www.Voininatangra.org
 
 
 
НАЧАЛО   АКТУАЛНО   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ
  
   РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Саракт

Форум -> "Вярата на Първобългарите"&Лични имена у траките


  Reply to this topicStart new topicStart Poll

> "Вярата на Първобългарите"&Лични имена у траките, от Професор Бешевлиев
Йордан_13
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 15 301
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06



са вече в ръцете ми, благодарение на участник в Движението. Скоро ще бъдат обработени с фотошоп за по-добра четивност, намалени като размери и качени на сайта като pdf файл.


СТАРАТА ВЯРА НА БЪЛГАРИТЕ
PMEmail Poster
Top
Петър.
Quote Post


Участник
***

Група: Участници
Съобщения: 437
Участник # 5 893
Дата на регистрация: 29-March 13



Много ми харесва факта,че преди преврата в Царство България не е било забранено,както след него да се изследва тази част от Българската история.Именно вярата на българите преди насилственото покръстване.Представяте ли си?Да се пишат цели книги за това.И,ако някой си мисли,че не се е писало и говорело за вярата на българите преди насилственото покръстване,защото по времето на комунизма така или иначе е господствал атеизма, то защо и сега това нещо продължава да е така?Всички знаем отговора. :)


--------------------
?? ????????? ???????? ???? ?????,?????????,????????.???????? ???? ???-?????????? ????,???? ? ????????? ??.???? ?? ?????? ???.?? ??????,?? ?? ?? ??????????.?? ?????? ?? ???? ???? ???? ??????????.
PM
Top
Йордан_13
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 15 301
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06



Втората книга "Личните имена у траките" на Бешевлиев, всъщност я има вече публикувана в интернет

http://www.promacedonia.org/vblit/index.htm
PMEmail Poster
Top
Йордан_13
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 15 301
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06



"Още по-деен е бил и по-дълго време се е запазил култът на тракийските божества в многобройните тракийски светилища, пръснати по цяла Тракия и Мизия. Само на Тракийския конник досега са известни повече от 40 светилища. Към тях се прибавят множество светилища на разни други тракийски божества в Баткун, Варвара, Диникли, Копиловци, Златна Панега, Огняново, Пазарджишко, и мн. др. Ако се съди по броя на тракийските имена на по светителите, който в повечето случаи надвишава както този на гръцките, така и на римските, то трябва да се приеме с Добруски, [278] че това е „едно доказателство, че тракийците не престанали да пазят своя народностен характер и да противостоят на влиянието на гръко-римската култура в оная епоха, от която произхожда находката". Тези многобройни светилища след приемането на християнството от траките
не са били просто изоставени и така постепенно запустели и превърнати в развалини, но, както личи от археологическите находки, са били унищожени с огън и меч. Това показва колко здраво траките са държали за вярата на прадедите си и каква жестока борба е имало между нейните привърженици и проповедниците на новата християнска религия. Най-късните монети, намерени в светилищата, показват, че те са били унищожени в края на IV в. във времето на императорите Валент, Теодосий и Аркадий. Така най-късната монета в светилището при Копиловци [279] е от времето на император Аркадий, в светилището при Варвара [280] от времето на император Валент, в светилищата при Баткун [281] и Джюлево [282] от това на Теодосий I, а в светилището при Златна Панега [283] от времето на Константин II и т. н. В последното светилище е намерена оброчна плочка, посветена от един circitor, [284] която служба е била създадена в IV в. От един фрагмент на писателя Олимпиодор Тивански [285] може да се заключи, че тракийските светилища в Родопите не са съществували вече в 421 г. Траките са държали следователно здраво за старата си вяра чак до края на IV в.
Племето на бесите е било покръстено, както е известно, в 396 г. от Никетас, епископа на Ремесиана. [286] Това е станало, както се посочи по-горе, не без насилие."
PMEmail Poster
Top
Йордан_13
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 15 301
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06



Вижте сега, г-да тракизиращи, това е щот и тогава са им налагани "евроатлантическите ценности":-D Те са същите днес, каквито и тогава. Впрочем там дето Никетас от Ремесиана в Родопите прави своето насилствено покръстване, светилището също е разрушено и на него е построен параклис на самият Никетас Ремесиански.
Второ, трябва да отбележим,ч е въпросните "тракийски божества" са просто епитети или местни почитания на един безименен засега бог smil4334ad1724132.gif
PMEmail Poster
Top

Topic Options Reply to this topicStart new topicStart Poll

 

Нови участници
ддт 5/2/2022
mita43c 5/12/2021
Krum 20/9/2020
Lucienne71 20/4/2020
hamza 1/4/2020