www.Voininatangra.org

АКТУАЛНО   МАТЕРИАЛИ   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ

РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Форум на Движението -> ИМЕННИК на българските канове

Страници: (2) 1 [2]  ( последно съобщение ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> ИМЕННИК на българските канове
galabov
Публикувано на: 16.11.2006, 23:56
Quote Post

Участник

Група: участници
Съобщения: 125
Участник # 565
Дата на регистрация: 25-August 06

Защо да ти опонирам? Кан или Кхан го употребявам в зависимост от това как ми ритмира, не го правя от историческа гледна точка в разговорите.  "Х" то има значение, още не съм открил какво. Определено Севар е прав, че то променя ритъмът на словото Кан. Тъй като едно е да кажеш Аврам, друго е Авраам, едно е да кажеш Йешуа, друго е Йехешуа. Но аз още не съм открил какво ме кара да изговарям понякога Кхан, вместо Кан. Вероятно е неволно при мене, а вероятно има неща, които трябва да се дълбаят в тази посока.
Правилното, намерено и документирано е наистина КАНАС, а при плочка на Орфей е намерено изписано КАНОС. Да предположим, че това е било официалното  изписване на титлата, а може би - сакралното.

Да- точно за ритмика говорех и аз. Карах тук един китаец да казва Кхан после и един монголец (мотаят се такива край мен) и двамата казват ясно и ритмично Кхан като това кх освен че е един звук звучи много добре. Ако аз пробвам се получава едно кхъ което не звучи добре.
Тоест това си е абсолютно да го кажем азиатски израз.
Остава си КАНОС- КАНАС което явно си е старата наша титла както и РИХ
А владетелите са Канас Убоги
Тая дума Убоги обаче не е просто "От бога".
Спомням си едната ми прабаба как казваше че някой е Убогий

Kан обаче без АС лично впечатление- не ми звучи добре. Особено нещо като Кан Крум.
КАНЕС УБОГИЙ КРУМ звучи добре.
PMEmail Poster
Йордан_13
Публикувано на: 17.11.2006, 1:08
Quote Post

Админ

Група: админ
Съобщения: 16 755
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06

QUOTE (galabov @ Nov 16 2006, 11:56 PM)

Защо да ти опонирам? Кан или Кхан го употребявам в зависимост от това как ми ритмира, не го правя от историческа гледна точка в разговорите.  "Х" то има значение, още не съм открил какво. Определено Севар е прав, че то променя ритъмът на словото Кан. Тъй като едно е да кажеш Аврам, друго е Авраам, едно е да кажеш Йешуа, друго е Йехешуа. Но аз още не съм открил какво ме кара да изговарям понякога Кхан, вместо Кан. Вероятно е неволно при мене, а вероятно има неща, които трябва да се дълбаят в тази посока.
Правилното, намерено и документирано е наистина КАНАС, а при плочка на Орфей е намерено изписано КАНОС. Да предположим, че това е било официалното  изписване на титлата, а може би - сакралното.

Да- точно за ритмика говорех и аз. Карах тук един китаец да казва Кхан после и един монголец (мотаят се такива край мен) и двамата казват ясно и ритмично Кхан като това кх освен че е един звук звучи много добре. Ако аз пробвам се получава едно кхъ което не звучи добре.
Тоест това си е абсолютно да го кажем азиатски израз.
Остава си КАНОС- КАНАС което явно си е старата наша титла както и РИХ
А владетелите са Канас Убоги

Kан обаче без АС лично впечатление- не ми звучи добре. Особено нещо като Кан Крум.
КАНЕС УБОГИЙ КРУМ звучи добре.

Аз, обаче го изговарям това дъхаво "х" също много добре, без да съм китаец или монголец. Е, с това няма да потвърдя тезата за азиатския произход на Българите, спокойно smil4334ad8a149e0.gif smil4334ad8a149e0.gif Вероятно е едно от древните произношения на това слово, загубено, както казваш, ама не съвсем. Така или иначе ние сме народ способен да твори езици или слова, които другите да изговарят добре. smil4334ad8a149e0.gif smil4334ad8a149e0.gif Така че, от тази гледна точка, не мисля, че този начин на произношение е точно азиатски.

Канас Убоги

М-да, това слово вероятно има значение на "у Бога" или "в Бога" или "принадлежащ на Бога" или още по-точно "съединен или единен с Бога". В християнството имаше един термин "убогий серафим".
Но това е, като се вземе самата дума отделно. Иначе в едно с Канас има смисъл, според мене на "обожен"/"обожествен", т.е. "богопомазан", което е много близко до това, че Канос е едновременно Бог, Цар и Жрец, т.е. проиел е висшата духовна Сила на Тенгри и сам той става неин генератор на земята.
Иначе "убогий" го превеждат и като угоден на Бога, в руския дори има смисъла на беден, нищ човек, придават му известно отрицателно значение. Но според мене, това е по-скоро Блаженството "Блажени нищите духом, защото тяхно е Царството Небесно".

АС/АЗ в Кан-Ас има значение, съвсем ясно естествено, особено в идетяа на това, че чрез Канас, висшата духовна сила на Тенгри получава своята персонификация.
PMEmail Poster
Baldr
Публикувано на: 1.12.2006, 23:49
Quote Post

Читател
**

Група: изгонени
Съобщения: 20
Участник # 694
Дата на регистрация: 1-December 06

Гълъбов и Йордане, има доста правдивост и логичност в думите ви.
Ще добавя ,че самата дума КАНАС също е гръцка транскрипция на може би .. ...КЪНЯЗ..
Абе защо не погледнем далече на север там владетелите са наричани КОНУНГИ по късно КИНГ( пославянчено в КРАЛ)
Всякакви аналогии и транскрипции.. но първообраза липсва. както и с религията на древните арийци( в т.ч. Българите), навсякъде можеш да намериш отломки, истини, принципи, но нещо все убягва....може би защото вече толкова сме отровени от юдейохристиянство,че не можем да си представим нещо ОТВЪД.
може би това да търсим само думите а не делата и принципите на взаимовръзка межди образите е проблема да не можем да вникнем .
PM
Йордан_13
Quote Post

Админ

Група: админ
Съобщения: 16 755
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06

QUOTE (Baldr @ Dec 1 2006, 11:49 PM)
Гълъбов и Йордане, има доста правдивост и логичност в думите ви.
Ще добавя ,че самата дума КАНАС също е гръцка транскрипция на може би .. ...КЪНЯЗ..
Абе защо не погледнем далече на север там владетелите са наричани КОНУНГИ по късно КИНГ( пославянчено в КРАЛ)
Всякакви аналогии и транскрипции.. но първообраза липсва. както и с религията на древните арийци( в т.ч. Българите), навсякъде можеш да намериш отломки, истини, принципи, но нещо все убягва....може би защото вече толкова сме отровени от юдейохристиянство,че не можем да си представим нещо ОТВЪД.
може би това да търсим само думите а не делата и принципите на взаимовръзка межди образите е проблема да не можем да вникнем .

Това е вярно, но аз го разглеждам винаги в една посока - словото Канас/Канос го създаваме първом ние и след това другите си го трансформират, както им е удобно - Конунг, Кинг, Княз и т.н.
И така никога по-малко се замотвам в отломките и в прахоляка на стотиците хиляди години. То и в Американския континент се срвща титлата Кон/Кан, особено, кога се отнася за боговете им.
PMEmail Poster
Севар
Публикувано на: 4.12.2006, 15:17
Quote Post

Отдаден

Съобщения: 2 371
Участник # 13
Дата на регистрация: 11-July 05

Един човек пътувал доста по света беше споделил, че в Тайланд шахматната фигура Цар се казва Кун.
PMEmail PosterUsers WebsiteICQ
galabov
Публикувано на: 4.12.2006, 17:15
Quote Post

Участник

Съобщения: 125
Участник # 565
Дата на регистрация: 25-August 06

QUOTE (Севар @ Dec 4 2006, 03:17 PM)
Един човек пътувал доста по света беше споделил, че в Тайланд шахматната фигура Цар се казва Кун.

Ами интересно е че и при някои северноамерикански индианци Уакан значело велик. Което навежда на размисъл.
А Уакан Танка- възприятието за божественото начало се превеждало дословно като Великата Тайна.
PMEmail Poster
Публикувано на: 20.1.2007, 22:59
Quote Post

Група:
Съобщения: 0
Участник # 0
Дата на регистрация: --

А откъде идва КАНСКИ СМЯХ ,приятели?
PM

Topic OptionsСтраници: (2) 1 [2]  Reply to this topicStart new topicStart Poll

Нови участници
Любомир 10/12/2024