| Движение "Воини на Тангра" - Начало |
Помощ
Участници
Календар
|
![]() ![]() ![]() |
| Rossko |
|
|
Читател ![]() ![]() Група: участници Съобщения: 10 Участник # 1 092 Дата на регистрация: 22-August 07 |
http://www.dnes.bg/muzika/2010/10/04/muzik...ki-prava.100380
Аз следя форума от много време, защото го харесвам и ми е интересен (не съм чнге) и ми е многи любопитно, да разбера какво е мнението на участниците по тази тема. |
| iss |
Публикувано на: 7.10.2010, 9:12
|
![]() Отдаден ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: участници Съобщения: 1 090 Участник # 365 Дата на регистрация: 8-May 06 |
Здравей Роско!
Предполагам ,че голяма част от хората изобщо не са запознати с темата,затова ще дам линк към едно интервю с Кирил Маричков,чието мнение аз уважавам и подкрепям: - Защо компенсационните възнаграждения са важни за българските творци? - Не само за българските, те са важни за всички творци по света. Ето защо в цивилизованите държави има закон, според който се събират компенсационни възнаграждения, за да не бъдат ощетявани авторите и изпълнителите. В много малко страни не се събират такива такси, но в тях със закон е забранен презаписа не само от интернет, а от където и да било. Член 26 е много важен и за българската култура, защото по закон 20 % от сумите, събрани от компенсационни възнаграждения отиват директно във фонд към Министерството на културата. Други 10 % - в държавната хазна под формата на данъци. Останалите 70 % - в творците - актьори, музиканти, певци, режисьори, писатели, продуценти и други, свързани с музиката, киното и литературата. Законът защитава всички творци, не само българските. С възнагражденията от авторските права едва ли у нас човек може да забогатее, но чрез тях той би могъл да преживява, тоест - да продължава да твори и да създава изкуство. Ето защо са важни тези възнаграждения - за да продължава да съществува българската култура. Много е вреден манталитетът “я да ти дам аз на теб кирката и лопатата”.Нищо не става само с кирка и лопата. Светът се движи напред благодарение на хората, които измислят нещата, на творците във всички области. Държавите, които са на принципа на “кирката и лопатата”, са вечно бедни! Огледайте се наоколо и ще видите. http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=576684 |
| iss |
Публикувано на: 7.10.2010, 10:39
|
![]() Отдаден ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: участници Съобщения: 1 090 Участник # 365 Дата на регистрация: 8-May 06 |
Роско,ще те поздравя с една песен на група,която много харесвам,но за съжаление групата се разпадна...Може би една от причините това да се случи е точно проблема с Авторско,продуцентско и изпълнителското право...Ти как мислиш? ![]() http://www.vbox7.com/play:403a6fc2&al=1&vid=1030675 |
| iss |
Публикувано на: 7.10.2010, 11:43
|
||
Ще се възползвам от темата ти и ще изкажа още едно мнение,което измества малко акцента,но пък не мога да премълча...В статията която даваш се цитира мнението на Дичо...Много се подразних,че цитират точно него...той ли е авторитета? че той най малко би следвало да се вълнува от авторски права и тем подобни щото така и без творчество си остана...Никога няма да забравя как изглеждаше Дичо на един бирен фест и думите които каза на всички ония приветстващи го деца...изпя си българската песничка и подкара разни песни,на разни изпълнители-естественно на английски и без да му пука че панталона му всеки момент ще падне и му се виждат задните части самодоволно заяви на публиката:"Аз и лека нощ да ви изпея-пак ще се радвате." Много е тъжно и сериозно положението по тая тема....нека не се обезличаваме...имаме страхотни изпълнители...невероятни творци....Моля ви: Да не се обезличаваме! Не напразно поздравих Роско с тази група: http://www.vbox7.com/play:12d30fde Всичко им е и хубаво и БЪЛГАРСКО...и музиката и текста и изпълнението.... нещо което не мога да кажа за това тук: http://www.vbox7.com/play:f2b71b00&al=1&vid=834709 |
||
| iss |
Публикувано на: 7.10.2010, 11:59
|
Всичко казано от мен е с най-добри чуства ...не желая никого да обидя и ако някой се е почуствал така се извинявам:
http://www.vbox7.com/play:46c56885 |
| Rossko |
Публикувано на: 7.10.2010, 14:23
|
|
Читател ![]() ![]() Група: участници Съобщения: 10 Участник # 1 092 Дата на регистрация: 22-August 07 |
Благодаря за този поздрав :) Причините да се разпадне тази група са много, но аз ще спомена само една. Ще цитирам един мой познат, който го каза най-добре." Харесван но не пожелан" Това важи и за много други групи да не казвам 99 %
В бг да се живее само от музика е почти невъзможно. Аз не мисля,че е редно по поведението на един, или друг изпълнител, да се съди какво е положението.Мога и да добавя че Дичо е страхотен певец и артист и това, че е включил в репертоара си чужди песни, е за да бъде по комерсиален (по лесно продаваем) Наистина не виждам нещо лошо в това. В смисъл, че ако трябва да изчака да направи цял нов репертоар с бг песни, ще му е необходимо време поне 2 години. През този период какво трябва да направи, да се хванве някъде на работа ли? Както и да е, аз само искам да пожелая на тези които ще гласуват промените в закона, да им се народят страхотни, красиви и талантливи внуци(музиканти поети и т.н.) за да могат да усятят върху себеси удара на тази брадва.Това мисля е справедливо. |
![]() |
![]() ![]() ![]() |

Роско,ще те поздравя с една песен на група,която много харесвам,но за съжаление групата се разпадна...Може би една от причините това да се случи е точно проблема с Авторско,продуцентско и изпълнителското право...Ти как мислиш? 
че той най малко би следвало да се вълнува от авторски права и тем подобни щото така и без творчество си остана...Никога няма да забравя как изглеждаше Дичо на един бирен фест и думите които каза на всички ония приветстващи го деца...изпя си българската песничка и подкара разни песни,на разни изпълнители-естественно на английски и без да му пука че панталона му всеки момент ще падне и му се виждат задните части самодоволно заяви на публиката: