www.Voininatangra.org
 
 
 
НАЧАЛО   АКТУАЛНО   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ
  
   РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Саракт

Форум -> НЕСТИНАРСТВОТО В РОДОПИТЕ


Страници: (2) 1 [2]  ( последно съобщение ) Reply to this topicStart new topic

> НЕСТИНАРСТВОТО В РОДОПИТЕ
Ванина
Публикувано на: 16.6.2013, 22:59
Quote Post


Често пишещ
****

Група: Участници
Съобщения: 556
Участник # 5 217
Дата на регистрация: 27-January 13Миналата и тази година преваляваше ситенъ дъждъ. Кога засвиреха гайдите и завъртахме се на хорото около разпалващиятъ се огънь, дъждътъ спираше. Зурлите засвириха ли, изливаше се пороенъ дъждь.
Казватъ че, за да влезешъ въ огъня било призвание, а не желание. И замислих се тези дни, може ли да стане ако повярваш и не се усумнишъ.

"Преди това попитали от присъстващите дали има желаещи да участват в ритуала. Осмелила се тя и още две момчета на нейната възраст за ужас на всички възрастни наоколо. "

Това показва че не е нужно някакво специално призвание. Искашъ вярваш и влизашъ въ огъня. Искаше ми се да вляза но зурлите... ах тея зурли. Само хванах с ръка въглените държах ги но на три места се на дланта се поизгорихъ малко)))))))))
PM
Top
Палазов
Публикувано на: 23.6.2013, 15:57
Quote Post


Участник
***

Група: Участници
Съобщения: 46
Участник # 230
Дата на регистрация: 14-January 06Днес съвсем случайно, докато си пиех кафето, хванах по Нова телевизия Ивайло Аянски при змията люба кулзеич. Ясно е, че тя нормални въпроси на такъв свят човек не може да зададе, поради крайната й духовна недостатъчност и ред други причини. Тази е ясна и няма нужда да се говори за нея.
След това ми направи впечатление, че Аянски спомена двама режисьори, които много харесвал, поименно: Ирен Леви(?!) и Васил Къркеланов, които са направили филм за нестинарите в България. Няма да крия, че ме хваща много яд като разбера, че жидовете се бутат сред свещените ни ритуали. И ме е яд, че дори свестните хора в България се занимават с чифути - това аз лично не мога да разбера! Яд ме е.

Както и да е, разбрах, че филмът се казва "Посветените на огъня" и ми се прииска да го гледам, въпреки че един от създателите му е чифут. Ако някой го има или знае къде да го гледам онлайнт, моля да каже.

Ето предаването по Нова тв (цъкнете на последните 12 минути):
http://play.novatv.bg/program/nasvetloslyubakulezich

Искам и да ви покажа едно друго кратко клипче на един наш нестинар, без да го коментирам, защото думите ми няма да са позитивни:
http://www.youtube.com/watch?v=N6u_lz4c70c...K9aJIbA&index=2

Искам само да го питам: ЗАЩО, БЕ!?
Защо сте такива тъпири и защо толкова ви харесва да отричате собствения си Бог?!


--------------------
??????? ??? ?????! ıYı
PM
Top
Йордан_13
Публикувано на: 23.6.2013, 17:09
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 159
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06Ти си наясно, там дето има филмова индустрия, 98% тя е еврейско притежание, защото средствата за масова дезинформация, с които се манипулира съзнанието са необходими на евреите за техният глобален контрол и управление. Сега е така, ако не те дават по телевизията си никой. И ако по телевизията не го кажат, значи не е истина и не съществува. Смешно е, ако не беше жалко. Както в началните епизоди на сагата с Междузвездните войни: "Тая планета, щом я няма в Архива, значи не съществува ( в епизод от филма) ". Така са нещата. не се учудвай, евреите са навсякъде, а тъпирите ги следват. И святите хора не са безгрешни, макар, че ги водят такива по презумция. Просто в този момент, духовната, умствената и физическата им даденост и настройка ги прави възможни проводници на определен тип сили и енергии, но това не значи, че са безгрешни и че не могат да спекулират.

Не мога да гледам тука клипчета в планината и не знам какво казва оня нестинар, но според мен истински нестинар поне до момента в България, въпреки всичките му кусури е Аянски smil4334ad8a149e0.gif smil4334ad8a149e0.gif smil4334ad8a149e0.gif Така, че онзи кво е говорил е без значение.
PMEmail Poster
Top
Палазов
Публикувано на: 23.6.2013, 18:45
Quote Post


Участник
***

Група: Участници
Съобщения: 46
Участник # 230
Дата на регистрация: 14-January 06Ще ти го напиша, да видиш. В общи линии човекът и много истини казва, обаче са му объркани представите. По-точно са му непълни представите. Личи си, че човекът е чел яко Петър Добрев и го е приел за 100% истинен.

Ето какво казва:

QUOTE
"Св. Костадин, доколкото аз съм правил изследвания, е господ на старите българи. Това е различна религия от християнството. "Костадин" е наречен, за да се прикрива от гоненията на църквата. Сега искам да докажа с мои изследвания, че наистина не става въпрос за Тангра, а за св. Костадин, че това е религията на древните българи.
Първо, искам да благодаря на всички библиотеки в Израел, които са дали да използваме техните стари книги. Там се казва, че древните българи произлизат от тохарите - това са най-източните индо-европейци до Тихия океан, до Китай.
Второто, което е - пророкът, от който излизат българите, се казва Зиези, но той е известен по още два начина: като Сиавуш и другото е като "Соасас/Суасас" и по този начин Зиези. За него пише на много места, има много приказки, много легенди и за него много се говори в иранската книга Шах-наме - Книга на царете. И там се разказва неговата история през техния поглед и там се казва, че, когато той (Зиези) напакостил на баща си, и те му казали "за да покажеш, че си достоен, влез в огъня". И той (Зиези) яхнал неговия прелестен кон и влязъл в огъня. И оттам идва наследството при древните българи. Това е едното доказателство.
Второто доказателство е, че неравноделната музика е завещана точно от Сиавуш (Зиези), тя е характерна строго и само за българите. Неравноделната музика е част от нестинарството. Третото доказателство е свастиката, на която се прави самия огън преди да се влезе в него. Свастиката е строго свързана с неравноделния такт. За това има изследвания Тачо Танев и, който иска, може да види "Българското везмо и изтока".  И накрая искам да кажа, че при народите, които са свързани с българите, е останала думата "колобър", която означава "играещ свещеник". Ние не сме никакви тюрки-номади, ние сме си сармати. И наистина древните извори така казват: "страната на сарматите -България". Това означава ирано-тохари. Хиляди години преди Христа тохарите завладяват източното иранско пространство и така се образува Бактрия или Балхара, чрез която в момента се налага истината за древния произход на българите.
Колобрите си притежават невероятни качества - много от тях виждат в бъдещето, лекуват. Руснаците сега правели изследвания как, когато един нестинар прекара дете през огъня - болно от СПИН, умствено заболяване, от рак - оздравява моментално. Които имат по-тежки заболявания, с времето оздравяват, но много деца си оздравяват просто от рак просто ей така, като минат през огъня. Всъщност всеки един нестинар много трудно го хваща магия или болест. Той трябва много да е грешен, че да го хване, но тези, които практикуват нестинарството и са добри по сърце, много трудно се разболяват."


Само бих му казал, че не е само св. Костадин, приятелю! На много още светци са им похристиянчили имената, че да се пласират по-добре сред християните. Това си е изпробвана система: взимаш нечии древни вярвания, нахлузваш им отгоре религиозните одежди на съответната авраамическа религияи ги пускаш в обръщение с ново име. Същевременно, който още изповядва нещата по стария начин, се заклеймява/анатемосва/изгаря/убива и прочее.


--------------------
??????? ??? ?????! ıYı
PM
Top
Йордан_13
Публикувано на: 23.6.2013, 20:23
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 159
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06Серсемин е тоя, не просто са му объркани представите, но едва ли е и нестинар smil4334ad8a149e0.gif smil4334ad8a149e0.gif smil4334ad8a149e0.gif по-скоро е изследовател "ала Пасков", който също беше "пешо-добревист" smil3dbd4e5e7563a.gif smil3dbd4e5e7563a.gif smil3dbd4e5e7563a.gif

Да им припомним на серсемите някои неща

"Може би един от най-трудните въпроси при изследването на нестинарството е образът на техния бог. Нестинарите са православни християни и са силно вярващи, но за тях Иисус Христос не е живо присъствие. Персонификацията на реалната божествена сила, която управлява целия техен живот, е наместникът на Бога - Св. Константин, наричан най-вече Светока и Великия баща. Във вярата на нестинарите Бог и Св. Константин много често се препокриват. Върховната роля на Св. Константин е обяснена чрез неговият избор за наместник на бога на земята. Легендата е разказана от главната* нестинарка на с. Ургари/ Българи през 1924 г.:1

„Когато някога светът се размножил много и за да може по-добре да управлява този свят, Бог намислил да намери между хората някои свои помощници. Но за да открие кой ще бъде достоен за тази работа, сам наклал всред селото При-пор голям огън и казал, който момък може да го прескочи, той ще бъде негов заместник. Тогава един момък не само че прескочил огъня, но почнал да играе в него. Тогава Бог казал: „Този момък да се казва Константин". Но момъкът казал на Бога, че без една сестра не ще може да управлява правилно. Една мома играла и я нарекли Елена. От тогава в огъня почнали да играят и жени, а днес останали да играят само жени."

В друг вариант на легендата, Елена е жена на Св. Константин.2 „Гръцкият цар и жена му"3 намерили смъртта си в м. „Голямата аязма", открили ги жителите на с. Кости. Според друга версия, Св. Константин, преди да бъде обявен за светец, е царувал в Юрта (Голямата аязма).4"
==================================================

Ей тъй са усещали "св. Константин", баш нестинарите.PMEmail Poster
Top
Йордан_13
Публикувано на: 23.6.2013, 20:37
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 159
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06Хайде и още малко

( Из "Огън и музика", Ружа Нейкова)

"За нестинарите, Св. Константин, преди да стане светец, е цар. Тази му позиция е, разбира се, близка до църковния възглед за „добрия православен владетел",31 но за нестинарите той е покровител на свещените места, пази вярата им и играта в огъня като елемент на тази вяра. Царят се слива с идеята за бога след като минава през огъня. Даже късната модификация на легендата, записана от Данфорт за Константинопол, разказва, че царят е минал през огъня, за да спаси кръста или иконите. След това царят става светец, т.е. бог.

В гръцкия текст на „Тибуртин-ската Сивила"41 знаците, които се четат за осмото слънце със светли лъчи, са „като че ли има ръце по средата". В българския текст образът е доизяснен с „като че ли покриваше света". Приема се, че „това е благословията, която слиза на земята с делото на Константин Велики, защото текстовете около него и наследниците му са поставени там".42
Този вид писмени данни - в случая, изясняването на Констан-тиновия (=Сабазиевия) знак слън-це-ръка - е вероятно косвен отзвук на неофициално, т.е. на фолклорно тълкуване. На равнището на записаната устност е и текстът в българския апокрифен летопис „Сказание на Пророк Исайя как бе възнесен от Ангел на седмото небе".43 В него е разказана легенда за Константин Велики:44 „В годините на светия Петър, царя български, намери се една жена вдовица, млада и мъдра и много праведна в българската земя, на име Елена. И роди Константин цар, мъж свят и праведен. Той прочее бе син на Константин Зелени (= на Хлор, имп. от 305 до 306 г.) и на майка Елена; този Константин, наречен Багренород-ни, бе римски цар.45 И поради завист неговата майка Елена избяга от гр. Виза46 от римските елини,47 понеже се намери непразна, и там роди Константин." По-нататък следва разказът за намирането на кръстното дърво. Докато Константин търси кръста, българският цар Петър е прогонен в Рим от цар Селевкия. Според коментара на издателите, името е реминисценция на Селевк VI Епифаний, цар на Антиохия и Сирия (96-95 г. пр. Хр.) и на цар Самуил, чието царуване всъщност е отразено.48
В текстът на апокрифа разказът е продължен с връщането на цар Константин във Византия и с изпращането от Константин на „зъл куратор" в Рим, за да унищожи римските воини за три години. Този „зъл куратор" обаче, се договорил с Елините да погуби цар Константин и майка му Елена. Разказът завършва с победата на Константин, с основаването на града Бдин от него и с населване-то на цялата българска земя с хора. Той царувал 62 години и умрял. По-нататък в апокрифа два пъти се споменава, че „венецът на благочестивия и христолюбив цар Константин" пада на главите на тези, които трябва да царуват (Василий и Тургий).

В тази, както се изразих по-горе, записана устност, контами-нациите на мито-реалии, исторически фигури и обредни съставки, са съхранили откъси от нестинарските вярвания за Светока/Велик баща. Във Виза, т.е. в сърцето на старата вътрешна Странджа, се локализира мястото, където Елена зачева и ражда, и то към епоха, близка до Христовото раждане, указана с името на владетеля Селевкия. Близостта между апокрифа и нестинарските легенди за живота и смъртта на цар Константин от района на Голямата аязма и на с. Кости се вижда и от епизода с преследването на царя и на майка му (от Пилат в нестинарската легенда - б.м.), и от характеристиката на короните-вен-ци. Припомням, че на нестинарската икона, описана от Русев през 1891 г., двамата светци са имали сребърни венци на главите си. Представата за венец=царска корона е била запазена в нестинарската общност до края на 19 век.49 Царската корона над кръста би могла да се тълкува по известния от неканоничните книги мотив, за „последния цар", който отива на Голгота и поставя короната си на Христовия кръст. Този юдейски мотив е бил разпространен по времето на Селевкидите и през римския период, бил е известен и в България. В образа на този последен владетел, който поднася короната си на Голгота, са виждани и български царе.50


Светокът е пратеникът на (християнския) Бог, който изпълнява поръченията му и бди над вярващите. Затова е Велик баща, но и Обсебител-Спасител-Осво-бодител във върховия момент на обредността, в танца в жаравата."
PMEmail Poster
Top
Йордан_13
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 159
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06Чак сега забелязах свастиките по носията на Аянски

User posted image
PMEmail Poster
Top
Канатица
Quote Post


Често пишещ
****

Група: Участници
Съобщения: 916
Участник # 1 054
Дата на регистрация: 25-July 07Тази година - 03 юни 2014 съответно в Стоманево и в Българи:

https://www.youtube.com/watch?v=up5y-M69tXY

https://www.youtube.com/watch?v=6nj5jptvOIs

https://www.youtube.com/watch?v=B8m8Mz4oKwI--------------------
"?????? ???? ???????, ?? ???????? ???? - ??? ????? ?? ???? ?? ? ???????"
PM
Top
Йордан_13
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 159
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06Определено тази формулировка "автентичен вид" е чист лобизъм, и е прокаран от един човек, които има интереси в тази област. Никой не знае, какъв е бил точно изначалният вид на нестинарството. Никой. Обрядът се е изменял. Едно е сигурно, обаче, преди 4 век от н.е., обрядът е бил без иконите на "св. Константин и Елена". За мен, те са вмъкнати, за да оцелее обрядът във времена на духовен и религиозен геноцид, когато християнството, въведено като държавна религия е започвало чрез източно-римският император Константин да прочиства "езичеството".

На 30 септември 2009 година Нестинарството е включено, като нематериално културно наследство на човечеството, в списъка на Организацията по образование, наука и култура на Обединените нации (ЮНЕСКО).

При описанието му изрично е посочено, че в автентичен вид то се изпълнява само в с. Българи, община Царево, в нощта на 3 срещу 4 юни.


https://news.bg/regions/prezidentat-radev-s...lo-balgari.html
PMEmail Poster
Top
anti666
Quote Post


Отдаден
*******

Група: Участници
Съобщения: 2 264
Участник # 700
Дата на регистрация: 22-September 06Нестинарството е свързано с "Константин и Елена". Богинята майка и синът. Астея и Сокар. Слънцето и Луната. По стария календар, празникът им е бил на 21-и май, сега е останал поради грегорианския на 3ти юни. Тогава, в нощта на 20-и за 21-и са били нестинарските ритуали някога в Странджа. Това е и истинската дата на експедицията на Людмила Живкова при Градище, когато им се открива ключа към портала, а не каквото послъгват "другарите" че било в началото на май. Да не си мислят, че не знаем кога е деня на Великата Майка.
PM
Top
Йордан_13
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 159
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06QUOTE (anti666 @ 8.6.2017, 18:44 )
Нестинарството е свързано с "Константин и Елена". Богинята майка и синът. Астея и Сокар. Слънцето и Луната. По стария календар, празникът им е бил на 21-и май, сега е останал поради грегорианския на 3ти юни. Тогава, в нощта на 20-и за 21-и са били нестинарските ритуали някога в Странджа. Това е и истинската дата на експедицията на Людмила Живкова при Градище, когато им се открива ключа към портала, а не каквото послъгват "другарите" че било в началото на май. Да не си мислят, че не знаем кога е деня на Великата Майка.

Астея и Сокар са брат и сестра - Аст и Асар, през гръчкият Изида и Озирис. Затова Астея (Ба-Аст, Бастет - душата на Аст) и Сокар (форма на Асар) са един до друг като планини и преливат една в друга, защото те са брат и сестра и съпруг и съпруга. като Съпруга вече Аст ще роди мъртвият Асар под формата Хор (Сина).

PMEmail Poster
Top
Йордан_13
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 159
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06https://www.youtube.com/watch?v=-lG6-4IU2rM

В.В.:Танцът върху живи въглени го има на доста места по света (също като Kanatitsa). И на 99% е в "неавтентичен вид" - без икони.
Това с иконите е измислица, за да се омилостивят "адвокатите" на Господ в расо.

Й.С.: И да се получи протекцията на император Константин в 4 век, щото иначе, легиона идва и сеч.

В. Василев.: Хехе, дето бил сънувал нещо си, дето го има от хилядолетия преди него.

Й.С.:Вкаран е в "купона", по тоя начин получава подобаващият му се божествен ранг и сред "езичниците". Все едно не виждаме наш Тиквю, днесsmil4334ad8a149e0.gif Същата порода е и той.

С.Н.: Оказва се,че нестинари има по цял свят,но в България огънят е с форма та на кръг и в музиката има гайда.

Й.С.: И само в България можеш да прозреш неговата тайна, свързана с геотектоническите хармонии на планетата и усмиряването на вулканичната дейност. Те, ако не искат да изригне Везувий пак, трябва да поканят някой наш нестинар, да прави ритуала там. Но аз, в момента, в България, освен Аянски, не знам кой друг, освен да ходи в огъня, пророкува и лекува, т.е. носи цялата палитра на тайнството.

Само истински нестинар, може да възвърне тектоничната хармония и умири вулкана. Това ясно е показано от Ивайло Аянски на ритуала през 2010 г. Вж. https://www.youtube.com/watch?v=-lG6-4IU2rM Това е същността на Нестинарството. То затова се е зародило. А тука, още спорим, дали е оригинално или не... И дали в с. Българи е оригинално или в с. Стоманово, в Родопите. Много са смешни, днешните българи. Хем са родени атеисти, хем спорят за духовно-религиозни неща. И то научни кадри са родени атеисти, а се опитват да дефинират и определят дали даден ритуал, някъде е автентичен или не, дали да е "част от световното културно наследство". Колко са жалки! Колко са жалки! Не културно наследство, ви трябва г-да, ТРЯБВАТ ВИ ЖИВИ НЕСТИНАРИ!

https://www.novini.bg/…/375606-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1…
PMEmail Poster
Top

Topic OptionsСтраници: (2) 1 [2]  Reply to this topicStart new topic

 

Нови участници
trened 7/9/2023
ддт 5/2/2022
mita43c 5/12/2021
Krum 20/9/2020
Lucienne71 21/4/2020