Движение "Воини на Тангра" - Начало |
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |

Йордан_13 |
Публикувано на: 4.11.2010, 21:59
|
![]() Админ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: админ Съобщения: 16 755 Участник # 544 Дата на регистрация: 10-August 06 ![]() |
![]() Новия албум на Епизод излезе и помете дългогодишната паяжина на твърдата българска рок сцена. Албумът е в духа на традициите на групата, но този път много по разчупен с отмахващи главите рифове и болкоуспокояващи балади, гост певци, текстове от чужди и наши автори, като от нашите най-добре откроени са Вазов и Яворов. С текстове се е включил и ираноида Александър Александров. "Крофарт", но в текстовете му няма ираноидни изцепки - става. Той беше автор на 1-2 нелоши книги за звездната вяра на българина, но след това съвсем загази с ираноидния модернизъм в новата българска историческа наука. Какво да ви кажа още за албума? Сякаш в него е събрано, всичко добро, което българските рок групи са творили в близките 20-25 години, но без еврейски интерпретации, които окепазиха иначе великолепния албум "Нашите корени". Уникално са подбрани стиховете на Вазов и Яворов и великолепно аранжирани откъм музика и изпълнение, за да се покаже, че същите проблеми, които имаме днес, са стояли пред нас и тогава в зората на възроденото Трето българско царство. Текстовете на Александър Александров, не са лоши. Текста на "Народа на Дуло" е също писан от него. Личи си, че човека е художник, както рисува, така и пише, но можеше да се постарае малко при идейната концепция, която леко се размива при описателната живопис. Добро попадение е "Неспокойни дни", която отново мисля, че е по негов текст. За мене фаворит си остава "Нивата" на Иван Вазов. Уникална песен с уникален текст. |
Йордан_13 |
Публикувано на: 4.11.2010, 22:03
|
![]() Админ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: админ Съобщения: 16 755 Участник # 544 Дата на регистрация: 10-August 06 ![]() |
НИВАТА
Иван Вазов Морен орач на нивата сееше, сееше в ровки бразди. Кървава пот от чело се лееше и по космати гърди. Гледах го как хвърляше семето – чисти и здрави зърна. Нивата сей, днес му е времето. Хвърляй добри семена! Земеделецо сей! Хвърляй добри семена! Земеделецо сей! Чисти и здрави зърна. Земеделецо сей! Бог ще труда надари. Земеделецо сей! Бодро засявай, ори! Земеделецо сей! Зная сеячи и други във нивата, в другата нива у нас. Там ще поникне трънакът, копривата, не позлатеният клас. Гнило е семето в почвата плодата, дето го пръскат едни. Духове грозни ще никнат на нивата – духове грозни и зли. Хранят с отрова това поколение, с пошлост, омраза, лъжи. Бъдеще трудно ще жънем в смущение – Жънем го вече, нали? Земеделецо сей! Хвърляй добри семена! Земеделецо сей! Чисти и здрави зърна. МОЛИТВА Иван Вазов Тебе, Боже, аз се моля, Теб изливам си сърце, Тебе, по чиято светла воля дишам, страдам под небе, Тебе, кой живот ми даде и в мен разума запали и в душата ми любов създаде за мечти и идеали. Дай ми Ти мощ на мойта слабост в тежък час на изпитание. дай ми Ти нужната ми храброст в миговете на страдание. Изпрати ми силна вяра на сърцето ми сега, та на кръста, Боже, под товара малодушно да не мра. Мъжки сили да не свършат в боя тежък със врага, в който се криле на две прекършват волята и гордостта. Не оставяй срамно мене, Боже, да пропадна в боя лют със злото и съмнение мрачно да ме сгази в Теб, във правдата, в доброто. Тебе, Боже, аз се моля, дай ми, Боже, дай ми сила. Не оставяй, мене, Боже, да пропадна в боя тежък. САТАНИ Иван Вазов Ти решиш ли да летиш и се вдигнеш смело от прахта, някъде напред вървиш, следваш бодро своята мечта. И тогава недоволни, разярени, с яд свиреп, всичките инстинкти долни ще възстанат право срещу теб Сатани! Гордият орел гони небеса. Сатани! Жалката свиня тича във калта. Сатани! И омразната лъжа, черна злоба, завист и вражди как ще кипнат на часа яростно във не едни гърди. Искат да си роб безбожен, искат да си доста сляп – като червея нищожен и дори като мухата слаб. Сатани! Гордият орел гони небеса. Сатани! Славеят напет търси пролетта. Сатани! Бухалът пернат бяга в тъмнина. Сатани! Жалката свиня тича във калта. Сатани! ОТНОВО С МЕН Пейо Яворов (по стихотворението „Песен на песента ми”) Най-накрая ти се връщаш, блуднице несретна, с наведена глава. Ти след тебе не поглеждай с уплах и тревога – аз всичко знам. Но знай и ти – умряха там подире ти и Дявола, и Бога. Ти се връщаш уморена, излъгана, сломена, прегърбена от срам. Дебнах те като разбойник – с душа изпепелена, безсилен и ревнив. Сред пламъци и адски дим Ний двама с теб ще изгорим. Ти се върна – празник ми е, душата ми прелива от спомени и плам. С теб ще полетим отново в покоите красиви на приказния храм. Добре дошла, ти, дух небесен! Очаквах те, теб, моя песен! НЕСПОКОЙНИ ДНИ Александър Алексиев – Хофарт Вятър луд кръстосва пътя ми пак в неспокойни дни от моя свят. Има нещо странно в тях, миг тревога или страх, превзели моята вина. С необязден порив, с бяла душа, разпознавам времето в прахта върху часовник остарял, в някаква епоха спрял, като осъдена мечта. Хора в кръга затворен, в страшната хипноза между „не” и „да”. Свят търся променен, в себе си отрекъл безразличния ден. Чакайте! За миг спрете поне, времето да съберем! Чакайте! Там има светлина. Можем да я изведем! В театър от безвремие и морал, в грехове и догми оглупял, двойният стандарт за власт плете въже за всички нас, там вързан здраво е духа. С мълния и вятър ще известя полета на дръзката мечта, да възкръсне моят ден, ще възкръсне моят ден, захвърлил камък по смъртта. Хора в кръга затворен, в страшната хипноза между „не” и „да”. Свят търся променен, в себе си отрекъл безразличния ден. Чакайте! За миг спрете поне, времето да съберем! Чакайте! Там има светлина. Можем да я изведем! НАРОДЪТ НА ДУЛО Александър Алексиев – Хофарт Над прегъбения свят денят догаря уморен. Мрак подгонил е нататък светлината. Натежало от безброй звезди, небето се навежда над земята. В тъмната утроба втурва се съдба – в едно небе и земя. Константинополският трон настръхнал е от нов кошмар – враг прекрачил императорската воля. Правото да бъде най-велик някакъв суров народ оспорил. Сляпата омраза търсела вина, предизвестила война. Ромеи, готи и алани, хуни, тюрки и славяни знаят коренът на Дуло. Ромеи, готи и алани, хуни, тюрки и славяни знаят кой е Аспарух. Един народ съдбата изковава. Българите – в меча се кълнат от стремето на своята държава те – народът на Кубрат. Над прекършения гняв танц извивала Смъртта. Срам споходил императорската слава. Българската воля взела връх над ромейските войски и трона. Омразата разбила се в духа – като вълна във скала. Разумът, прогонен под старата корона, скитал вън с венец от тръни. Скиптърът имперски за разплата призвал и Бог и Сатаната. Ромеи, готи и алани, хуни, тюрки и славяни знаят коренът на Дуло. Ромеи, готи и алани, хуни, тюрки и славяни знаят кой е Аспарух. Един народ съдбата изковава. Българите – в меча се кълнат от стремето на своята държава те – народът на Кубрат. И тоз народ прегънал е Земята, от Слънцето орисана по дух за зидовете тежки на България, посяти от духа на Аспарух. |
Йордан_13 |
Публикувано на: 4.11.2010, 22:23
|
|
![]() |
![]() ![]() ![]() |