www.Voininatangra.org
 
 
 
НАЧАЛО   АКТУАЛНО   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ
  
   РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Саракт

Форум -> Родословието на българските езици


Страници: (2) 1 [2]  ( последно съобщение ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Родословието на българските езици, извлечение от Нариман Тарих, част 1,2,3
Йордан_13
Публикувано на: 22.5.2024, 13:45
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 238
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06-тей – происходит от чувашского тете («дядя, старший брат, почётное название старших мужчин»);
Тейко, по нашему, тук;))) По принцип, наште галфони с книжовната норма ебаха майката на диалектното говорене и затриха всички входове към корените на днешният български език, който силно се комерсиализира, турцизира, англицизира и просто му се ебава путката майна, отсекъде. Аз съм от последните, дет са чували и запомнили некви диалектни думи и говори, другото е леш;))) Особено с изучаването на английски успоредно с българският в предучилищната - тва е истински разгром и затриване на българосъзнанието! Вместо детето да чува диалектни говори от баба си, то слуша английски думи, да не говорим, че малките путки, не искат децата им да чуват диалектният говор на баба им, не било тва правилен български език, само по книжовната норма да се говори! И така, после излиза един такъв галфон като масона Тренев и Серафимов и казва "Бог Тангра, няма! И ние сме траки" Е, как да го има?:))) И как да не сме?:))) И тъпите, миризливи путки във Фес-а, кат го повторат и край!

https://rechnik.chitanka.info/w/%D1%82%D0%B...%B9%D0%BA%D0%BE
PMEmail Poster
Top
Йордан_13
Публикувано на: 13.7.2024, 11:57
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 238
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06Тюркски миграции към българските земи XI-XIV век, "История.БГ" - 27.11.2023
https://www.youtube.com/watch?v=1aIi8P_fYZE


Тва съм го пропуснал... ;))) От 9 мин., нататък, за значението на "мен" в етнонимията. Това е древнобългарска дума, може би от групата на българският тюрки и означава "велик"(Мен Тайре - Велик Събор), а мисля, че имаше и значение и на "човек" (но, може да бъркам) и оттам после в английският отива и става "мен" - "мъж, човек". Но, думата е българска. От нея идва днешното "мене", "мене си", "губя само мене си", както казва Левски. "Бог и етимолозите, могат всичко";))) Така е;))) Тук въпроса опира до това, дали думата може лингвистично да се раздели на две части, в които едната част да е "мен", в случая "тюркмен", може, но "куман", не може, защото делението й, евентуално е на "кум" и "ан";))) "Куман", според Нариман тарих буквално означавало "достоен гражданин на Българската държава" (или достопочтен). Затова, когато куманите връщат България отново на политическата карта през 12 век, държавата си остава със същото име, не се нарича Кумания, например. Това, абсолютно никой не го е разглеждал: защо след като Второто българско царство под Дунав, което учените наричат "куманско царство", то остава с името България. Ето, затова. Обяснението го дава Нариман тарих, т.е. някои от емигриращите тюрски племенни групи към Балканите имат родственост с българите или самите те се смятат за такива. Това е, което няма да се каже, никога от нашите учени. Затова имаме този феномен с гагаузите и т.н.
Колкото до шаманизма и сблъсъка му с утвърдена световна религия с писмена система. Загубата на шаманизма не идва от това, че религията е световна и има писмена система, а от това, че зад нея стои дадена империя, Римска империя, Арабски халифат и една етнична група влизайки в рамките на империята, се съгласява д априеме исляма или християнството, за да уседне в нейните територии. Но, не такъв е случая с Аспарух, нали;))) Защото тогава империята е победена и "варварите" си остават тенгрияни, поне 2 века още, т.е. може да се устои.
PMEmail Poster
Top

Topic OptionsСтраници: (2) 1 [2]  Reply to this topicStart new topicStart Poll

 

Нови участници
trened 7/9/2023
ддт 5/2/2022
mita43c 5/12/2021
Krum 20/9/2020
Lucienne71 21/4/2020