www.Voininatangra.org
 
 
 
НАЧАЛО   АКТУАЛНО   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ
  
   РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Саракт

Меню

Галерия

Списък от албуми :: Последно качени :: Последни коментари :: Най-гледани :: Най-високо оценени :: Търсене

Галерия > Българска история 
Обратно към предишната страница Покажи/скрий информацията за снимката Започни слайдшоу ФАЙЛ 1 от 434 Изпрати снимката по email Вижте следващия файл
Натиснете,за да видите снимката уголемена
Надписът на чешмата на лобното място на Злати войвода
Все ме дърпаше тва село Злати войвода, колчем мина през него, то само мангафляк сега са мота, но нещо се ма дърпаше, па виж, то преди се казвало село Джиново... Значи имало защо да ме дърпа... Та на връщане, воланът на Нивата сам зави натам, де се казва. Но от главният път, няма никакъв знак, който да казва, че в тази отбивка е лобното място на Злати войвода! На секви глупости се слагат кафяви табели, антични крепости, римски бани, разни други простотии, но за истинските Българи, почит нема! Чешмата е скрита в некви паркови пристройки, не че лошо го е направил човекът, ама лобното място, не го виждаш, ако не е шуртенето на водата, обилна планинска вода с голям дебит! Поклон! Слава на Тангра! Резлиите гнусни са изчегъртали славните му думи! "Докле е Стара Планина... глава не прекланям!"

Ажена Расате
Браво на него отишъл е във Валхалла....всъщност как се казва нашата валхала...
Йордан Стайков
Ажена Расате Бой Терек. Отишъл е в клоните на Бой Терек, където живеят алпите!
Ажена Расате
Благодаря.....
====================================
На мястото, където загинал Злати войвода, още тогава българите издигнали чешма, която и днес заедно с близката рекичка носи неговото име.

Неуловимият размирник хайдутувал до 1810 г., когато бил предаден. Един ден като отивал сам да накаже тежко провинилия се ходжа на с. Налбантларе (днес Ковачите, Сливенско), бил обграден от многобройна потеря до една малка река близо до село Джиново, днешното Злати войвода. Злати се отбранявал и не се давал. Страхувайки се и този път, че българинът може да се изплъзне, турците довели кръстника му, знаейки че по тогавашните обичаи кръстник се тачи дори повече от баща. Под страх, че ще затрият целият им род, кръстникът бил заставен да моли войводата да се предаде. Злати не се хванал на тези уговорки и продължил борбата. След време свършил фишеците и изсипал барут, за да го напълни в пушките. Случайна искра обаче взривила барута, подпалила му дрехите и го ослепила. Едва тогава неприятелите посмели да се хвърлят срещу него, но дори и ослепен, войводата развъртял ятагана и посякъл много глави, преди сам да бъде повален. Главата му била набита на кол в Сливен. За да видят къде се крие необикновената му сила, поробителите разпрали тялото му. Както разказвали по-сетне открили, че сърцето му било „чаталесто“ (сиреч Y,бел. ред.), но под мишниците си нямал криле. (сиреч IYI, бел. ред.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8_%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0_(%D1%85%D0%B0%D0%B9%D0%B4%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD)?fbclid=IwAR3gTyRGY9aWWa04JMGKKWuDHtYrpwyFj7U5_hUoX3TrwibLRml_B7fQ4s0
Оцени тази снимка   (общ рейтинг : 2.5 от 5 с 20 гласа)
Боклук
Слаба
Средна
Добра
Отлична
Велика
Детайли за снимката
Заглавие:Надписът на чешмата на лобното място на Злати войвода.jpg
От албума:Българска история
Добавена от (на фотоапарата за още):Йордан_13  
Оценка - 20 глас(а):
Ключови думи:
Големина:457 КБ
Качество:1920 x 1080 пиксели
Отваряна в цял размер:82 пъти
Изпратена по ел.поща:0 пъти


[ xcGallery powerd by dev.xoops.org ]