www.Voininatangra.org
 
 
 
НАЧАЛО   АКТУАЛНО   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ
  
   РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Саракт

Форум -> Огнена Марина


  Reply to this topicStart new topic

> Огнена Марина
Йордан_13
Публикувано на: 22.7.2011, 23:26
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 15 974
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06Огнена Марина

Тя се почита за предпазване от пожари. Огнена Марина има царски произход. Нейната майка е Домна царица, която я ражда след като взема билка за да зачене, дадена й от Слънцето. Светицата е обречена да стане жена на Слънцето и то я взема на Гергьовден. Нейният празник (17 юли) се пада в средата на лятото и е известен като Горещници, траещ три дена. Според народните представи на българите трите дни са най-горещите летни дни. Народът ни ги нарича най-общо Горещници, а в различните райони на страната - Блъсъци, Чуреци, Люта, Чурута, Марина Огнена, Опална Марина, Чурлига, Пърлига.
Те са едни от най-тачените сред старите българи празници за предпазване от огън. В седмицата след летни Св. Атанас /5 юли/ — жътваря, идат трите “черни” дни. Първият - 15 юли е Чурута, вторият - на 16 юли е Пърлига, а третият — на 17 юли е Марина Огнена. Хората вярвали, че ако през Горещниците не се спазват определените забрани: да не се работи ни в полето, ни в градината или дома, от небето ще падне огън и ще изгори нивите, снопите жито и къщата. Не трябва да се пали и домашното огнище.Най-страшни били Чурута и Марина Огнена - първият и последният от трите дни. Традицията забранява през Горещниците да се работи на полето, защото ако някой отиде да жъне, снопите му ще се запалят. По време на Горещниците съществува практика да се предсказва какво ще бъде времето през зимните месеци. Ако през първия Горещник е много топло и слънцето пече силно, то януари ще бъде дъждовен и мек.
На 17 юли е третият Горещник - денят на света великомъченица Марина или Огнена Марина. . Самото име Марина може да се преведе като “огнена, слънчева”, тъй като е от един корен с древнобългарското название на Слънцето “Мар” (най-старшият от алпите, според “Сказание за Чулман”). На този ден се пали новия, божи, див огън На 15 юли – Чурута, на първия Горещник изгасяли огъня във всички къщи и чак на третия ден от Горещниците – 17 юли, т.е. на Огнена Марина се палел ритуално новия жив, божи огън. Празнично на селския мегдан се палел той.
Това се правило от двама братя близнаци или мъже, носещи едно и също лично име, което трябва да е единствено в селото.


В полунощ, съблечени чисто голи, те започвали да трият
едно в друго сухи лескови, хвойнови или липови дървета, докато се получи пламък. С него заклаждали голям огън, който всички селяни прескачат за здраве. Прекарват през него и домашния добитък, да не го хващат болести. Всеки си взима жар от “новия огън” и с него запалва домашното огнище, тъй като вярвали в неговата сила, и че лекува всички болести на света.
Затова според народните вярвания светицата е повелителка на огъня. В някои селища на Тракийската низина южно от река Марица Горещник е само този ден - 17 юли, и се празнува срещу огън и мълнии. В Северна България почитат празника също за предпазване от огън и пожари.
Огнена Марина се счита и за покровителка на водите.
Вярва се, че изворите (аязмата), обречени на св. Марина и намиращи се в близост до древни светилища, параклиси или черкви, чийто патрон е тя, са много лековити. Ето защо през трите Горещници хората се къпят в топли минерални води с вярата, че през цялата година няма да се разболяват
В Пиринския край има обичай болните да се къпят в топли извори или с топли билкови отвари. А после на плодно дръвче край извора нишан връзвал болният: я конец, я парцалче от дрехата, за да се „върже" и болестта.
Култът към светицата е силно развит в Странджа, където на нея са посветени параклиси и лековити извори. Близо до Малко Търново има пещера, входът на която е много тесен и според старо поверие, разказвано от местните хора, през него могат да се промъкнат само “чистите” девойки, чиято чест е опазена неопетнена. В този район наричат този ден “лефтерски” (момински) празник.
Параклис “Св. Марина” като пещерно светилище с аязмо разположено на около 2 км източно от село Сливарово, в Странджа. В миналото жителите на всички околни села идвали тук на поклонение и “смиване” с лечебна цел в пещерата-параклис. Древна е традицията в пещерата да се оставят изображения – умалени и изработени от тенекия мед или сребро, на болния орган или на цяла човешка фигура. Вярвало се и се вярва, че болестта ще стане върху изображението в пещерата.
Българите вярват, че Св. Марина Огнена държи под ключ всички живи твари и който я почита, пуща му малки гадини да не сторят пакост на човека. Затова в Странджа, Родопите и по поречието на р.Струма, Св. Марина е известна като господарка на змиите и лечителка на ухапаното от тях.
На празника на светицата стопанките не трябва да работят, не трябва да пипат конци и въжета, не режат и не плетат, за да не ги хапят влечугите. Когато видят змия, я прогонват с думите: “Нека света Марина да те умарини!”

Огнена Марина се почита и като покровителка на брака
В селата на Стара планина с Горещниците започва периодът на седенките.
Обредното “заклаждане” на първата моминска седянка е придружено с много интересни действия и наричания, в чиято основа е любовната магия. През трите дни момите събират съчки и влачат след себе си стебла от тиква, “за да се събират и влачат ергените по тях”. Вечерта девойките се събират с хурките си на седянката. Една от тях отива с котле да налее прясна вода от воденицата, защото там водата се върти и така се пожелава “ергените да се въртят около тях". После дават тайно на момците да пият от тази вода за любов. При запридането на хурките се изрича магическо заклинание. ”Какво предеш?” - пита едната от момите. Отговорът е: ”Запридам ергените от Горната махала до Долната”. Вечерта, когато си легнат да спят, девойките слагат мокър конец в комина “за да съхнат момците по тях, както съхне конецът”. Има обичай и да забождат хурките си в мравуняк, “за за пъплят ергените по тях, както пъплят мравките”.
Казват, че Светицата посещава сънищата на хора, които вярват в нея, пророкува или дава съвети какво да се направи, за да се спасят вярващите от болести и нещастия.
Св. Марина често е изобразявана като победителка на дявола, причинител на злото - може би като отглас на легендата, че убива дракона-изкусител, като с кръстен знак се избавя от търбуха му.
От една песен за разделяне на земята между трима светци се разбира, че св. Илия, св. Иван и св. Никола са братя на светицата.

Според житието й, в християнството, Марина, дъщеря на езически жрец в Антиохия, е възпитана от баща си в идолопоклонство, но Господ Бог й дал да узнае истината и я призовал при себе си. Тя много желаела да получи св. кръщение, но нямало свещеник нито в града, нито в околностите, който да извърши това тайнство. Пръв нейн гонител станал самият й баща. 16-годишната девойка срещнала Олимврий, управител на източните провинции, смело му изповядвала вярата си и била подложена на ужасни изтезания. Молитвите й към Бог да я удостои да мине през водата на кръщението навели управителя на мисълта да я удави. Донесли грамадна каца с вода и хвърлили в нея вързаната девойка. Тя започнала да се моли на Господа да й развърже веригите, а водата да бъде желаното от нея свето кръщение и възраждане за живот вечен. Едва свършила молитвата, оковите се разкъсали и неизказана светлина огряла Марина. Мъченицата стояла във водата и пеела хвалебствена песен. Тя била изправена пред съда и измъчвана – горили раните й с огън, (поради което вероятно народът я нарича “Огнена”или “Опална” Марина.) Въпреки жестоките мъки

Св. Марина не се отрекла от вярата си и била обезглавена.
PMEmail Poster
Top
Запознат
Публикувано на: 24.7.2011, 12:39
Quote Post


Отдаден
*******

Група: Участници
Съобщения: 1 759
Участник # 169
Дата на регистрация: 3-November 05PM
Top
Йордан_13
Публикувано на: 13.11.2019, 23:55
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 15 974
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06(написано 16 юли 2019 г.)

Днес е "Св. Марина"/Марена - Огнена Марина/Марена. Но тя е Огнена, защото е Слънчевата Невеста. Разбира се, християните ще честват поредната си великомъченица, предала баща си езичник и умряла за една чужда на бащиното й огнище, вяра; тракизиращите античници ще ви празнуват Артемиди, Бендиди и други подобни кряшизирани образи, но ние Българите, знаем коя е Слънчевата Невеста. Съпругата на Алпът Мар - Слънцето, Тархан на Алпите, владетел на Балкан - Умай Биче Артимас, която е също От–Ана, От-Ене (Атина) - Огнената Майка! Честито на всички, които носят имена започващи с "Мар" - Марина, Марин, Мария и т.н., защото носят Слънцето в себе си! Майка Умай има много празници в календарната система на древната ни вяра. Не я кряшизирайте! А Времето да стои захлупена под чула на християнството отмина! Разбира се, този празник има още един пласт, в който "св. Марина" е сестра на "св. Илия". На този втори план, народната ни памет е съхранила почитта за алпа гръмовержец Кубар Барадж и неговата съпруга алп-биката Таук (Квачката/Кокошката)създали първите великански раси на Земята.


Расна Добранка порасна,
станала мома голяма,
тогава сама излязла
във тяхна мала градинка,
тогаз я Слънце видяло
и се е в нея запряло.

https://liternet.bg/…/motiv…/moma-slance-jenitba/aprilci.htmМале ле, ти Слънчева,
едно ми Слънце на небе,
друго ми Слънце на земя -
Мара ми, мамо, хубава.

https://liternet.bg/…/moti…/moma-slance-jenitba/kardjali.htm

Да си запазя линка тука, че е яко;))) Дена-Деница е всъщност алп биката Чак-Чак. Яко, върнахме, още едно тенгриянско име;))))


https://liternet.bg/folklor/sbornici/rodna_kitka/33.htm


И.М.: ...дъщеря ми , сестра ми и чичо ми носят името Марин/а , и да - не сме християни и не носим кръст над гърдите си , а вълча глава захапала две стрели


Й.С.: Вярата има и своите вътрешни аспекти и своите вътрешни контексти, като мистичното живеене на Небето вътре в теб. Да станеш Дом на Тангра. Разбира се, много източни религии отдавна са го заели това, но това е същността му. Затова аз не нося никакви символи, с които да се идентифицирам в социума, то е, и защото съм доста извън този социум. Достатъчно ми е, това, че мога да служа на Умай Биче и по този начин да бъда Дом на Тангра.


Българинът по сътворение, по възникване, по ставане е Тенгриянин. Той не може да бъде друг, защото тогава вече не е Българин. Затова всичко, каквото друго му навлечат отгоре като вяра, историческите катаклизми, той го носи проформа или го отхвърля, става атеист. Затова християните казват, че българинът е неверник, а и мюсюлманите - също. Не, г-да, вие сте Неверниците!;))) Слава на Тангра!
PMEmail Poster
Top
Йордан_13
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 15 974
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06Караянчева: Към Бесилото на Апостола крачат самопровъзгласили се нови спасители
В своята реч тя цитира пасажи от текстове и спомени на български писатели

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2020/07/18/k...pasiteli.457094

Не знам дали карловци са е изложили и съществуват ли вече такива в град Карлово;))), но 18.07. е рождената дата на Васил Иванов Кунчев-Левски, а не датата на обесването му. Елементарно е, но "пекинската патица" и тази разлика не може да направи! Това първо! Трябва да се говори за важността на неговото рождение, за родителите му, израстването му като дете, въобще, ако има какво да се каже по същество...;))) И понеже, електорат, няма какво да кажете, добро или лошо, ще кажа, аз: рождението на Васил Левски винаги трябва да се разглежда в контекста на Денят на "Света Марина", Огнената Майка - От Ене, От Ана в Тенгриянството, чието прозвище при гърците добива името Атина! Това т. нар. "Горещници", в които на 18-ти ьли се пали, новият, Божи Огън! Ето това е Лъвският, Лъвът е Огън! А Караянчева е мисирката, която ще опечем на него!

" В по-стари времена през вечерта на първия ден се е изгасял огънят във всички огнища в селището, на втория не се е палил никакъв огън, а на третия (Св. Марина) всред селото се палил нов огън („жив огън“, „Божи огън“), от който взимали всички стопани и подновявали своите огнища. Този акт е свързан с вярването, че на третия ден от небето сам пада огън и че Света Марина е повелителка на огъня."
PMEmail Poster
Top
idle
Quote Post


Участник
***

Група: Участници
Съобщения: 137
Участник # 1 441
Дата на регистрация: 13-April 08Честит празник на Св. Марина!

Поздрав към всички, които носят това силно име!
Огнена Марина не случайно се проявява в средата на астрономическото лято! Сега е моментът в който енергиите на слънцето и на лятната топлина са най-силни, най-активирани и действат над всички аспекти на творението в земен план. Нашите предци са имали прекрасно усещане и разбиране за тези процеси и са имали в пъти по-силна връзка с тези природни стихии.

Не случайно днес има забрана да се работи. То е защото къщната и полската работа край няма, а моментът е подходящ човек да спре, да рестартира на вътрешен план и да се презареди. Точно за това на първия ден се гаси стария огън. На втория не се пали, за да се уравновеси. На третия чак се пали новият огън и се рестартира цялото мироздание буквално и преносно!

Много хубав анализ е даден в предните няколко публикации в тази тема, вкл. първата и най-обширна! Да си спомним кои сме, за да бъдем!

Обърнете се към Слънцето, за да Ви огрее!
PM
Top
Йордан_13
Публикувано на: 17.7.2021, 19:58
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 15 974
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06Огнената Умай, От-Ене е съпруга на алпът Мар. Само, като такава тя е Огнена и енергията на алпът Мар в тези дни, наречени Горещници се дефинира и нотира от женският принцип, който усвояваме и символизираме и чрез елементът вода. Затова, Умай Биче Артимас е От–Ене, Огнената Умай. Това са дните, в които енергията на Духът пречиства и обновява светът на нашите мисли и светът чувства, желания, усещания, прогаря старият им вибрационен комплект и го заменя с нов. И водата и огънят лекуват в тези дни. (Затова на този ден се пали нов, божи огън с триене на дървета или на хвойново дърво с въже).
На тези дни, пак би трябвало да запаля Аратеб, но догодина, заебавам човешките дела и суети и ще съм си на Аратеб!
Разбира се, към всичко това е хармонизирано с енергията на съответната година от българският календар, т.е. всяка година, Огнена Умай е специфична, защото всяка година от българският календар е специфична и ако знаем тънките специфики на всяка една година от календарът, можем да "прогнозираме" как ще протекат Горещниците през всяка една от тези календарни години. Цели таблици, могат да се съставят върху това.
PMEmail Poster
Top

Topic Options Reply to this topicStart new topic

 

Нови участници
trened 7/9/2023
ддт 5/2/2022
mita43c 5/12/2021
Krum 20/9/2020
Lucienne71 20/4/2020