www.Voininatangra.org
 
 
 
НАЧАЛО   АКТУАЛНО   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ
  
   РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Саракт

Форум -> “Дай, бабо, огънче” - Детски игри и залъгалки


  Reply to this topicStart new topic

> “Дай, бабо, огънче” - Детски игри и залъгалки
iss
Публикувано на: 23.9.2011, 18:27
Quote Post


Отдаден
*******

Група: Участници
Съобщения: 1 090
Участник # 365
Дата на регистрация: 8-May 06“Дай, бабо, огънче” - Детски игри и залъгалки
“Дай, бабо, огънче”, “Кральо, Портальо” и какви ли не още игри са забавлявали нашите прадеди. Много от тях са запазени и до днес. Съвременните деца знаят някои от песните, съпровождали игрите. Дори неразбираемите словесни формули на детските броилки са се съхранили, макар никой да не може да обясни смисъла им.

Детските игри в българската народна традиция дават на децата много весели моменти с по-възрастните. Те приобщават малкия човек към семейството, като неусетно му предават знание за роднинските връзки, за йерархията в общността, за това какво е добро и какво – не. Някои учени твърдят, че в тях се съдържат кодирани словесни символи, които предпазват малкото дете от недоброжелателни мисли и действия. Както и от лоши влияния, които могат да дойдат от света на страховитите митични същества. Много игри за най-малките са изградени във форма на диалог, в който детето участва. Ако може да говори. Или колкото може. Целта е да научи определени фрази, които указват посоките “нагоре”, “надолу”. А също какво е “вкъщи”, какво е “навън”. Една от тези игри-залъгалки е популярната “Хвър-хвър, вранче”. Участниците в играта подреждат ръцете си една над друга. Всеки захваща леко ръката под неговата. Ръчичките на детето също са заловени в тази вертикална редица. “Къде ходи, вранче? – При баба на гости. Какво ти даде баба? Чорбица и парица. Хвър!” При последния възглас участниците пускат ръцете си, все едно наистина са птици, полетели в различни посоки. В някои от вариантите бабата дава кравайче, орехче. Но паричката неизменно присъства в текста. Тази игра е описана от изследователите във всички райони на страната ни. Заедно с друга, също много популярна и обичана – “Дай, бабо, огънче!”. Не е случайно, че ролята на бабите е толкова важна в детските залъгалки, наричани още “забавки”. Както днес, така и в миналото, малчуганите били поверявани най-често на своите баби.

Забавките, предназначени за най-малките обикновено се играят вкъщи, а детето не винаги е активен участник. То по-скоро подражава на определени движения, повтаря кратки думи. И така неусетно придобива важни умения. В българския фолклор съществува огромно разнообразие от игри, с които по-големите деца се забавлявали на открито. Обичана, известна и практикувана в цяла България е “Кральо, Портальо”. Тази игра е съпроводена от специална песен, която децата пеят през цялото време.

“Кральо, Портальо” забавлява и днешните българчета. Играе се и от момчета, и от момичета, обикновено на възраст до 12-13 години. Двама от участниците са бъдещите лидери на двете групи, които ще премерят сили. Всеки от тях си избира кодова дума. Двамата се залавят за ръце, като оформят арка, под която другите деца преминават. В един момент “затварят” въображаемата врата и едно от децата се отделя от редицата. Тихичко го питат коя дума си избира. Според избора си, всеки попада в единия от “отборите”. Когато и последното дете е разпределено, двете групички се разделят. Залавят се за кръста в редица и теглят с всичка сила, като се стараят да издърпат към себе си другите. Обикновено накрая всички падат на земята, изморени от усилието, весели от победата или решени да “бият” следващия път. Избират други двама за портата и започват отначало: ”Кральо, Портальо, отвори порти, че ще замине царят на война. Отворете, затворете, само един оставете!”

Голям интерес представляват т.нар. “броилки”, с които обикновено започват много игри . Особено играта на криеница, наричана според региона “жмичка”, “жоменка” и т.н. “Онче, бонче, счупено пиронче” е сред най-популярните броилки. Както и “Андантина, сара катина, сара катики, тики...”

Някои изследователи считат, че в неразбираемите за днешните българи словесни формули, се съдържат елементи от древни бройни системи, използвани много преди основаването на българската държава. Дали е така, не се знае със сигурност. Но е факт, че в детските фолклорни песни, игри и залъгалки са съхранени старинни думи и символи.
http://vbox7.com/play:1074c769&r=emb

Прикачена снимка (десен клавиш и view image, за да я видите)


--------------------
????-???? ?? ?? ??????? ? ???-??? ?? ?? ????????!
PM
Top
iss
Публикувано на: 23.9.2011, 19:30
Quote Post


Отдаден
*******

Група: Участници
Съобщения: 1 090
Участник # 365
Дата на регистрация: 8-May 06Ето и последната новина от работата с децата за която става дума в горния клип:
QUOTE
Деца от наш танцов ансамбъл се завърнаха с приз от Международния детски фолклорен фестивал “Златната рибка”, който се проведе в румънския град Тулча. Ансамбъл "Зорница" с ръководител Ивайло Първанов спечели наградата за най-артистична група, съобщи за bTV Виржиния Петкова-Ташева, майка на едно от талантливите деца.

Фестивалът е с конкурсен характер и се провежда за 19-и пореден път. В тазгодишното издание са участвали 25 групи, сред които България, Армения, Грузия, Молдова, Кипър, Турция, Македония, Сърбия и Унгария.

Преди конкурса:
QUOTE
За да се представят на ниво, децата на „Зорница” наблягат на целодневни репетиции в залата, лишавайки се от многото летни ваканционни забавления. Те трябва да подготвят две различни програми от по 20 минути, които ще покажат на организираните концерти, за да преборят конкуренцията, а другото – талант и хъс за победа го имат.

Своят чар и умения за танцуване децата от ансамбъл „Зорница” показват вече 4-и години

За ДТА „Зорница”

Детски танцов ансамбъл „Зорница“ - София е създаден през 2007 година. В своята кратка история ансамбълът има над 50 концерта и участия. Едни от големите постижения до момента на състава са първо място в категория костюм, стил и характер на Втория конкурс за „Голямата танцова награда на София 2010” и първо място в категория – “Ръченица за двама” на Фолклорен конкурс “Напеви от Северозапада” гр. Монтана – 2010 г.

През 2011 г. Детски танцов ансамбъл “Зорница” прибави още две големи награди към останалите – Голямата награда на 8-ми Детски фолклорен конкурс, организиран от Ротаракт България и „Голямата танцова награда на София 2011” в първа възрастова група.

Днес в ДТА “Зорница” се обучават над 130 деца на възраст от 4 до 16 години.

Прикачена снимка (десен клавиш и view image, за да я видите)


--------------------
????-???? ?? ?? ??????? ? ???-??? ?? ?? ????????!
PM
Top
iss
Публикувано на: 23.9.2011, 20:56
Quote Post


Отдаден
*******

Група: Участници
Съобщения: 1 090
Участник # 365
Дата на регистрация: 8-May 06С тази тема искам да честитя на всички Есенното равноденствие.Това е положение при което, в следствие на движението на Земята спрямо Слънцето, денят и нощта са равни по продължителност. В миналото, когато промените в климата са били от изключителна важност за реколтата, хората са почитали деня на Есенното равноденствие като момент с особено значение. Тогава са се устройвали едни от основните календарни фестивали и се извършвали важни обреди, свързани най-вече със земеделието и плодородието...В този ден Слънцето от най-високата си точка, започва да слиза по небосвода и дните започват да стават по-къси. Последната реколта се прибира от полето и хората вече съзнателно започват да се приготвят за идващата зима. Това е и моментът, в който на места, според климатичните особености, започва и гроздобера. Звучи ви познато? Разбира се! Това е защото в българската традиция Есенното равноденствие се отбелязва с празника Кръстовден. Вярва се, че на Кръстовден слънцето стига междата, откъдето бавно започва пътят към зима. Денят и нощта „се кръстосват" и бележат началото на тъмния период на годината. Това е и денят, в който змейовете се прибират високо в планините, за да прекарат зимата в своите пещери.
Независимо от вашите вярвания, това е време за размисъл и постигане на баланс, време, в което трябва да бъдем благодарни за плодовете, които сме пожънали през изминалата година...
Желая на всички здраве и благодат...и мислете за най- малките,които са нашето бъдеще...от вас зависи тяхното развитие,а с есенното равноденствие започват дните в които могат да се разказват приказки,да се учат игри и народни танци...бъдете внимателни с децата защото както казват индианците "хопи" - някои от пазителите,които идват на земята са сред тях...

http://vbox7.com/play:46e2bbd2


--------------------
????-???? ?? ?? ??????? ? ???-??? ?? ?? ????????!
PM
Top

Topic Options Reply to this topicStart new topic

 

Нови участници
trened 7/9/2023
ддт 5/2/2022
mita43c 5/12/2021
Krum 20/9/2020
Lucienne71 21/4/2020