www.Voininatangra.org
 
 
 
НАЧАЛО   АКТУАЛНО   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ
  
   РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Саракт

Форум -> Годината Шегор - Година Втора


Страници: (6) 1 [2] 3 4 ... последна » ( последно съобщение ) Reply to this topicStart new topic

> Годината Шегор - Година Втора
Йордан_13
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 119
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06Благодатта на Тангра храни Огънят, Златото на Яга, Огънят пояжда!

Всъщност това бе първият словоред, който дойде за Годината Шегор. Макар и само едно изречение, то се превърна в ядрото формирало Словата на Силата за Годината.
Има външно богатство, което ти дава власт над хората и управление на социумът, но има вътрешно богатство, което ти дава власт над себе си и победа над светът. И човек трябва да избере: висок стандарт и власт над хората, т.е. развитие или нисък стандарт, но власт над себе си и победа над светът, т.е. творчество. Повечето избират първото, малцина избират второто.

Мишката е така, мишката копае тунели, но Шегор и Чулман ще я облагородят, ще я направят алп бика, отново. Вие искате, още първият ден всичко да се върне по старому. По старому, то нема се върне. Човек, когато установи животът си в едно русло, не обича шоковите, резките промени, обича промените, които не се случват, хахахаха. Ем, вижте сега, в България е ясно, че промяна отвътре нема как да се случи, защото току що описах днешният българин, по-горе, затова промяната отново ще му бъде наложена отвън чрез промяна на световното статукво. Ако има промяна там, то е защото се търси радикална промяна в самата България. Затова Татанка Шегор, некак си се появи у Капитолията, символноsmil4341944e6b0c8.gif и Тръмп побърза да се разграничи. Некои хора, много ги е кахър за техната им Америка, но тази Година помолихме и Джил: "Освободи Враговете ни от нашият път, но съхрани Българите за Вечността". Интересното е,д али Джил ще задуха като "Вятърът на Промяната", защото Джил е малце лековат и несериозен, но види се, Шегор се е бъзнал и е взел задачата насериозно. Все пак ние съвсем съзнателно обвързахме Джил с Огънят на Шегор.

"Вирусът се е заровил в живота на хората, изкопавайки тунели на самота, които могат да изглежда безкрайни дори на места, които са се справили сравнително добре с епидемията."

https://www.dnes.bg/koronavirus/2021/01/08/...ragediia.475590

PMEmail Poster
Top
Йордан_13
Публикувано на: 19.1.2021, 17:01
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 119
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06" Здрасти!
Аз се прибрах, преди дни и вече съм в България. Доста неща се случват около мен. Словата за огнището са уникални, вдъхновяващи и доста силни. Точно когато сте извършвали ритуала, аз сънувах сън. Кратък беше, но от онези истинските сънища когато си в полубудно, полусънено положение. Сънувах огън, около него обикаляше човек с дълга мантия с дълбока качулка. Лице не се виждаше, дали беше жрец или колобър не знам, но обикаляше огъня, изричаше някакви слова и хвърляше нещо в него. В по-голям кръг бяха застанали някакви хора, но какви бяха не личеше. И в следващия момент се събудих и повече не можах да заспя.
След 1-2 дни дойде мощнат енергия на новата Българска година. Сякаш ме удари ураган от енергия и се вля в тялото ми. Може би в продължение на 4-5 дни не съм чувствал умора, не съм спал, съня беше нещо като полусънено положение, когато мозъка ти работи постоянно. В работата не мога да се изморя, въпреки че е тежка и продължителна 12 часова смяна, и като се прибера имам чувството, че ако излеза ще срутя целия град. Такъв прилив на енергия досега не ми се беше случвало, все е имало прилив на оренда, но такова нещо не беше ми се случвало. Брутална работа. А след като тоя прилив се успокои, се появи Джил(вятъра) и натрапчивото вътрешно чувство, че е дошъл при мен...Ще пиша по-късно днес за това, и още неща...
След тези няколко дни на супер енергия, се появи Джил(вятъра). В момента в който някакво вътрешно чувство или вътрешен глас каза, че Джил(вятъра) е дошъл при мен, на момента се появи и Той. Последните два дни от престоя ми в Англия бяха дни на Джил. Имах вътрешното чувство, че е дошъл при мен за да ми помогне за безпрепятствено прибиране в родината. Това чувство не ме напусна в близките 4-5 дни. Вятъра беше толкова силен, че като вървиш и не можеш да си в права линия, той те блъска в едната или другата посока. Доста силен вятър, но аз като че имах неговата благословия и като, че общувахме по някакъв начин. Това чувство изпитах за първи път. Странно, невероятно, малко плашещо, но същевременно много приятно. Чувстваш се защитен и някакси могъщ, като знаеш каква сила седи до теб и те подкрепя. Уникално чувство, без да го изпита човек не може да се опише с думи.Вятъра продължи в този дух и двата последни мои дни в Англия, също и като кацнах в София. През цялото време имах чувството, че той ме съпровожда до България. Прибрах се и в....... , пак същия силен, мощен вятър. Едната вечер малката ми каза, че иска да спи при мен и ме пита: "Тате, защо вятъра иска да влезе при нас", а аз и казах, че Джил(вятъра) ми е приятел и ме е пазил през всичкото време като съм бил далече от семейството. Казах и, че сега просто иска да си вземе довиждане и да си ходи, и за това така напира да влезе. И на другия ден сутринта Джил си беше тръгнал, сякаш наистина предната вечер беше решил да си вземе довиждане с мен, и сякаш моите думи се оказа вярни.
Уникално изживяване и вътрешно,и като емоция и като мисъл и въобще от всякакъв аспект. Не знам, дано поне ти ме разбереш, това с друг не го споделям, щото знаеш какво ще кажат и помислят."

===================================================

Велики Джил!
Българска Вечност и Свобода!
Призоваваме те на Свещеният Огън!
Светлината на Угер сред Българите, разнеси!
Светлината на Угер във Българите, умножи!
Освободи Враговете ни от нашият Път,
но съхрани Българите за Вечността!
Благодатта на Тангра храни Огънят,
Златото на Яга, Огънят пояжда!
Брат, реално ти си първият, който е получил Силата на Годината Шегор, ползвай я с цялата си зрялост, на която си способен. Моята роля е простичка, да сведа Силата на Тангра и да я раздам на Българите в Новогодишната Нощ. Нищо повече. Всичко останало зависи от Българите, дали са готови да работят с този тип енергия. За някои, Годината Сомор бе по-удачна, за повечето, не. За тях, обаче, сега, не е сигурно дали Годината Шегор ще е удачна. Ако вземеш Сила, трябва да умножиш тази Сила, в служба на Народът си, не да я разпилееш за себе си. Утопично е да се очаква от един човек да промени светът;))) Но, ако човек има възможност в даден свой живот да промени светът, той задължително трябва да го направи, независимо от цената. Но, това не може да стане без Кръгът от Приятели. Ако погледнем християнството, дори Иисус Христос е имал 12 апостола и 70 ученика за целта и не знам си колко още последователи. Та, като говориш за съпоставката с “Атай и приятели” с нашето ядро си абсолютно прав. Дори да ти кажа, че си много прав за тази съпоставка и двете личности са може би, един и същ човек, но епохите са различни вече, макар, определени моменти и елементи да се повтарят, нещата сега ще се случат по- различен начин, но както и да се случат, те ще бъдат случени от най-близкият кръг, не от самият Атай. Атай е Стълбът на Силата, но самата Сила сте Вие. В тоя ред на мисли, виж колко точно твоето лично преживяване отразява Словото на Силата в Новогодишната Нощ. Силата на Джил е превелика, Той е самата Оренда, християнският Свети Дух и действа, както отвън, така и отвътре. За някои, Тя ще е възмездие и страдание, но за теб, ще е благодат и това е твоята Година. Каквото и да правиш, прави го зряло и отговорно. Отвън и отвътре си бил импрегниран с Великата Сила на Тангра и да, така бе заложено това в Новогодишната Нощ, заради, която определено съм на тази земя, не за друго.
PMEmail Poster
Top
anti666
Публикувано на: 25.1.2021, 12:27
Quote Post


Отдаден
*******

Група: Участници
Съобщения: 2 264
Участник # 700
Дата на регистрация: 22-September 06Няма какво да се хвали Шайката, че мерките в България помогнали да се намалят заразените. Това, което помогна беше изречено (непонятно защо smil4334a4c5e23b8.gif ) на Еднажден, 6789г.

И към теб се обръщаме, Велика Улят!
Стани отново Самор!


За това бях писал и преди. Ако от НОЩ са загрижени в България (не ни интересува отвън) Улят да утихне, да покажат смирение! И да запушат устата на придворната шаманка на Тиквата Алена. Случаите (противно на логиката) намаляха в България не заради умните мерки на управляващите, не и заради супер-дупер ваксините. А заради една простичка молба, отправена към Небето в нощта на Еднажден от Шегор Данъш smil4341944e6b0c8.gif
PM
Top
18j
Quote Post


Отдаден
*******

Група: Участници
Съобщения: 1 134
Участник # 3 534
Дата на регистрация: 3-May 11QUOTE (Йордан_13 @ 24.12.2020, 14:24 )


Улген и Ерлик не присъстват в "Сказание за Чулман", така е. Това не бива да ни тревожи, дори никак. Тенгриянството има много течения, разклонения, клонки и листа smil4334ad8a149e0.gif Затова говорим за Бой Терек - Световното дърво. "Сказание за Чулман" е, ако трябва да го дефинираме по културологично и научно,   митологичен епос, но по особен от познатите ни, защото преплита реална история и реална духовност. Затова започнах да правя и "исторически анализи" на всяка глава (които се надявам един ден, да издадем в книга), докато Улген и Ерлик (Ерклик) са мистичните образи и възприятия на алтайският шаманизъм, т.е. един мистичен клон на Тенгриянството. И ако прочетеш в раздел "Тенриянство и Саракт", темите, които преведох и публикувах от руски по темата, ще разбереш нещата. Те са много добри, за по-широката публика, защото много простичко и нагледно, но систематично са представени. Затова се хванах и ги преведох. Там Улген и Ерлик са синове на Умай Биче Артимас, а Умай Биче Артимас, символно е творческата, духовна сила на Тангра чрез, която Той сътворява и твори, излиза от Самосъзерцанието си и възлиза към Творческата Деятелност. С една дума, Улген и Ерлик са двете основни пулсации на тази Сила, двете нейни страни. Едната, Улген въвежда в Битие или създава Битие, а другата Ерлик извежда от Битие и въвежда в Небитие, което е своего рода друго Битие, защото е Битие извън триизмерността.
Искам да се върна на това горе защото показва доста ерудиция и задълбочено познание на текстовете и свързва доста компоненти. Много разсъждавах над него и всъщност това осъзнаване се вмести в рамките на стари търсения. Това че успяхме да дадем имена на тези същности, с които общуваме от деца - вятъра, облаците, слънцето, гръмотевиците, скалите, земята, това че си говорим за техните особености и прищевки като лирически герои е фантастично, но и доста рационално.
И аз сега търся Шегор, но неговите отговори представляват леко надигане отвътре.

От началото на годината си мислех, че той ще натисне най- първичните страхове на човека, когато оцеляването е под въпрос и се чудиш защо си тук и си уверен, че това е наказание. Но веднага след това се усеща и топлото благо чувство когато всичко ти е наред и си изпълнен с благодат, че си тук и сега. Сякаш Шегор се събужда изпод най- първите емоции, които човек изпитва и от тогава не минава ден без да се сетя за някой детски спомен. В хода на различни дейности ме заливат спомени от детството как съм правил подобни неща и как съм се чувствал и си спомням невероятни детайли, предмети форми, настроения, усещания, мога да цитирам думи. Сякаш събужда в мен най-първичните мотивации, които съм имал непосредствено след идването на тази земя и първото осъзнаване като действащ субект. В течение на живота, може да се наслоят други модели и убеждения, но Угер Шегор ми напомня, какво е било в началото. Интересно е защото когато се подредят десетки такива спомени и усещания, се оформя един образ на личност, сякаш страничен персонаж, който трябва или не трябва да се напасне спрямо сегашната същност на човека. Но хубавото, поне засега е, че за себе си не откривам някакви несходства или конфликти. Е продължава да е все така трудно да се изправя срещу грешките си , а и те се връщат също..., но да процесът на осъзнаване и в енергетиката на Шегор е някъде там, според мен.

И сега: ако тази съпоставка вмести личността в контекста на Кана Улген, вероятно, става едно, а ако се попадне в потока на Кана Елериг събитията са други. Но със сигурност процесът се развива доста бавно и подмолно за съзнанието и спекулативния ум. Това е в личен план, а относно обществените процеси и аз очаквам първите последици да избият много рязко и бурно. Имам предвид, че не се очаква завихряне и пик на някакви събития, ами рязко избълбукване от Дълбините, в момент когато ужким всичко изглежда спокойно. Угер барабани по устоите на психиката на индивида, където се намират вратите на Тама. Жалко, че в сказанието не пише къде са покоите на Шегор. За Чулман пише изрично, че живее в пещера в Тама, под водата, кадето повечето Алпи си губят силите. Логично, това не е сказание за Шегор, но моята догадка е, че и той обитава Дълбините в някаква блага кухина, което не бива да ни стряска, защото както може да се срещне в някои записи за учението на Тот- Хурса ние не бива да се ровим в Дълбините, освен ако не сме достигнали също такива Висини.
--------------------
??????? ? ??????? ??????!
PM
Top
18j
Публикувано на: 31.1.2021, 10:25
Quote Post


Отдаден
*******

Група: Участници
Съобщения: 1 134
Участник # 3 534
Дата на регистрация: 3-May 11Добре хайде да вкараме в обръщение и Християнската догма, въпреки, че православните светии са под въпрос за Догмата..

В съда управителят обещал на епископ Власий помилване и охолен живот, ако се откаже от Разпнатия евреин (Христос) и се поклони на идолите. Св. Власий не само отказал, но смело заявявил:

Аз вярвам във възкръсналия Спасител на света – Христос, чието царство не е от този свят на експлоатация на човешкия труд и вяра във всевъзможни идоли. А е обич към всеки човек, дори и към враговете, и вяра във вечния живот в Небесното Царство чрез Възкръсналия от мъртвите – Христос

мисля, че извън конкретиката на прозвищата и топонимите това убждение е привнесено за християнството като извечно. Но християнството почертава някои аспекти на този мисловен модел и игнорира други, нали: обичай ближния, но мрази Сатаната. Само че Сатаната-Яга има своята функция пред Тангра, за което сме говорили миналата година...
И когато трябва да се накаже някой не бива да вайкаме, а да си спомним, че наказанието идва поради силата на любовта към ближния. Защото никой не бива да бъде експлоатиран, подведен да вярва във фалшиви ценности и да води такъв живот, който го принизява морално и духовно. Наказанието само по себе си също е благодат, тъй като измества съществуванието в друг план на вечния живот, където е Небесното Царство. И тук се цитира Алпът Иджик, който се връща в човешки вид, за да припомня на смъртните, че природните сили присъстват много конкретно в човешкия свят.--------------------
??????? ? ??????? ??????!
PM
Top
Йордан_13
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 119
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06"И аз сега търся Шегор, но неговите отговори представляват леко надигане отвътре.

От началото на годината си мислех, че той ще натисне най- първичните страхове на човека, когато оцеляването е под въпрос и се чудиш защо си тук и си уверен, че това е наказание. Но веднага след това се усеща и топлото благо чувство когато всичко ти е наред и си изпълнен с благодат, че си тук и сега. Сякаш Шегор се събужда изпод най- първите емоции, които човек изпитва и от тогава не минава ден без да се сетя за някой детски спомен. В хода на различни дейности ме заливат спомени от детството как съм правил подобни неща и как съм се чувствал и си спомням невероятни детайли, предмети форми, настроения, усещания, мога да цитирам думи."

http://www.voininatangra.org/modules/xcgal...E8%20copy-1.jpg

Всъщност това е финната духовна сила на Шегор. Повечето смятат, че символът на бикът представлява груба, първична, необуздана сила, но това съвсем не е така smil4334ad8a149e0.gif Само виж Словата на Силата изречени пред Аратеб. Там няма нищо такова. Шегор е Неугасваща Светлина в Мрака, Утро на помирение и мир, Слово велемощно... Шегор е това. Затова българите-масгути по долината на река Инд са го представили медитиращ. Медитиращ трилик,а може би и четирилик с бичи рога smil3dbd4e5e7563a.gif Медитиращ... Защо? Защото Голямата Война е Войната със Себе си. Когато победиш Себе си, идва Вътрешният Мир, когато дойде Вътрешният Мир, тогава можем да търсим социален мир, обществен мир, да търсим обединението, което прави Силата. Шегор побеждава чрез финната сила. Затова той ще роди Детето в теб сиреч, ще те освободи от умът. За новите реалности, не е нужен той с неговите спекулации, с които бута Егото към себелюбие и егоизъм. Шегор е уникален, велик, неповторим, когато развием силата му на вътрешен план.
PMEmail Poster
Top
Йордан_13
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 119
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06" Сякаш събужда в мен най-първичните мотивации, които съм имал непосредствено след идването на тази земя и първото осъзнаване като действащ субект. В течение на живота, може да се наслоят други модели и убеждения, но Угер Шегор ми напомня, какво е било в началото. Интересно е защото когато се подредят десетки такива спомени и усещания, се оформя един образ на личност, сякаш страничен персонаж, който трябва или не трябва да се напасне спрямо сегашната същност на човека. Но хубавото, поне засега е, че за себе си не откривам някакви несходства или конфликти. Е продължава да е все така трудно да се изправя срещу грешките си , а и те се връщат също..., но да процесът на осъзнаване и в енергетиката на Шегор е някъде там, според мен. "

В Скандинавието тези процеси са символизирани с руната Ър или Уруз

Вж. http://www.voininatangra.org/modules/xcgal...5000&fullsize=1

и http://www.voininatangra.org/modules/xcgal.../P5030135-1.jpg

Публикувам ги специално имено заради това твое преживяване на Годината Шегор. Този персонаж си ти преди, и трябва да ти послужи, да се изградиш сега и да създадеш собствената представа за себе си като Бъдеще.
Съвсем наскоро писах, че, ако човек в даден живот му е дадена възможност, по някакъв начин да промени светът, той трябва да го направи, независимо от цената, насрещният вятър, съпротивата, защото щом му е дадено, Той Е, Творецът!
http://www.voininatangra.org/modules/xcgal...4996&fullsize=1
PMEmail Poster
Top
Йордан_13
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 119
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06" И сега: ако тази съпоставка вмести личността в контекста на Кана Улген, вероятно, става едно, а ако се попадне в потока на Кана Елериг събитията са други. Но със сигурност процесът се развива доста бавно и подмолно за съзнанието и спекулативния ум. Това е в личен план, а относно обществените процеси и аз очаквам първите последици да избият много рязко и бурно. Имам предвид, че не се очаква завихряне и пик на някакви събития, ами рязко избълбукване от Дълбините, в момент когато ужким всичко изглежда спокойно. Угер барабани по устоите на психиката на индивида, където се намират вратите на Тама. Жалко, че в сказанието не пише къде са покоите на Шегор. За Чулман пише изрично, че живее в пещера в Тама, под водата, кадето повечето Алпи си губят силите. Логично, това не е сказание за Шегор, но моята догадка е, че и той обитава Дълбините в някаква блага кухина, което не бива да ни стряска, защото както може да се срещне в някои записи за учението на Тот- Хурса ние не бива да се ровим в Дълбините, освен ако не сме достигнали също такива Висини."

===================================================
Угер Шегор е от първият кръг алпи, създадените от Тангра или от първият кръг, втори ред, защото все пак, Булут - Големият Бик трябва да умре, за да се появят Дахус, Шегор, Джил, Шурале. Като такъв, той става част от Слънчевото Семейство и пазител на Небесният Огън на Мар. Той е една тотална огненост и слънчевост и затова е странно, че е и пазител на стадата smil4334ad8a149e0.gif

(28) А Таш-Угез Вълях Мал
Тангра направил пазител на стадата
и пазител на Небесния Огън,
с който се разпореждал Мар.

Следователно, той е изцяло Небесен, докато още не е сътворена Земята и негов дом със сигурност е Дворецът на Мар. Когато Земята е сътворена, тогава небесните проекции стават и земни проекции и част от тези алпи слизат да работят на Земята. Такива са Умай, Хурса Мамил, Таш Угез Мал или Шегор и т.н.
Небесният Огън става Земен Огън ("Свещеното огнище е твоят Дом") и подземен огън


(32) А в онзи дурбун
имало още една пещера,
в която се пазел
неугасимият огън.
(33) След като Иджик
взел малко от него
за Аратеб, Тангра
поставил тук пазач.
(34) Пазачът бил Джар-Буга,
сина на Мал Угер,
който не се подчинявал на никого,
освен на Всевишния.

Аз лично бих изтълкувал това място като входът към земното ядро на планетата...
PMEmail Poster
Top
18j
Quote Post


Отдаден
*******

Група: Участници
Съобщения: 1 134
Участник # 3 534
Дата на регистрация: 3-May 11Това го бях пропуснал из предвид, благодаря

Тук важи принципа Каквото горе - такова и от долу, каквото е отвънка такова и отвътре.
Слава на Тангра


--------------------
??????? ? ??????? ??????!
PM
Top
Йордан_13
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 119
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06QUOTE (18j @ 31.1.2021, 12:25 )
Добре хайде да вкараме в обръщение и Християнската догма, въпреки, че православните светии са под въпрос за Догмата..

В съда управителят обещал на епископ Власий помилване и охолен живот, ако се откаже от Разпнатия евреин (Христос) и се поклони на идолите. Св. Власий не само отказал, но смело заявявил:

Аз вярвам във възкръсналия Спасител на света – Христос, чието царство не е от този свят на експлоатация на човешкия труд и вяра във всевъзможни идоли. А е обич към всеки човек, дори и към враговете, и вяра във вечния живот в Небесното Царство чрез Възкръсналия от мъртвите – Христос

мисля, че извън конкретиката на прозвищата и топонимите това убждение е привнесено за християнството като извечно. Но християнството почертава някои аспекти на този мисловен модел и игнорира други, нали: обичай ближния, но мрази Сатаната. Само че Сатаната-Яга има своята функция пред Тангра, за което сме говорили миналата година...
И когато трябва да се накаже някой не бива да вайкаме, а да си спомним, че наказанието идва поради силата на любовта към ближния. Защото никой не бива да бъде експлоатиран, подведен да вярва във фалшиви ценности и да води такъв живот, който го принизява морално и духовно. Наказанието само по себе си също е благодат, тъй като измества съществуванието в друг план на вечния живот, където е Небесното Царство. И тук се цитира Алпът Иджик, който се връща в човешки вид, за да припомня на смъртните, че природните сили присъстват много конкретно в човешкия свят.

Въобще християнските светци и мъченици ги отсвирваш по тангентата smil4334ad8a149e0.gif
Те са в календарът, за да покрият като с чувал, българските алпи. Не, че чистотата на техните образи не се губи и напластява през хилядолетията с какво ли и през късната античност, вече не можем да ги познаем, толкова са синкретични и многопластови.
Ето, навремето, когато събирах културен материал за студията "Щутград - столицата на царство Йотунхеймр", която така и не довърших, правих преводи от руски на български, от различни източници за Волос-Велес. Щом те интересува, ето, публикувам ги.

ВЕЛЕС-ВОЛОС

(преведени откъси от публикации на руски език на български език от Шегор Данъш, някъде 2012 г.,,а може и по-рано)

Името на бог Велес варира в списъците на летописите и поученията против езичеството – Велес, Волос, Власе, Власий, Влас – „животинският бог”, т.е. див, лют, зверски. Потвърждението идва от това, че Велес се уподобява на Пан – богът на дивата природа (Mater Verborum — "Veles: Велесъ — Pan, ymago hircina"). Оприличаването на Сатаната с козела в средните векове, не се нуждае от доказателства. Руските летописи по договора на Олег и Светослав с гърците в лето 6415 (911): „Императорът Лъв Александър сключил мир с Олег...

Вероятно Велес е дарител на богатство (чрез животните, които са основното богатство на нодамските племена – „богът на животните”, а по-късно и бог на благосъстоянието, което човек добива чрез своя труд в продължение на целият свой живот.
Има основания да се предполага, че именно Велес отговаря за изпълнението на законите и договорите, той е баща и разум на истината, подобно Хермес и Один. Затова „вторият идол Волос, богът на животните, беше на голяма почит при езичниците” (Густинска летопис) .
Упоменаването на Велес в договора на Олег с източноримският император, заедно с Перун – покровител на княза и неговата войска не е случайно. Меркурий германците призовавали в двойка с воинственият Марс. И неслучайно тук е свещената двойка – мъдрият, старият, но не съвсем положителен в християнски смисъл „животински бог” и силният и млад воин-господар.

Името Велес по мнението на много изследователи, произлиза от думата „волосат” – „космат”, което ясно показва връзката на божеството с животните, на които то се явява покровител. (Така, че е напълно възможно думата „влъхва” да произлиза от името на този бог и от обичая неговите жреци да се обличат в дрехи от животински кожи или палта, за да подражават на своя бог

На Велес принасяли в жертва бикове и овци. Той олицетворявал силата на златото. Оттук е разбираема клетвата на Святослав: „Ако те предадът Перун, нека пожълтеят както златото”. Перун и Велес не просто присъствали заедно в молитвите, но били и в противоборство – единият бил военен богл а другият – бог на останалата част от народа на Русия. По това време идолът на Перун се намирал на най-високата, княжеската част на Киев, а идолът на Велес, стоял ниско долу, на Подоле, на търговското пристанище. Някои свойства и знаци на езическият Велес, по-късно преминали в християнският Власий.


Велес притежавал вълшебни предмети, едни от които са вълшебните гусли и когато започвал да свири на тях, всички около него забравяли за света около тях. На магическото свирене на вълшебните гусли, Велес се учил от самата Жива.


Перун и Велес били противници, независимо, че тези два бога били братя, от поколението на Ясуней

Заедно с Велес в летописите стои и Троян, великан с кози уши, който се страхува от слънчевата светлина, а също така и Хор

Местата, където се създават светилища, посветени на Велес са гъстите хвойни или гъстите хвойнови гори.
Велес е “Морският цар” в руските народни приказки и легенди. С. В. Жарникова, правилно казва: “Велес (Волос) е господар на водата”. В християнската “Легенда за основаването (изграждането) на град Ярослав” е казано: “ Неверни са тия човеци, които се молят през сълзи на своя Волос, да даде (донесе) дъжд на земята”. Велес е повелител на “Водите (изворите) на дедите и прадедите”и той е Небесният Пастир, подкарващ стадата тучни облаци и тучни крави към Небесният Водопой. Велес е покровител на живата (живина) и мъртва (марина) вода, а също така –на всички земни кладенци, извори, реки, езера и морета. Велес Морски «Сед, як Окиян». А също така – господар на подземните води, свързани с Нав, със света на предците, намиращ се отвъд реката на Забвението, от която пият душите на предците, докато им дойде отново времето за въплъщение в света Яв. Велес е също така пазител на Калиновият мост на река Смородина, разделящ световете Яв и Нав. Съгласно народните предания, когато Велес Морски се спуска с гмуркане в своя подводен дворец, в морето се извива огромна буря (Шторм) и вълните на развълнуваното море, потапят корабите с моряците, които са излезли на плаване, но не са почели и поискали покровителството на Грозният Морски владика.


ВОЛОС-ВОДЕН-НИКОЛА

Обединението на Велес с Никола би трябвало да способства за връзката с водата. Трябва да подчертаем, че на първи план Никола, както и Велес са свързани с земните води, а не с небесните (дъждовете). Вързката на Волос с водата се изяснява въобще още от първоначалният мит за борбата на Бога на Гръмотевицата със Змея, в който след победата на Бога на Гръмнотевицата над своя противник се появява водата, завалява дъжд. „Змеят се крие в земните води” (Иванов и Топоров, 1974, с. 5) 91а. В този смисъл, Велес обитава земните води, а небесните идват от Перун; понякога, обаче Волос извиква дъжда и по такъв начин се оказва свързан и с него.

Според възстановеният мит, който можем да квалифицираме като етиологически - за произхода на гърма, светкавицата и плодородният дъжд. По мнението на редица изследователи, този мит може да се отнесе към общославянските земеделски ритуали за извикване на дъжд, които включват и елемента на къпане/заливане на жените с вода.
Съгласно мита, след победата на Перун над змиевидният враг - Волос/Велес се освобождават водите и започва да вали дъжд. В съответните индоевропейски паралели, двубоя завършва със освобождение на животните или жените, похитени от противника на Перун.Велес-Волос в народните представи е свързан със златото, среброто, с идеята за изобилието. Той се представя като „златен човек с огромен ръст, дедушкой”. Велес-Волос е облечен в златни или червени дрехи и още Данаилов в 1909 г., е показал връзката на червеният цвят в народните обичаи и смъртта, защото между червеното и златното, в народните обичаи стои знак за равенство.
Трябва да отбележим, че в тази връзка , че св. Никола, често е наричан „Никола Златния” и затова е един от малкото християнски светци, чиито иконни изображения са правени на червен фон. Никола, както и Велес-Волос обладават функциите на плодотворящи начала и в такъв смисъл, можем да кажем, че както Велес, така и Никола са свързани, както със смъртта, така и с раждането.
Във връзка с това почитане Никола се отбелязва в специални обряди на варене и украсяване на яйца. Така например, в Сибир, ходят в гората, варят яйца и ги украсяват на Летен Никулден (9 май), както и на Зимен Никулден (5 декемрви). Яйцата в тези обряди са свързани с култа към мъртвите и плодородието.
Яйца са варени на бреговете на реките и езерата, също така на Света Троица, Възнесение, Петров ден. Всички тия дни са свързани с култа към Велес.
Такъв празник „Волося” или „Волосие” се празнува в четвъртък от първата седмица на Великият Пост. Макар, той да е свързан в християнският календар със св. Никола, неговото наименование, свидетелства за много древната му връзка с Велес-Волос – Владика на Вселената.

Велес-Волос (както и Никола) е свързан в северно-руските народни предания с болестите и изцелението. Така, например в случая на епидемия в чест на Никола добивали чрез триене жив огън. Никола нерядко се споменава в руските наричания (баяния), предназначени за лечение на болести.

Б.А. Успенски, подчертава, че св. Никола се представя в преданията

„На океана-море стои златен стол, на него седи св. Николай, държи златен лък, опъва копринена тетива, поставя залалена стрела, започва да стреля по... уроки и призоры (нещо като лоши очи, урочасване), или „Има едно златно море, в златното море златен кораб, на златния кораб пътува св.Николай, отваря морската глъбина, повдига железни врати, ...... .............. ?????

Но Велес-Волос също така е свързан с лечението и болестите, някои от които се назовават „влас”. Тук Волос, както и Никола се сближават с древногръцкият Аполон-губител и лечител, също така имащ връзка със златото.

В северно-руската народна традиция Велес-Волос е свързан с предането, тъкачеството.
Самото наименование Велес-Волос, много често указва че съсредоточието жизнената енергия на човека е в косата като дар и владение на върховното божество на Вселената.

Образът на св. Влас е поставян в краварниците и яслите, а на Власовден викали (сваляли) звездите за увеличение на стадата. Така в Тулска губерния, когато на Власовден на Небето се появят звездите, овчарите излизали на улицата и пеели: „свети звезда ясна в поднебесието за радост на света кръстен...”; „Ти засвети звезда ясна в двора...” и молили колкото звезди на небето, толкова овце в кошарата.

Църква с двойно име „Николай Чудотворец и Параскева Петка”. Деветият петък е често със значение Семика, т.е. ден за помилването на нечистите покойници. Именно Никола и Параскева Петка се изобразявали заедно в дръворезбата (дървена скулптура).
В народното възприятие Параскева Петка е „водна и земна майка”
Велес-Волос в народните представи е свързан със златото, среброто, с идеята за изобилието. Той се представя като „златен човек с огромен ръст, дедушкой”. Велес-Волос е облечен в златни или червени дрехи и още данаилов в 1909 г., е показал връзката на червеният цвят в народните обичаи и смъртта, защото между червеното и златното, в народните обичаи стои знак за равенство.
Трябва да отбележим, че в тази връзка , че св. Никола, често е наричан „Никола Златния” и затова е един от малкото християнски светци, чиито иконни изображения са правени на червен фон. Никола, както и Велес-Волос обладават функциите на плодотворящи начала и в такъв смисъл, можем да кажем, че както Велес, така и Никола са свързани, както със смъртта, така и с раждането.
Във връзка с това почитане Никола се отбелязва в специални обряди на варене и украсяване на яйца. Така например в Сибир, ходят в гората, варят яйца и ги украсяват на Летен Никулден (9 май), както и на Зимен Никулден (5 декемрви). Яйцата в тези обряди са свързани с култа към мъртвите и плодородието.
PMEmail Poster
Top
18j
Quote Post


Отдаден
*******

Група: Участници
Съобщения: 1 134
Участник # 3 534
Дата на регистрация: 3-May 11QUOTE (Йордан_13 @ 5.2.2021, 0:20 )
“Велес (Волос) е господар на водата”. В християнската “Легенда за основаването (изграждането) на град Ярослав” е казано: “ Неверни са тия човеци, които се молят през сълзи на своя Волос, да даде (донесе) дъжд на земята”. Велес е повелител на “Водите (изворите) на дедите и прадедите”и той е Небесният Пастир, подкарващ стадата тучни облаци и тучни крави към Небесният Водопой. Велес е покровител на живата (живина) и мъртва (марина) вода, а също така –на всички земни кладенци, извори, реки, езера и морета. Велес Морски «Сед, як Окиян». А също така – господар на подземните води, свързани с Нав, със света на предците, намиращ се отвъд реката на Забвението, от която пият душите на предците, докато им дойде отново времето за въплъщение в света Яв.

Обединението на Велес с Никола би трябвало да способства за връзката с водата. Трябва да подчертаем, че на първи план Никола, както и Велес са свързани с земните води, а не с небесните (дъждовете). Вързката на Волос с водата се изяснява въобще още от първоначалният мит за борбата на Бога на Гръмотевицата със Змея, в който след победата на Бога на Гръмнотевицата над своя противник се появява водата, завалява дъжд. „Змеят се крие в земните води” (Иванов и Топоров, 1974, с. 5) 91а. В този смисъл, Велес обитава земните води, а небесните идват от Перун; понякога, обаче Волос извиква дъжда и по такъв начин се оказва свързан и с него.

А ТАКАА А те се чудят защо

Явно Мал Угез не харесва говедото Фандъкова и я удари по гордостта гербераска още от първия месец след встъпването си


Релси в новото метро се надигнаха, влакчетата до "Театрална" спрени за седмица
Седмицата стана неизвестно дълъг период


https://www.24chasa.bg/novini/article/9428057

Получил се е напор, все още не можем да кажем точната причина

Проблемът с подпочвените води при метрото е стар, но очевидно не е бил решен

Не могат да предвидят срок за ремонта

ФАДЪКОВА СЛУШАЙ ТУКА

Добре дошъл, Угер Шегор!
Добре дошъл, Кане Субиги!

Пазителю на Небесният Огън,
Свещеното Огнище е твоят Дом.

Неугасваща Светлина в Мрака,

На писаното слово, създател:
Просветли Настоящето!
Озари умовете и сърцата
Очисти душите и телата,
Отвори Порталът на Бъдещето!

Освободи Враговете ни от нашият Път,
но съхрани Българите за Вечността!

Слава на Тангра


--------------------
??????? ? ??????? ??????!
PM
Top
Йордан_13
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 119
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06QUOTE (18j @ 5.2.2021, 20:23 )
QUOTE (Йордан_13 @ 5.2.2021, 0:20 )
“Велес (Волос) е господар на водата”. В християнската “Легенда за основаването (изграждането) на град Ярослав” е казано: “ Неверни са тия човеци, които се молят през сълзи на своя Волос, да даде (донесе) дъжд на земята”. Велес е повелител на “Водите (изворите) на дедите и прадедите”и той е Небесният Пастир, подкарващ стадата тучни облаци и тучни крави към Небесният Водопой. Велес е покровител на живата (живина) и мъртва (марина) вода, а също така –на всички земни кладенци, извори, реки, езера и морета. Велес Морски «Сед, як Окиян». А също така – господар на подземните води, свързани с Нав, със света на предците, намиращ се отвъд реката на Забвението, от която пият душите на предците, докато им дойде отново времето за въплъщение в света Яв.

Обединението на Велес с Никола би трябвало да способства за връзката с водата. Трябва да подчертаем, че на първи план Никола, както и Велес са свързани с земните води, а не с небесните (дъждовете). Вързката на Волос с водата се изяснява въобще още от първоначалният мит за борбата на Бога на Гръмотевицата със Змея, в който след победата на Бога на Гръмнотевицата над своя противник се появява водата, завалява дъжд. „Змеят се крие в земните води” (Иванов и Топоров, 1974, с. 5) 91а. В този смисъл, Велес обитава земните води, а небесните идват от Перун; понякога, обаче Волос извиква дъжда и по такъв начин се оказва свързан и с него.

А ТАКАА А те се чудят защо

Явно Мал Угез не харесва говедото Фандъкова и я удари по гордостта гербераска още от първия месец след встъпването си


Релси в новото метро се надигнаха, влакчетата до "Театрална" спрени за седмица
Седмицата стана неизвестно дълъг период


https://www.24chasa.bg/novini/article/9428057

Получил се е напор, все още не можем да кажем точната причина

Проблемът с подпочвените води при метрото е стар, но очевидно не е бил решен

Не могат да предвидят срок за ремонта

ФАДЪКОВА СЛУШАЙ ТУКА

Добре дошъл, Угер Шегор!
Добре дошъл, Кане Субиги!

Пазителю на Небесният Огън,
Свещеното Огнище е твоят Дом.

Неугасваща Светлина в Мрака,

На писаното слово, създател:
Просветли Настоящето!
Озари умовете и сърцата
Очисти душите и телата,
Отвори Порталът на Бъдещето!

Освободи Враговете ни от нашият Път,
но съхрани Българите за Вечността!

Слава на Тангра

Това в префаленото метро на Ойха Бойха Барамбойха по-скоро бих го отдал на действието на "Свещената Троица" в Годината Шегор - Сомор, Шегор и Чулман smil4334ad8a149e0.gif Това са трите сили, които задействат 4-тата Джил на земен и космичен план и 5-тата Мар на земен и космичен план.


PMEmail Poster
Top
18j
Quote Post


Отдаден
*******

Група: Участници
Съобщения: 1 134
Участник # 3 534
Дата на регистрация: 3-May 11QUOTE (Йордан_13 @ 5.2.2021, 0:20 )
Перун и Велес не просто присъствали заедно в молитвите, но били и в противоборство – единият бил военен богл а другият – бог на останалата част от народа на Русия.  По това време идолът на Перун се намирал на най-високата, княжеската част на Киев, а идолът на Велес, стоял ниско долу, на Подоле, на търговското пристанище. Някои свойства и знаци на езическият Велес, по-късно преминали в християнският Власий.

Перун и Велес били противници, независимо, че тези два бога били братя, от поколението на Ясуней


ВОЛОС-ВОДЕН-НИКОЛА

Обединението на Велес с Никола би трябвало да способства за връзката с водата. Трябва да подчертаем, че на първи план Никола, както и Велес са свързани с земните води, а не с небесните (дъждовете). Вързката на Волос с водата се изяснява въобще още от първоначалният мит за борбата на Бога на Гръмотевицата със Змея, в който след победата на Бога на Гръмнотевицата над своя противник се появява водата, завалява дъжд.

Това също е интересно и си струва да се коментира.
До сега бях убеден, че Св Никола олицетворява Чулман, поради сходството на някои свойства. Но явно излизайки от базовото познание предадено в Сказание за Чулман, различните религиозни системи усвояват Алпите по двойки, за да общуват с тях и да решават комплексни ситуации. Велес и Перун / Велес и Николай / Велес и Троян / Велес и Петка. Ние можем да проследим механизмите на тези взаимодействия в Сказанието, но ранно-християнско-пред-християнските представи вземат готовите модели на сътрудничество и приемат техните проявления - природни процеси за резултат от действията на отделен персонаж, който се поражда чрез взаимодействието на някакви първични сили, които те не разбират напълно.

Добре че съвременните политически актьори са напълно извън тези реалности, даже приемат такива разсъждения за бабини деветини, небивалици, глупости, та сега ще има да се борят с разни последици и катаклизми. Но ако пък вземат да се пречупят и да се опитат да навлязат в тази реалност - предполагам от там може да се получи и пречистването на душите и телата, и отварянето на Портала на Бъдещето, което обаче ще е краят на тяхната политическа кариера в това настояще. Голяма дилема! Нерешима.


--------------------
??????? ? ??????? ??????!
PM
Top
Йордан_13
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 119
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06QUOTE (18j @ 6.2.2021, 11:44 )
QUOTE (Йордан_13 @  5.2.2021, 0:20 )
Перун и Велес не просто присъствали заедно в молитвите, но били и в противоборство – единият бил военен богл а другият – бог на останалата част от народа на Русия.  По това време идолът на Перун се намирал на най-високата, княжеската част на Киев, а идолът на Велес, стоял ниско долу, на Подоле, на търговското пристанище. Някои свойства и знаци на езическият Велес, по-късно преминали в християнският Власий.

Перун и Велес били противници, независимо, че тези два бога били братя, от поколението на Ясуней


ВОЛОС-ВОДЕН-НИКОЛА

Обединението на Велес с Никола би трябвало да способства за връзката с водата. Трябва да подчертаем, че на първи план Никола, както и Велес са свързани с земните води, а не с небесните (дъждовете). Вързката на Волос с водата се изяснява въобще още от първоначалният мит за борбата на Бога на Гръмотевицата със Змея, в който след победата на Бога на Гръмнотевицата над своя противник се появява водата, завалява дъжд.

Това също е интересно и си струва да се коментира.
До сега бях убеден, че Св Никола олицетворява Чулман, поради сходството на някои свойства. Но явно излизайки от базовото познание предадено в Сказание за Чулман, различните религиозни системи усвояват Алпите по двойки, за да общуват с тях и да решават комплексни ситуации. Велес и Перун / Велес и Николай / Велес и Троян / Велес и Петка. Ние можем да проследим механизмите на тези взаимодействия в Сказанието, но ранно-християнско-пред-християнските представи вземат готовите модели на сътрудничество и приемат техните проявления - природни процеси за резултат от действията на отделен персонаж, който се поражда чрез взаимодействието на някакви първични сили, които те не разбират напълно.

Добре че съвременните политически актьори са напълно извън тези реалности, даже приемат такива разсъждения за бабини деветини, небивалици, глупости, та сега ще има да се борят с разни последици и катаклизми. Но ако пък вземат да се пречупят и да се опитат да навлязат в тази реалност - предполагам от там може да се получи и пречистването на душите и телата, и отварянето на Портала на Бъдещето, което обаче ще е краят на тяхната политическа кариера в това настояще. Голяма дилема! Нерешима.

Специално, късноантичното Перун–Велес визира взаимоотношенията Кубар Баръс - Угер Шегор и техните години в календарът. Догодина ще видим, че Кубар язди Шегор и го бие с бичът си, динамизира го, кинетично и същевременно го освобождава от отрицателните му аспекти, т.е. смислово в най-елементарен прочит, енергетиката на Годината Шегор донася и предпоставя енергетиката на Годината Барс. Но, вече в късната античност, доста са с епроменили разбиранията вледствие елинизмът, римските му интерпретации и чистото тенгриянство трудно вече може да се провиди, ако не се знае. Оттук идва техният двубой, двубоят Перун (Кубар Баръс) и Велес (Угер Шегор).
Както виждаме, Образът на Угер Шегор е изцяло слънчево-огнен в Сказание за Чулман. Тази придадена му подземно-водна характеристика се дължи със сигурност на алпът Чулман, с когото той, заедно със Сомор в Годината Шегор правят втората троица в нашият календар. Ако първата можем да счетем образно Тангра-Джил-Сомор. Ти виждаш как двамата са събрани от Сомор, за да извършат едно дело заедно, освобождението на любимият й Джил. Единия нагрява скалата, другият е охлажда и тя се пука;))) Геологията тази Година ще е особена, но нема да кажа повече smil3dbd4e5e7563a.gif щото туканка у наше село, некои искат да асфалтират пътят smil4334ad8a149e0.gif
Двоичният код, ние го имаме още изначало в Сказанието, двойният Барадж (Дракон) състоящ се от Кубар Бабай и Субан Субаш, но той трябва да се раздели, за да работи, защото това е една статична двойнственост, двойката Мар-Турун Аби, която се събира от Тангра, а не от само себе си, за да създаде ново поколение алпи, двойката Угер Шегор - Хурса Мамил, която се събира от само себе си, за да твори. На човешки план, това са човешки характери, човешки съдби, човешки социум, особеностите на българската жена, особеностите на българският мъж... Много тайни има smil4334ad8a149e0.gif
PMEmail Poster
Top
Йордан_13
Публикувано на: 12.2.2021, 11:00
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 119
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06Годината е за подем в цялата научна област. Конкретно - за откриването на нов вид енергия и приложението й, което ще създаде нова епоха в технологиите и битът на човекът. Това ясно е изразено в епосът "Сказание за Чулман". Там новата енергия е алпът Угер Шегор, пазител на небесният огън. Възможностите на този небесен огън, обаче той демонстрира пред Хурса (приложният неспекулативен ум) и така се създава металургията, която се разпространява впоследствие из всички измерения на времепространството, т.е. из различните Вселени и чак, когато е създадена Земята и на Земята от самият Хурса, вероятно в Египет. Затова е наречен той Хурса Мамил.
Годината е година на динамичните, на творящите двойки, които се събират, за творчество и на творческите научни колективи. Това и в семеен аспект, важно, това означава укрепване и просперитет на семейните отношения и това е Годината подходяща за създаване на стабилно и истинско семейство. Възползвайте се от това. Вашият партньор, като вашата друга половина, като другото ви Аз, вън от вас. Неслучайно, тази динамична двойнственост бе подчертана небесно-визуално с оптичното сливане на Юпитер и Сатурн;))) и някои веднага библеизираха тази проява;))) Това е и Годината, в която е разполовен хермафродитът (колкото и да не ви се иска да чувате тази дума, днес) и човекът е станал мъж и жена, динамичният живот е получил своят обективен външен израз и образ. Затова Улят става Сомор! Иначе, като Улят, не може да се случи двоичният код! Това днес, християните наричат "грях", "грехопадение";))) Жалкари са те!


"Според митологията волът е вторият знак в китайския зодиак след плъха. Животното е символ на усилената работа, а основният елемент за годината е металът, така че се очаква подем на индустриите, свързани с металите."

Настъпи Китайската нова година, тя е под знака на вола
Пандемията промени начина, по който ще протече празникът

Прочети още на: https://www.dnes.bg/world/2021/02/12/nastyp...-na-vola.479797

PMEmail Poster
Top

Topic OptionsСтраници: (6) 1 [2] 3 4 ... последна » Reply to this topicStart new topic

 

Нови участници
trened 7/9/2023
ддт 5/2/2022
mita43c 5/12/2021
Krum 20/9/2020
Lucienne71 21/4/2020