Движение "Воини на Тангра" - Начало |
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |

Пламен Пасков |
Публикувано на: 12.4.2008, 1:05
|
![]() Често пишещ ![]() ![]() ![]() ![]() Група: изгонени Съобщения: 663 Участник # 883 Дата на регистрация: 17-March 07 ![]() |
Кога си ги правил тези фотографии?
Даже тук, в Москва вече няма никакъв сняг... Горе как е? Белее ли се още? Или си ги изкачвал преди седмици? |
Палазов |
Публикувано на: 13.4.2008, 4:47
|
Участник ![]() ![]() ![]() Група: участници Съобщения: 46 Участник # 230 Дата на регистрация: 14-January 06 ![]() |
Точно в това село проблем с национализма и родолюбието никога не е имало, няма и да има в близко време. Колкото до снега, в Пампорово почти няма, какво остава за Славейно.
|
Публикувано на: 14.4.2008, 1:28
|
|
Група: Съобщения: 0 Участник # 0 Дата на регистрация: -- ![]() |
Това със стотинките в основата на паметната плоча страшно не ми харесва!
Отиваш там,поглеждаш,съчувстваш,гризе те червеят на отмъщението,и в един момент хвърляш стотинки...да си платиш за изпитаното чувство и за гузната съвест... Аз като ида там ще пусна от кръвта си на този паметник! |
Йордан_13 |
Публикувано на: 15.4.2008, 9:57
|
||
![]() Админ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: админ Съобщения: 16 763 Участник # 544 Дата на регистрация: 10-August 06 ![]() |
Да, в Славейно нямаше сняг, но на 2-3 километра под върха, снега беше до коленете. Вероятно е почнал да се стапя. На самия връх около 2000 метра си имаше солидно количество сняг, ниски облаци и мъгла, просто зима. Това беше около 10 април. Сега с вдигането на температурите е почнал да се стапя, вероятно. |
||
Йордан_13 |
Публикувано на: 16.4.2008, 13:56
|
||
![]() Админ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: админ Съобщения: 16 763 Участник # 544 Дата на регистрация: 10-August 06 ![]() |
Аз мисля, че тук става въпрос за нещо повече, защото върха е изключително древно светилище, което е било почитано хилядолетия, та до днешни дни. Затова снимах стотинките. Стотинките са един вид дарове символични, които често се оставят и в християнските параклиси. Въпросът не опира до тюрбето и плочата на Момчил юнак сложена като опонация, въпросът е, че и двете лежат върху скалите на една невъобразима древност, още повече уникална с това: "Старите хора разправяли, че на самия връх се намирали грамадни побити камъни, вероятно останали от праисторическо време и служили за астрономически наблюдения, а от там и за предсказания. Ежегодно провежданите религиозни ритуали на самия връх и празненствата на живописната поляна в подножието му, където се събирали представители от всички краища на Родопа планина (Рупчоска околия, Ахъчелебийска околия, Егридерска околия и Даръдерска околия)." http://baniteinfo.org/zabelejitelnosti.htm В своето описание "Аз разрових гроба на Енихан баба", Христо Красин описва именно унищожението на един такъв менхир, от иманярско му малоумие и духовен примитивизъм... Твърде много станаха примитивите на тая планета... |
||
anti666 |
Публикувано на: 17.4.2008, 20:00
|
![]() |
Да добавя и аз нещо, навярно на някой тази информация може и да му е полезна. Самото теке е построено със страшно много пари и материали. То е направо като крепост, макар че това нищо не означава. Още от самото село Давидково пътя е безупречен - асфалт без една дупка чак до хижата. Самите турски или помашки села също се познават по добрия път. ДПС си обгрижва гласоподавателите. Българските села са изоставени на мизерия. До върха са построени стълби директно върху древния тракийски път и през лятото е осветен. Но да се върнем на текето. Направено е с масивни мраморни плочи и много бетон. Входната врата е масивна със яки резета. Ако някой иска да отдаде почит на мумията вътре (поробителя на Родопите, някой си Енихан баба) ще му е доста трудно да влезе през вратата, защото е заключена. Най-вероятно има и СОТ, след като е прокаран ток дотам.
Самите прозорци не изглеждат стъклени, а по-скоро от перплекс. Със сигурност камък не може да ги счупи, но за алпийска търнокоп не знам. Самата хижа в подножието е необитаема през зимата. Пътят към нея обаче е единствено от село Давидково, което както казах е кочанско. Има обаче и пътеки нататък, но до април най-вероятно са затрупани със сняг, което предполага добра екипировка. Самото теке наистина е построено върху древно светилище, което е груба грешка за кочаните от ДПС. Ако съм на тяхно място сам бих го махнал този саркофаг оттам, но те си знаят. Най-добре е българската държава да се намеси, но след като я няма остават природните сили или самите българи. Пред текето е плочата на Момчил юнак, последният Българин, който в продължение на години героично е отрбанявал Родопите от турските орди. Сложена е мисля от ВМРО, но е разбита от основата. Сега е изправена просто така, но най-вероятно ще бъде гътната като почнат да идват мюмюните. Който има намерение да посети това място да има предвид, че най-близката свободна българска територия - село Славейно е на около 20 км от Давидково. Т.е. никакви въпроси към кочаните. Разклона към хижата е добре означен, а и можете да го познаете по хубавия път. Ето и снимка на самото теке или по-точно прозорците със мраморните плочи. В него са заминали и европарите от ЕС |
|
Запознат |
Публикувано на: 17.4.2008, 21:44
|
![]() Отдаден ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: участници Съобщения: 1 759 Участник # 169 Дата на регистрация: 3-November 05 ![]() |
Коя снимка?
|
Публикувано на: 17.4.2008, 22:00
|
|
Група: Съобщения: 0 Участник # 0 Дата на регистрация: -- ![]() |
Благодаря,Анти666,разказът ти е цветен.Все едно съм бил там.Не съм бил,НО ЩЕ БЪДА!
И ще се ориентирам прекрасно по твоето описание.Да хвърля стотинка на плочата на Момчил чутовен Юнак... |
anti666 |
Публикувано на: 18.4.2008, 14:08
|
![]() |
Около връх Момчил има много неясноти. Той е един от най високите върхове в Родопите, малко по-нисък от Пелерик (по името на алпа Елериг Кан) и съвсем естествено е да бъде избран от древните българи за астрономическо и религиозно светилище с централно значение. Най-вероятно там е погребан древен тенгриански висш колобър, откъдето турците както винаги видоизменят историятa и го обявяват за техен - Енихан (или Еник Кан). Сувсем естествено е и Момчил войвода да избере древното свято място за свой отбранителен център срещу плъзналите като хлебарки селджукски нашественици. Така че има доста неща за доизясняване. Дори до аязмото има закачени в тенгриански стил от тях парчета плат по дърветата. Не само на това място турците (най-вече казълбашите) са присвоили тенгрианско светилище. Такива са текето на Демир баба (Херос или Св. Илия), пак до тракийското светилище Свещари. Такова е и още едно място до Севлиево - Гаази баба (Лечителят) теке, където турците от околните села на Еньовден се събират да правят курбан. Някога там е бил погребан висш колобър и по-долу разбира се има тракийско светилище.
Това тюрбе на връх Момчил определено не му е мястото там, който и да е тоя Енихан баба. За турците, той е символ на покоряването на Родопите. Според местните, по-рано е имало пак някакво теке, значително по-скромно и по-настрани, бутнато от комунистите през 60-те. Сега обаче основната им грешка е разрушаването на каменното светилище. Всичко останало е второстепенно. Досега не е имало място, където някой да е построил нещо върху древно светилище (било дори и православен храм) и да е останало читаво. Убеден съм, че и това тюрбе ще има подобна съдба. Що се отнася до проливането на кръв там, може да се мине и без това, стига да се премисли добре. Самото афиширане тук също го намирам излишно, защото прави всеки изказал го заподозрян. Който има намерение да ходи там няма нужда да рекламира намеренията си по интернет. Макар и да не е толкова героично, важното е да е ефикасно. Един велик българин Боян (Лао Дзе) е казал, не започвай война ако не си сигурен, че ще я спечелиш. Всички ние останалите, дето хвърляме монетки там, можем само да му пожелаем успех. Снимките от самото тюрбе ще ги кача по нататък, че са в по-голям обем. |
|
![]() |
![]() ![]() |