www.Voininatangra.org

АКТУАЛНО   МАТЕРИАЛИ   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ

РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Форум на Движението -> Буджака - Бесарабия

Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Буджака - Бесарабия
Йордан_13
Quote Post

Админ

Група: админ
Съобщения: 17 677
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06

Йордан Стайков
Чорлав, разчорлен, тази дума 80-сетте години на 20-сти век, все още се говореше в България, сега вече, не. Много думи се забравиха и отпаднаха в по-новите поколения, но аз живях във времето гато думахме "чорлав"/ "разчорлен" - "разрошен". Някои от думите, които казахте са с турски произход или поне за такива се смятат от етимолозите;))) като например "айляк" и т.н.

1. https://drive.google.com/file/d/1MFJyv-Jw6U...?usp=drive_link

2. https://drive.google.com/file/d/12Lkj3Bxl0I...?usp=drive_link

Книжовният, литературен български се е въвел, за да могат две съседни села да се разбират помежду си и гражданите да разбират селяните;))) с всички доста негативни последствия от това, поне аз мисля така. Но, преди това се е случвало две съседни села да не могат да се разберат помежду си, добре и да са делат на "племена". Например, в Ситово съм слушал разкази, как га дой гражданин отдоле да може да се разбере и говори само с попа и даскала, с останалите селяни, той не мой да разбере, кво си гълчат, ич биля;))) т.е. диалектният говор е важна отбранителна линия на местната селска общност срещу нахлуващите нагли приходане, чиято основна задача е изкупуването на къщи и парцелчета, оти доле им се напича газот и са пърджи осмиянката. Затва, трябва са ворне! Трябва. Не мой секи да идва, да купува къщи, имоти и след като ги купи, да стане "големият патрон", много важна клечка, света да са завърте около него и останалите да започнат са съобразяват с табиетите му и гомната му, дет ша изсере. Затва, местният диалектен говор трябва да се възстанови като важна отбранителна линия срещу поплака от нахлуващи пдрси и който не мой го гълче и разбира - гет алт!;))) Борже надоле! Болшевиците комунисти бързо са разбрале, че земята и диалектният говор за силни отбранителни линии срещу тяхната обществена идеология и вземайки земята, разселват селяните по градовете - убиват диалектният говор и всички минават под един общ знаменател, а те завладяват тези места и те минават под контрола на болшевишкото МВР! Затва днес, селата са пусти, а колцина дръти пдрси, искат да ги заселат отново със заможни и дори богати отродени измекяри (от други места на България), от които да печелат пари с подкрепата на болшевишкото МВР! И те същите се пишат демократи, точно поради тази причина, защото това положение ги устройва да се разправят чрез МВР със своите съселяни, които идейно противостоят на техните лични планове и амбиции, и да ги реализират за сметка на всички останали, естествено. И казват: - Аз ударих камбаната на всички тях, ша удара и вашата!;))) Те казват, че са демократи, но всъщност това са пребоядисани болшевици, които си сменят боята според случая, което не е нетипична българска черта, доста типична е, днес;))) Ето сега, тези българи от тези две български села в Одеска област, как мислят на руски вече и мешат двата езика. Вчера, разправям това на Татяна Станева от село Чушмелий (човек на Зеленски), понеже се възмущава как в семействата в Одеса и областта всички помежду си говорили на български, а на децата си отговаряли на руски. И тя се възмущавала: - Да не сте москали? И аз й викам: - Таня, те та лъжат, те не вярват, че Украйна ще оцелее и подготвят децата си за бъдещето. Това е типична днешна, наша българска черта - да са вият кат змии и да са огъват кат тръстики според вятъра, "и тако и вако";))) И тя: - Неееее, това не е вярно, това не е така! Ама не може да даде смислено обяснение, защо го правят. Кат си познавам стоката и съм пределно наясно, защо го правят;))) Наште не са като украинците - да стоят като вековни дъбаци срещу бурята и ша държат доде могат, докрай, а нашите са си храсталаци, както пее Васко Кръпката в песента си "Ден след ден";))
PMEmail Poster

Topic Options Reply to this topicStart new topicStart Poll

Нови участници
Теодор 24/4/2026
bohi 11/11/2025
rodop 30/8/2025
RuMan 27/7/2025
Венци1 12/7/2025