Движение "Воини на Тангра" - Начало |
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |

Йордан_13 |
Публикувано на: 30.4.2018, 23:10
|
![]() Админ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: админ Съобщения: 16 747 Участник # 544 Дата на регистрация: 10-August 06 ![]() |
Честит ви, Ирминден (Ирминсул) утре. Утре за първи път, и преди Гергьовден, може да се търкулнете, голи в росата по поляните, за здраве. Ще начена този празник, именно като Празник на Труда. И да знаете, че той не е измислен току-така.
Мари!/ Искаха ме, (2) двама-трима селяни, мен ме мама селянину не даде, най ме даде Ерменлию гидию. Ерменлийска пуста вяра проклета - ерменлийци делник-празник не знаят, ни кога й, мамо, света неделя. Кога дойде хубава света неделя, то ме прати на нивата голяма, и ме прати по на малката нива - малка, малка - седем-осем уврата; наведеш се, га слънцето изгрява, изправиш се, га слънцето заодя, та погледаш горе-долу, към дома, дано видиш от нашите някого - аз не видях от нашите никого. Иде, иде Ерменлию гидию, ей де иде със две коля за снопи; то ми носи празна торба без хлебец и ми носи празно менче без чорба, и ми носи празна стомна без вода! Не ме пита: "Гладна ли си, ли не си?", на ме пита: "Колко кръстци нажъна?" А мен ми се върло жалба нажали - аз замахнах със кривото желязо, та отрязах Ерменлию главата; глава скака, сладък език не дума! Войнягово, Карловско (СбНУ 46, № 188 - "Женена за арменец"); всеки стих се изпълнява по модела на първия; криво желязо - сърп. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B5%...%BE%D1%81%D1%82 |
Йордан_13 |
Публикувано на: 30.4.2018, 23:12
|
![]() Админ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: админ Съобщения: 16 747 Участник # 544 Дата на регистрация: 10-August 06 ![]() |
Тенгрикан Аспандиат (Мар, Иджик Алабуга, Аудан Дуло) има много преобрази. Такива негови преобрази (аватари) са всички християнски конни светци. Но все пак Ерменлию гидию е един от неговите големи мистериални преобрази
Ерменлия-гидия (2. Ерменлия кон ковеше) Ерменлия коня кове в среди града, край Марица, на син камен до бял Дунав. Триста момка конче държат и три моми с руси коси, дано конят не изпуснат. Момите се спогледаха, спогледаха - спродумаха, забляха се момчетата, изпуснаха врана коня, врана коня аджамия. Та низ лъки и въз лъки, низ момини равни двори. Де излезе малка мома, плесна с ръки, дръдна с гривни, улови си врана коня, че юнашки се провикна: - Триста момка - за кош плява, една мома - за хиляда, косата хи - за два града! Заберново, Малкотърновско; на филек (СбНУ 57, № 1369 - "Триста момци конче държат"). |
![]() |
![]() ![]() |