www.Voininatangra.org
 
 
 
НАЧАЛО   АКТУАЛНО   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ
  
   РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Саракт

Форум -> Тувински "шаман"


  Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Тувински "шаман", Статия
Заги
Публикувано на: 10.5.2008, 13:01
Quote Post


Участник
***

Група: Участници
Съобщения: 62
Участник # 1 342
Дата на регистрация: 15-February 08Попаднах на тази интересна статия и затова реших да я кача тук. Прави ми впечатление, че много от нещата описани тук са близки с това, което съм чувал/чел за колобрите и тенгрианството, но "странно защо" тук (в. "Седмичен труд") не се прави никакъв паралел между тях:)

Ето и самата статия:

Тувински шаман лекува с глас и барабан

В бившата съветска република, намираща се до Монголия, от хилядолетия вярват в безсмъртието на душата.

Шаманизмът е един от най-древните методи за лечение в света. И до днес той е запазен като традиционна медицина в Монголия, Непал, Тибет, бившата съветска република Тува. Там хората не ходят на лекар като се разболеят, а при своя личен шаман. След определена подготовка шаманът започва да прави ритуал, чрез който влиза в биополето на страдащия и го хармонизира.

Похватите на лечение са различни, но всеки използва някои основни неща: гласа си, барабан, наречен бубен, и молитви, които научава от своя учител. Шаманството обикновено се предава по женска линия в рода и се практикува и от мъже, и от жени.
У нас преди дни по покана на Българската асоциация по трансперсонална психология и психотерапия гостува потомственият тувински шаман Николай Ооржак. Той е завършил Института по култура „Улан-Уде”, след което е работил като директор на Нардодния театър в Тува. Освен на международни симпозиуми, от години той ходи по концерти, на които демоснтрира изкуството на гърленото (шаманско) пеене, което е с уникално звучене.
През 1995г. тувинският шаман е поканен на конгрес в чест на 60-годишнината на Далай Лама в Индия. Гуруто го насърчава да продължи да пътува по света като „пеещ шаман”. През 1999г. немският тв канал ARD пуска документален филм за неговата лечителска практика. А през 2002г. Ооржак осъществява тримесечно турне в САЩ и Канада, по време на което се среща със световно известния изследовател на шаманизма Майкъл Харнър.
„Започнах да се занимавам с шаманизъм по-късно , не от дете, каквато е традицията у нас”, разказва г-н Ооржак. „По-интересно ми беше да науча гърленото пеене, което е много сложно и се учи с години, а и не се отдава на всеки. Спецификата се състои в това да овладееш всички свои органи, да усетиш, че можеш да извличаш звука с всеки от тях. Звукотерапията сега се определя като модерен метод, а по нашите земи с песни и бубен лекуваме от хилядолетия”.
Над 100 души усетиха магическата сила на звука, на обертоновете и на инфразвуковите вълни от инструментите на изпълнителя, който демонстрира своето изкуство в читалище „Славянска беседа” в София. (След това Николай Ооржак посети Пловдив, Стара Загора, Варна и Русе.) Шаманското пеене способства за синхронизиране на процесите в човешкия организъм, при което се достига до самоизцеление. Това твърди и специалистът по трансперсонална психотерапия д-р Младен Господинов. А певецът Коцето-Калки, който е приятел с Ооржак, призна, че е научил от него някои шамански мотиви, които вкарва в песните си.
Гърлено пеене Николай Ооржак е изучавал повече от 20 години. Владее всички негови стилове: каргъйра, хоомей, съйгъйт, езенгилер и борбанадъйр. Какво е най-интересното в този вид изкуство? Това, че от едно гърло излизат два гласа: чува се един висок, нещо като цвърчене на птички, и един нисък, обертон, който идва от носоглътката и е като хриптене. Тези звуци от хилядолетия се използват за постигане на хармония между природата и човека. Присъщи са на тувинци, алтайци, монголи, башкири. Песента повдига настроението, дава ни възможност да се отпуснем и да се усетим леки, щастливи.
При тувинците гърленото пеене е обусловено от безграничната им любов към природата. Техният Бог е Вселената, затова и молитвите им са отправени към нея. Шаманите дълбоко тачат духовете на совите предци и на животните. Всеки от тях си има свое лично животно, на което се моли. „Вярата ни в безсмъртието на душата е хилядолетна”, разказва Ооржак. „Дълбоко вярваме, че всичко, заобикалящо ни, има дух и душа: звездите, луната, земята, небето, слънцето. Животните също. В своите молитви се свързваме с душите на покойните роднини и ги призоваваме за помощ”.
По време на ритуал шаманът често изпада в транс. В това е част от лечебния ефект на метода: на болния се въздейства чрез несъзнаваното. А песента на шамана води до звукова терапия. Такава е силата на мантрите, които се пеят от тибетските будисти. За много хора гърленото пеене на шаманите и мантрите водят до медитация и просветление. Може би затова днес е така модерна етно музиката, пресъздаваща спокойните звуци в природата и съдържаща елемнти от шаманизма и будизма.

Вестник „Седмичен труд”, бр. 17, 23 април 2008г.
PM
Top
antijew
Публикувано на: 10.5.2008, 22:46
Quote Post


Отдаден
*******

Група: Участници
Съобщения: 1 195
Участник # 747
Дата на регистрация: 10-January 07QUOTE (Заги @ May 10 2008, 01:01 PM)
Тувински шаман лекува с глас и барабан

„По-интересно ми беше да науча гърленото пеене, което е много сложно и се учи с години, а и не се отдава на всеки. Спецификата се състои в това да овладееш всички свои органи, да усетиш, че можеш да извличаш звука с всеки от тях.Какво е най-интересното в този вид изкуство? Това, че от едно гърло излизат два гласа: чува се един висок, нещо като цвърчене на птички, и един нисък, обертон, който идва от носоглътката и е като хриптене. Тези звуци от хилядолетия се използват за постигане на хармония между природата и човека.

В това кратко филмче за Шаманите от Тува освен ритуалите се чува и това специфично пеене.
http://www.vbox7.com/play:00a54298


--------------------
www.xnetbg.com/ne.swf
PM
Top
anti666
Публикувано на: 11.5.2008, 10:28
Quote Post
"Прави ми впечатление, че много от нещата описани тук са близки с това, което съм чувал/чел за колобрите и тенгрианството, но "странно защо" тук (в. "Седмичен труд") не се прави никакъв паралел между тях:)"

Ами няма да го направят, защото току виж още хора почнали да четат този сайт, а това е лошо за режима.
„Вярата ни в безсмъртието на душата е хилядолетна”, разказва Ооржак
Иначе тази хилядолетна вяра си има име - Тенгрианство и повече от ясно е какво е искал да каже този Ооржак. Миналата година руският президент се поразходи до Тува и след подобна среща се появиха негови снимки с древнобългарски символи по стремето на коня, който яздеше. Мисля си, че все по-често ще виждаме подобни посещения в България от такива хора.

"Тувински шаман лекува с глас и барабан"
Ето и илюстрация на лечението с тъпан. Само че на хиляди километри от Тува - тук, в България, дето нямало тенгрианство.
http://www.voininatangra.org/modules/xcgal...tup&cat=0&pos=9
http://www.voininatangra.org/modules/xcgal...tup&cat=0&pos=8

А какви са тия 7 звездички над главата на певеца е излишно да коментираме. За съжаление самият менхир с тези скални рисунки също вече "случайно" е залипсвал оттам.
Top

Topic Options Reply to this topicStart new topicStart Poll

 

Нови участници
trened 7/9/2023
ддт 5/2/2022
mita43c 5/12/2021
Krum 20/9/2020
Lucienne71 21/4/2020