www.Voininatangra.org
 
 
 
НАЧАЛО   АКТУАЛНО   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ
  
   РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Саракт

Форум -> За българската Духовност


Страници: (2) 1 [2]  ( последно съобщение ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> За българската Духовност
Елтимир
Публикувано на: 23.8.2013, 13:44
Quote Post


Отдаден
*******

Група: Участници
Съобщения: 17 492
Участник # 4 721
Дата на регистрация: 16-July 12За Родопите знам, че им и Тенгриани, които първо са били помохамеданчени, а после са се отказали от Исляма. Но също пазят традициите си в тайна. Преди години някакъв вестник го писа, а после и мои приятели са ми казвали.


--------------------
PM
Top
Йордан_13
Публикувано на: 3.11.2014, 11:20
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 15 301
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06
Цитат:

" Честит Ден на народните будители! Честит Светъл Празник, Българи!

Честит празник на всички, които се чувстват народни будители и пазители на българската духовност! Честит празник на всички деятели, на всички радетели за духовното издигане на нацията! Честит ден и на тези, променящите света, правещи го по- добро, по-светло и по- духовно място!

Честит празник и на всички Вдъхновители, защото да събудиш дори само един поглед, да кажеш дори една дума на един човек, която дума ще осветли, напъти и преобърне живота, да го накараш да прочете една книга, която ще му помогне да осмисли живота си и да го промени към по- добро, да му дадеш от твоите знания - и дори само това - това е много.... защото тези будители са следващите имена в нашата история, много необходими в новия свят ...

Честит празник! Честит да е на всички ни! С пожелания за здраве и по-добри дни!

Нека благодарим на всички знайни и незнайни, минали и настоящи народни будители, които са помогнали да се съхрани българският дух и за идеята, която са ни завещали, а именно - че будността е важна предпоставка за едно по-добро бъдеще – лично и общонародно!

"Един народ, който има съзнание, култура, писменост, наука, непременно ще има светла и трайна бъднина!" Васил Друмев

СЛАВА НА БЪЛГАРСКИТЕ БУДИТЕЛИ! ПОЧИТ КЪМ ВЕЛИКИТЕ БЪЛГАРИ ЗАПАЗИЛИ НАШАТА КУЛТУРА И СЪМОСЪЗНАНИЕ!

Из „Паисий” от Иван Вазов

И вдигна тез листи, и викна високо:
„ От днес нататък българския род
История има и става народ!”
Нека той познае от мойто писание,
Че голям е той бил и пак ще да стане

....че и ний сме дали нащо на светът
И на вси словене книга да четат,
И кога му викат : „Българину!” бесно,
Той да се гордее с това име честно!! "
===============================================================Всичко написано е прекрасно. Едно е лошото, че имаме нужда от будители. Народ, който е буден и не е склонен да "заспива", няма нужда от будители. Сам той е Будител на други народи. Ние загубихме Себе Си, и с това загубихме водещата си роля на Будители в световен план.
По отношение самото Будителство, будителите са мъченици и жертва на собствената си будност. Когато бъдат събудени спящите, тогава тя принасят в жертва тези, които са им дали светлина. Затова ние имаме една поговорка: "Пази Боже, сляпо да прогледа" и една велика песен на група Ахат "Земя на слепци". Не заспивайте, моля ви, не ме правете жертва на собствената си Тъмнина!
PMEmail Poster
Top
Йордан_13
Публикувано на: 3.11.2014, 12:17
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 15 301
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06Не заспивайте, моля ви, не ме правете жертва на собствената си Тъмнина!

http://www.youtube.com/watch?v=d4pszCxQTeA
PMEmail Poster
Top
Йордан_13
Публикувано на: 31.10.2016, 22:21
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 15 301
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06Словата на Васил Левски: "Аз съм посветил Себе Си на Отечеството, да му служа до смърт и работя по народната воля"; "Ако и печеля, печели цял народ, ако загубя, губя само мене си" са върхът на Народното Будителство. Мъжество, сила и устойчивост на всички вас, които сте посветили своето Аз в служба на своя народ в днешният 21 век, защото трябва да събудите този, който е обречен да не бъде буден!
PMEmail Poster
Top
anti666
Quote Post


Отдаден
*******

Група: Участници
Съобщения: 2 137
Участник # 700
Дата на регистрация: 22-September 06User posted image
Една статия в Афера от Николай Марков, която касае такива като нас
http://afera.bg/%d0%b8-%d0%ba%d0%be%d0%b3%...0%b4%d0%b2.html

Въпросът "Какво ще бъде утре?" остава открит. Защото това Утре може да е Саракта. Да е един прекрасен свят, който сега е трудно да си представим, според великата Ванга. Носителите му, макар мачкани и преследвани се знаят кои са. Но утре може да бъде и кошмарния Нов световен ред, както го описва "Кръгове".
Сега в безвремието сме на кръстопът. И ако с нас е Небето, то враговете ни разполагат с целия материален и финансов ресурс. Дали ще го има Утре, зависи от днес. И от малцината Българи, наясно какво трябва да бъде сторено.
PM
Top
Йордан_13
Публикувано на: 2.11.2018, 23:41
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 15 301
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06Демократите 90-сетте години казваха, колко велик празник е Денят на нaродните будители, какъв феномен бил и че само българите го имали. Последното е, наистина една вярна констатация. Всеки народ, който има такъв празник, би трябвало да се срамува от самият себе си; да се срамува, че той е една сива заспала маса и са нужни единици, които да му трещят с тенджери и тигани в ушите, за да надигне тежки клепачи. Горд е този, народ, който чества своят Ден на Творците!

https://www.dnes.bg/obshtestvo/2018/11/01/c...#comment-newest


Герберска работа. Будителството се прави през една много важна епоха, епохата на Възраждането. Двете понятия са синонимни, но трябва да отбележим, неговата генерална цел: възраждането и съхранението на българското самосъзнание, чрез което българинът да бъде измъкнат от прангите на турско-гръцкият духовно-културен диктат, който унищожава народността. А когато количеството българско самосъзнание, мине под критичният минимум, ти не можеш да търсиш възраждане на Българската държава. Защо? Защото едните започват да се самосъзнават в поколенията като турци, а другите като гърци!
Тогава ролята на образованието, килийно или не е имало насоченост към възраждане и изграждане на българското самосъзнание. Това е доста различно от днешното образование, което те лишава от културна самоидентичност, превръщайки те в либерал, мултикултуралист и европеец. Образованието днес, не е Българоцентрично, в най-тежката за нас историческа епоха, то не е Българоцентрично! Затова малко бих понамалил децибелите на ласкателствата, гусин министър;))). С 20% увеличение на заплата, всички в образованието, пак ще гласуват за вас, няма нужда от допълнителни четки.

https://www.dnes.bg/obrazovanie/2018/11/01/...VqTh-I7sX6MyEPU

Ихихихи, хахахахаха. Гледайте сега, г-да, електората не иска интелект, електората иска "Стабилност", т.е. да го управляват простите като него. Електората не иска духовност. Духовността е за него нещо, дет духа, ни съ види и прави бели; а Бойко ем съ види, ем паре дава, а на малките деца и бонбони
https://segabg.com/category-then/intelektua...8XEAc0UwuPERkRo
PMEmail Poster
Top

Topic OptionsСтраници: (2) 1 [2]  Reply to this topicStart new topicStart Poll

 

Нови участници
ддт 5/2/2022
mita43c 5/12/2021
Krum 20/9/2020
Lucienne71 20/4/2020
hamza 1/4/2020