www.Voininatangra.org
 
 
 
НАЧАЛО   АКТУАЛНО   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ
  
   РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Саракт

Форум -> ВЕЛИКА СУРВА


  Reply to this topicStart new topic

> ВЕЛИКА СУРВА
Йордан_13
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 233
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06Велика Сурва, Сурва, Сурва! Нека енергията на Млада Бога, пребивава и работи във всеки от нас и във всичко около нас, да одухотворява и осветява нашия бит, нашите помисли, нашата съвест и Българското във всеки от нас!
PMEmail Poster
Top
Дари
Публикувано на: 22.1.2014, 14:24
Quote Post


Често пишещ
****

Група: Участници
Съобщения: 782
Участник # 766
Дата на регистрация: 19-January 07
QUOTE
УЧЕНИЦИ ОТ ШУМЕНСКО СУРВАКАХА МИНИСТЪР КЛИСАРОВА ЗА РОМСКАТА НОВА ГОДИНА

14.01.2014 г.

„Да ви е честита Новата година, да сте много здрави и щастливи и никога да не забравяте, че само чрез добро образование можете да имате успешно бъдеще. Аз вярвам във вас, вярвам, че обичате учението и няма да се откажете да вървите напред!” С тези думи министърът на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова посрещна ученици от СОУ „Цанко Церковски” – с. Никола Козлево, и ОУ „Христо Ботев” – с. Каспичан, област Шумен.

Децата представиха в МОН обичая за Василица – най-големия ромски празник. Те разказаха притчата за Банго Василий – старецът, който пътувал дни наред и преживял много премеждия, но въпреки умората намира сили в нощта на 14 януари да влезе във всеки ромски дом, за да донесе на фамилията здраве, щастие, благоденствие и веселие. Домакините с нетърпение го очакват край отрупана с традиционни ястия трапеза и тържеството започва с много песни, танци, гадания за бъдещето и всеобщо  веселие. Ученикът Баръш Билял, предрешен като Банго Васили, наричаше пожелания за здраве, за щастие, за богатство докато децата сурвакаха проф. Клисарова, черпиха с питка с късмети, пяха и танцуваха.

След тържеството министър Клисарова се срещна с директорите на двете училища – Павлина Филева на ОУ „Христо Ботев” и Катилиян Костадинов на СОУ „ Цанко Церковски”. На срещата присъстваха кметът на община Каспичан Милена Недева и Деян Колев, председател на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“. Проф. Клисарова сподели с гостите, че усилията на министерството са насочени към намаляване на броя на отпадналите от училището деца и към утвърждаването на професионалното образование. „Целта е то да позволи на учениците да придобият нови знания, умения и компетентности, да им позволи да учат и работят едновременно и така да се реализират по-добре в професията, която са избрали”, обясни проф. Клисарова. Директорите разказаха за своя опит в работата с ромски деца, за възможностите за задържането им в училище, за повишаването на успеха им, както и за стремежа им да продължат обучението си в университети. Те се похвалиха, че през последните две години от техните училища почти няма отпаднали ученици и подкрепиха идеята на МОН за въвеждането на дуалното образование като най-рационалната възможност за едновременно получаване на диплома за средно образование и овладяването на професия, която гарантира реализация на завършилите ученици.


Линк към статията в сайта на министерствотоСпоред министерството на образованието Сурвакането е стар цигански обичай...
Даже не мога да изразя, какво чувствам от момента в който прочетох това. Искам публичен разстрел за всичките тези долни гадове.
PM
Top
Йордан_13
Публикувано на: 22.1.2014, 15:32
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 233
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06М-да, юдеоболшевиките ни откраднаха и сурвакането и го дадоа на мангалята. Заради такъв акт едно време колобър Вологез (Волог) поведе война срещу Рим. Сега мангалята са веке сурвакари. Българчета сурвакарчета веке няма. Защото няма села в България. Села с по 1 човек или с една дузина пенсионери-пияндурници, гласуващи до гроб за същия министър, а и след гроба, продължават да гласуват като живи;))) Да не говорим, че фамилията на този министър е най-вероятно брутален турцизъм - Клисарова (от клисе - черква), ама тя ще каже, че дядо й или прадядо й бил клисар в черквата:))) и затуй и е такава фамилията. Българският Саракт призовава да си смени фамилията или ако е по мъж, мъжа й да си смени фамилията на Черковов или Храмов. Нищо, че звучи особено, това е щото ухото и съзнанието ни е навикнало на турските топоними и ги приемаме за нещо нормално, а повече българското звучене, за нещо смешно, което показва падението до което е стигнала нацията.
PMEmail Poster
Top

Topic Options Reply to this topicStart new topic

 

Нови участници
trened 7/9/2023
ддт 5/2/2022
mita43c 5/12/2021
Krum 20/9/2020
Lucienne71 21/4/2020