. Каблешково.
Оцени тази снимка   (общ рейтинг : 2.6 от 5 с 14 гласа)
Боклук
Слаба
Средна
Добра
Отлична
Велика
Детайли за снимката
Заглавие:Селищна могила Панаята-Каблешково-Бургас.jpg
От албума:Български артефакти, надписи и символика
Добавена от (на фотоапарата за още):Йордан_13  
Оценка - 14 глас(а):
Ключови думи:
Големина:593 КБ
Качество:945 x 945 пиксели
Отваряна в цял размер:29 пъти
Изпратена по ел.поща:0 пъти

Изпращач Коментар
Йордан_13
Публикуван на: 14/5/2023 5:31  Обновен на: 14/5/2023 5:31
Администратор
Регистиран: 10/8/2006
От:
Публикации: 15665
 Отг.: Селищна могила Панаята-Каблешково-Бургас
Та, си спомням за реставрацията на образа на т. нар. дуранкулашки жрец;))) Според мене, европеидната му и днешна физиономия, с която се представя, нема общо с Истината, защото вижте, "идолните пластики" от каменно-медната епоха, доста са дръпнати очички;))) Според мен, такива науки като стъкмистика и реставрация са си жива спекулация;))) Да не говора, чи, ако некой от тия предци го върнем днес, ще му послужите за храна!;))) Честно, ви го казвам;))) И ще ми напрай голема услуга, ку обедва с вас!;)))


[ xcGallery powerd by dev.xoops.org ]