www.Voininatangra.org
 
 
 
НАЧАЛО   АКТУАЛНО   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ
  
   РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Саракт

Форум -> Стефановден


  Reply to this topicStart new topic

> Стефановден, Ладуване
Йордан_13
Публикувано на: 27.12.2010, 18:48
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 228
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06Стефановден е третият ден на Коледа и последният празник за годината. За него хората разказват, че "затваря кръга" на старата година. Приготвят се месни ястия и на трапезата се събира цялото семейство.

Един от основните обичаи, свързани с него, носи името ладуване. Момите се събират и гадаят заедно за женитба. Всички неомъжени жени топят китки, привързани с пръстен или друг личен предмет, в ново менче пълно с вода.

На другата сутрин една от момите, облечена като булка, вади китките от менчетата и нарича за женитба и щастлив семеен живот. Момите слагат ечемик под възглавниците си и се надяват да сънуват бъдещите си съпрузи през нощта.

PMEmail Poster
Top
Йордан_13
Публикувано на: 27.12.2010, 20:52
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 228
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06Това е още едно напасване на християнски светец към празник от Древната ни Вера. Точно по никакъв начин, не виждам, местото на свети Стефан, към деня, освен това, че, когато е пребит с камъни, проявява пророчески дар (не е ли малко бесовко? ) и вижда Сина седнал отдясно на Отца. Този акт е напаснат към това, че на него ден, Отключеното Небе дава възможност да се провиди бъдещето.
Основния момент при ладуването е потапянето на пръстени завързани за китка в менче с вода, който определено можем да оприличим като един минимодел на кладенеца на Мъдростта - Мимисбрун, който заедно с Урдбрун са властелини на съдбата и мъдростта. Още повече че самото име "Мимир" означава "помнещия, мъдрия". Можем да предположим, че пръстенът символизира, окото, което Аудан/Один, трябва да даде в жертва, за да пие вода от този кладенец. Китката, можем да предположим, че е символ на световното дърво Игдрасил.
Водата е символ на звездната светлина, която пряко определя личния и земен бит, и която най-вече запечатва и съхранява небесните ритми, т.е. повелята на Небето. Личната вещ носи личния вибрационен код на човека, и потопена в тази силно енергитизирана вода в менчето, отваря страниците на неговата лична книга, на която е записано нареченото от Небето при раждането за неговия личен път и бит.
Разчитането на записаното в обичая ладуване е предоставено като право на избраната за "Булка" (Слънчева жена/царица), която най-вероятно не е случаен човек, а сама пророчица, която трябва да прочете и изрече бъдещето на всеки участник в ритуала.
При липса на такава, човек, може да постави китката с пръстена под възглавницата си, за да види и прочете сам записа по време на сън. Възможно е да е съществувал вариант в ритуала, при който да се е пиела водата от менчето, след изваждането на всички пръстени.
Поставянето на житен клас, освен сънуването на бъдещия съпруг, който трябва да оплодотвори утробата е и символ на плодородието и виталността, без които не би имало никакъв плод.

PMEmail Poster
Top
Йордан_13
Публикувано на: 27.12.2010, 20:55
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 228
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06За него хората разказват, че "затваря кръга" на старата година.
=============================================
Много е важно, да се "затвори кръга". Само тогава може да се сложи ново начало във всичко и да започне нова година.
PMEmail Poster
Top

Topic Options Reply to this topicStart new topic

 

Нови участници
trened 7/9/2023
ддт 5/2/2022
mita43c 5/12/2021
Krum 20/9/2020
Lucienne71 21/4/2020