www.Voininatangra.org
 
 
 
НАЧАЛО   АКТУАЛНО   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ
  
   РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Саракт

Форум -> Ората Копата


  Reply to this topicStart new topic

> Ората Копата
Йордан_13
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 159
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06

https://bg.wikipedia.org/wiki/Ората_копата?...PHCIlcjDoTnHEfA

За Ората Копата да поговорим малко. Символизмът на стрелата, която момчето изстрелва в двора на момичето не е правилно да се тълкува само и единствнео като символ на половото увлечение. Доста е едностранчивоsmil4334ad8a149e0.gif Стрелата е символ на интуитивното въззрение, с което се провижда целостта на бъдещето семейство, т.е. прозрението, с което си намираш "половинката". Това не е просто един нагон. Нагонът е в краят на вибрационната верига. Първоначално е душевността (сърцето), мисленето и чак тогава идват чувствата и страстите и с тях нагона. Трябва да се видиш в една цялост с другият, да го усетиш като част от себе си.
Като в изначалната древност, това е обичай, с който алпите са си намирали половинките и то не алпите в мъжкият принцип, а именно Умай Биче Артимас, "недокосната от мъж" е стреляла с лъка. Тази стрела се е изстрелвала с лък, не се е хвърляла, както сега, с "чилкане". Не е имало Ерос, бог на любовта, "Богиня" е била. Затова символът на Умай Биче си остава Лъкът със Стрелата. Обичаят възниква, когато на Тангра му омръзнали непрекъснатите "капризи" на алпа Чулман, който е Творческата Личност и нестихващият принцип на Творческият Динамизъм и помолил Умай Биче, да му намери Жена. "Нека Стрелата намери отговора", рекла Умай Биче и изстреляла Стрелата, напосоки... и отговорът бил Тиджа - партньорката на Чулман в Сътворението. Така е, скъпи ми, на сърцето ми Българи, човекът, който ще е цял живот с вас, не е този, с който просто ще правите секс и деца, а ще творите заедно нови светове!

(31) Чулман харесал
това подобие на суша и той решил
да създаде сред морето
вече твърдата суша.
(32) Отишъл Чулман при майка си
и я попитал как да направи сушата.
Умай-биче му казала:
“Нека стрелата намери отговора!”.
(33) Тя затворила очи
и стреляла с лъка:
стрелата полетяла надалеч
и се скрила от поглед.
(34) Прибрала стрелата алп-биката,
Която в образа на жаба
живеела в извора Тиджа
и затова я наричали Бакал и Тиджа.
(35) Дошла със стрелата
Бакал при тях
и казала на Бадж-Турун:
“Аз ще ви помогна!.

"На някоя височинка край селото или в самото село се запалва огън, в който се слага голямо дърво, наречено оратник. Името идва от глагола оратя, който значи говоря."

По-древното му значение е "пея". Разговорът в древността е бил доста изфинен, ставал е чрез пеене и това в българският народ е запазено до съвсем скоро, преди той да бъде променен и опропастен. Жените са посрещали мъжете си с пеене, а мъжете, жените си, когато идват от къра или от другаде, пак с пеене. Каква е връзката, обаче с дървото "оратник" в огъня. Огънят е символ на "интуитивният пожар", "Огънят на Интуицията", това не е огънят на страстите. Това е част от процеса на провиждането на твоята половинка... Нарочно не използвам думата "търся", защото това е днешна концепция, концепция на ума. Умът търси, интуицията вижда. Търсенето на половинките, обикновено днес, довежда до житейска катастрофа и домашно насилие... толкова. Трябва да видиш твоята жена, да видиш твоят мъж. Още, когато си се родил, той вече е определен smil4334ad8a149e0.gif


И така, дървото "оратник" идва от...

(16) Базините притежавали
Пеещото Дърво – Ератът,
по името на което
някога наричали книгите.
(17) Ератът разказало на Джам
къде да търси дядо си
и той веднага тръгнал
към Иджик в Събан...
(18) Като намерил Алабуга,
Джам го помолил
да получи за огнището на българите
малко от вечния огън.

Оттук и гърците си го вмъкват като Ерато https://bg.wikipedia.org/wiki/Ерато


smil4334ad8a149e0.gif smil4334ad8a149e0.gif Бахти, пак ги разбих smil4341944e6b0c8.gif Гърци, тракиsmil4334ad8a149e0.gif отиде ви европската ориентация, електорат! smil4341944e6b0c8.gif smil4341944e6b0c8.gif smil4341944e6b0c8.gif
PMEmail Poster
Top

Topic Options Reply to this topicStart new topic

 

Нови участници
trened 7/9/2023
ддт 5/2/2022
mita43c 5/12/2021
Krum 20/9/2020
Lucienne71 21/4/2020