indeximage

Тенгрианство в Северна Америка


"Сега - след като всички големи религии бяха проповядвани и разтълкувани, обяснени от блестящи учени и записани в чудесни книги, доукрасени чрез поетичен език и прикрити зад главозамайващи фрази - човекът пак стои очи в очи с Великата Тайна"

"Сърцето е светилище, чийто център е мястото, в което обитава Великата Тайна. Това е и окото, с което Великата Тайна вижда всичко и с което ние виждаме Великата Тайна. Ако сърцето не е чисто, Великата Тайна не може да бъде видяна. ... Чистият човек побира в сърцето си цялата Вселена"

"Земята не ни принадлежи - ние принадлежим на Земята"

"Всяка стъпка върху Земята трябва да бъде молитва. Ако осъзнаете това, ще вървите по свещен начин"

"Трябва да следваш примера на вълка. Дори когато е изненадан и е принуден да спасява живота си с бягство, той ще намери време да спре и да хвърли още един поглед, преди да побегне отново. Така и ти трябва винаги да хвърляш по един втори поглед върху всичко, което виждаш"

"Свещената Майка-Земя, дърветата и всички останали същества са свидетели на твоите мисли и действия"

"Една единствена съчка се чупи, но снопът от съчки е силен"

"Тези хора създадоха множество закони, които богатите могат да нарушават, но бедните - не. Те вземат имуществото на бедните и слабите, за да го дадат на богатите и на правителството. Сега те искат и нашата Майка – Земята... Не можем да живеем с такива хора.”

“Ние никога не се караме относно религията – тя е нещо лично между отделния човек и Великия Дух”

“Един народ не може да бъде сломен, докато сърцата на жените му не са паднали на земята. Но, ако това стане, няма значение колко са силни воините и колко здрави са техните копия”

“Няма смърт – има само смяна на световете”

“Хората се различават помежду си само по едно – как и доколко ползват даденото им от Създателя”

“Каквото и решение да вземем, ние не забравяме, че то ще повлияе на следващите седем поколения”

“Няма да си възвърнем силата, докато не си възвърнем вярата на дедите си. Никой не може да ти каже как да се молиш и как да живееш. Трябва сам да достигнеш до дървото в центъра на Свещения кръг. Трябва да се подготвиш за това, трябва да откриеш себе си. Трябва сам да намериш думите, с които ще се обърнеш към Силите”

“Животът не е развлечение – животът е свещенодействие”

“Хуморът е животоспасяващо лекарство... Благодарение на него, нас индианците, все още ни има”

“Ако хората живеят дълго време прекалено добре, те стават слаби и безпомощни”

“Когато се изправя на хълма в първите лъчи на Слънцето, аз виждам как то огрява целия свят. Лъчите му възвръщат цветовете и формите и ги изпълват със свещена сила. Аз поемам тази сила и тя ме огрява отвън и отвътре, прави ме роднина на всичко съществуващо. Така аз посрещам раждащия се ден по добър начин”

---------------------------------

Това е от книгата "Ти и Земята сте едно" - автентични мисли на северноамерикански индианци. Май са се оказали едни от най-добрите пазители на тайните на вътрешното Тенгрианство, които вероятно, са получили от нас като сме се срещали някъде из Азия
Сигурно има общо и ситуацията, в която те са били преди 100-150 г. и ние Българите тук и сега. И н нас се опитват да ни отнемат Свещената Земя, вярно чрез не толкова брутални средства (засега). Не е случайно, че нашествие на разни бандити от европа, беше придружено с геноцид над коренните жители - юдо-масонерките доста са бързали да си разчистят пътя. Обаче, както е казал поета - "Не се гаси туй, що не гасне"...