www.Voininatangra.org
 
 
 
НАЧАЛО   АКТУАЛНО   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ
  
   РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Саракт

Форум -> Фактологията в Джагфар Тарихи


  Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Фактологията в Джагфар Тарихи
anti666
Публикувано на: 26.6.2016, 13:29
Quote Post


Отдаден
*******

Група: Участници
Съобщения: 2 264
Участник # 700
Дата на регистрация: 22-September 06Обявеният за фалшификат сборник Летописи на Джагфар, по-известен като "Джагфар Тарихи", е толкова препълнен с факти, етноними и топоними ; наречете ги както искате, че трябва цял научен колектив да разнищи и преведе всеки едно от значенията им. Разбира се, докато я има републиката, никой учен - било то български или руски не би дръзнал да се занимава с Джагфар Тарихи, защото е наясно, че ще му изстине мястото.

Затова, наред с превода, който макар и непълен вече е качен в Материали, ще се опитам да разясня някои на пръв поглед безмислени или отвлечени думи и термини, повечето на старотюркски диалект. Някой, който се занимава с тюркология би свършил технически по-добра работа, но в стари свещени текстове е важен не само буквалния превод, но и смисловия. Когато се заех с превода, установих че повтарящи се имена и термини въобще не са толкова непонятни, както изглеждат отначало за един славяноговорящ (саклански) българин. Тъй като времето ми е ограничено, започнах да превеждам приоритетно само текстовете, които смятах за най-важни и касаещи или старата ни вяра или Дунавска България. Оказва се обаче, че глави с непонятно на пръв поглед имена, съдържат също много важни данни.
Типичен пример е главата за Батир Джилан. В началото го помислих за някой волжки бий (бей, барин, вожд). При по-внимателен прочит се оказва, че това е наш, дунавскобългарски цар, Петър Делян. След който Дунавска България пада за век и половина под крешченско /византийско робство. Историята с него, която е и истинската е много поучителна и заслужава отделна тема.
PM
Top
anti666
Публикувано на: 26.6.2016, 13:47
Quote Post


Отдаден
*******

Група: Участници
Съобщения: 2 264
Участник # 700
Дата на регистрация: 22-September 06Като го споменахме, да започнем първо с него. Като структурен анализ на името му и делото му. Справка в Уикипедията за него ни дава абсолютно погрешна картина за този бих казал велик българин, който освен специализирани историци, никой друг не си спомня.

Името му Батыр Джилан - в Летописите е обяснено дословно откъде идва. Думата Батыр (батир, богатир) се използва и до ден днешен. Последно я чух миналата година в Алтайските планини и се отнася за юначен, смел човек. Всъщност, това не е име, а прозвище. Точно както Петър идва от гръцкото слово петрос (камък), което с което Христос (Помазаният, Избраният от Бог) нарича един от апостолите. Тоест, това прозвище му е дадено по-късно, когато намира смелост на стари години да поведе българите срещу византийското робство. За тази си смелост той завършва предаден и ослепен от неговите си хора и в крайна сметка умира в тъмница в Константинопол.

По-интересна е думата Джилан. В уикипедията ни дават две обяснения според еврейския учен Златарски - гръцкото, че значело "долен" и славянското "който се дели".
Гази Баба от Джагфар Тарихи казва напълно друго нещо. Името Джилан е получил понеже е роден в годината на змията – дилом/дилан (981 год).

Кратко математическо изчисление след като знаем, че последната година на змията (дилом/дилан/дЖилан) ни дава това;
2013. 2013-981 = 1032/12=86. Тоест, 981г. наистина е била година ДИЛАН. Пак в книгата пише следното; Бурджанските българи, както и нашите, при записването често съкращавали думи и буквите в думите, както и изкривявали някои.

Така че става ясно откъде идва дори и съвременното име Дилян. Както и това, че век след "покръстването" в България се е използвал все още масово стария календар, и то не само от простолюдието.
PM
Top
anti666
Публикувано на: 26.6.2016, 14:10
Quote Post


Отдаден
*******

Група: Участници
Съобщения: 2 264
Участник # 700
Дата на регистрация: 22-September 06Джам Иджик (Иджи). Основателят на първия български Саракт, ИдеЕл (съюз на седемте племена). Символизира също идеалната държава, божествения Саракт, тъй като самият Джам Идик е полубог, син на алпа Аудан (Один, Туран, Хурса). Под името "джам" нататък е обяснено и значението му - а то е Шам, шан или шаман. Което иде да рече, че първият български владетел е бил Кан-Колобър, т.е. съвместявал е шамански и държавнически функции и Идел е била синархия (теокрация/монархия/демокрация) в пълния смисъл на думата.
Така съвсем спокойно можем да заместим думата Джам със Кан или Шам - Кан Иджик.

Надолу следва Бал Кан. Известно е, че българите в началото са пишели според движението на ралото. Отдясно наляво и после отляво надясно. Точно както плуга оре нивата. Думата Бал, откъдето идва и Бълг-Арин е потвърдено и в Летописите че значи "свят, светъл, бял, свещен, господарски"

По-интересно е словосъчетанието Кан Бал или БалКан. Обичаят на българите е да кръщават местности според името на хората или обратното, едно от имената да носи името на местността, където е роден. Пример е Бичин, синът на Айяр и внук на Кан Аспарух. Роден във Бичин (Бидин, Видин) и взема неговото име. А пък този град е превзет от българите в годината на маймуната (бичин) и затова е кръстен така. Обичаят също е бил, колкото повече имена носи, толкова по удачен е живота на притежателя им.

Относно БалКан, Летописите казват, че това са двама отделни персонажа, наследници на Кан Иджик. А техният наследник Ит, събрал двете им имена и така нарекъл планината Урал, където се счита прародината на Идел.

PM
Top
anti666
Публикувано на: 26.6.2016, 14:23
Quote Post


Отдаден
*******

Група: Участници
Съобщения: 2 264
Участник # 700
Дата на регистрация: 22-September 06И тук отново идваме до топонимията и до още една историческа книга, макар в стихотворна форма "Сказание за Чулман". Там нещата се припокриват с Джагфар Тарихи, но не съвсем;
(74) И тъй, появила се голямата суша,
а на тази земя имало
безкрайни равнини и високи планини,
една от които – Балкан – достигала Небето.
(75) Мар свързал с един красив мост
върха на Балкан с клона,
на който се намирало
сияйното му владение.
(76) Затова нарекли това владение
по името на планината – “Балкан”,
а нейния пазител – алпа Ет-Барак-Кебек –
също започнали да наричат Балкан.

Тези "равнини и планини" може да отговарят на Евразия, но не съвсем. Защото на изток и запад от Уралския хребет няма други планини. Виж на Балканите се редуват - планини и равнини. Другото, най-високия връх в Урал, Народная е само 1895м. Дори Ботев връх е по-висок от него. Така че няма как да отговаря Урал да достигала Небето. Разбира се, това са само стихове и то в преносен смисъл. Важното е, че алпа го нарекли по името на планината, а не обратното. В летописа пише за същия този кан(алп) Ет/Ит, който кръстил Урал в чест на предците си.
Ясно е, че това е доработка на Нурутдинов или неговия чичо, Нимгатулин който превежда оригинала и добавя някои неща. Той е родом от Башкирия, южен Урал и е нормално да счита тази планина за прародината на българите.

Истината обаче е, че няма и никога не е имало сред тях такъв топоним за планината Урал. Докато в България под балкан разбираме "планина", а конкретно - Стара Планина или старото име Имен (оттам и именци, от династията "имен")
PM
Top
Йордан_13
Публикувано на: 26.6.2016, 15:13
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 106
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06Бифрьост се нарича този мост в скандинавската митология

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B8%...%91%D1%81%D1%82

https://en.wikipedia.org/wiki/Bifr%C3%B6st

PMEmail Poster
Top
Йордан_13
Публикувано на: 26.6.2016, 15:27
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 106
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06Най-интересното е, че този мост е разрушен от огненият великан Сурт от Муспелхайм при настъплението към Асград при Рагнарьок. Става въпрос за основен пространствено-времеви коридор за пътуване по оста Земя-Космос. Човечеството губи своите познания, които му позволяват безпрепятствено пътуване във времепространството. Най-важното е, че превода на Валтер Папст и Димитър Чиликов на Ситовският надпис, говори за възстановяването на този пространственовремеви коридор или за възстановяването на знанията за неговото повторно изграждане. Та не знам какво ще превеждат новите тълкуватели на Ситовският надпис, но ето, още веднъж ние засичаме достоверността на този превод. от нищо пак направихме нещо. Нашето духовно превъзходство е неоспоримо. Макар, че бивши наши сподвижници, отрекли се от нас, защото съм лош и развратен;))) го оспорват. Само, че основанията им за оспорване стигат до това, да кажат как няма да стане Саракта, а не как ще стане smil4334ad8a149e0.gif Тук отново виждаме вързката Ситовски надпис - каменната звездна карта, която показваше преминаването през този пространствено-времеви коридор и мястото на пристигане. Затова тя бе счупена.
PMEmail Poster
Top

Topic Options Reply to this topicStart new topicStart Poll

 

Нови участници
trened 7/9/2023
ддт 5/2/2022
mita43c 5/12/2021
Krum 20/9/2020
Lucienne71 21/4/2020