Писмо до списание "Осем"

Дата 15.09.15 | Тема: за България

Списание 8

Уважаема редакция на "Списание 8",


С настоящото писмо ние, Йордан Стайков и Мартин Константинов – и двамата от град Пловдив, ви уведомяваме, че на 20 юни 2015 г. проведохме експедиция до връх Плочата при село Златосел и обследвахме мегалитите, които се намират там. На този ден, 20 юни 2015 г., в 3 часа и 17 минути следобяд (15 h 17 m ), регистрирахме визирания във списанието ви въпросен мегалит, наречен от вас “Божественият камък”. Той бе публикуван след това от Йордан Стайков в личния му профил във Фейсбук с публичен, обществен достъп ( "Плочата" ), където проф. Валерия Фол има профил и много приятели (които имат достъп до профила на Йордан Стайков), както и в сайта “Воини на Тангра”, където се публикува голям албум с всички регистрирани мегалити от връх Плочата и въпросния “Божествен камък” ( Албум - Плочата, 20.06.2015 )

На мнение сме, че преди нашата експедиция и публикации проф. Валерия Фол, въпреки своите изследвания в района, не е била запозната с този мегалит и че експедицията й до този връх е вследствие информацията от нашите публикации.
Този мегалит “Плочата” бе дар от Небето за всички българи, поради, което не е редно някой да се титулува като негов “откривател”. Затова и ние, Йордан Стайков и Мартин Константинов, не се обявихме за такива. Отчитайки това обстоятелство, смятаме за твърде некоректно към вашите днешни и бъдещи читатели проф. Валерия Фол да бъде титулувана като негов “откривател” и мегалитът да бъде преименуван като “Божественият камък”. Името му е “Плочата”. Неслучайно този връх е наречен така от местните хора.

Затова настояваме за корекции на написаното във вашия нов брой и коректно поднасяне на информацията към читателите ви относно мегалита “Плочата”. Това, че проф. Валерия Фол не е негов откривател, не намалява приноса й във въпросната научната област, нито я лишава от обществен престиж.

Вярваме, че редакцията на уважавано издание като "Списание 8" ще прояви професионализма и етиката, които широката му аудитория очаква от него, и ще публикува нашето писмо в пълнота в следващия брой на списанието, за да предпази читателите си от заблуждаваща и неточна информация.

С уважение:
Мартин Константинов
Йордан Стайков








https://www.voininatangra.org/modules/news/article.php?storyid=643