www.Voininatangra.org
 
 
 
НАЧАЛО   АКТУАЛНО   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ
  
   РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Саракт

Форум -> Честита баба Марта


Страници: (2) [1] 2  ( последно съобщение ) Reply to this topicStart new topic

> Честита баба Марта
kaliman
Публикувано на: 29.2.2008, 23:38
Quote Post


Участник
***

Група: Участници
Съобщения: 78
Участник # 1 010
Дата на регистрация: 17-June 07Честита баба Марта,на всички Българи. smil4334ad1724132.gif
Пожелавам на всички българи,да бъдат живи,здрави,корави,и да победим
всички чифути,които се опитват,да ни мъчат.
Мартеницата,е този свещен български обичаи,които не прави различни,от другите народи .


--------------------
?? ??? ?????????? ????????,? ?? ???? ?????? ?????????.
PM
Top
Astronomer
Quote Post


Участник
***

Група: Участници
Съобщения: 196
Участник # 784
Дата на регистрация: 28-January 07QUOTE (kaliman @ Feb 29 2008, 11:38 PM)
4естита баба Марта,на вси4ки Българи. smil4334ad1724132.gif
Пожелавам на вси4ки българи,да бъдат живи,здрави,корави,и да победим
вси4ки 4ифути,които се опитват,да ни мъ4ат.
Мартеницата,е този свещен български оби4аи,които не прави разли4ни,от другите народи .

И от мен честито. И нека всички Българи бъдат живи и здрави и с приповдигнат дух.
PM
Top
АлексТТ
Quote Post


Участник
***

Група: Участници
Съобщения: 54
Участник # 657
Дата на регистрация: 7-November 06Честит празник на всички.
PM
Top
iss
Quote Post


Отдаден
*******

Група: Участници
Съобщения: 1 090
Участник # 365
Дата на регистрация: 8-May 06Бяло-червеният конец е здравата нишка, която свързва българите по света в едно - да сме здрави, силни и щастливи, да помним, че сме българи - където и по света да се намирамеПрикачена снимка (десен клавиш и view image, за да я видите)


--------------------
????-???? ?? ?? ??????? ? ???-??? ?? ?? ????????!
PM
Top
iss
Quote Post


Отдаден
*******

Група: Участници
Съобщения: 1 090
Участник # 365
Дата на регистрация: 8-May 06СПОДЕЛЕНО
За 1-ви март казваме ,че е "Свещен Български обичай",но днес според православния календар е "задушница".Ше приложа два текста които характеризират и двете,но в съзнанието на хората предизвикват коренно различни усещания -съответно носят коренно различен заряд.
Мартеницата - мощен магически талисман
QUOTE
От векове на хората е известно, че енергийното поле на Земята през месец март е силно, защото: природните сили се събуждат, настъпва пролетното равноденствие и същевременно започва следващият зодиакален цикъл. Хората от древността се мъчат да умилостивят природата и създават свои талисмани. Такава е и мартеницата по нашите земи.

С настъпването на месец март, всички българи започваме да търсим мартенци, които да подарим на нашите близки с пожелание за здраве, щастие и късмет.
По сергийте, магазините и книжарниците вече има много различни видове мартеници, някои от които нямат нищо общо с традиционната. Срещат се под формата на пръстени, значки и други подобни, които нямат магическата сила на обредната магия.

Традиционната мартеница е била плетена от два основни цвята - червен и бял, като по време на изработването й бабата, която я правела я наричала за здраве, късмет и защита от злото. Именно това наричане (баене) било същността на мартеницата, то я превръщало в мощен магически талисман, кодиран за определената цел.
Корените на мартеницата са от магическите ритуали на прабългарите за пробуждане на пролетните природни сили.Задушница
QUOTE
В съботния ден срещу Неделя Месопустна (Месни заговезни) всички българи извършват помен в чест на мъртвите на голямата Задушница преди Великия пост. Или, както името "Задушница" показва, това е ден за възпоменаване на душите на починалите.

За помена се приготвя "коливо" - варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата. Тя е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелие и апостолски текст.

...как ли се пробуждат пролетните природни сили с Евангелското четене и припомняне на Старшния съд?


--------------------
????-???? ?? ?? ??????? ? ???-??? ?? ?? ????????!
PM
Top
Пламен Пасков
Quote Post


Често пишещ
****

Група: Изгонени
Съобщения: 663
Участник # 883
Дата на регистрация: 17-March 07Честита Баба Марта и от мен!
Собственноръчно усуках бели и червени конци и ги вързах на ръцете на децата си...тук мартеници няма, така че си ги правим сами...


--------------------
? ????????: ?????? ??????

?????: +7 495 7723295 ????: +7 495 381 2140
???????: +38 0679863269
????????: 0887 814 925
ICQ: 237712745
skype: plamen_paskov
PMEmail Poster
Top
iss
Публикувано на: 25.2.2010, 10:24
Quote Post


Отдаден
*******

Група: Участници
Съобщения: 1 090
Участник # 365
Дата на регистрация: 8-May 06Пижо и Пенда са нашите Ин и Ян

QUOTE
Символът на Изтока, но в цвят и многослойна символика, всъщност е завещан от дедите ни - в песните, везмото и мартеничката

Светлана Костовa

Българската шевица е в бяло и червено, истинският знак „Ин и Ян“ също е в бяло и червено. Тази хипотеза сподели в предишния ни брой инж. Живко Желев. Провокирана от тази реплика, Светлана Костова донесе в редакцията материал, в който разкрива удивителни съвпадения и като форма, и като символика между „Ин и Ян“ и българското везмо, мартеницата и песните! В България обаче преобладават цветовете бяло и червено (а не бяло и черно). Дали познанието в Китай е изкривено в лабиринтите на времето, но пък е съхранено в България? Нищо чудно някой ден да се окаже, че и Лао Дзъ е българин.

В последните години по цял свят особена популярност доби един знак, дошъл от дълбините на времето. Показа ни го Китай, съхранил знанието за този символ, наречен „диаграма на върховния принцип“, или по-познат като „Ин-Ян“. Изображението на черно-белия кръг с две точки като очи вече „наднича“ отвсякъде. Може би защото подсъзнателно искаме да изразим колко болезнено съвременният човек чувства дисхармонията на битието. И може би защото интуитивно търсим промяната, чийто символ е знакът.

Нашите предци – старите българи, обаче са живеели в хармония, защото също са притежавали дълбокото и проникновено знание за този принцип. При това със своя собствена оригинална трактовка!

Тя се открива в запазени и до днес образци на народното изкуство, като едно от тях е мартеничката. Но за нея после. Нека първо да разгледаме някои родни шевици. На снимката вдясно са показани бродерии от XIX век по ръкави на женска риза от Дупнишко. По пъстър, поетичен и неповторим начин те показват българския поглед върху монадата „Ин и Ян“ - т.е. сливането на женското и мъжкото начало, вечния танц на живота.

Централният композиционен орнамент отчетливо изобразява двата основни капковидни елемента, познати ни от „китайския“ знак – двете противоположности, които се обединяват в едно... но в цветен вариант.

Какво са Ин и Ян

Китайската философия определя Ин и Ян като обобщени наименования – символи на вътрешните или външни характеристики на материята, енергийни субстанции, частици с различен заряд: отрицателен (Ин) и положителен (Ян). Всеки от тях съдържа в себе си частица от другия. Те взаимно се допълват и привличат, благодарение на едното се забелязва другото, затова са неразделни.

За китайците Ин е символ на женската енергия, на водата, на земята, на вътрешното, пасивното, покоя, нощта, тъмнината, Луната, приемането.

Ян пък е символ на мъжката енергия, небето, външното, активното, деня, светлината, Слънцето, отдаването. Двете сили се обединяват в целостта на монадата „Ин и Ян“ – израз на безкрайното и всеобхватното.

Но това илюстрират и показаните детайли от български везби. Двете противоположности Ин-Ян, които се допълват, са изобразени една до друга. Женската половина в основната си част е отгоре, а мъжката – отдолу. Тези условни позиции се запазват и на изображението на шевицата на левия ръкав, където обаче посоката на въртене е обърната (...). Това обръщане е характерно за всички български шевични орнаменти, които описват движение. На единия ръкав е по часовниковата стрелка, на другия – обратно.

И двете половини на монадата от тази българска везба съдържат клонки, филизи, листа, цветя, плодове и шушулки със семена.

В мъжката половина преобладават филизите

и семената, докато в женската доминира червеният цвят и изпъкват и плодовете (ябълки) с техните плодници. Има и изображения на слънца. Защо?

В българския фолклор слънцето понякога е възприемано като мъжко същество или божество (както и Ян в монадата), а месечината – като женско. Но съществува и един друг пласт, вероятно много по-древен, където слънцето се свързва с женското начало. Жената е Янкулица, възпята в народните песни като златно дърво на живота, отрупано с плодове:

„Не е било ябълчица,
най е било Янкулица,
сребро корен - сам Янкула,
злато гранки - синовете,
пет ябълки - мили щерки.“

Хората свързват слънцето с червения и златния цвят и неговия символ огъня. Месецът (в мъжки род) е обвързан с водата и бялото. Червеното е цветът на отдаването, на сърцето и любовта – на енергията, която се превръща в материя и поражда живот. Бялото е символ на духа, непроявената реалност, първопричината, корена. Червеното и златното изразяват женското, материално и плодоносещо начало, кръвта, живота. А бялото е Ин – мъжкото, духът, непроявената материя, мисълта, идеята, семето на бъдещия живот.

В „Мома и момък забягват“ момъкът дума:

„– Люлю либе, първо либе, Що да сторим, да напраим? Бре най д’ идем ю чисто поле, Яз ша стана студен гяран, Ти над меня златна кофа!“

Това е българската космогонична представа за свещения брак между небе и земя. Досущ като прозренията на източната философия. „Чистото поле“ е алегория на Великата пустота - полето на безкрайните възможности на сътворението?! В „чистото поле“ на пространството всъщност „геранът“ (кладенец) е едно цяло с неговата „кофа“. В онзи миг, когато Ин и Ян се слеят, т.е. когато златната кофа навлезе в сребристата вода на кладенеца и загребе част от нея – тогава в Ин има Ян (кофата в кладенеца с вода) и в Ян има Ин (водата в кофата)! Това е мигът на сътворението, който ражда безброя. Люлката на живота е хармонията на единството.

В книгата „Учение за пътя и морала“ („Дао Дъ Дзин“) на Лао Дзъ се казва:

„Пътят ражда едното. Едното ражда две. Две ражда три. Три ражда безброя.“
(Виж фиг. 1. - бел. ред.)

Безбройните неща изнасят на гърба си сенчестото ин и обгръщат в недрата си слънчевото ян, пронизани са от потока на енергията чи, която ги хармонизира.“ Смисълът на битието според даоизма е усъвършенстването с цел постигане на хармония между Ин и Ян, която води до завръщане към изначалното космическо цяло и единение с висшия принцип във Всемира.

Същата тази „диаграма на върховния принцип“ откриваме в структурата на дървото на живота в българските песни. Като в една монада, двете му страни се обединяват и формират неговата цялост:

„Чудно дърво чудновато,
вършето му дур до небо,
сълпето му дур до земи,
листата му маламени,
род родило две ябълки...
Щото било чудно дърво,
Оно било тежка сватба,
щото било две ябълки,
оно било до два млади,
до два млади под два венци...“

Същата поезия и символи – дървото на живота, ябълките, цветята... ги намираме претворени и в българското везмо... А червеното и бялото са основните му цветове. Червените конци проникват в бялата тъкан, свързват се с нея и в съзвучие с белите нишки на платното създават образите.

А какво са Пижо и Пенда? Булка и младоженец. Ин и Ян. А в преплетените конци е закодирано отново червено-бялото двуединство на българите.

Съчетаването на Ин и Ян в българския им вариант като обединение на двата цвята – бял и червен – изразява най-ярката представа на българите за единство на противоположностите и постигане на хармония. То е еманация на здраве, сила и красота.

Употребата му във връзка с дървото на живота, в обичаи и обреди, свързани с началото на нови природни и житейски цикли, изразява вярата на предците ни, че ТО е основата на живота и началото на началата! Което семантично изразява и монадата „Ин-Ян“.

http://www.ossem.eu/article.aspx?pg=arl98
Как да си направим мартеничка по древен и магичен български начин....абстрахирайте се че в статията пише че е китайски....НЕ Е!
http://www.ossem.eu/article.aspx?pg=arl99


--------------------
????-???? ?? ?? ??????? ? ???-??? ?? ?? ????????!
PM
Top
antijew
Quote Post


Отдаден
*******

Група: Участници
Съобщения: 1 195
Участник # 747
Дата на регистрация: 10-January 07От блога на Зелас

За истинското значение на Мартеницата

Тук ви представям една много интересна статия на Борислав Георгиев (боцман) за истинския произход и значение на месец Март, мартеницата и чисто българския характер на обичая.
Източник

(начало моя бележка)
А дали е случайно, че на 1 март (кръстен на Март/Марс), римляни са чествували Март (Марс) и Нова Година със специални ритуали (feriae Martis)? Това е било началото на римска нова годината. Какво символизира мартеницата? Пролетта, началото на нов живот в природата, тоест нова година. Забележете името на ритуала feriae MARTIS.

Етимология на думата "март"

Самата дума МАРТ, марътии (Māvors или Māvortis) е свързана със санскритската дума МАРУТА (māruta) и означава ВЯТЪР. Март е вероятно бог на БУРЯТА и вероятно той става известен по-късно като ПЕРУН.

Във Веда Словена мартеницата се нарича МАРИНКА. А знаем че произхода на името МАРИН (МАРТИН) е от бог МАРТ/МАРС.

Варзала му стара майка
Варзала му на роката
Варзала му белу сукну
Белу сукну и царвену
Белу сукну маринка,
Сега гу веке утварзала ...

Мартеницата се носи докато не пристигнат щъркели или лястовици, след което се слага под камък, а на следващия ден се гадае за здравето по това каква животинка има при нея. Затова и мартеницата е известна също като "гадалушка". Това четем и във Веда Словена.

Фафъ бахче-ту златенъ камень,
Пудъ камень гу турила—
Та ти са мольба моли,

(край моя бележка)

Кого защищава Март?

Ето какво казва Клавдий Клавдиан (Claudii Claudiani) в „Поеми” в 1. ІІІ, 305-341 :

Марсе, било че ти лежиш на облаконосният Хемус
или пребиваваш на побелялата от студ Родопа,
или на обезпокоеният от мидиеца Атон,
или на потъмнелият от черни дъбове Пангей,
въоръжи се заедно с мен и защити своите траки.
Ако славата ти се усмихне, ще бъдеш надарен с дъб покрит с плячка.
Чу това бащата, вдигна се от покритите със сняг канари
на Хемус и с вик насърчи бързите си служители

Mavors, nubifero seu tu procumbis in Haemo
Seu te cana gelu Rhodope seu remige Medo
Sollicitatus Athos seu caligantia nigris
llisibus Pangaea tenent, accingere mecum
Et Thracas defende tuos. Si laetior adsit
Gloria vestita spoliis donabere quercu”.
Audiit illa pater scopulisque nivalibus Haemi
Surgit et hortatur celeres clamore ministros.
Източник

Март защищава траките. Траките наверно са знаели за тази защита и са индикирали пазенето с някакви знаци, докато други народи - не, поради очевидната си непривързаност към този бог. Ние твърдим, че точно мартеницата е индикация за привързаността, почитта към този Бог. И точно поради тази причина, индикацията – всеизвестната мартеница, носи името на своя патрон.

Не е много вероятно мартеницата да носи името на бабата на Март или на дядо му, понеже нямаме такива източници, които да казват, че роднините му носят сходни имена.
Как е индикиран, отличен Март в българската носия ?

User posted image

Това несъмнено е червеният цвят. Чевените шевици, Червения пояс. Но не и тотално червено облекло.

Кои са му роднини на Март?

Първата и най-почитана родствена връзка по права линия е Белона (Bellona) - сестра му или жена му. Не е ясно точно каква е била, но, че се е казвала Белона, спор няма. Каква е по нрав сестра му?

Надскочила е брат си по войнолюбство и е наречена Богиня на войната. Корена на думата е „бело”.

Бело-градчик – крепост , не е поле за оран и посев.
Бело-морие – морето на войната.
Бело-кос – коси на опитен, добър воин, защото ако не беше добър, нямаше да има време косата му да побелее.

(начало моя бележка)
Тук добавям моя бележка за богинята Белона (Bellona), чиито произход трябва да се търси в Кападокия.

Въпреки, че имаме римска богиня Белона, съвсем различен е случая с оригиналната богиня БЕЛОНА, която римляните са донесли от Комана (Comana) в Кападокия към началото на 1 век пр.н.е., по време на Митрическите войни. Тази Белона бил почитана в различни местности, и ритуалите са били извършвани от Кападокийски свещеници и жрици. Тези Белонарии (Bellonarii), това е името им, облечени в черно облекло преминавали през града, в процесия и проливали кръвта си в чест на богинята, като си причинявали рани на ръцете и кръста с брадва с две остриета (виж илюстрацията), и така са пророкували на фона на барабани и тромпети.
User posted image
Топонимът Кумани (Kummanni) се счита за вероятно произлезнал от Комана (Comana).
(край моя бележка)

И съществуващи два изговора на името. С „е” на запад от ятовата граница и с „я” на изток – (това е приблизително меридиана на Лом – Благоевград ). Няма да разглеждаме тези лингвинистични проблеми, защото не са в темата само ще споменем пътьом някои словообразователни : бело - , бяло - , бела- , беля - , и т.н., и за които трябва сериозно изследване доколко са древни понятия, а не нови репити на старият корен.

Какви други символи има Март?

Червената планета е наречена именно на негово име поради кръвожадността му - с цвета на кръвта. Белона впоследствие приема по благовиден израз (с развитието на цивилизацията) с разбиране като хубава, бяла и това е напълно в българските разбирания за женственост и цялото развитие на тази дума може да се проследи в българската реч, но връзката с брата не е прекъсната и мартеницата обикновено се прави като две човечета – бяло (Белона) и червено (Март) вързани на една връв.

Ако тези съждения са верни и мартеницата е синоним на брата и сестрата Бога и Богинята на войната от днешните български земи и и ако българите не са местно население, то несъмнено този символичен атрибут би трябвало да е известен и популярен сред други народи живели на Балканите преди да дойдат българите – траки, даки, гети, и т.н.

Къде имаме на друго място по Европа мартеници? Категорично никъде.

Името е известно като мартеника в спорадични анклави в Украйна (които може и да са от българските изселвания на север, следствие на руско-турските войни), в Бесарабия ( една автентична българска колония) и сред КЕЛТИТЕ в североизточна Испания, където обаче символа съшествува само като червено-бял дебел ширит, носен за успех и щастие през врата.

Че червеният цвят е символ на кръвта, може да се подразбере и от българските носии. Имаме шевици, пояси - символ на първенство над околните и до днес в Европейската символика. Също и в Латинска Америка, където е внесена от европейците) в червено и никога преобладаващ червен цвят на носията. Преобладаващият цвят на българските носии е белият – на Белона. И до ден днешен когато на българина му предстои нещо важно, той слага чисто бяла риза, без украшения.

С кого ни свързва мартеницата?


Несъмнено с войнолюбивите МИЗИЙЦИ ( споменати още от Омир, като специалисти в близък бой), ТРАКИ ( участници във всички войни които се водят в древността), ГЕТИ (за които смъртта е само един преход към „друго място”) и т.н.

Доколко хилядолетната история на Балканите е вплетена в българската символна традиция означена в закичване с мартеница през времето на Бога Март мисля, че успяхме частично да представим.

Сега ясно ли е защо Бог Март (произнасян с окончание S от латинците, но запазил автентичното си име в почти всички европейски езици за означаване на месеца) е прекръстен на „баба Марта”?

(начало моя бележка)
Забелязва се, че в повечето модерни мартеници, цветовете на Марто (Пижо) и Белона (Пенда) са разменени. Мъжът в бяло, а жената в червено. Това е погрешно.На снимката може да видите правилната символика. Това никак не е изненадващо, защото в днешно време традиционните роли на мъжът и жената се обръщат с главата на долу.

User posted image

Някой ще каже: "Е какво голяма работа!" Важно е, защото символите действат на подсъзнателно ниво и малко известно е, че нашите действия се предопределят само от 5% съзнание и всичко, което правим идва от подсъзнанието ни (95%).

Мартеницата е символ на смелост и жертвоготовност, на съюза между мъжа и жената!

Цветовете БЯЛО и ЧЕРВЕНО са символи на ЖЕНАТА и МЪЖА и това е значението им в мартеницата. А не както досега се опитваха да ни втълпяват, че е символ на бели зъби и румени бузки, тоест здраве!

Нека си припомним че тези цветови символи присъствуват и в знамето ни, и интерпретацията може да бъде като БЯЛО женското начало, ЧЕРВЕНО мъжкото начало и посредата е ЗЕЛЕНОТО природата, децата като резултат от сливането.

Мартеницата завързана на разлистващо се зелено дърво, олицитворява българския трибагреник - бяло, зелено и червено.

За символиката на БЕЛИЯ цвят като женското начало говорихме в Бела съм, бела, юначе - Дафо Трендафилов. Певицата огласява на цял свят гордо и ясно "цела съм света йогрела", че не се е потурчила/почернила "БЕЛА СЪМ", тоест запазила е честа си чиста/бела и е останала Българка.

Март - вълчицата на Ромул и Рем

Тук е добре да изясним какви биха били политическите мотиви да се прикрие истината за произхода на Март (Марс). Според римската митология Март (Марс) е вълчицата на Ромул и Рем, а както всички знаем те са основателите на Рим. Ами какво излиза? Бащата на Рим е роден на връх Хемус(Haemo) в България!

Ето тук Борислав Георгиев развива тази теория.

Честити Марто и Белона - да сме здрави, силни, жертвоготовни и вечно сплотени!

За протокола, искам да кажа, че Борислав Георгиев (боцман) е също автор и т. нар. Римска теория за произхода на българите, която аз НЕ споделям. Според мен влиянието първоначално е в посока ОТ българите (известни като някои от тракийските племена по това време) КЪМ Рим, а не обратното.

Бай Дафо. Бела съм.
http://www.youtube.com/watch?v=kG2zkI3Tb7k...player_embedded

П е с н а 2.

Мале ле, мила мале,
Слези ми, мале, на дори,
Флези ми, мале, фъ бахче-ту,
Дигни си, мале, подигни
Подигни златенъ камень, 5
Де си е, мале, маринка,
Белу ми сукну царвену.
Фаркнала ми летнала
Летнала ми лестувица,
Летнала ми уть край земе 10
Утъ край земе, слану море,
Летнала ми на Белъ Дунавъ
На Белъ Дунавъ на царну-ту море,
Та си на дару циркала
Циркала, мале, напевала, 15
Фафъ уста хи бела китка
Бела китка и куприца,
Та са чудумъ чуди
Де да иде де да летне
Да си фарли бела китка 20
Бела китка и куприца,
Баксишъ носи утъ край земе.
Зачула е Юда самувила
Та хи дума и говори:
Е, ти пиле лестувица, 25
Що ми са чудумъ чудишъ
Та си циркашъ и напевашъ?
Я си фаркни тука долу
Тука долу фъ силна града
Фъ силна града фафъ сарае, 30
Фафъ сарае фафъ бахче-ту.
Царе му мажку дете,
Та та чека сега малу
Сега малу три нидели;
Варзала му стара майка 35
Варзала му на рока-та
Варзала му белу сукну
Белу сукну и царвену
Белу сукну маринка,
Сега гу веке утварзала, 40
Фафъ бахче-ту златенъ камень,
Пудъ камень гу турила—
Та ти са мольба моли,
Какъ си идешъ утъ край земе
Утъ край земе отечина, 45
Да си хи баксишъ фарлишъ:
Да си земешъ златна маринка,
Да уставишъ бела китка
Бела китка и куприца;
Та ти царе курбань коле 50
Курбанъ коле ду три голабче-та,
Ша ги гответъ малки моми,
Умреватъ ги съ бела китка
Съ бела китка и куприца.
Чула ми лестувица, 55
Летнала си фафъ сарае
Фафъ сарае фафъ бахче-ту,
Камень дига; ни са дига,
Да си земе белу сукну
Белу сукну и царвену,

ИЗТОЧНИК


--------------------
www.xnetbg.com/ne.swf
PM
Top
anti666
Quote Post
Mного добър материал, но пропуска още една (и според мен най-важна) връзка на мартеницата. С ей тоя символ;
User posted image

Затворената планетарна свастика и кръговрата (колото) на живота. Четирите годишни времена, въртящи се против часовниковата стрелка, както свастиката от древния текст.
Top
Сакар
Quote Post


Участник
***

Група: Участници
Съобщения: 371
Участник # 2 033
Дата на регистрация: 10-October 09'Както и много други обичаи с палеобалкански произход, киченето с мартеници е съхранено най-добре от българите – директните наследници на коренното балканско население. Не само това, но и съдържанието, философията на този ритуал се разкрива най-пълно именно в България. Концепцията за Пижо и Пенда внушава по един недвусмислен начин, че ние, продължителите на една прастара традиция, все още пазим спомена за смисъла на красивия пролетен празник – празникът на съюза между мъжа и жената, между Небето и Земята, на плодородието и на вечният, неугасим живот, който този съюз поражда. Така мартеницата се явява символ-стожер на хармонията и баланса в мирозданието. На носителите на мартеницата – българите – пък се пада отговорната длъжност да бъдат ревностни пазители на свещеното знание на дедите си, които преди хилядолетия разпръснаха огъня на цивилизацията далеч отвъд пределите на своята Обетована земя.'

Целият текст и много интересни снимки: Неолитната мартеница на българите

Прикачена снимка (десен клавиш и view image, за да я видите)
PM
Top
idle
Публикувано на: 28.2.2013, 16:27
Quote Post


Участник
***

Група: Участници
Съобщения: 137
Участник # 1 441
Дата на регистрация: 13-April 08Някой ако има интересни идеи за празника да сподели!
Правене на мартеници, по-интересни техники и модели на мартеници, като задължително се придържа към традицията.
Супергерои от пластмаса и китайски манифактури от по милион бройки отпадат от играта автоматично. Хубаво е да си припомняме, че в градското ежедневие някои от нас изпушват и позабравят елементарни работи като хубавата ръчно-изработена мартеница! :)

PM
Top
Георги-НЗ
Quote Post


Често пишещ
****

Група: Участници
Съобщения: 658
Участник # 1 797
Дата на регистрация: 5-March 09Честита баба Марта на всички Българи !
Бъдете живи и здрави всите и Нека да стане така както ние решим!!!

А ето една идея за мартеница взета от този сайт.
Това беше моята мартеница преди няколко години:

User posted image

User posted image

А имах веднъж и елбетица за мартеница.--------------------
????? ????????? ????, ????? ? ???????????!
PMUsers Website
Top
Йордан_13
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 159
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06По случай Баба Марта, закичваме тази свастична мартеница и на гърдите на посраник Камиза Раз и председателя на Шалом - Масим Бенвенисти! Носете я със здраве;))) хъхъхъхъ smil4334ad8a149e0.gif smil4334ad8a149e0.gif smil4334ad8a149e0.gif smil4334ad8a149e0.gif smil4334ad8a149e0.gif smil4334ad8a149e0.gif smil4334ad8a149e0.gif smil3dbd4e5e7563a.gif smil3dbd4e5e7563a.gif smil3dbd4e5e7563a.gif smil3dbd4e5e7563a.gif smil3dbd4e5e7563a.gif smil3dbd4e5e7563a.gif smil3dbd4e5e7563a.gif smil3dbd4e5e7563a.gif smil3dbd4e5e7563a.gif
PMEmail Poster
Top
Йордан_13
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 159
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06Честито баба Марта на всички! Всяка мартеница с дължина около метър е добра сиджимка за бесене на политици и е сигурен илач за народното здраве!
PMEmail Poster
Top
kaliman
Quote Post


Участник
***

Група: Участници
Съобщения: 78
Участник # 1 010
Дата на регистрация: 17-June 07Честита баба Марта!Пожелавам на всички да бъдем живи и здрави, Бели и червени и много късмет. Дано тази днешна система нечовешка да се срути по-бързо! smil4334af067a7a3.gif smil4334ad1724132.gif


--------------------
?? ??? ?????????? ????????,? ?? ???? ?????? ?????????.
PM
Top

Topic OptionsСтраници: (2) [1] 2  Reply to this topicStart new topic

 

Нови участници
trened 7/9/2023
ддт 5/2/2022
mita43c 5/12/2021
Krum 20/9/2020
Lucienne71 21/4/2020