www.Voininatangra.org
 
 
 
НАЧАЛО   АКТУАЛНО   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ
  
   РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Саракт

Форум -> От Веди Словени


  Reply to this topicStart new topicStart Poll

> От Веди Словени, Разговор на Гологанов с помаци - 19в.
anti666
Публикувано на: 19.10.2009, 21:49
Quote Post
Този материал е пуснат в приятелския блог на Григор Симов. Ако прочетете внимателно разговора, ще откриете много неща, които сме говорили тук. Макар да има доста етноними, смятам че е разбираем. Пускам го тук не заради факта, че "помаците" са помъчени българи, а заради запазената информация, касаеща директно Саракта и Тенгрианството. Ще се опитам точно тези пасажи да ги подчертая. Благодаря на нашия приятел Григор Симов за неимоверно важния материал! Нямам съмнение, че по стила на изразяване е автентичен.

http://grigorsimov.blog.bg/politika/2009/1...5?reply=1538055


РАЗГОВОР С ХАСАН ОТ СЕЛО КОРОВА

– Тези песни що си ми казал, от кого си ги научил?

– Научих ги от амижето (байно) ми, който беше прочуен песнопоец на секъде по нашите села. Той знаеше и много други песни, но не можах вред (всичките) да ги науча. Знаеше и една песна, която, когато я пееше, траеше три дни и три нощи. Аз имах много мерак да я науча, но не можах, че беше исафтан дишери (необикновено) голяма. Още ма е много яд, че не можах я запомне, но що да правя, че Господ не ми е дал толкоз ум, колкото дал на амиджето. Много пъти ми я казуваше, за да я науче, но после като виде, че неша мога да я науче, плачеше и думаше: – “Ах! Докога съм аз жив ша се славет нашите дедове с тази песна, която изпели нашите царе. Като умра яз, със мене заедно ша загине и песната, която останала и са сохранила между нас да са пее от толкова неброене години, а сега може от гюнефете (греховете ни) повелил Господ да загине”... Та и ти ли са чудеш бе чорбаджи, колцина други са се чудили като тебе! Я нет ни сме (Нима не сме) били като вас кабадани (юнаци), затова и Господ ни е давал сила на ума, та лу що чуехме, запомнювайме го, като как ти писуваш на книгата, тъй и аз съм писувал на умът си, онова що съм слушел. Абе и това е от Аллах (от Бога), за да се учюва (съхрани) нещо от нашите дедове. Имал съм толко мерак на песните, щото само еднош да чуех некоя песна, лу колко (колкото) голема да и да била, записувах е като на книга. Затова са е чюдил и дедо ми, и ми е думал, че съм бил като него на умът. Ние сме имали мерак на песните и драго ни е било да ги слушаме, но сега нашите момчета нещат да знаят, защото хми (им) кажуват ходжите, че е гюнеф да пеят песни, а и кой пея, имат го за безверник. Преди 5 години дойде в селото един хоже от Арчелебийско, по времето на рамазанът. Той тимбих (разпит) усторил на нашите ходжи, кой пея песни да го не пущат на джамията. Тога и на мене тимбих усториха да не пея. Три нидели ни отидох на джамията, и от тога вече ни съм пел. Сега само на тебе що казах (песните).

– Как ти е казувал дедото песните, та си ги научил?

– Той ми казуваше, че негов дедо, от когото той изучил песните, заръчал му бил и го приклел, че не ще има хаир, ако не ги каже на друг, който има мерак. Сека вечер ми казуваше и за малко време научих, колкото песни знаеше.РАЗГОВОР С ПОМАКЪТ ХАСИМ ОТ СЕЛО ЧАВДАРЛИ,

ПАЗАРДЖИЙСКА КААЗА, ОТНОСИТЕЛНО НАРОДНОСТТА– Благодаря ти много амиже, че ми исказа толко песни, които са от годините още на нашите стари дедове, и са ги запазили досега за техен ихтибар (почит), но сега ша та питам и за други работи и ти са моля да ми кажеш.

– А бе, чорбаджи, питай ме каквото сакаш, и онова що знам, ша ти кажа. Аз от сега та имам като брат, чунки бакшишът що ми даде, падна ми като от небето, като от бога, та да си купя жито на децата да поминат барем две недели, а сетне аллах кирим (бог е милостив). Ако ми веруваш чорбаджи, оставил съм децата си с 10 оки жито, ... но докат са върна дома си, ща има ли що да ядат децата, и аз не знам, че остави моите деца, но и на синът ми децата аз ги храня, че е на кура аскери (служба по жребие) вече от две години.

– Има господ, амиже, за сички и за тебе. А знаеш ли или чул ли си, вие помаците как сте дошли и сте се заселили в планината Доспат.

– Кога дедо ми ма учеше и ми казваше песните, разплакуваше се и ми думаше, че едно време нашите дедове били най-прочуените по земята за юнаштвото си, и тие седели на край земя. Техният войвода, Помаша юдица, назоваем, бил фъркат като пиле, та ходил дур по небето, та лафувал с бога, който му дал изим (разрешение) да ходи и на Юдинската (самодивската) земя, та го учили юдите (наречници – самодиви) на секакви занаяти, и най-вече, как да се бие, кога ходи на юрдие (на война). Той като ходил залюбил дъщерята на самодивския крал и се оженил за нея, та си я откарал в сарая. Един ден дошли мнозина в сарая му с плач, че немало место където всички да орат и да им пасе стоката. Той се зачудил какво да прави. Ханката му (Жена му) захванала да му думе, че е стига вече да седи на оная земя, но да си земе сабята и стрелата, да поведе юнаците си и да тера (търси) друга земя. Той послушал жена си и като закарал най-младите юнаци, моми и ханки (невести), от дето минавал, заптисвал (завладявал) и оставял негови войводи да управляват онези места. Които градове завладявал, турял им други имена, с каквито имена били градовете им на край земя. Тъй правел и с реките и с моретата, та на дружината му да се струва, че са си на край земя. На юнаците той бил войвода, а на момите и невестите, глава била жена му.

Като завладял много земя и му се додяло да ходи повече, попитал жена си, дали е добре да събере войводите си и да подели земята що е завладял, на девет големи града, да хвърли чоп и всеки войвода да управлява земята, паднала му се на чопът, а той да им е първ войвода и за секо нещо да се допитват с него. Ханката му (жена му) не станала каил (не се съгласила) и му казала, че трябва да ходи още по земята, дорде намери такава планина, каквато била юдинската (самодивската) планина. И нея като завладее, тамо да се засели, да построи градове и села, а другите войводи да се заселят по полето, а той в планината, и както на край земя войводите живеели в планината при самодивската краля, та се допитвали до него и се учели от него на всичко.

Затова той послушал ханката си и терал такава планина, дорде дошел в Доспат, която тогава била пуста, но той изградил градове и села, та я заселил и за спомен от оная планина в крайна земя, нарекъл я Бела гора и Белюр планина. И като се заселил в нея, започнали да идват от край земя самодивите и учели човеците на секакви занаяти. После захванали да вярват, че сам Господ слязъл в планината и учел човеците на всяко нещо. А от онойзи войвода Помаше, сме останали ние и закачаме от помашкия сой. Че когато ние сме имали царе, от нас по-юнаци нямало, защото ни помагали самодивите. Но пак, казваше дедо ми, когато и да е, ще се завърнат за нас онези златни години, в които пак нашите синове ще показват юнаштво, с което ще плашат всички.

– Когато са дошли нашите дедове по тая земя, нямали ли са те писмо и китапе (книги)?

– Ама чорбаджи, какво ме питаш? Дума ти казувам, че тие били най учени от онова време. Дедо ми казваше, че тие си имали ходжи (духовници) които им колели курбана и им казвали какво ша стане. Тяхната вяра имали много книги, но които били най-почитани били пет, които ги пели, когато отивали на юрдия и когато ги нападало некакво зло. Ходжата пеял и колел курбанът на бога, а моми свирели със свирки и служили. Ако сакаш чорбаджи вярвай, че онова време нашите дедове били най-учените по земята, и другите сички дохождали , та се допитвали до ходжите им за секакви работи.

– Чул ли си нейде да е имало скоро от онези книги или китапе?

– Дедо ми казваше, че такива китапе имало в секо село в Доспат, дур да станат кауре (преди да станат неверници). Тогава нашите душмане, като ги надвили нашите дедове с вярата, която никой юнак с никакво юнаштво не можел да достигне, най сетне зафанали да горят онези наши книги с техното (нашето) умение (наука). Тогавашни наш цар издал заповед, у кого се намерят онези стари китапе, ще го накажат със смърт. Тогава едни се противили на царската повеля, дори кавга устроили, но царят спомогнат от душманите, нaдвил им и ги разгонил. И те предпочели да оставят отечеството си, а не вярата си, и тръгнали по земята, а други скришом си чували старата вяра и китапите. Това го правели нашите душмане, не че ги е било грижа за нашите дедове, но да достигнат с вярата онова, което с юнаштво не могли и да се запази почитта към нас, че всичко от нас е излязло (Неяснотата в изказа е според оригинала!). Но пак ще дойде време, когато нашите дедове пак ще си върнат нашата слава, защото и Господ не е съгласен да страдат толко онези, от които всичко е зависело на земята.

– Сега не знаеш ли да има скриени нейде такива китапе?

– Може да има скриени нейде по земята, за да не ги найдат душманите. Сега има вече 5 години от как ми е казвал един от село Дьовлен, че като правил къщата си, изкопал един сандък от куршуми, в който нямало нищо друго, а само 5 китапе от кожи, които, като ги извадил, показал на хожата. Той му рекъл да ги чува (пази) харно и да не ги дава на никого, дур дойде некой да ги тера от Московската земя, за които ще му даде много пари и ша има голяма почит, че са намерили дома му такива стари китапе, още от онова време, когато биле на край земя нашите дедове. Приятелят ми, както го учил хожата, до ден днешен ги чувал в сандък, закопани на едно място в къщата. А от как ги е изкопал (намерил) от земята, може да има вече 20 години. Друг един приятел от село Баня ми казваше, че като орал на нивата си, намерил една малка пещеря, в която имало много човешки кокале, а сред тях имало едно малко сандъче от желязо, в което имало златни пръстене, наушници и гердане, и два много големи китапа (книги). Китапете ги оставил и закарал хожата от селото да ги види и да ги прочете. Хожата не можал нищо да познае (прочете), затова се ядосал та запалил огън и ги изгорил. Казал му че (книгите) са още от каурските писания и ако ги найде некой каурин (гяур), ша ги прочете и ша се научи, че и тие имале едно време царщина, което не ще е добре за турците. А златото претопил при един куюмджия (златар) в Пазарджик и си направил такъми (накити) за ханката си. И тъй чорбаджи, по нашите села трябва да има на много места стари китапе, заровени в земята или скрити по къщите, но чинки нема кой да ги тера, тъй си таят по кюшетата. Едно време имало много повеке, че хожите не ги горели, а сега много приятели са ми казвали, че са намирали такива китапе, но нашите хожи ги са горели.

– Господ та е амижа, максус пратил (Господ те е байно, нарочно пратил) при мене, за да куртулисаш (спасиш) нещо от онези златни години на нашите дедове, а през тебе вие помаците да си дотъкмите (придобиете) онзи ихтибар (слава), който сте имали едно време. Затова ти се моля, от сега нататък да питаш за такива китапе и да идеш нарочно в село Дьовлен, и колкото дни се забавиш по тая работа, ша ти платя за секой ден гюнделък (надница) по 6 гроша, а ако направиш да искараш ония китапе, и ако са от онези китапе, на които са писани песните на нашите дедове, ша ти дам бакшиш, до 1000 гроша.

– Арно бе чорбаджи, аз ша хода по село за един месец да питам за такива китапе, и ставам каил (и съм съгласен) да ми платиш по 6 гроша гюнделък, а ако кандардисам приятеля си от Дьовлен да ми продаде китапите, тога какво да правя, че нямам жито за 20 гроша в къщата си, а без пари може да не даде, а може и скъпо да ги тера (да иска).

– Ти гледай само да го кандардисаш да ги даде, а за парите тъй ще правим, сам той да дойде тука да донесе китапите, та каквото и да е ша са погодиме за апзарлъкът. Ако ли не може да дойде, тога ша направиш ти пазарлъкът и ша дойдеш до мене да земеш парите.

– Тъй чорбаджи бива, и сега за това ша са мъче, ша терам и по други села по достовете, но скоро не мога да дойда при тебе, че сега вейке по нашите села влизат в работа.

– Добре, но когато можеш, тога да дойдеш, само гледай да намериш нейде стари китапе.
Top
anti666
Публикувано на: 19.10.2009, 22:12
Quote Post
"Тогавашни наш цар издал заповед, у кого се намерят онези стари китапе, ще го накажат със смърт. Тогава едни се противили на царската повеля, дори кавга устроили, но царят спомогнат от душманите, нaдвил им и ги разгонил"
Хасан от село Корова, Родопи

сравнете го с това;

"“Българите се побунили против своя княз като против отстъпник от бащината чест и слава" Зонара

"В това време в Константинопол се готвеха на война срещу блъгарете, сиреч метежниците, а не срещу царя и християнете, на които искаха да подадат помощ.”
Симеон Логотет

"Всяко село, където се вършат езически клетви на капището му да се построи божи храм и имотите му да се предадат на черковата"
Закон за съдене на хората - Борис-Михаил
Top
anti666
Публикувано на: 25.3.2010, 21:20
Quote Post
QUOTE
Дедо ми казваше, че такива китапе имало в секо село в Доспат, дур да станат кауре (преди да станат неверници). Тогава нашите душмане, като ги надвили нашите дедове с вярата, която никой юнак с никакво юнаштво не можел да достигне, най сетне зафанали да горят онези наши книги с техното (нашето) умение (наука). Тогавашни наш цар издал заповед, у кого се намерят онези стари китапе, ще го накажат със смърт. Тогава едни се противили на царската повеля, дори кавга устроили, но царят спомогнат от душманите, нaдвил им и ги разгонил. И те предпочели да оставят отечеството си, а не вярата си, и тръгнали по земята, а други скришом си чували старата вяра и китапите. Това го правели нашите душмане, не че ги е било грижа за нашите дедове, но да достигнат с вярата онова, което с юнаштво не могли и да се запази почитта към нас, че всичко от нас е излязло (Неяснотата в изказа е според оригинала!). Но пак ще дойде време, когато нашите дедове пак ще си върнат нашата слава, защото и Господ не е съгласен да страдат толко онези, от които всичко е зависело на земята.


В сайта на пловдивчанчето Хорус, Xnet някой пусна тема, която си заслужава внимание;
http://www.xnetbg.com/new/forum/index.php/...201704.html#new

Това е в съчетание с епоса на Веди Словени и мога само да потвърдя казаното. Преди години, по време на Балканската война и двамата ми прадядовци като всички останали българи са били на фронта при Одрин. Единият е бил ранен и като такъв остава в обоза. Там докато траело някакво примирие се сприятеляват с турчин от другата страна на окопите. Понеже дядо ми не е пушил си разменяли цигари, докато било примирието. Този турчин се оказва, че е притежавал подобен кетап, с който не само абсолютно точно предсказва бъдещия живот на дядо ми, но и го излекува от всички негови болежки. От кетапа също е предсказал точно какъв ще бъде развоя на предстоящата битка.
Разбира се турчинът е бил обикновен войник и кетапът вероятно е предаден по наследствена линия. Ако турското командване е знаело за такава книга, едва ли са щели да загубят войната. Въпросният кетап го е нарекъл "Книгата на живота", подобно на египетската.
Фактът си остава, че по неведоми пътища турците са успели в годините на робството или да изгорят или да приберат за себе си някои от свещените древнобългарски книги. Точно както "Бакарената книга" сега от Родопите се озовава в Македония.
Top
iss
Quote Post


Отдаден
*******

Група: Участници
Съобщения: 1 090
Участник # 365
Дата на регистрация: 8-May 06QUOTE (anti666 @ 19.10.2009, 21:49 )
Този материал е пуснат в приятелския блог на Григор Симов. Ако прочетете внимателно разговора, ще откриете много неща, които сме говорили тук. Макар да има доста етноними, смятам че е разбираем. Пускам го тук не заради факта, че "помаците" са помъчени българи, а заради запазената информация, касаеща директно Саракта и Тенгрианството.

Ето едно много интересно четиво,от което мисля,че може да се извлече не малко информация.Като на пример знаем ли за ТУРЛАНСКИЯТ СЪБОР?
QUOTE
ТУРЛАНСКИЯТ СЪБОР. Въпросът за контактите между новодошлото през VII в. славянско и българско население със завареното тук трябва да се разглежда в светлина, по-различна от тази, в която той обикновено се разглежда. Ние знаем, че населението на Балканския полуостров и Мала Азия, пък и на цяла Европа и на Северна Африка било принудено да изостави старите си религии и да приеме християнството в IV в., когато през втората му половина постепенно са забранени фактически всички други религии. Ето защо за нас е важен не само допирът между новодошли и заварени, но и какво от старото езичество е било запазено във Византия в християнската епоха, и то тъкмо след установяването на българи и славяни на юг от Дунав.В 680 г. на 7 ноември бил свикан в Цариград църковен събор. Тъй като той заседавал в двореца в залата с купол, известна под името Турлос, и самият събор бил наречен Турлански събор. Той имал за цел да премахне различията, които съществували в това време между християните, но между многобройните решения на събора има няколко, засягащи въпросите, които ни интересуват. Ще започнем с решението за празнуването на Календите, което се съдържа в канон 62. Той гласи:„Бихме желали да отстраним напълно от обществото на вярващите така наречените Календи, назоваваните Воти, наричаните Брумали и правения на първия ден на месец март събор (панегирис в лат. превод конвент). Също така да не се разпространяват публичните танци на жени, които носят само беди и гибел. Отхвърляме също така тайнствата (мистериите) и танците, които се правят в името на тези, които гърците наричат погрешно богове, от мъже и жени, по някакъв стар обичай, чужд на начина на живот на християните, като забраняваме който и да е мъж да се облича в женски дрехи и жена да наподобява мъж. Да не се поставят нито трагически, нито комически, нито сатирически маски. Да не се призовава името на проклетия Дионис, когато гроздето се изстисква в линовете и да не вършат безумствата на заблудата си от незнаене или лекове рие тези, които наливат виното в питосите според обичая. Следователно, ако се прави нещо по тези неща, които бяха вписани тук, ако някои са клирици, заповядваме да се лишават от сан, а ако са лаици, да се отлъчват от Църквата.”
За съжаление в този, иначе доста подробен текст за старите празници и свързаните с тях обичаи, останали от езическо време, данните не са достатъчно конкретни. Най-напред имаме имената на забранените празници, които са продължавали да се пазят. И на първо място стои празникът, който ни интересува — Календите, следван от три други празника, Вотите и Брумалиите, за които не се знае абсолютно нищо сигурно, и накрая анонимният празник на 1 март. Календите се забраняват не защото не бива да се посреща Нова година, а защото на тях се извършвали езически обреди и обичаи. Това естествено важи и за останалите празници. Очевидно е обаче, че Календите се забраняват много късно, във време, когато вече територията на Византия е много помалка и че забраната е насочена към тях, защото именно в границите на Източната Римска империя тези празници са били популярни.По-нататък в текста на канон 62 се забраняват, като се изброяват самите езически обичаи. Преди всичко това са публичните танци на жени. След това идват пак танци, но които се изпълнявали при мистериите. Оттук следва, че и различни езически мистерии са продължавали да съществуват

Това и още много може да се прочете в книгата на Иван Венедиков:
Медното гумно на прабългарите
http://www.promacedonia.org/iv_gumno/index.htm

...и да допълня :
...пускам книгата заради събраната и запазена информация....--------------------
????-???? ?? ?? ??????? ? ???-??? ?? ?? ????????!
PM
Top
anti666
Публикувано на: 30.11.2017, 21:11
Quote Post


Отдаден
*******

Група: Участници
Съобщения: 2 137
Участник # 700
Дата на регистрация: 22-September 06QUOTE
И като се заселил в нея, започнали да идват от край земя самодивите и учели човеците на секакви занаяти. После захванали да вярват, че сам Господ слязъл в планината и учел човеците на всяко нещо.... Че когато ние сме имали царе, от нас по-юнаци нямало, защото ни помагали самодивите. Но пак, казваше дедо ми, когато и да е, ще се завърнат за нас онези златни години, в които пак нашите синове ще показват юнашество, с което ще плашат всички.

Първите изречения повтарят дословно историята от Летописите на Джагфар и Нариман тарихи. Другото е предсказание за едно възможно бъдеще, в което Саракта и Старата Вяра са възстановени. Те продължават по-надолу;
QUOTE
Но пак ще дойде време, когато нашите дедове пак ще си върнат нашата слава, защото и Господ не е съгласен да страдат толко онези, от които всичко е зависело на земята.

Под "дедове" се разбира канове и колобъри. Това е едно към едно за идването на Саракта в края на Проклятието. Проклятие, наложено след този случай;
QUOTE
Тогава нашите душмане, като ги надвили нашите дедове с вярата, която никой юнак с никакво юнаштво не можел да достигне, най сетне зафанали да горят онези наши книги с техното умение. Тогавашни наш цар издал заповед, у кого се намерят онези стари китапе, ще го накажат със смърт. Тогава едни се противили на царската повеля, дори кавга устроили, но царят спомогнат от душманите, нaдвил им и ги разгонил.
PM
Top
anti666
Публикувано на: 30.11.2017, 21:32
Quote Post


Отдаден
*******

Група: Участници
Съобщения: 2 137
Участник # 700
Дата на регистрация: 22-September 06И тук помакът Хасан от село Корова продължава с уточненията;
QUOTE
И те предпочели да оставят отечеството си, а не вярата си, и тръгнали по земята, а други скришом си чували старата вяра и китапите. Това го правели нашите душмане, не че ги е било грижа за нашите дедове, но да достигнат с вярата онова, което с юнаштво не могли и да се запази почитта към нас, че всичко от нас е излязло

Което отново съвпада с Нариман Тарихи. Там е описано, че след погромите на Борис-Михаил, голяма част от българите, които предпочели да запазят вярата си, оставили отечеството си, Дунавска България и заедно с войските на волжките българи се преселват на север към Урус Булгар/Украйна и Джалда/Крим. А други скришом си "чували" (съхранили) старата вяра - богомилите исихасти.

Нашите душмане (ромеите), които не успели в битка (юнашство), но с го направили с вяра (нова религия). И тях не ги било грижа към нашите дедове, нито от това, че от нас всичко излязло. С две думи, не им пука както до ден днешен, че българите сме в основата на човешката цивилизация.

За да схване човек смисъла на Веди Словени трябва да е наясно с истинската, неподправена история, да е чел Джагфар и Нариман тарихи, да познава значнието на архаизми като "чува", "китап", "дедове". Иначе просто си остават думи, преплъзгащи се в съзнанието. Неслучайно Веди Словени също са обявени за фалшификат. И как пък не, след като на две места се казва и преповтаря за възможното бъдеще на българите. Ако душманите не ни изчистят в следващите 13 години.
PM
Top
Йордан_13
Публикувано на: 30.11.2017, 22:38
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 15 301
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06А други скришом си "чували" (съхранили) старата вяра - богомилите исихасти.
====================================================
Да не им слагаме такова определение. В Богомилството като движение няма нищо скрито, то е доста явно протестно движение. Скритото Тенгрианство е нещо, като скритото християнство при потурчването през 16 и 17 век. Не се показва, не се демонстрира, тихо и кротко си живее в православната среда, за да оцелее. То просто се втъкава в православието и го използва като носител, докъм днес, когато първото право, което българската нова година ни носи е да кажем, че Тенгрианството е завръщащото се най-старо Учение на Земята.
PMEmail Poster
Top

Topic Options Reply to this topicStart new topicStart Poll

 

Нови участници
ддт 5/2/2022
mita43c 5/12/2021
Krum 20/9/2020
Lucienne71 20/4/2020
hamza 1/4/2020