Движение "Воини на Тангра" - Начало |
![]() ![]() ![]() |
Страници: (2) 1 [2] ( последно съобщение ) | ![]() ![]() ![]() |

galabov |
Публикувано на: 16.11.2006, 23:56
|
||
![]() Участник ![]() ![]() ![]() Група: участници Съобщения: 125 Участник # 565 Дата на регистрация: 25-August 06 ![]() |
Да- точно за ритмика говорех и аз. Карах тук един китаец да казва Кхан после и един монголец (мотаят се такива край мен) и двамата казват ясно и ритмично Кхан като това кх освен че е един звук звучи много добре. Ако аз пробвам се получава едно кхъ което не звучи добре. Тоест това си е абсолютно да го кажем азиатски израз. Остава си КАНОС- КАНАС което явно си е старата наша титла както и РИХ А владетелите са Канас Убоги Тая дума Убоги обаче не е просто "От бога". Спомням си едната ми прабаба как казваше че някой е Убогий Kан обаче без АС лично впечатление- не ми звучи добре. Особено нещо като Кан Крум. КАНЕС УБОГИЙ КРУМ звучи добре. |
||
Йордан_13 |
Публикувано на: 17.11.2006, 1:08
|
||||
![]() Админ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: админ Съобщения: 16 755 Участник # 544 Дата на регистрация: 10-August 06 ![]() |
Аз, обаче го изговарям това дъхаво "х" също много добре, без да съм китаец или монголец. Е, с това няма да потвърдя тезата за азиатския произход на Българите, спокойно ![]() ![]() ![]() ![]() Канас Убоги Тая дума Убоги обаче не е просто "От бога". Спомням си едната ми прабаба как казваше че някой е Убогий М-да, това слово вероятно има значение на "у Бога" или "в Бога" или "принадлежащ на Бога" или още по-точно "съединен или единен с Бога". В християнството имаше един термин "убогий серафим". Но това е, като се вземе самата дума отделно. Иначе в едно с Канас има смисъл, според мене на "обожен"/"обожествен", т.е. "богопомазан", което е много близко до това, че Канос е едновременно Бог, Цар и Жрец, т.е. проиел е висшата духовна Сила на Тенгри и сам той става неин генератор на земята. Иначе "убогий" го превеждат и като угоден на Бога, в руския дори има смисъла на беден, нищ човек, придават му известно отрицателно значение. Но според мене, това е по-скоро Блаженството "Блажени нищите духом, защото тяхно е Царството Небесно". АС/АЗ в Кан-Ас има значение, съвсем ясно естествено, особено в идетяа на това, че чрез Канас, висшата духовна сила на Тенгри получава своята персонификация. |
||||
Baldr |
Публикувано на: 1.12.2006, 23:49
|
Читател ![]() ![]() Група: изгонени Съобщения: 20 Участник # 694 Дата на регистрация: 1-December 06 ![]() |
Гълъбов и Йордане, има доста правдивост и логичност в думите ви.
Ще добавя ,че самата дума КАНАС също е гръцка транскрипция на може би .. ...КЪНЯЗ.. Абе защо не погледнем далече на север там владетелите са наричани КОНУНГИ по късно КИНГ( пославянчено в КРАЛ) Всякакви аналогии и транскрипции.. но първообраза липсва. както и с религията на древните арийци( в т.ч. Българите), навсякъде можеш да намериш отломки, истини, принципи, но нещо все убягва....може би защото вече толкова сме отровени от юдейохристиянство,че не можем да си представим нещо ОТВЪД. може би това да търсим само думите а не делата и принципите на взаимовръзка межди образите е проблема да не можем да вникнем . |
Йордан_13 |
Публикувано на: 3.12.2006, 2:10
|
||
![]() Админ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: админ Съобщения: 16 755 Участник # 544 Дата на регистрация: 10-August 06 ![]() |
Това е вярно, но аз го разглеждам винаги в една посока - словото Канас/Канос го създаваме първом ние и след това другите си го трансформират, както им е удобно - Конунг, Кинг, Княз и т.н. И така никога по-малко се замотвам в отломките и в прахоляка на стотиците хиляди години. То и в Американския континент се срвща титлата Кон/Кан, особено, кога се отнася за боговете им. |
||
Севар |
Публикувано на: 4.12.2006, 15:17
|
Отдаден ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: участници Съобщения: 2 371 Участник # 13 Дата на регистрация: 11-July 05 ![]() |
Един човек пътувал доста по света беше споделил, че в Тайланд шахматната фигура Цар се казва Кун.
|
galabov |
Публикувано на: 4.12.2006, 17:15
|
||
![]() Участник ![]() ![]() ![]() Група: участници Съобщения: 125 Участник # 565 Дата на регистрация: 25-August 06 ![]() |
Ами интересно е че и при някои северноамерикански индианци Уакан значело велик. Което навежда на размисъл. А Уакан Танка- възприятието за божественото начало се превеждало дословно като Великата Тайна. |
||
Публикувано на: 20.1.2007, 22:59
|
|
Група: Съобщения: 0 Участник # 0 Дата на регистрация: -- ![]() |
А откъде идва КАНСКИ СМЯХ ,приятели?
|
![]() |
![]() ![]() ![]() |