www.Voininatangra.org
 
 
 
НАЧАЛО   АКТУАЛНО   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ
  
   РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Саракт

Форум -> Бог БАЛ


Страници: (2) 1 [2]  ( последно съобщение ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Бог БАЛ, ?
Йордан_13
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 211
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06QUOTE (Tangru @ May 1 2007, 07:01 PM)
QUOTE (Елтимир @ May 1 2007, 06:40 PM)
Бал Кан - Владее над Бал, над страната на Бал-гарите. "Гари" или "Гури" означава просто "хора".

Не е ли Бъл-гари ? smil3dbd4d99c6eaa.gif

Бал-, Бел-, Бул-, Бил-, Бол-, Бур- и т.н. са просто множеството части на Цялото - Същността им е една.
PMEmail Poster
Top
Йордан_13
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 211
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06QUOTE (Елтимир @ May 1 2007, 06:40 PM)
Бал Кан - Владее над Бал, над страната на Бал-гарите. "Гари" или "Гури" означава просто "хора".

"Гури", някои превеждат и като "народ", в Индия "гуру" е "духовен учител", а в Родопите "гурук" се наричат и орлите. Тъй де, мисля, че това го имаме в по-близка до днешната форма - "герак" (голям ястреб).

Ето го тук, как се рее - неограничен, неокован, свободен

http://share.bol.bg/download/7hym1EfccF
PMEmail Poster
Top
anti666
Quote Post
Баал или Бал от древноарамеиски има смисъла на Небесен Господар, или просто Бог. Това е слънчев Бог, чиито небесен символ е планетата Юпитер. Звучи познато, нали? Оттам идва и топонима Бал-кан или преведено най-общо Богът на кановете, както и Бал-(г)ари или в смисъл Господ-ари или божиите ари, т.е. хората, озарени от божията искра. Древните акади са го наричали още Бал Адад, а по-късно на арамеиски звучи Бал-Хадад, което си е просто другото име на Бог Тангра. Точно срещу почитането му, както и на Богинята-Майка от арамеите, йодейският цар Йоша (640 - 609 год. пр.н.е), унищожава всички "езически" паметници и жреци и признава единствено Яхве. Талмудизма е направил доста заемки от тези древни български знания, от които черпи и сила. (Точно както сега масоните използват тангрианската символика).
При още по-древните шумери го свързват (малко неточно) с Бал Ишкър, бога на природните стихии - бурята и водата. Ишкър е свързан директно с предизвикания от него Потоп на Балканите. На негово име е българската река Искър, а в тангрианството е по-известен като алпа Кан Янкул. В някои други митологии е известен и като Вотан.
Top
АлексТТ
Quote Post


Участник
***

Група: Участници
Съобщения: 54
Участник # 657
Дата на регистрация: 7-November 06Вижте какво намерих-http://www.bgns.net/Bg/actual/posit/080103.html
PM
Top
Йордан_13
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 211
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06QUOTE (АлексТТ @ May 4 2007, 05:42 PM)
Вижте какво намерих-http://www.bgns.net/Bg/actual/posit/080103.html

1."Бог Тангра никога не е бил български бог."

2. "Търсеше се и беше намерено необходимото доказателство в подкрепа на теорията за тюркския произход на българите. Само един бог можеше да направи от бялото черно и Тангра стана най-убедителният аргумент в тази фалшива теория.
Понеже волжките българи живяха дълго сред племена и народи подвластни на Тангра и на тях им беше вменена принадлежност към тангризма. Още повече, че сега всички те са мюсюлмани. И понеже волжките ни братя се считат от науката за тюрки и с административна наредба станаха татари, то и ние – дунавските българи трябва да сме тюрки, а в древноста и тангристи."

---------------------------------------------------------------

Днес малко в повече ми дойде ограниченото мислене на някои хора. И то все такива псевдоними си слагат - Борис Балк, еди кой си, еди защо си, за да звучат по-тежко мненията им.

Интересно е, въпросния Борис Балк, а и другите, като търсят аргументи да обори тюркската теза, тръгват да въвеждат нова - иранската.

И защо най-интересното е, че не допускат нито за миг, тезата, че е е възможно този Български Бог - Ден Грее да е бил възприеман от десетки народи и стотици народности и така името му да се е съхранило в различни вариации. Тогава съвсем лесно обяснимо е, защо толкова много народи имат Бог с корена Тан/Тен и съвсем глупаво изглежда твърдението, че това не е Българският Бог. А тука въпроса е, че това понятия в общия смисъл означава "Небе". Трябва да отбележим тази неопределеност - Небе. И то не сътвореното небе в първи ден от книга Битие, а онова, което е преди него : "Да бъде светлина" - Ден Един.
Докато Бал/Бел е вече планетното му определение, неговото оличностяване - как тази сътворенска Светлина слиза, за да създава. И то тук слиза да създава в съвсем конкретното измерение - създава Българската народност. Затова почват да го зоват Небесен Господар, Господ Бог, което е вече едно планетно схващане за Абсолюта, не всемирното. Важното е, че тази извечна Светлина на Ден Един не се губи. Затова Бал/Бел пак си означава "светещ, блестящ, сияещ". Но понеже вече е станал планетна представа се символизира със Слънцето, а не че Слънцето е било обожествявано, както грачат христиените. Аз ги питам тях, как ще опредметят в представа сътворенската Светлина? Няма смисъл - отговора е ясен. Пак ще я изразят със Слънцето или с някоя звезда. Трябва да се изчистят някои схващания. Особено схващанието, че ние сме правили от небесните тела в четвъртия ден богове. Това е дебилизъм и то съвършен. Ние сме обективизирали определени аспекти на творчеството на Небето като понятия чрез тях. Защото в сътворението на човека влизат, както лунни, така и слънчеви съставки.

Ако трябва да бъда откровен, ние въобще сме нямали нужда да наричаме Абсолюта с Име, нито да го пишем по камъни.
Както писах на много места - потребата на другите народи да го имат като Бог поставя пред нас въпроса преди стотици хиляди години как да го наречем. Това е било нашата, първа голяма жертва, защото трябва да съберем Неограниченото в нещо съвсем малко и ограничено като главичка на топлийка - човешкия ум.
Не стига това, ами човека си е така устроен - като му го кажеш, иска и да му го напишеш. Тогава решаваме да не го написваме цялостно като име, а да го обозначим със знак, глиф. Първия такъв знак е точката с кръга. Той е, за да обозначим с него Началото на Боготворчеството. щото има само Кръг без точка. Среща се по всяко едно светилище, минаващо за "тракийско". А когато е трябвало да го изразим като Планетно Присъствие, сме го изразявали така

http://share.bol.bg/download/Z2KrerORta
(снимката е публикувам за първи път въобще някъде)

А когато сме го изразявали като религиозна изповед и олтарно свещенодействие, сме го отбелязвали така:

http://share.bol.bg/download/UvEpJJjaXh

и след това така:

http://share.bol.bg/download/muk00MHMgM

Това не са само ниши отражение на скитовете, а и буквени знаци. В египетския алфабет, това е буква. Познайте коя? Буквата Т. Но буква Т е и първия линк. И тъй да си поиграем като деца от детската градина. Деца, кой Бог започва с буквата Т?

А господинчото Балк се е запънал за тоя надпис Таггран като магаре на мост. Момче, Балк, много съм ядосан, затова излез и умри, защото трябва да се научиш да четеш тайните преди изобщо да изработиш мисловни напъни за мнение. Такива се правят в тоалетната. И там обикновено не се бърза с работата, особено при запек.

И така, само за сведение - беласга Кадъм, който елините смятат за свой герой взел, че основал недалече от Атина град с името Танагра. Интересно дали той е тюрк, а може би иранец?
smil4334ad8a149e0.gif smil4334ad8a149e0.gif
PMEmail Poster
Top
danielz
Quote Post


Новодошъл
*

Група: Участници
Съобщения: 2
Участник # 35 503
Дата на регистрация: 28-January 15Към Йордан_13: заинтригува ме твоя последен отговор и бих се радвал да споделиш отново снимките, понеже линковете не са активни вече.

Благодаря
PM
Top
Йордан_13
Публикувано на: 28.1.2015, 19:08
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 211
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06QUOTE (danielz @ 28.1.2015, 7:43 )
Към Йордан_13: заинтригува ме твоя последен отговор и бих се радвал да споделиш отново снимките, понеже линковете не са активни вече.

Благодаря

Най-лошото е, че след 8 години и аз не си спомням какви точно снимки съм публикувал, особено след като са били на линк, не знам по какви причини съм ги публикувал така. Да кажем, по смисъл, мога да възстановя първите две, но тази средната и аз не знам каква е била, поради, което ще я пропусна.
PMEmail Poster
Top
danielz
Публикувано на: 29.1.2015, 15:26
Quote Post


Новодошъл
*

Група: Участници
Съобщения: 2
Участник # 35 503
Дата на регистрация: 28-January 15Йордан_13, и на 2 от 3 ще съм доволен smil4334ad1724132.gif
Попаднах във форума понеже търсих повече информация за това кой е Борис Балк и от къде той черпи информация, за нещата които пише. Привърженик съм на Р. Щайнер и П. Дънов, но при Б. Балк има описана интересна теория за устройството на света, която не съм срещал никъде.

Поздрави
PM
Top

Topic OptionsСтраници: (2) 1 [2]  Reply to this topicStart new topicStart Poll

 

Нови участници
trened 7/9/2023
ддт 5/2/2022
mita43c 5/12/2021
Krum 20/9/2020
Lucienne71 21/4/2020