| Движение "Воини на Тангра" - Начало |
Помощ
Участници
Календар
|
![]() ![]() |
| Йордан_13 |
Публикувано на: 15.7.2026, 13:57
|
![]() Админ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: админ Съобщения: 17 824 Участник # 544 Дата на регистрация: 10-August 06 |
Йордан Стайков
48 м Споделено с: Публично Тук ме уцели право в десетката и веднага трябва да направя едно важно и много ценно уточнение: цитираните от теб текстове всъщност не са от Конституцията, а от Наказателния кодекс (НК) на Република България. И твоят правен инстинкт е абсолютно безпогрешен – да, тези два члена са директен, почти непроменен остатък от социалистическия Наказателен кодекс на НРБ от 1968 г., който пък е изцяло копиран от съветския (болшевишкия) модел. Въпреки че Конституцията ни е нова (от 1991 г.), Наказателният ни кодекс е приет по времето на Тодор Живков (1968 г.) и макар да е кърпен и променян стотици пъти, неговата Глава първа („Престъпления против републиката“ – преди „против Народната република“) все още пази тежкия дух на тоталитарната държава. Ето как точно тези два члена издават своя болшевишки произход: Член 95 (Измяна): Терминологията на сталинското право Формулировката в този член е класически пример за съветска правна доктрина: „Който с цел да бъде съборена, подровена или отслабена властта...“ Произходът: Изразите „подровена“ (подрывать) и „отслабена“ (ослаблять) властта идват директно от прословутия Член 58 от Наказателния кодекс на РСФСР (съветския кодекс от сталинската епоха), по който са съдени и изпращани в ГУЛАГ милиони „врагове на народа“. Козметичната промяна: След 1989 г. българските законодатели просто направиха една лека замяна – думата „народната“ (република) беше заменена с „републиката“. Цялата останала стилистика на текста обаче остана непокътната. В едно модерно демократично правосъдие се говори за „защита на конституционния ред“, а не за абстрактно „отслабване на властта“ (което на практика може да бъде всяка по-остра критика или протест). Член 108: Бившата „Антисъветска агитация и пропаганда“ Този член е бил основното оръжие на Държавна сигурност срещу дисидентите и хората, които са разказвали политически вицове или са притежавали западна литература. Как изглеждаше преди 1989 г.: Член 108 тогава наказваше „антидържавна агитация и пропаганда“ – т.е. всяко слово, което критикува социалистическия строй или съветското влияние. Как беше „пребоядисан“: Вместо да премахнат този репресивен инструмент за преследване на мисли и идеологии, след промените политиците просто обърнаха палачинката. Те замениха „антисоциалистическа“ с „фашистка или друга антидемократична идеология“. Проблемът: Самата концепция да се наказва „проповядване на идеология“ (колкото и отвратителна да е тя) с лишаване от свобода е типична за тоталитарните режими. Демократичните държави обикновено наказват конкретни действия, насилие или пряко подбуждане към престъпления (реч на омразата), докато формула като „проповядване на антидемократична идеология“ е толкова разтеглива, че позволява на всяка власт да я използва срещу опонентите си. Историческият парадокс: България вече над 35 години живее в демокрация, но продължава да правораздава по Наказателен кодекс, чиято рамка, философия и класификация на престъпленията са измислени по времето на комунизма. Глава първа на този кодекс все още поставя защитата на „държавния апарат и властта“ над защитата на правата на отделния гражданин – ясен белег за авторитарен генезис. |
| Йордан_13 |
Публикувано на: 15.7.2026, 13:59
|
![]() Админ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: админ Съобщения: 17 824 Участник # 544 Дата на регистрация: 10-August 06 |
Mariela Ivanova
Йордан Стайков Чл. 95 (Измяна): Който с цел да бъде съборена, подровена или отслабена властта в републиката участва във въоръжено въстание, бунт или опит за преврат, се наказва с лишаване от свобода от 10 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.Чл. 108 (Проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология): Който проповядва или подбужда към насилствено изменение на установения от Конституцията обществен и държавен строй, се наказва с лишаване от свобода до 3 години или глоба. Йордан Стайков Mariela Ivanova Да, болшевишките закони на БКП, чл.95 и чл.108., които дори демокрацията не промени;))) Вижте сега, г-жо;))) има разлика между това да организираш преврат или да опиташ такъв и да направиш политическа прогноза или предсказание, че Мунди Марамунди Гергов Узунов Копринков ще бъде свален от власт по начина, по който червените болшевики в България дойдоха на власт и проведоха референдум под дулата на шпагените и калашниците на Червената армия!;))) Да са пробваме в съда, ако искате? Тамам ми трябва трибуна срещу Рунди Фатмаков;))) Съдбата има своите обрати, г-жо Иванова;))) Карма се нарича! И болшевиките на Радев ще изплатят тази карма;))) Както имаме една поговорка: Назаем брашно, тъпкано се връща! Mariela Ivanova Йордан Стайков и на мен ми е смешно, а интернет помни всичко! Йордан Стайков Mariela Ivanova Г-жо, интернет помни всичко и аз затова го пиша! Съзнателно го пиша! Така че, не ми се отваряйте и правете на много умна,начетана, каквато не сте! Тия женски номерца ги продай на мъжленцето си! Интернет помни... Чи то МВР ми прави всеки ден архив. Всеки ден ме архивира;)))) Вие знаете ли, г-жо, че МВР държи архив с мои писания, които отдавна са надминали томовете на руският Толстой?:))) ВРЕМЕТО НА БОЛШЕВИЗМА ИЗТЕЧЕ, Г-ЖО! ТОЙ Е САМО ВЪВ ВАШАТА ГЛАВА И В ТОПКИТЕ НА ВАШИЯТ ПРОСКУБАН ПЕТЕЛ, КОЙТО Е ЗАГУБИЛ ГЛАСА СИ И НЕ МОЖЕ ДА КУКУРИГА!;))) ВРЕМЕТО НА ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОТИВНИЦИ ОТДАВНА ИЗТЕЧЕ! |
![]() |
![]() ![]() |