www.Voininatangra.org
 
 
 
НАЧАЛО   АКТУАЛНО   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ
  
   РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Саракт

Форум -> Българският календар


  Reply to this topicStart new topic

> Българският календар, За еждневно ползване.
18j
Quote Post


Отдаден
*******

Група: Участници
Съобщения: 1 141
Участник # 3 534
Дата на регистрация: 3-May 11Пускам тази тема, защото другата наречена

http://www.voininatangra.org/modules/ipboa...?showtopic=2194

Българският народен календар е малко в страни от това, което ми се ще да направим тук.

Известно е, че българския календар е признат от ООН за най-точния. По-точен от Майския, по-точен от Китайския... всъщност се смята, че останалите календари са правени по образец на нашия. Докато другите календари са лунни (отмерват съгласно движението на луната) то нашия е слънчев (отмерва по слънцето). Затова и неговата прецизност през течението на вековете е несравнима. Може да се каже, че нашият календар отмерва вечността.

В настоящата тема ми се ще да съберем данни за онова, което е изписано и издадено в България, а защо не и в чужбина по темата за Българския календар. Целта на подобен труд е да изготвим една таблица, според която по всяко време да можем да погледнем и да видим кой ден е по Българския календар съпоставено със сегашния Грегориански.

Прилагам един вариант на приравняване на двата календара за тази година, с цел да бъде коментирано. Също така, ако има някой идеи как да бъде направена система за приравняване на двата календара, но не само за текущата година, а за цели цикли - моля да сподели предложения.

Прикачена снимка (десен клавиш и view image, за да я видите)


--------------------
??????? ? ??????? ??????!
PM
Top
Ванина
Quote Post


Често пишещ
****

Група: Участници
Съобщения: 556
Участник # 5 217
Дата на регистрация: 27-January 13Колко съвършенство има въ простичките неща! Българскиятъ календаръ е ясенъ и подреденъ. Той диша съ Вселената. Ако всеки човекъ си позволи да диша съ Небесните ритми Живота ще е Рай. Дедите ни са живяли някога този Рай и са го разнасяли на изтокъ и на западъ, северъ и югъ. Злото на този святъ идва отъ усложнението причинено отъ небалансираната любовь. Примеръ е Григорианскиятъ календаръ. Въ основата му седи прекаленото себелюбие доминиращо въ егото на двама римски императора. Та злите сили наложили са сложното летоброене въ цялъ святъ и до днесъ. И егото, прекаленото себелюбие се е предало като зараза на всеки човек, който ползава григорианскиятъ календаръ. Но зависими сме отъ болестьта си и за тези които осъзнаватъ и желаят излекуването си, нужно е може би постепенно до колкото могоже да се освободиме отъ дисхармоничното летоброене. До колкото могже, защото на практика докато другите около тебе се съобразяватъ съ григирианскиятъ, няма какъ и ти да не се съобразявашъ. Та за постепенното ни връщане къмъ Космичното и излизане отъ порочния кръгъ, ето Българскиятъ календар съпоставенъ съ григорианскиятъ. Но иначе двата календара са абсолютно несъвместими. Визията избърза се да се публикува незавършена съ цель да се обсъжда, идеи да се даватъ, че не се знаеше кога ще имам време. Ето че намерихъ и на този етапъ така се оформи.

Прикачена снимка (десен клавиш и view image, за да я видите)
PM
Top
Йордан_13
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 229
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06Трябва да се дадът малко повече обяснения по него, кои цифри отбелязват григорианският, кои - нашият, виждаме, че в квадратните таблици, един месец, свършва, започва другият, получава се една амалгама. Може би е добре, да се отбелязва, кога свършва месецът и започва другият, някак си по отчетливо да си личи. На първо време, всичко трябва да е много подробно и с обяснения, за да се види състоятелността на това, което се прави и да изпъкне перспективността на българският календар пред григорианският.
PMEmail Poster
Top
Ванина
Quote Post


Често пишещ
****

Група: Участници
Съобщения: 556
Участник # 5 217
Дата на регистрация: 27-January 13Ето цветни линии разграничаващи месеците отъ григорианскиятъ. Има и легенда. Свърши ми свободното време за сега. По нататъкъ като се освободя животъ и здраве ще подобрявамъ. Ако има идеи и препоръки ще прилагамъ.

Прикачена снимка (десен клавиш и view image, за да я видите)
PM
Top
Ванина
Quote Post


Често пишещ
****

Група: Участници
Съобщения: 556
Участник # 5 217
Дата на регистрация: 27-January 13Тъй като тукъ е нужно да се намали файла, доста се размазва. ще опитамъ въ галерията...
PM
Top
Ванина
Quote Post


Често пишещ
****

Група: Участници
Съобщения: 556
Участник # 5 217
Дата на регистрация: 27-January 13Ето на по големиятъ файлъ се вижда добре.
http://www.voininatangra.org/modules/xcgal...1824&pos=-11824
PM
Top
anti666
Quote Post


Отдаден
*******

Група: Участници
Съобщения: 2 265
Участник # 700
Дата на регистрация: 22-September 06Аз лично го намирам за много добре направен. Предимствата на българския пред грегорианския календар няма как да бъдат показани в него. Например, това че всяка година знаменателните дати съвпадат в един и същи ден от седмицата. Или че отклонението спрямо тропическата слънчева година за 10 000 години е само половин час.
Повече има в тази тема;
http://www.voininatangra.org/modules/ipboa...topic=2639&st=0
В нея е пообяснено защо всеки лъч e с по два символа.
PM
Top
Ванина
Quote Post


Често пишещ
****

Група: Участници
Съобщения: 556
Участник # 5 217
Дата на регистрация: 27-January 13"Трябва да се дадът малко повече обяснения по него, кои цифри отбелязват григорианският, кои - нашият, виждаме, че в квадратните таблици, един месец, свършва, започва другият, получава се една амалгама. Може би е добре, да се отбелязва, кога свършва месецът и започва другият, някак си по отчетливо да си личи. На първо време, всичко трябва да е много подробно и с обяснения, за да се види състоятелността на това, което се прави и да изпъкне перспективността на българският календар пред григорианският. "

Ето, така по ясно ли е?
http://www.voininatangra.org/modules/xcgal...1826&pos=-11826
Нужно е да се направятъ и проследятъ повечко години по григоринаския. Иначе Българскиятъ всяка година съ изключение на високосните, където се прибавя още единъ нулевъ день - Еньовдень, си е единъ и същъ.

Прикачена снимка (десен клавиш и view image, за да я видите)
PM
Top

Topic Options Reply to this topicStart new topic

 

Нови участници
trened 7/9/2023
ддт 5/2/2022
mita43c 5/12/2021
Krum 20/9/2020
Lucienne71 21/4/2020