www.Voininatangra.org

АКТУАЛНО   МАТЕРИАЛИ   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ

РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Форум на Движението -> Доброволна мрежа за охрана на горите

Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Доброволна мрежа за охрана на горите
MaR
Публикувано на: 25.3.2007, 20:35
Quote Post

Участник

Група: участници
Съобщения: 58
Участник # 687
Дата на регистрация: 26-November 06

Предварително се извинявам, ако темата не е за раздела "Общи дискусии", да се премести в Актуално!

Доброволна мрежа за охрана на горите

Зелени Балкани постави основите на доброволна система за охрана на горите в Югоизточна България през 2000 г. Днес мрежата обхваща Южна България с над 100 доброволни сътрудника, които изпращат сигнали за бракониерства и незаконни сечи в горите.

Като резултат са извършени десетки проверки, подадени са десетки сигнали до Прокуратурата, обжалва десетки административни актове, съставени 54 акта за бракониерство и нарушаване на Закона за горите, конфискувани са моторни триони, лодки, 100 км мрежи, камион, трактор и кран. Разкрити са престъпления на държавни служители на стойност 300 000 000 лв, наложени са 15 административни наказания, уволнени са петима горски служители - двама, от които на висок пост. Най-важният резултат за краткото действие на системата е, разчупването на мита, че нищо не зависи от нас.

Станете част от Доброволната система за охрана на горите

Корупцията и нарушенията в системата на горите обхващат цялата територия на страната, което обуславя нуждата от обединяване на усилията на голям кръг от хора и организации. Всички, които искат да помогнат в борбата за спасяване на Българската гора, могат да се присъединят към усилията ни.

Ако не искате да сте безучастни към унищожаването на гората,

Ако искате да спасите бъдещето на децата ни,

Ако знаете или предполагате за нарушения в горите,
Станете член
Изпратете сигнал за нарушения в горите
http://www.greenbalkans.org/Forest_SITE/We.html
PMUsers Website
MaR
Публикувано на: 25.3.2007, 20:37
Quote Post

Участник

Участник # 687

Проблеми и заплахи

Без гора няма живот

България е една от малкото страни в Централна и Източна Европа, в която горските територии намаляват с обезпокоителни темпове. Унищожаването на Българската гора е сред най-значимите екологични проблеми. Целият Балкански полуостров и неговото население от над 15 млн. души са заложници на оцеляването на горите.

Предвид експертните прогнози относно глобалното изменение в климата и намаляването на горите в света, се очертават заплахи от загиване на местни видове растения, животни и местообитания, намаляване и изчезване на ресурса за отопление, промяна в климата, намаляване на сладките води, опустиняване на земеделски земи, намаляване на хранителните добиви, влошаване на качеството на живот на Балканите.

Всеки ден в България се изсича гора с площ от 100 футболни игрища. От 1992 г. до 2005 г. площта на гората е намаляла с приблизително 15 %

Годишно се изсичат над 6.5 млн плътни куб м дървесина за огрев. Около 1/3 - 2 млн куб. м. , се добиват незаконно

Годишно над 1 млн куб. м. промишлена дървесина се добива незаконно

Годишно над 100 млн. лв. се отклоняват от държавата от незаконен дърводобив
...

Ромски сечи

Социално слаби и с различно отношение към спазването на закона, граждани с ромски произход често добиват незаконно дърва за огрев. Белег за “циганска сеч” е отрязното на около 1 м височина стъбло на дървото.

Случаят Самоков

Социалният мир в Община Самоков бе превърнат изкуствено в заложник на икономически интереси на политически и/или икономически групоровки. Изсичането на голо на големи горски масиви се извършва във вододайната зона на София – яз. Искър и притоците му, които имат изключителни водохранни и противоерозионни функции. Граждани с ромски произход влизат да секат в гората при обклечени и предварително договорени условия за добив на дърва за огрев. В действителност добиват дърва, които впоследствие се препродават и строителна дървесина, която се преработва в гатерите на няколко местни лидера. Експерти твърдят, че по този начин се облагоделства партия Евророма.

През последните 4 години проблемът ескалира – широко отразени от медиите са нанесените побои върху горски служители, няколко показни акции на полиция и горски служители, многократни дискусии и срещи. Според анализа на експертите на коалицията, съществено значение оказва намесата на политическата партия Евророма върху Регионално управление на горите – София. Последствията са: обезлесяване и заплаха за водоснабдяването на столицата, създаване на прецендент и възможност за мултиплицирането му, удар върху самоуважението на редовите горски служители и пулблично капитулиране на държавната администрация да се справи с проблема.

Уважение заслужават последователните многогодишни опити за противодействие на закононарушенията на местното сдружение Еко Рила, подкрепено от Зелени Балкани и За Земята.
Дърводобивни фирми

Фирмите често са толерирани от политически сили и горски администрация. Някои от фирмите са се превърнали в монополисти в печеленето на търгове в съответните. Един от начините за присвояване е чрез добиване на по-големи количества и с по-добро качество, от посоченото в документите. Методите са чрез предварително занижаване на посочените количества и качество, прехвърляне на количества от един участък в друг, добив само в близки до пътя обекти. При тези практики се изготвят документи с невярно съдържание (сортиметни със занижени количество и качество, превозни билети и други). Незаконна е практиката на “премаркиране” – маркиране на дърветата, след като вече са отсечени с цел прикриване на нарушения. С тези действия служителите по горите често нарушават служебните си задължения и горското законондателство като извършват престъпления съгласно Наказателния кодекс.

Сред най-интересните случаи, по които работи екипът на Зелени Балкани, са ДЛ – Асеновград, 2003 – 2004 г., ДЛ – Клисура, 2003 г., ДЛ – Панагюрище, 2002 г. , когато са унищожени над 400 дка 90-годишна дъбова гора и нанесени вреди на държават в размер на 800 000 лв.
Голи сечи при ски курорти

При строежа на ски –курорти се изсичат многократно повече от допустимите голи сечи по Закона за горите площи (до 5 ха). Прецедент се създаде при строежа на ски зона Банско в Национален парк Пирин. При строежа са изсечени на голо над 250 ха в защитена територия, в която е забранено късането на цветя, се твърди в доклада на коалицията “Спасете Пирин.Безогледно и явно са нарушени всички относими закони. Резултатите са: нарушаване на местообитанияв, загуба на биологично разнообразие, ерозия, влошено качество, намалено количество на водите и замърсяването им, като цяло влошено качество на живот на местните хора.

Съществува реална заплаха от мултиплициране на модела при евентуалното реализиране на другите над 10 проекта за ски курорти, най-големият (Перелик) сред които обхваща над 2000 ха. Освен големите площи голи сечи планираните ски курорти застрашват съществуващи или бъдещи защитени територии (национални и природни паркове, зони по европейска мрежа НАТУРА 2000)

Приватизация на горски фирми

По време на правителството на Костов целенасочено беше преструктурирана на горската администрация чрез разделяне на охранително звено (държавно лесничейство) и стопанска единица (дъроводбивна фирма). В дърводобивните фирми се прехвърлят дълготрайните материални активи (сгради, почивни станции и ловни вили, машини и други) като само след няколко години се приватизират за жълти стотинки.

През 2002 – 2004 г. Зелени Балкани многократно сигнализира Върховна касационна прокуратура за незаконната приватизация на 35 горски фирми. Досега правни последствия няма с изключение на дело за клевета срещу член на екипа.

Случаят “Средна гора” ЕАД

Незаконна реституция

Нарочно изменение на Закона за възстановяване на собсвеността на горите и земите от горския фонд и недобросъвестно изпълнение на служебните задължения в подкрепа на предварителен замисъл даде възможност за незаконна реституция. Незаконната реституция 2000 дка в Доспат стана публично достояние благодарение на Иницитивен комитет за възстановяване на държавните гори – Доспат. На практика обаче няма данни за реалния размер на незаконно реституирани гори.

Случаят Доспат

Умишлени пожари

В периода 2000 – 2003 г. в страната рязко се повиши броят на умишлените пожари. Основна жертва станаха широколистни гори, тъй като при повечето пожари, кората на широколистните дървета само обгаря, а качеството на дървесината не спада. Въпреки това сред пожари, фирми закупуват дървесината за 1/5 от действителната й цена в България и я препродават на многократно по-висока стойност в съседните балкански държави (Гърция и Турция) с печалба между 20 и 40 пъти.

Над 30 доброволеца на Зелени Балкани участваха в гасенето на пожари край резерват Червена стена, Бачково в Западни Родопи през 2001 г. и Ивайловградска община, Източни Родопи през 2002 г.

Дървени въглища

През последните 5 години поради модата да се използват дървени въглища за барбекюта се изсичат все повече широколистни гори. Технологията с “жизни” (натруване на дървесината на големи купчини и изгаряне с намален приток на кислород) води и до друга вредна последица - отделяне на вредни емисии във въздуха. Практиката показва, че отговорните органи – държавни лесничейства и сътоветните регионални инспекции по околната среда и водите, рядко упражняват ефективен контрол за спазване на законодателството.
PMUsers Website
Йордан_13
Публикувано на: 26.3.2007, 14:15
Quote Post

Админ

Група: админ
Съобщения: 17 715
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06

Интересно защо Симеончо Марин, син на ултрачервения вицепремиер Ангел Марин е почнал такава кампания? Дали не е просто и защото имиджът на "Зелени Балкани" не се поразклатил след скандалите около "Натура". А виждал ли си Симеончо напоследък, какъв костюмар се бара, как се е омазнил, каква кола кара?
Много ме съмнява, че, ако изпратя доказателствени материали за безразборната сеч в Родопската яка, ще има някакъв сигнал или въобще нещо.
Особено, след като БСП-то също стои зад тази неистова армагедонска сеч.
PMEmail Poster
MaR
Публикувано на: 26.3.2007, 22:30
Quote Post

Участник

Участник # 687

QUOTE (Jordan_13 @ Mar 26 2007, 01:15 PM)
Интересно защо Симеончо Марин, син на ултрачервения вицепремиер Ангел Марин е почнал такава кампания? Дали не е просто и защото имиджът на "Зелени Балкани" не се поразклатил след скандалите около "Натура". А виждал ли си Симеончо напоследък, какъв костюмар се бара, как се е омазнил, каква кола кара?
Много ме съмнява, че, ако изпратя доказателствени материали за безразборната сеч в Родопската яка, ще има някакъв сигнал или въобще нещо.
Особено, след като БСП-то също стои зад тази неистова армагедонска сеч.

Извесно ми е, че сина на Марин е един от хората, които стоят начело на организацията. Не съм виждал въпросния господин и не съм виждал с каква кола се придвижва, но доста пъти съм бил на сбирки на въпросната организация и знам, че хората там наистина се вълнуват и наистина милеят за природата.
За "Натура 2000" имам представа за проблема, но от гледна точка на еколозите. На сбирките еколозите, които няколко години обхождат въпросните територии, които влизат във въпросния проект ни казват, че собствениците чиито земи влизат в състава на Натура ще получават пари от държавата затова, че влизат в защитена територия. Какви са админинстативните проблеми, разбирам от статии в интернет. Еколозите от ЗБ(Зелени Балкани) твърдят, че това е проблем на държавата, понеже парите, които са предвидини всяка година да влизат за обезщетение на собствениците на земя, са от фондовете на ЕС, които отиват в държавата=> държавната администрация е длъжна да осигури начин на разплащане и т.н. Какви са проблемите свързани с това, не съм достатъчно добре запознат, за да мога да коментирам. Ще питам допълнително.
А за това, че се съмняваш, че ако представиш доказателства за незаконната сеч, никой няма ти обърне внимание, има само един начин да разбереш. Една статия качена на файла. Тя е със заглавие "Кой и как ограби българската гора?".

Прикачен файл ( : 14 )
Прикачен файл  koi_ograbi_gorata_bg.doc
PMUsers Website
Йордан_13
Публикувано на: 27.3.2007, 12:54
Quote Post

Админ

Участник # 544

Аз пък със "зелените" съм запознат доста добре, още преди години, имах познати, които работиха там и знам що пара се усвои през годините 1999-2000 и след това. Обаче, както гледам от това "усвояване" не настъпиха добри години за българската гора. Впрочем "зелените" умеят да надъхват младите, да ги увличат в разни инициативи, да им създават чувство на значимост. Винаги си спомням техните активисти, като доста радикално надъхани и уверени в успеха на "каузата" докрай.
Тъй де, никога не съм ги вземал насериозно тия напъни де, дори се забавлявах с това тяхно поведение.
Та Марин съм го виждал наживо, навремето и имам понятие какво беше и какво стана, сега като го гледам по телевизията. Вероятно е вследствие на добре усвоените средства. smil4334ad8a149e0.gif smil4334ad8a149e0.gif smil4334ad8a149e0.gif
Ама щом казваш, викаш да представя тъй-онуй, пък да видим?
PMEmail Poster
Йордан_13
Публикувано на: 27.3.2007, 13:01
Quote Post

Админ

Участник # 544

"Проблем на държавата, държавна администрация" - трябва да отбележим, че в момента държава няма и тия понятия са напълно лишени от смисъл.
Когато родителите на Марин, навремето, строяха социализма, те още имаха нужда от държава, защото имаше "класов враг" и срещу него трябваше организиран отпор. А това без държава не става. Обаче след като "построиха" социализма, те се побратимиха със старите си врагове, припознаха се в тях и се заеха да построят и "комунизма", а при комунизма, понятието държава не съществува, то се изключва и в понятиен и реален смисъл. За 17 години в България те построиха комунизма успешно и днес ние, наистина сме свидетели как може да изчезне една цяла държава. Лошото е, че това е на наш гръб.
PMEmail Poster
Запознат
Quote Post

Отдаден

Съобщения: 1 759
Участник # 169
Дата на регистрация: 4-November 05

MaR, много ми е чудно, как вие от "Зелени Балкани" разбирате, коя сеч на гора е законна или незаконна? За мен всяка безогледна сеч и унищожаване на гора или част от нея е престъпление, дори и с одобрението на министър или който и да друг педерас!

Ако аз дойда при теб и с едно мачете и ти отсека двете ръце и единия крак, а след това ти представя документ от важен за мен престъпник с подпис и печат и платена такса от 5.60лв, че посичането ти е законно, щото имам договор с едни хора за износ на крайници, ти доволен ли ще останеш? Ще се съгласиш ли с това положение те питам?
PM
MaR
Публикувано на: 28.3.2007, 18:16
Quote Post

Участник

Участник # 687

" "Проблем на държавата, държавна администрация" - трябва да отбележим, че в момента държава няма и тия понятия са напълно лишени от смисъл. "- това както на мен така и на всички останали "зелени" им е известно. Всички от "зелените" достатъчно добре разбират проблемите на хората и никой от тях не е срещу хората, чиито земи попадат в "Натура", а срещу "държавата". Само дето собствениците на въпросните земи не го знаят и си мислят, че еколозите са виновни. Тяхната работа е да оценяват териториите и нищо повече.

"Ама щом казваш, викаш да представя тъй-онуй, пък да видим?"
Представи, пък ако се окажеш прав темата ще се изтрие и няма да се повдига повече, нито пък аз ще я повдигна, в който и да е форум.

"MaR, много ми е чудно, как вие от "Зелени Балкани" разбирате, коя сеч на гора е законна или незаконна? За мен всяка безогледна сеч и унищожаване на гора или част от нея е престъпление, дори и с одобрението на министър или който и да друг педерас!"
Незаконна сеч е, когато някой без разрешително или какъвто и да е друг документ. Такива безразборни сечи има също в изобилие. Всяка безогледна сеч си е престъпление! На определено време всяка гора има нужда от прочистване , понеже когато растат дърветата в даден момент започват да си пречат и доста от тях изсъхват. В такъв момент "закона" (доколкото ми е извесно) позволява да се отсечат определен брой дървета. Това , че има големи пропуски в законодателството е друг въпрос (нещо нормално, както казахте държава няма!). Проблема е, че тази определена бройка не се спазва, а покрай нея минава и по някоя и друга "бройка" отгоре. Ако не се лъжа, по "закон" трябва дърветата, които са набелязани за сеч да се маркират от съответно лице(но както казахте държава няма). Много голям проблем е изкореняването на дърветата, понеже след като са отрязани, а корена остане дървото си покарва отново. При положение ,че корена е премахнат мисля, че на всички са известни последствията-ерозия, свлачища и т.н. Дали наистина се изкореняват дърветата, за да се заличат следите от незаконната сеч или се прави с други подбуди това е въпрос за допълнително разискване.Там където е играла резачката не можеш да го скриеш. Друг голям проблем е, че сечта стигна и до резерватите и другите защитени територии. Чрез "Натура 2000" еколозите се надяваха, че поне най-значимите и останали непокътнати места ще бъдат защитени, тъй като приходите за охрана не идват от "държавата", а от фондовете на ЕС, а една от "причините" , която се изтъква за многобройните незаконни сечи е, че немогат да се охраняват горите(няма средства). Лошото е, че парите от фондовете пак ще потънят някъде, а както се очертава изобщо ще бъдат спряти, че даже и глоба за народа ще има (за народа понеже държава няма и въпросните глоби ще ги плати пак българина!!!)!!!

"Ако аз дойда при теб и с едно мачете и ти отсека двете ръце и единия крак, а след това ти представя документ от важен за мен престъпник с подпис и печат и платена такса от 5.60лв, че посичането ти е законно, щото имам договор с едни хора за износ на крайници, ти доволен ли ще останеш? Ще се съгласиш ли с това положение те питам?"
Прав си, че гората и сама може да си расте и без излишни "прочиствания" и че може да стане естествено, така че най-силният да оцелява. Идеята по принцип е, че покрай природата и човек може до някаква степен да се сдобива със съответния дървен материал, който е необходим за "цивилизацията". Това, че изпъпнението на този "принцип" изобщо не действа е друг въпрос. Иначе съм напълно съгласен, че човек не трябва да се намесва и да прави "корекции" в придата, ако това е бил въпроса ти Запознат.

Някъде из статиите, на които попаднах в интернет за проблемите на Натура се прокрадна един намек, че първоначално е трябвало 50% от страната да бъдат включени в проекта, но не без излишното "съдействие" на Марин са били намалени до 30%. Незнам доколко въпросния намек е истина.

Относно моето доверие към ЗБ идва от един случай от миналото лято, но за него трябва да се поровя и да поразпитам за точните имена и факти и ще го опиша.
PMUsers Website
Eлтимир
Публикувано на: 28.3.2007, 19:15
Quote Post

Отдаден

Съобщения: 17 501
Участник # 15
Дата на регистрация: 17-July 05

И за кого ще пазим тези гори, след като страната много ускорено се обезбългарява? За мангалите ли, за джагалите ли или пък за евреите? Защото както е тръгнало, гарантирам ви, че след 15 години на тая земя няма да са останали българи.
PM
Спорт-Здраве
Публикувано на: 28.3.2007, 23:15
Quote Post

Често пишещ

Съобщения: 934
Участник # 301
Дата на регистрация: 24-March 06

QUOTE (Елтимир @ Mar 28 2007, 06:15 PM)
И за кого ще пазим тези гори, след като страната много ускорено се обезбългарява? За мангалите ли, за джагалите ли или пък за евреите? Защото както е тръгнало, гарантирам ви, че след 15 години на тая земя няма да са останали българи.

Не е вярно.Ей ме на! Прав съм,здрав и усмихнат.Докато земята усеща тежестта ми и враговете бягат от погледа ми,тая земя ще е българска!
PM
MaR
Quote Post

Участник

Участник # 687

Едно писмо, от електронната ми поща от г-н К. Дичев (един от "зелените") относно организирането на инициативни граждански комитети за сащита на горите и природата като цяло.

"Здравейте г-н ..... ,
става дума за инициативни комитети които или спонтанно се образуват
поради негодуване срещу унищожаване на гори, природа като цяло, или на
такива комитети които инициираме и подопомагаме тяхното развитие в
населени места с големи еко проблеми и поозряли хора. В първия случай
помагаме на тези инициативни комитети в борбата за техните искания, а
във втория случай се налага повече работа за доозряване на хора, готови
да работят общественополезна работа. Нищо общо няма и не желаем да има с
политиката и с партии. Разберете ме правилно, ние работим с хора и не ме
интересува от коя партия са, а дали наистина искат да се отдадат за
България и какво са готови да отдадат от себе си! Хората им опротивя
политиката и са прави, защото ако се намеси партия те виждат някаква
корист и това трябва да се вземе предвид за успешна работа.
Вижте какво е моето лично верую: Няма значение кой управлява Държавата и
коя партия, а доколко ние сме готови да го принудим да управлява в
обществен интерес и доколко ние като народ сме узряли сами да защитаваме
*правата и свободите си, независимо от пол, народност, вероизповедание
*и да не вярваме на хора които се опитват да ни разделят и владеят, като
използват тези наши "слабости".*
* За това работим с хора от различни партии, които се доближават до
идеалите за правова държава и са готови да се борят за тях независимо от
тесните партийни рамки, които си опредалят политическите сили.
До сега работим с десеттина такива комитета от 2000 г. насам и вие
знаете за Крумовград, Чавдар и Попинци, както и за Доспат, Клисура,
Казанлъшко вече 5 села се готвят да се включат в борбата. В Северна
България другата седмица смем поканени, в Сепарева баня, Асеновградско,
Борино и др места също, когато остане време.
В много от тези комитети участват и етнически турци като в Крумовград,
за гори се обаждат от Кърджалийско също турци и от Кубрат и Антон също.
Така че и те са на същия хал, като нас и защо да се надъхваме един срещу
друг, като ДПС ги мачка и заплашва и ги принуждава да гласуват за
омразния на всички им Доган? Да не мислиш че им е лесно и на тях? И те
искат помощ и кураж да се изправят срещу неправдата."

Разрових се из материалите на "зелените" и мога да кажа, че имат доста внушителен архив от всякакви случаи (доста снимки към тях), както и статии, и доклади на членове на въпросната федерация. Ако има интерес мога да пусна някои от тях.
PMUsers Website
Йордан_13
Quote Post

Админ

Участник # 544

Аз не работя с комунисти, понеже не ги смятам за Хора, т.е. те за мен не са Българи.
Ръководителят на Зелените Балкани е чистокръвен, потомствен, ултракомунист.
Случващото се с Българската гора днес е пряко следствие от върлуващия в България от 62 години юдео-комунизъм. Днес плачещите срещу изсичането комунисти, просто изпират гузната си съвест, защото берат плодовете на делата на своите бащи и техните дела. Никога няма да се изкупят. Чака ги гроб.
Имам пресен, личен опит от това, как комунистите се оплакват срещу сечта, но когато трябва да се действа, ръчкат някой друг да им свърши работата, а те да излязат чисти от цялата кампания, защото, когато ги привика партийния дрогар и ги попита: "Кой стоеше в основата на това, вие ли бе, дрогари?", те да те посочат с пръст и да излязат чисти и верни пред партията. Комунистите на са Хора, чака ги гроб!
Същата е и работата с комитетите по места на Зельоните! Да, Зельоните!
Това е да накараш някой друг да свърши това, което ти трябва да свършиш... Хитро, но не достатъчно.
PMEmail Poster

Topic Options Reply to this topicStart new topicStart Poll

Нови участници
Теодор 24/4/2026
bohi 11/11/2025
rodop 30/8/2025
RuMan 27/7/2025
Венци1 12/7/2025