www.Voininatangra.org
 
 
 
НАЧАЛО   АКТУАЛНО   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ
  
   РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Саракт

Меню

Галерия

Списък от албуми :: Последно качени :: Последни коментари :: Най-гледани :: Най-високо оценени :: Търсене

Галерия > Българско Тенгрианство и Саракт 
ИМЕ НА ФАЙЛА  +   - 
ДАТА  +   - 
DSC05031.JPG
DSC05031.JPG
DSC05030.JPG
DSC05030.JPG
DSC05027.JPG
DSC05027.JPG
Изображения на алпа Кук Куян в гроб от долината на река Каракол.jpg
Изображения на алпа Кук Куян в гроб от долината на река КараколДвете фигури вдясно, изобразяват алпа Кук Куян (Дванш) - Небесният Заек, древнобългарски алп, част от древнобългарският календар в неговата четвърта година, каквато е и тази година 2023. Неговите отношения със слънцето са запазени и разказани в един индиански мит , наречен "Момчето Заек"
===================================
Могилите в долината на река Каракол.
1985 година на село. Каракол (Черното езеро), Алтай, намерено е непокътнато погребение, което датира от края на III – началото на II хил. към n. ерата. Могилата е имала ограда от пръстени и множество погребания в каменни щайги и мръсни гробни ями, покрити с масивни камен Телата на погребаните са покрити с червена охра, открити са петна от червена охра по черепа под очите. Караколска култура - археологическа култура от бронзовата епоха (2-ри хил.) до н. Ейд. ), съществувал на територията на планинския Алтай. Съсъществува с Афанасийската култура. През бронзовата епоха Алтай е бил населен от народи, които археолозите наричат носители на Афанасьевската и караколската Основната особеност на караколската култура са полихромните (разноцветни) рисунки: върху плочите на каменните чекмеджета в червена, черно-бяла боя има изображения на човекоподобни създания, носещи маски с корона от пера или рога, с декорации за Тези фантастични създания съчетават чертите на човека и животинското - с рога на бик, животински нокти, изненадващо заекоподобни лица, „триноги“ крайници, гор Подобна комбинация става разбираема,ако приемеш,че всички фигури на Каракол са изобразени в ритуални маски и носии. Слънцеглави и зверски антропоморфни митични персонажи гледат зрителя от каменни плочи, криейки мистерията на неразбираемия мироглед на древните. Това е първият случай на полихромна скална картина, открита в Сибир. Най-ранните от тях включват каменни гравюри с изображения на лосове и планински кози, както и бегачи с кръгли рога на главите. Гравирането върху камъка е частично засенчено от по-късните рисунки, изработени с минерални бои и гравиране от 11 антропомор Повечето от картините са използвали груба глина и въглен, които първоначално са разпръснати и след това са смесени с някакъв Съставът на блестящата черна боя остава неизвестен. В резултат на близкия контакт на караколската култура с Бегаза-Дандибаева или близо до нея (карасуков тип) се появява Пазирикската култура (VI–III век) до н. Ейд. ).

https://pabliko.ru/@writer/otkrytie_karakolskoj_kultury_sibiri-227431/?fbclid=IwAR29L3KuJ1WIJPHonfvcQBMWf2gLzEItzx3nn4x2fTWh8Z0U5urco_hjWuQ; https://vladimirkrym.livejournal.com/6415353.html?fbclid=IwAR1nMZJCiVWaZW6mjNiOx7kySft0jL_FVFv5trA31pWVpFAqkT-CDh2-mhc

Заек и кон - средновековно Поморие.jpg
Заек и кон - средновековно Поморие
РИМ Бургас

БЛЮДО С ИЗОБРАЖЕНИЕ НА ЗАЕК И КОН – част от изложбата „Средновековна сграфито керамика от Българското Черноморие”
Рисунката е представена върху плитко блюдо, открито в средновековно Поморие. Използваната техника е champleve, която по същество е ювелирна техника. Изобразени са заек с дълги уши и второ животно, може би кон. Глазурата е безцветна. Подобни находки са откривани в днешна континентална Гърция, вкл. и Солун. Артефактът е изработен в края на XII – нач. на XIII в.
1 коментара
DSC03903-1.jpg
Джиен Еньовден в Годината Дванш
DSC03894-1.jpg
Джиен Еньовден в Годината Дванш
DSC03893-1.jpg
Джиен Еньовден в Годината Дванш
DSC03891-1.jpg
Джиен Еньовден в Годината Дванш
Кук Куян-Тулпар-Бой Терек.jpg
Кук Куян-Тулпар-Бой ТерекКук Куян Дванш на Тулпар и Бой Терек, Сансиндуей, Китай
Някой съратник може да се порови за другите находки оттам в нета, възможно е да има и други важни за нас, артефакти, но тази е недвусмислена и има само българско обяснение, т.е. само българската тенгриянска епос, може да разкаже за тази находка, за съжаление на траколозите, Кук Куян, тук е в човешкия си образ, което е доста ценно за нас!

https://bulgarian.cri.cn/2022/08/26/ARTIhU34XlS70I6GH2RpeQA2220826.shtml?fbclid=IwAR29n_uD0KClJmFhOIwy6kpXwPf6Rr2mNfuBx660sVk4mN76KKpMvwWOjMw


"Откритите преди статуи на митични зверове от началото на разкопките в Сансиндуей през 1986 г. са по-малки на размер, някъде около 20-30 см“, заяви член на екипа. Новата находка е висока около 1 м и е най-добре запазената бронзова фигура във форма на животно. Необичайното за нея и рогът, на който стои човешка фигура със слабо телосложение, облечена в дълга дреха. Археолозите предполагат, че вероятно тя впряга или контролира звяра. На гърдите на митичното същество е гравирано свещено дърво."
Двуглавата орлица Умай и Давшан-Алака Хююк.jpg
Умай Бийке и Давшан - Алака Хююк, Яна Идел, сиреч Нови Идел;))) Оттук и името Яна - млада, нова в пожелателността да е вечно млада... Траките?;))) Хмхмх...;))) Нема ги!
Давшан 0000293975-middle.jpg
Давшан 0000293975-middle
Айрамбаз1.jpg
Айрамбаз1.jpg
Айрамбаз2.jpg
Айрамбаз2.jpg1 коментара
Момчето Заек1.jpg
Момчето Заек1.jpg
Момчето Заек 2.jpg
Момчето Заек 2.jpg
Nanabozho - pictograph Mazinaw Rock1.jpg
Nanabozho - pictograph Mazinaw Rock1
thethreehares04-768x776 - честърска катедрала.jpg
thethreehares04-768x776 - честърска катедрала
Момчето Заек3.jpg
Момчето Заек3.jpg
Момчето Заек4.jpg
Момчето Заек4.jpg
Момчето Заек5.jpg
Момчето Заек5.jpg
Трикракия Заек1.jpg
Трикракия Заек1.jpg
Трикракия Заек2.jpg
Трикракия Заек2.jpg
Близнаците Белия Заек и Вълка.jpg
Близнаците Белия Заек и Вълка
wenetguardianunderworldani.jpg
wenetguardianunderworldani.jpg
Заек на сребърна паница от Волжка България.jpg
Заек на сребърна паница от Волжка България.jpg
Аратеб 21 12 2022.jpg
Аратеб 21 12 2022.jpg
Куян Огнения на Свещеното Огнище.jpg
Куян Огнения на Свещеното Огнище
   
28 файл(а) в 1 страница(и)[ xcGallery powerd by dev.xoops.org ]