www.Voininatangra.org
 
 
 
НАЧАЛО   АКТУАЛНО   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ
  
   РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Саракт

Форум -> Тенгрианство в Северна Америка


Страници: (3) 1 2 [3]  ( последно съобщение ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Тенгрианство в Северна Америка, Великата тайна
Канатица
Публикувано на: 24.11.2013, 16:32
Quote Post


Често пишещ
****

Група: Участници
Съобщения: 916
Участник # 1 054
Дата на регистрация: 25-July 07А ето и един етнографски паралел между българи и севернамерикански индианци:


Прикачена снимка (десен клавиш и view image, за да я видите)


--------------------
"?????? ???? ???????, ?? ???????? ???? - ??? ????? ?? ???? ?? ? ???????"
PM
Top
Ванина
Публикувано на: 25.11.2013, 10:43
Quote Post


Често пишещ
****

Група: Участници
Съобщения: 556
Участник # 5 217
Дата на регистрация: 27-January 13Въ разкопаната могила край с. Братя Даскалови, която е храмъ изграденъ отъ дялани камъни, видяхъ въ центъра подъ някогашниятъ куполъ мъжъ отъ изтокъ и жена отъ къмъ западъ. Мъжътъ даваше на жената да пие отъ ритонъ свещенно питие, вино. Той й даваше себе си. Виното символизираше кръвьта му, силата му. Много е живо, сега кога съмъ въ мракъ и студъ и безвремие, като се сетя за този свещенъ ритуалъ и живамъ някакъ си. Това е истината. Ето че този текстъ има връзка съ видението ми.
“Inyan (Камъкът) растеше самотен и жадуваше за някой друг.
Inyan (Камъкът) знаеше, че не би могло да има някой друг, освен ако той не го създадеше от самия себе си.
Но, за да вземе от себе си, той трябваше да позволи на кръвта си да изтече от него, а той знаеше, че ако кръвта му го напусне, ще го напуснат и неговите сили.
И Inyan (Камъкът) каза: „Nunwe!" („Така да бъде!") и това беше първият звук.
Тогава Inyan (Камъкът) взе от себе си и се разля около самия себе си във формата на една огромна сфера. И Inyan (Камъкът) назова сферата Маkа (Земя).”

Сама по себе си жената не е жена ако не я създаде мъжътъ й такава. Тя не може отъ само себе си и майка да стане. А може и да има начинъ, въ невидима «седма посока» какъ жената независима да зачне и роди. Но да се върна на темата.
Отъ главите и на двамата се разтилаха по гърбовете имъ солидно много птичи големи пера. Преобладаващи цветове бяло, червено и тукъ, таме черно. Досъщъ като индианците. Или по скоро индианците са като Дедите ни. Дали наистина някога сме носили пера, на ярки исторически сведения не съм попадала, освенъ шлемове съ релефи изобразяващи пера както и женските носии на шопите, еркечаните, поморийците, но те иматъ само по едно перце на главата си. А тези ми мъжъ и жена въ храма бяха доста оперени. Да ми е фантазия ... какъ ше е измислено, като на умъ не ми е идвало тогава, че Дедите ни са носили пера. И придобихъ вътрешно уверение че да, носили са пера. Но какво символизиратъ перата не зная. Чувствамъ го че е много свещенно значимо и тайно е.
И една песенъ се сещамъ:
"Накичила Гана криво перо,
криво перо Гано, пауново..."

Аааа, ами те кукерите... такива видяхъ покрити обилно съ пера. Обемисти маски-корони високи колкото ръстъ човешки, изградени отъ тънки летви изобразяващи споредъ менъ руни и всички те покрити съ пера кокоши! Щяли са и паунови да сложатъ, ако са имали.
Моето усещане е че перата са Движението, Летежътъ. За да го има Животътъ, трябва да има някакво движение и развитие. За да я има промяната, човекъ трябва да е свободенъ. За да я има Свободата, човекъ трябва да премине презъ някаква стена, усиле, сблъсъкъ. Чупене на черупката отъ вътре, или помитане на хомотъ верига и... и Животъ настава. Ето ти гонене на злите сили съ пера въ името на Живота. Те Дедите ни на времето са били доста внушителни, покрити съ пера воини. Хлопкали са, пяли са, думкали са на тъпани, изричали са Слово, изписвали са знаци на Сила и Движение и... и ония ми се свличали, обръщали ходъ. Тайната на силата на Дедите ни е, че тачели са и пазели са жените. “Един народ не може да бъде сломен, докато сърцата на жените му не са паднали на земята. Но, ако това стане, няма значение колко са силни воините и колко здрави са техните копия” А днесъ много жени българки са съ паднали сърца, защото почти не се срещатъ смели мъже, така че освенъ жени да ги сътворятъ и майки. Това ще каже някой проста работа, но дойде ли трудностьта, лесно отстъпва. Да дадешъ Животъ си е истинска битка, гонене на злите сили съ пера... Ето че си идва и тълкуването на видението ми. Мъжътъ я сътворява жена като дава живота си, сърцето си на нея. Накичили са се съ пера, защото имъ предстои битка. За да извикашъ невидимото въ съществувание трябва вяра смелостъ и действие. Битка и устояване е кога мъжътъ ще я сътвори майка. Майката ще да деде силата си на Рожбата.
PM
Top
Йордан_13
Публикувано на: 20.5.2016, 21:06
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 119
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06"Ти сигурно си забелязъл, че каквото и да прави индианецът, го прави в кръг. Това е така, защото Силата на света действа в кръг, а и всичко в този свят се старае да заеме кръгла форма. В миналото, когато бяхме могъщи и щастливи, силата ни идваше от свещения кръг на нашия народ и докато го поддържахме цял, неразкъсан, ние благоденствахме. Разцъфналото Дърво на живота бе център на този кръг, а Четирите посоки го подхранваха. Изтокът даряваше мир и светлина, Югът - топлина и растеж, Западът - плодоносен дъжд, а Северът със своя сняг и студен вятър, даваше сила и издръжливост. Знанието а тези неща е дошло при нас от религията ни. Всичко, което прави Силата на света, е с формата на кръг. Небето е кръгло, звездите са кръгли, а съм чувал, че и Земята е кръгла като топка. В най-голямата си сила, вятърът се върти в кръг. Птиците правят кръгли гнезда, защото религията им е същата като нашата. Слънцето изгрява и залязва в кръг, така прави и Луната, а и те самите са кръгли. Дори сезоните, сменяйки се, образуват един голям кръг, който отново и отново се повтаря. Животът на човека, също е кръг - от детство до детство - и така, навсякъде, където Силата действа. Нашите шатри, бяха кръгли като гнездата на птиците и ние винаги подреждахме лагера си в кръг - кръгът на народа, гнездо от много гнезда, където Великата Тайна бе отредила да отгледаме децата си."

Хехака Сапа, Черният Елен - лакота (1863-1950)
PMEmail Poster
Top
Йордан_13
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 119
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06"Ние свещените хора, знаем кои сме". Ние имаме ясна представа за себе си. Не казвам това, за да се хваля... Силата, която получаваме, е предназначена да осигурява физическо и духовно изцеление, пророчества, разрешаване на проблеми; с нейна помощ откриваме изгубени хора и предмети. Тя служи, за да разпространява обич, да осигурява мир и благоденствие. Тази Сила не е предназначена да ни дава власт над другите, защото ние не сме нейният източник. Тя влиза в нас и протича през нас като през малки кухи кости, но всъщност принадлежи на Великата Тайна и на Духовете-Помощници. Те са нейният извор и цялата ни благодарност трябва да бъде отправена към тях".

(Франк Подиграващият Враните - Лакота)


"О, Велик Дух, чийто глас чувам във ветровете,
аз идвам при теб като едно от многото твои деца.
Нужда се от твоята сила и от твоята мъдрост. Направи ме силен, но не за да властвам над братята си, а за да мога да се боря с най-големият си враг - този в мен самия."

(Вождът Дан Джордж - Водната Гръмотевица - Салиш)


Коментар: Както виждаме концепцията за Властта тук е коренно различна от европейската концепция за властването и от "американската"такава. Но ние бързаме да се присъединим към "евроатлантическите ценности", без дори да сме потърсили своите собствени.


"Вие вярвате в изкупителната сила на страданието, понесено от някой друг далеч назад във времето - преди 2000 години... Ние не прехвърляме този товар на нашия бог, а и не искаме да пропуснем персоналната среща с духовната сила! Когато постим на висок хълм или пробиваме плътта си на Танца на Слънцето, ние достигаме спонтанно просветление, приближаваме се най-плътно до Великият Дух. Прозрението не идва лесно. Ние не търсим някой ангел или светец , който да го спечели заради нас, а после да ни го даде наготово, защото това ще е "втора ръка" прозрение.

(Тахча Уще, Куцият Елен - лакота)


Коментар: А тук виждаме до какво води Орендата като вътрешна Сила. Куцият Елен прави тънката разлика между Тенгрианството и християнството, макар Христос като "велик шаман" да прави точно това "Аз и Отец ми, сме едно"(персоналната среща с духовната сила). "Не чакаме някой да го спечели заради нас". Затова и не чакаме някой друг да ни предостави Свободата наготово! "Или пробиваме плътта си на Танца на Слънцето" (Разпването на Исус Христос на хълма Голгота).
PMEmail Poster
Top
Йордан_13
Публикувано на: 1.10.2016, 14:29
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 119
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06Понеже моят приятел Андрей ме упреква, че твърде много съм вярвал на "Джагфар Тарихи", която била фалшификат, е, хайде, да не е "Джагфар тарихи", хайде да го чуем от устата на живи или живели хора. Къде е писано за Тангра?;))) Какво казва Лудата Мечка за белият човек? Глупав и слаб! Глупав и слаб! Как да разбере Тангра? Защо ще напишат "Бог вижда", а не "Тангра вижда" (Великата Тайна - Уакан Танка)? За да го разберат ВАРВАРИТЕ, защото няма по-големи ВАРВАРИ, от тия, които не могат да познаят вечният порядък на Уакан Танка!

"Изчезнаха бизонът, лосът, еленът. Оредяха нашите гори. Земята е майка за всички народи, а белият пришълец разпра корема й със своя плуг. Отначало мислехме, че белите са просто глупави и слаби, та заради това не разбират езика на различните същества. Оказа се обаче, че те са луди. В кръвта им тече твърде много злост и тя отравяше белите хора. Горчиво съжалявам, че въобще им позволихме да проникнат в нашите земи. Но нима можехме да знаем, че са толкова различни от нас? Как можехме да предположим, че чуждоземците ще измислят свои закони на живота, а няма да последван вечния порядък на Великата Тайна, която е творец на всичко съществуващо!"


""Сега вече няма нищо. Животът беше преди. Сега просто седим неподвижно и чакаме смъртта. Ала ти не мисли, че смъртта ме плаши. Всичко на този свят умира. Даже скалите се рушат от времето. Само Майката Земя и Небето са вечни. Но на мен ми е тежко на сърцето от мисълта, че не умрях по-рано, че все още съм жив, а животът го няма. Нашият свят бе свободен свят. Свободата стоеше над всичко. Но аз чак сега разбрах това. Днес се раждат деца на нашите деца. Старците им разказват за великите времена на лакота, когато народът ни можеше да пътува и ловува където си пожелае - никъде не се издигаха огради, препречващи пътя ни. Ала родените днес вече не могат да разберат това. Аз знам, че животът може да бъде различен от днешното съществуване, но моите внуци няма да знаят това. Ние почти не боледувахме. Дишахме чист въздух и ядяхме дивечово месо - от свободни, силни животни. Белите не ни принуждаваха да ходим на училище, нито пък да се молим на техния бог. Околният свят, приятелю мой, бе за нас това, което за вас е мъдрата книга. Ние четяхме по листата, по тревата, по пясъка, по камъните. Животните и птиците деляха с нас суровостта и нежността на Земята. Всичко живо бе наш роднина. Но белият човек не мислеше така. Той не разбираше как е възможно дървото и реката да се явяват наши родственици. Целият свят, с изключение на него самия, му се струваше населен с диви и опасни твари - зверове и индианци. И той запoчна да изтребва нашето голямо семейство. "

http://bgiroquois.blogspot.bg/2014/09/crazy-bear.html?m=1
PMEmail Poster
Top
Йордан_13
Публикувано на: 18.2.2022, 20:52
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 119
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06" Понякога човек си мисли, че е създаден да властва и да заповядва. Но той се заблуждава. Човекът е само част от всичко съществуващо. Неговата роля не е да експлоатира. Той може да наблюдава и дори да ръководи, но трябва да помни, че няма нито власт, нито привилегии - само задължения.“

Професор Орен Лайънс, съвременен индиански духовен водач, учен, политик и художник - ирокези


За да разберете, колко велика е Силата на Тенгриянството. Затова фундамента му, физическият му израз е Държавата и то Българската Държава, не някоя друга;))) Някои хора, искаха постове, за да могат да властват и заповядват. Няма как да имаш стабилно семейство, ако властваш и заповядваш. Да, обръча на волята ще го държи известно време солидно стабилно, докато то не рухне изведнъж. После, започваш да сменяш мъжете... ;))) Затова сега, с някои хора, започнахме да се учим на задължения, та, освен семейни, те станаха обществени и държавни и пак всичкое на принципа "проба-грешка". И се видя, че при задълженията, командажийството води само до беди и много лошо управление. Въпреки това, има хора, чиято глава е дебела и няма да уври, докато не си напатим всички ние и решим твърдо да положим максимум усилия да коригираме с брадвата, онези недостатъци на личността, които не водят до необходимата обществено-социална хармония.

"Един народ не може да бъде сломен, докато сърцата не жените му не са паднали на земята. Но, ако това стане, няма значение колко са силни воините и колко са здрави техните копия". Шайенска поговорка

С една дума, народа ще се разпадне отвътре като народ или ще бъде превзет отвътре. Всъщност, най-атакуемата част от един народ винаги е било съзнанието на жената, понеже то е по-гъвкаво, динамично и пластично и поради тази причина, отворено за по-широк кръг енергийни влияния. Разбира се, подобно развитие на ситуацията в една народност, може да е и следствие наказанието на Умай Бийке. Нека си спомним, в "Сказание за Чулман", "Песен за Илат" и в "Песен за Стара България", какво правеше Умай като наказа тузите: направи жените им свадливи и избухливи и така разруши семействата им, оттам родовете и цялата племенна общност, както направи, за да унищожи един цял кански род в "Песен за Илат", който бе буквално изличен от лицето на Земята. Аз съм на мнение, че днешният тотален разпад на българите в Дунавска България е пак действие на Умай. Енергията на мъжкият принцип, тя е прехвърлила върху жените;))) : кариерно-амбициозни и властово-амбициозни, но не и семейно амбициозни. Последните са малцинство. Това е пълзящ Матриархат, но ние знаем, че и двете матриархални държави на Умай свършиха много зле. Това го пиша за сетен път. Самият неин син Иджик я предаде, създавайки на Балканите първата патриархална държава в противовес на матриархалната Бурджан Суба. Трябва да се осъзнае това, а не да се поддаваме на импулсите, които миналото ни носи в тази посока, защото не това е бъдещето ни... Трябва да търсим хармонията между принципите мъжки и женски!PMEmail Poster
Top

Topic OptionsСтраници: (3) 1 2 [3]  Reply to this topicStart new topicStart Poll

 

Нови участници
trened 7/9/2023
ддт 5/2/2022
mita43c 5/12/2021
Krum 20/9/2020
Lucienne71 21/4/2020