www.Voininatangra.org
 
 
 
НАЧАЛО   АКТУАЛНО   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ
  
   РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Саракт

Форум -> Пролетно равноденствие 2010-a


  Reply to this topicStart new topic

> Пролетно равноденствие 2010-a
iss
Публикувано на: 16.3.2010, 13:02
Quote Post


Отдаден
*******

Група: Участници
Съобщения: 1 090
Участник # 365
Дата на регистрация: 8-May 0620 март – Пролетно равноденствие (19:31ч.). Това е деня, в който Слънцето изгрява точно на изток и залязва точно на запад. Денят е равен на нощта. Начало на астрономическата пролет.
21 март – Международен ден на Планетариумите

21 март – Сатурн е най-близо до Земята - 1 271 583 000 км

22 март – Сатурн в опозиция. Планетата ще бъде в своята най-близка точка до Земята. Това е най-доброто време да се наблюдават пръстените и спътниците му.Прикачена снимка (десен клавиш и view image, за да я видите)


--------------------
????-???? ?? ?? ??????? ? ???-??? ?? ?? ????????!
PM
Top
iss
Публикувано на: 16.3.2010, 13:14
Quote Post


Отдаден
*******

Група: Участници
Съобщения: 1 090
Участник # 365
Дата на регистрация: 8-May 06Пускам темата преди 20.03. с надеждата до тогава да я оформим съвместно с повече информация,която е твърде оскъдна в медийното пространство.
QUOTE
Представите за времето като поредица от повтарящи се природни цикли предопределят смяната на едно годишно време с друго, на старата с новата година. Периодите на преход от зимата към пролетта имат характер на преход от старата към новата година. Те носят идеята за вечната борба между двете противоположни сили, митологично осмислени като сили на доброто и реда / небесното, соларното начало, космоса/ и злото и безпорядъка /земното, хаоса/. Затова в Зимата са съсредоточени много празници, свързани с обредни очистителни и предпазни функции, с инициални магически практики, за да се „роди” новия живот, за да се осигури здраве, късмет, благоденствие през новата година.
Посрещането на пролетта е един изграден във времето обреден комплекс, разпростран не само на територията на България. Това е един от най-примамливите събития в културната история на Кюстендил. Празникът, наречен Кюстендилска пролет се празнува в деня на пролетното равнодеснтвиие – 21 март. В името на пролетта и човешкото щастие всяка година се устройват тържества.
Рано сутрин, при изгрев слънце, юстендилци посрещат пролетта на най-високото място на хълма Хисарлъка, като се вярва, че там тя ще дойде най-напред, “ще благослови всички и ще тръгне към града”. Единствено в кюстендилския край пролетното настроение се „излива” в спонтанен народен празник, свързан с предчувствието за природно „възкръсване” и „пробуждането” на добрите сили.
Пролетта носи представата за „магьосница на природата”, която донася първия полъх на южния вятър; топлия слънчев лъч, сгрял земната гръд и младостта и красотата. Символ за това е избора на девойка „Кюстендилска пролет”. Преходът между старата и новата година, свързан с пробуджането на природата в деня на пролетното равноденствие, е предствен в ритуал, изпълняван от старата и новата „Мис Кюстендилска Пролет”. “Старата” пролет предава коронaта и символите на града на “новата” – златен ключ, с който се отключват всички живи сили на пролетта и златната ябълка – символ на плодородието и щедростта на Кюстендилската земя.
Празникът идва от дълбините на култовите езически тържества за възхвала на слънцето и на живота; от празненствата в чест на бога Атис, фригийски млад овчар, в когото се влюбва богинята Кибела “майката на боговете” и го прави свой жрец. Възприеман е като божество на пролетта, на умиращата и възкръстваща природа. Празникът на Атис, свързан с култа към Кибела, трае от 22-27 март, със свещена трапеза от хляб и вино. В една от нощите на фона на буйни огньове първият жрец обявява въскресението на бога, след което се организират шумни оргии.
Пролетните тържества в Кюстендил са инспирирани и от изобилието на горещита минералните извори в града, високата им лечебност и вярата в безграничните им целебни сили. В традиционната култура изворът е символ на живота и силата. Негови покровители са Асклепий, Хигия, Телесфор и трите нимфи – богини на плодородието, чийто култ се запазва и през Средновековието.
Други почитани божества свързани с природните богатства и плодорието на региона са Деметра ( “майката земя” ), Дионис, Зевс, река Стримон, която е в основата на развитието на земеделието, овощарството и лозарството. В чест на тези божества, обикновенно в началото на пролетта се организират празнични тържества, изпълняват се култови песни, провеждат се състезания, карнавални шествия.


Прикачена снимка (десен клавиш и view image, за да я видите)


--------------------
????-???? ?? ?? ??????? ? ???-??? ?? ?? ????????!
PM
Top
iss
Quote Post


Отдаден
*******

Група: Участници
Съобщения: 1 090
Участник # 365
Дата на регистрация: 8-May 06Прецесията на равноденствията

Хронологичният ритъм на планетата Земя се основава на три от нейните движения: околоосното, което определя дължината на деня, орбиталното, което съответства на годината, и постъпателното, което определя периода на движение около полярната звезда и в резултат от което пролетното равноденствие настъпва в леко различни точки от еклиптиката всяка година, бавно измествайки се на запад пред дванадесетте зодиакални съзвездия.
Това явление поражда цикъла, познат като "Голямата година" и състоящ се от 25 800 слънчеви години: времето, за което равноденствието преминава през целия зодиак. Голямата година е разделена на дванадесет по-малки периода от по 2 150 години - приблизителното време, за което равноденствието преминава през всяко от дванадесетте съзвездия.
Откриването на това изместване дълго време било приписвано на гръцкия математик Хипарх (190-120 г. пр.н.е.), основателят на западната изследователска астрономия. Въпреки това доказателствата, че египтяните са били добре запознати с явлението, са повече от достатъчни. Промените в позицията на равноденствието са ясно описани в кръговия зодиак в храма на Хет-Хер в Дендера, което говори за вероятността египтяните не само да са наблюдавали изместването, но и да са го използвали като небесен маркер в своята религиозна архитектура.

Въпреки противоречивия математически символизъм на Великата пирамида в Гиза, от съществено значение е фактът, че изместването на равноденствието е използвано в няколко от нейните архитектурни мерки. Използвайки тъй наречения "пирамидален инч" (предполагаема мярка за дължина, малко по-къса от съвременния инч, производна от свещения кубит на древните), английският инженер Дейвид Дейвидсън показва, че сборът от диагоналите на основата на Великата пирамида е равен на точната мярка на изместването (25826,6 години). Освен това той открил, че радиусът на т.нар. Царска камера при връхния камък на пирамидата е еквивалентен на същата фигура.
Тъй като няма ясно установени граници между дванадесетте съзвездия, времето на излизането на равноденствието от едното и влизането му в следващото не може да бъде определено със сигурност. Някои от изчисленията варират със стотици години, но таблицата по-долу представя общоприетата хронология на астрологическите епохи:

Епоха - Начало - Край
Лъв - 10960 г. пр.н.е. - 8800 г. пр.н.е.
Рак - 8800 г. пр.н.е. - 6640 г. пр.н.е.
Близнаци - 6640 г. пр.н.е. - 4480 г. пр.н.е.
Телец - 4480 г. пр.н.е. - 2320 г. пр.н.е.
Овен - 2320 г. пр.е. - 160 г. пр.н.е.
Риби - 160 г. пр.н.е. - 2150 г. от н.е.
Водолей - 2150 г. от н.е. - 4310 г. от н.е.

Според езотеризма дванадесетте подпериода, наречени астрологически епохи, служат като механизми за изразяване на "духа" на времето. В допълнение, всяка епоха има своя "сянка", представена от противоположния зодиакален знак.


--------------------
????-???? ?? ?? ??????? ? ???-??? ?? ?? ????????!
PM
Top
anti666
Quote Post
QUOTE
Водолей - 2150 г. от н.е. - 4310 г. от н.е.

В написаното има някои неточности. Относно Навруз (или Нов-Раз, по български) бях дал следната симулационна снимка. Натиснете Тук

Тя показва в кой двор влиза Слънцето в деня на пролетното равноденствие. Накратко, епохата на Водолея е тук. Започнала е преди няколко години, макар и още да е на границата с Риби и ще влезе в същината си в периода от 2012 до 2030г.
Денят на пролетното равноденствие е бил важен в древността, защото балагурите не само са гадаели тогава, но са го използвали като репер за съответните астрономически изчисления, свързани с Българския Календар. Смяната на епохите, което се дължи на прецесията на земната ос е типичен пример.
Искам и да отбележа, че не винаги оста на земята е била ориентирана към Полярната звезда. Имало е период, когато тук по българските земи е била вечна пролет. Не случайно в Магурата има пиктоглифи на жирафи. След последния Потоп, когато рухват колоните, придържащи земната ос, планетата ни се променя в настоящето положение. В новия филм 2012 има много скрита езотерика, показвайки например как рухва обелиска във Вашингтон.
Top
iss
Публикувано на: 29.8.2011, 10:42
Quote Post


Отдаден
*******

Група: Участници
Съобщения: 1 090
Участник # 365
Дата на регистрация: 8-May 06КАРАЛЕН - СТАРИННА ДЕТСКА ИГРА ОТ ЕЗИЧЕСКИЯ ПЕРИОД?

Традиционни детски игри в с. Опан, Старозагорска област. Курсова работа на Огнян Петков Иванов. I курс, фак. № 70192, Великотърновски университет, Катедра Стара и средновековна история.

Разказана от Станка Генчева Петкова - 55 год. от с. Опан, Старозагорска област.

В играта участват неограничен брой девойки и жени. Най-напред две от участничките се избират да играят ролите на "Слънце" и "Месечина (Луна)". Те се хващат с по двете си ръце една срещу друга и така наподобяват сводест проход. Останалите наредени в редица започват да преминават една по една през прохода. Когато някоя застане пред прохода, Слънцето и Месечината спущат ръцете си пред нея и я питат:

"Стой! Слънце ли си, Месечина ли си?"

"-Слънце съм.

Или пък:

"-Месечина съм".

В зависимост от това, какво ще отговори, преминаващата застава зад Слънцето или Месечината.

След като се разделят по този начин, участничките се захващат през кръста, а Слънцето и Месечината поставят между тях една тояга за разграничителна линия и се хващат за ръцете. Двете групи започват да се дърпат като внимават да не пристъпят разграничителната линия. Ако някоя от участничките бъде откъсната и издърпана, тя става пленничка и не участва по-нататък в играта. Докато двете групи се дърпат, пеят песента:

"Дваж, триж карален,

де-е, дойде дърта баба".

Борбата продължава докато едната група победи.

Играта се играе в деня, наречен "сто и четиридесет" (140) - 22 март. Съществува поверие, че в този ден (22 март) в Земята влизат 140 горещи шиша, а излизат 140 студени шиша и времето се стопля.КОМЕНТАР: 22 март, денят в който се играе тази игра съвпада с важен астрономически момент - денят на пролетното равноденствие, когато продължителността на деня и нощта се изравняват. От този момент нататък започва астрономическата пролет и времето се стопля. Представата за начина, по който се затопля Земята е далеч от научната истина и представлява едно народно вярване, изградено в дълбоката древност. Също много показателен е и фактът, че участничките се разделят на привърженички на Слънцето и Месечината. Това са двете небесни светила, тачени от прабългарите като техни главни богове. Слънцето и Месецът, повелители на неделята и понеделника, наред с Юпитер (Янкул - Анишър), повелител на четвъртъка, са главните положителни богове на прабългарите, докато Сатурн (управляващ съботата), Марс (управляващ вторника) и Меркурий (срядата) са отрицателни и враждебни богове. В българската народна митология Слънцето и Месечината са главните природни сили, които управляват съдбата на хората. В народните вярвания на българите Слънцето и Месечината са брат и сестра, които светят на хората през деня и нощта. Играта Карален, изразяваща борбата между Слънцето и Месечината може да се свърже с представата, че Слънцето е повелител освен на деня още и на топлото време, т.е, на лятото, докато Месечината е повелител на нощта и студеното време, т.е, на зимата. Може би в представите на старите българи двете светила са в непрекъсната борба, което е причина за смяната на лятото със зима и обратно. На 22 март, когато се играе Карален, Слънцето побеждава Месечината и настъпва топлото време.


--------------------
????-???? ?? ?? ??????? ? ???-??? ?? ?? ????????!
PM
Top

Topic Options Reply to this topicStart new topic

 

Нови участници
trened 7/9/2023
ддт 5/2/2022
mita43c 5/12/2021
Krum 20/9/2020
Lucienne71 21/4/2020