www.Voininatangra.org
 
 
 
НАЧАЛО   АКТУАЛНО   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ
  
   РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Саракт

Форум -> Каква е старата Вяра на българите?


Страници: (6) [1] 2 3 ... последна » ( последно съобщение ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Каква е старата Вяра на българите?
anti666
Публикувано на: 19.6.2008, 10:43
Quote Post
В този сайт сме писали и спорили много пъти по този въпрос. Повдигам наново темата, защото забелязвам една тенденция, сред иначе образовани люде и националисти да отхвърлят категорично Тенгрианството. Тук не включвам такива екземпляри като Таникисти, Фелдове и Атили - които от фашисти, арийци, ираноиди станаха тангристи (там каквото имат впредвид под това). Последно не знам какви са сега - вероятно каквото им е наредил техния офицер за връзка. Нямам предвид атеисти като баннатия Макеbulgar, комунисти като Вронфундел или гръцки фанариоти и православни фанатици от сайта на Атака, за които преди християнството българите сме били долни езичници и нищо повече.
Тук имам предвид хора като Зиези или Спорт и здраве, които пишат тук и вярвам, че са искрени. Според Зиези, Български Бог няма, а главният бог на българите е бил Болг, а последно може пък и да е бил Хорус. Пак в сайта на Атака има един българин с профил HARPH, който определено има академична титла и e доста добре информиран. Ето неговото мнение;
http://www.vestnikataka.com/forum/index.ph...c,12090.90.html
"Да се чудиш кой ни е писал учебниците по история.
За да изпуснат пара същите тези списвачи на история ни пробутаха Тангра
Седят и сега се кефят на подлуделите ни деца юрнали се във фалшива посока след Българския Бог. Пробутаха ни гносис за Бог и сега се подхилват! А Български Бог няма!"
В сайта на нашите приятели от Xnет пък някой се жалва, че на кухненския си стол бил изрязал символа IYI и той му парел, та сега мислил да го нареже с триона. Нещото, което най ме огoрчи обаче, е поста на Спорт и Здраве - един от нас (някога) c близо 900 поста. Той пък казва, че няма Тангра, а името на Българсkата Вяра е Вселенска Хармония. Ето и конкретния му пост;

http://www.xnetbg.com/new/forum2/index.php...07.msg70667#new
" Ясно е,че стремежа на кукловодите да ни затрят си оставя дирята и тук,защото тогавашните историци веднага търсят повод да ни уеднаквят с тюрките и при първото срещане на думата "тангран",вече тагран и Тангра стават тъждествени думи и ние сме тюрки и вярваме в същия бог! И всичко това,при положение,че никой никъде не споменава името на главиня бог,а навсякъде се срещат стотици изображения на знака на Хармонията IYI. Да не говорим,че при тюрките Тангра е бог на "ясното синьо небе",а не на "слънцето" и тюрките не признават слънцето за бог.Как е възможно тогава Тангра и тангран да е едно и също нещо. Малко е смешен този елемент при Воините - отхвърлят яростно тюркската теория,но целия сайт се основава на тенгрианството"

Както виждате, дори препоръчва да си променим името на сайта или по същество да се замозакрием.

"Личи,че няма никакви допирни точки с вярванията на нашите прадеди и аз все още се чудя защо Воините не направят някои промени в сайта си"

Точно затова бих искал да чуя и мнението на други участници тук. На какво се дължи такова яростно отхвърляне на Тенгрианството. Най-вече - на какво се дължат такива странни метаморфози в хора, за които имах друго мнение? Открили са някаква истина? Или всичко, в което древните ни предци са вярвали е било лъжа?
Top
anti666
Публикувано на: 19.6.2008, 10:56
Quote Post
Разбирам, че източниците, които свързват старата Вяра на българите с Тангра са оскъдни. Това е и основния аргумент на неверниците. Звучи логично. Ако сме били тенгриани, защо няма писмени източници, храмове. Един надпис само на една колона "Тангран". Тук отварям скоба, защото всеки владеещ старогръцки, може да обясни че не е тaнгран, а Тангра. Просто Н в гръцки се чете А.
Та с две думи - искат аргументи хората. Искат солидни доказателства. Не писанията на Елтимир и снимките на Иордан. Това, че някога връх Мусала се а казвал Тангра - сщо не е доказателство. Нито пък "Сказание за Чулман" и хрониките на Ибн Фалдан. Тенргианстовото е тюрска вяра, с която враговете на българите ни манипулират и толкова! А тези, дето изписват все по често графити IYI са заблудени хлапета.
http://www.xnetbg.com/new/forum2/index.php...07.msg70667#new
"Този знак се появи и на тениски от скоро. Видях го и на една стена на улицата. Значи - плъзва по някакъв начин. Странно"
Какво правим сега? В интерес на истината - аргументите са им "железни" и това кара много българи да не вярват в миналото си
Top
Миро
Публикувано на: 19.6.2008, 13:28
Quote Post


Често пишещ
****

Група: Участници
Съобщения: 503
Участник # 54
Дата на регистрация: 28-July 05anti666, просто ме изпревари с една дължина, защото имах намерение да пусна такава тема smil4334ad1724132.gif
Аз за себе си съм убеден, че вярата в Тангра я имаме поне поне от 4 500г. Само не ме питайте защо съм сигурен, ако ви кажа, че съм го сънувал-ще ми се смеете, но...както и да е.
Нарочно си купих една книга, мисля, че е последната на П.Добрев, та в нея той доказва, че всъщност българите са вярвали в Слънцето и никъде не се споменава за Тангра, че българите са част от религиозно-философската система на Ведите и едни от нейните създатели. Няма лошо, разбира се smil4334ac775281d.gif
Тангра=Вселенска Хармония=IYI -- това равенство според мен е съвсем логично.
PMUsers Website
Top
Йордан_13
Публикувано на: 19.6.2008, 13:45
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 105
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06QUOTE (Миро @ Jun 19 2008, 01:28 PM)
anti666, просто ме изпревари с една дължина, защото имах намерение да пусна такава тема smil4334ad1724132.gif
Аз за себе си съм убеден, че вярата в Тангра я имаме поне поне от 4 500г. Само не ме питайте защо съм сигурен, ако ви кажа, че съм го сънувал-ще ми се смеете, но...както и да е.
Нарочно си купих една книга, мисля, че е последната на П.Добрев, та в нея той доказва, че всъщност българите са вярвали в Слънцето и никъде не се споменава за Тангра, че българите са част от религиозно-философската система на Ведите и едни от нейните създатели. Няма лошо, разбира се smil4334ac775281d.gif
Тангра=Вселенска Хармония=IYI -- това равенство според мен е съвсем логично.

Това е смешно. За 4500 години не можем да си вържем само цървулите. Естествено, за еврейския поглед на историята, предистория те наричат 6000-7000 г., след това вече за тях няма нищо. Някои учени като Хенкок, дръпнаха датите още по-назад - 12-13000 години, други пък, които бяха дискриминирани, заради своите открития в изследванията, датираха находки от 250 000 години. Тези учени дори бяха изключени от универститетите и охулени от еврейската преса. Но има и още по-ранни открития с "отчайващи" за науката дати от по милиони и повече години.

Според мене това, което наричаме Българска Вяра и Български Бог можем да го "датираме" ( а то не подлежи на датировка) преди около 500 000 г., минимум. Ще кажете, тогава е нямало хора. Позволявам си, да не се съглася.
PMEmail Poster
Top
Йордан_13
Публикувано на: 19.6.2008, 14:14
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 105
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06Да не говорим,че при тюрките Тангра е бог на "ясното синьо небе",а не на "слънцето" и тюрките не признават слънцето за бог.Как е възможно тогава Тангра и тангран да е едно и също нещо. Малко е смешен този елемент при Воините - отхвърлят яростно тюркската теория,но целия сайт се основава на тенгрианството"
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Кой пишлигар е написал тая съвършена глупост?
Първом тук не става дума за почитане на небесно светило, както искат да ни го представят "мастити" историци и гръмки имена издали книжлета (не случайно използвам тоя термин). Изобразяването на Абсолюта чрез Слънчевата Икона отразява идеята на Сътворението или човешкото разбиране на идеята за Сътворението, където Слънцето символизира всемирната светлина, която сътворява света. То е именно планетния символ на сътворенската светлина. Защото без светлина, няма Сътворение, нали така. А най-прекия символ, чрез, който може да бъде изразена Тя, на планетата е Слънцето. Това ще го видите във всеки един мит, много преди книга Битие.
Така, че Тенгрианството не е тюркска релиигя, както твърдят комунистическите историци и техните отрочета и симпатизанти, нито арийска, нито, каквато и да е друга, а изконно БЪЛГАРСКА.
Не е случаен факта, че тази култура на Единобожието е донесена в Америка, от един Българин, който инките наричат Манко Капак или Господарят Манко и го зоват "първия инка". За имената Маню и Манчо, няма да ви говоря, колко често се срещат в България. Някои ще кажат, че това са арийски имена, нали, защото идват от Ману. Ама тоя Ману, не е ли побългарения Маню?
smil4334ad8a149e0.gif smil4334ad8a149e0.gif smil4334ad8a149e0.gif Що да не е обратното, бре, господа? Толкова ли сте жалки, че ви е трудно да се наречете Българи и толкова ли сте ниски, че ви е срам, да признаете, че световната култура, започва от Българите, а не, от някакви други отпадъчни народи?
Та говорихме за това дали Създателя Тангра е представен като Слънце или не и как въобще е бил представян първоначално. Ето ви един интересен факт:


"В началото на 1533 г. групичка войници от отряда на Писаро влезли в Куско, столицата на инките. Главната част от неговите сили още била в Кахамарка, където държали в плен претендента Атаху-алпа, и задачата на пратената в Куско група била да вземе дяла на столицата от златния откуп, поискан от испанците в замяна на свободата на Атахуалпа.
Пълководецът Кизкиз ги пуснал да влязат и да разгледат няколко важни сгради в Куско, включително Храма на слънцето. Както споменахме, инките го наричали Кориканча, Златното заграждение, тъй като стените му били покрити със златни плочи и вътре имало чудни предмети от злато, сребро и скъпоценни камъни. Неколцината испанци, които влезли в столицата, свалили седемстотин златни плочи, заграбили други съкровища и се върнали в Кахамарка.
Главните испански сили влезли в Куско в края на същата година и ние вече описахме участта, която сполетяла този град, неговите постройки и светилища, включително оскверняването на олтара и плячкосването, а после и стопяването на златната слънчева емблема, която висяла над големия олтар.
Но физическото унищожаване не могло да изличи онова, което инките запазили в спомените си. Кориканча бил построен, разказват те, от първия владетел и отначало бил колиба със сламен пок-рив. По-късните царе го разширили и преустроили, докато не получил размерите и формата, видени от испанците. Стените на олтара, съобщават те, били покрити от пода до тавана със златни плочи. „Над големия олтар - пише Гарсиласо - висеше образът на слънцето върху златна плоча, два пъти по-дебела от останалите облицовъчни плочи. Образът го представяше с кръгло лице, лъчи и огнени Е пламъци".
Това бил златният предмет, който видели и свалили испанците. Но не бил оригиналният образ, който висял на стената и в съответния ден посрещал слънчевия лъч по изгрев.
Най-подробно описание на предмета и придружаващите го изображения дава дон Хуан де Санта Крус Пачакути-Юмки Салкамайхуа, син на инкска княгиня и испански благородник (поради което понякога го наричат Санта Крус, а друг път - Салкамайхуа). Описанието се съдържа в неговия „Relacion"* (английският превод е на сър Клеменс Маркъм), в който авторът възвеличава инкската царска династия. Първият цар от тази династия, съобщава Салкамайхуа, „заповядал на златарите да направят златна плоча, която да показва, че е имало създател на небето и земята". Салкамайхуа илюстрира текста си с рисунка: плочата имала необичайната и рядка овална форма.
Това първо изображение било заменено от кръгла плоча, когато някакъв по-късен владетел обявил слънцето за върховен бог. Овалният образ бил върнат от следващ инка, „голям враг на идолите. Той наредил на народа да не отдава почит на слънцето и луната", а на небесното тяло, представлявано от овалната плоча, и пак той „заповяда да поставят образи околовръст плочата". Салкамайхуа нарича тази овална плоча „Създателя" и с това ясно дава да се разбере, че няма предвид слънцето, тъй като от двете страни на овала имало образи на слънцето и луната. За да илюстрира думите си, той нарисувал голям овал между два по-малки кръга.
Централното изображение си останало така, с овала в средата, до времето на инката Хуаскар, единия от двамата братя, водещи борба за престола, когато пристигнали испанците. Той свалил овала и го заменил „с кръгла плоча като слънце с лъчи". „Хуаскар поставил образа на слънцето там, където бил Създателят". Така редуването на религиозните догми довело до връщането на пантеона, върховен бог в който било слънцето, а не Виракоча. За да покаже, че е законен наследник на трона, Хуаскар прибавил към името си епитета Инти („слънце"), което означавало, че той, а не неговият природен брат е истински потомък на първите синове на слънцето.
Салкамайхуа обяснява, че фронтонът с овала бил представата на „езичниците" за небето и земята. Неговата подробна рисунка показва как изглеждала стената преди Хуаскар да замени овала с изображението на слънцето. Тази рисунка се е запазила, защото Францис-ко де Авила, който разпитвал Салкамайхуа и други за значението на образите, я запазил сред своите документи. Той също написал по и около рисунката обяснения на изображенията, като използвал думи на кечуа и аймара, както и на родния си кастилски испански: когато бъдат отстранени тези обозначения (обр. 86), човек придобива по-ясна представа за символите над олтара (защрихования правоъгълник най-долу): земни символи (хора, животно, река, планина, езеро и така нататък) в долната част и небесни (слънце, луна, звезди, загадъчния овал и така нататък) — в горната.
Учените са на различни позиции за интерпретацията на отдел-' ните символи, но не и за цялостното значение на стената. Маркъм ; вижда в горната част „звездна карта, която е истински ключ към символичната космогония и астрономия на древно Перу" и е Алгу-; рен, че фронтонният триъгълен връх е йероглиф за „небе". С. К. Лотроп („Съкровището на инките") твърди, че образите над големия олтар „образуват космогоничен разказ за сътворението на небето и земята, слънцето и луната, първия мъж и жена". Всички са единодушни, че както съобщава Салкамайхуа, такава била предста-\ вата на езичниците - сбор от техните религиозни вярвания и леген-| дарни разкази, сага за небето, земята и връзката помежду им.
Небесните образи очевидно представят слънцето и луната от две-
I те страни на златната овална плоча и групи небесни тела над и под
овала. Обичайните лица, нарисувани над двата звездни символа,
изясняват значението им, което се потвърждава и от надписите на
местния език „инти" („слънце") и „кила" („луна").
След като слънцето се изобразява по този начин, какво представлява централният образ, големият овал? Преданията разказват, че във времената на инките този символ се редувал със слънцето. Неговото значение ясно е обяснено от надписа, който гласи: „Ilia Ticci Uuiracocha, Pachac Acachi. Quiere decir imagen del Hacedor del cielo у de la tierra". В провед това означава: „Ила Тики Виракоча, създател на всичко, тоест образ на твореца на небето и Земята".
PMEmail Poster
Top
Йордан_13
Публикувано на: 19.6.2008, 14:29
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 105
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06Много ясно е описан тук двубоя в световната история, дали да се дава образ на Създателя или не. Дори изобразяването му като Слънце, в изначалните времена, се е смятало за кощунство, защото се антропоморфира идеята за Абсолюта. Много по-късно разните отпадъчни религии като юдаизма, християнството и мюслиманството почнаха да грачат: "Не си правете идоли". Но те само си грачат, ама са пълни с идоли! Големия двубой е в дълбоката, ужасяващо дълбоката древност.
Както се вижда и озбражението на Създателя като Слънце е било кощунство, защото се слагат измерения и ограничения на всемирната вселенска светлина, която сътворява. Това е опит на човека да ограничи Бог в творчесвото Му.
Преди този двубой, дали да се дава образ на Абсолюта или не, съществува още един - дали да се дава Име на Абсолюта!
В този двубой, ние, Българите, сме категорични, не му даваме Име, а само прозвище - Ден Грее. Затова първия инка, го нарича просто "Създателя". И като са ни питали: "Абе, какво е това Ден Грее", сме им казвали, съвсем просто "Небе". Защо. Защото Небето е нещо Необхватимо, Неизмеримо, Необятно. Това е най-близкото планетно понятие за обозначение на Абсолюта, с което Той може да бъде унагледен, без Идеята за Него, да бъде повредена!
И ако потърсим, къде този овал, или яйце, с което се символизира "Създателя", може да бъде срещнат, ето ви руната Wyrd, което се превежда как? Нищото! Нищото - Абсолюта без всякакви качества, квалификации и характеристики.
PMEmail Poster
Top
Йордан_13
Публикувано на: 19.6.2008, 14:46
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 105
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06Според Зиези, Български Бог няма, а главният бог на българите е бил Болг, а последно може пък и да е бил Хорус. Пак в сайта на Атака има един българин с профил HARPH, който определено има академична титла и e доста добре информиран. Ето неговото мнение;
http://www.vestnikataka.com/forum/index.ph...c,12090.90.html
"Да се чудиш кой ни е писал учебниците по история.
За да изпуснат пара същите тези списвачи на история ни пробутаха Тангра
Седят и сега се кефят на подлуделите ни деца юрнали се във фалшива посока след Българския Бог. Пробутаха ни гносис за Бог и сега се подхилват! А Български Бог няма!"
В сайта на нашите приятели от Xnет пък някой се жалва, че на кухненския си стол бил изрязал символа IYI и той му парел, та сега мислил да го нареже с триона. Нещото, което най ме огoрчи обаче, е поста на Спорт и Здраве - един от нас (някога) c близо 900 поста. Той пък казва, че няма Тангра, а името на Българсkата Вяра е Вселенска Хармония. Ето и конкретния му пост;

http://www.xnetbg.com/new/forum2/index.php...07.msg70667#new
" Ясно е,че стремежа на кукловодите да ни затрят си оставя дирята и тук,защото тогавашните историци веднага търсят повод да ни уеднаквят с тюрките и при първото срещане на думата "тангран",вече тагран и Тангра стават тъждествени думи и ние сме тюрки и вярваме в същия бог! И всичко това,при положение,че никой никъде не споменава името на главиня бог,а навсякъде се срещат стотици изображения на знака на Хармонията IYI. Да не говорим,че при тюрките Тангра е бог на "ясното синьо небе",а не на "слънцето" и тюрките не признават слънцето за бог.Как е възможно тогава Тангра и тангран да е едно и също нещо. Малко е смешен този елемент при Воините - отхвърлят яростно тюркската теория,но целия сайт се основава на тенгрианството"

Както виждате, дори препоръчва да си променим името на сайта или по същество да се замозакрием.

"Личи,че няма никакви допирни точки с вярванията на нашите прадеди и аз все още се чудя защо Воините не направят някои промени в сайта си"
---------------------------------------------------------------------------------------------------

Много ми е интересен тоя академик-пишльо Харп, що не дойде тука да му харпна един голям праисторически глинен фалос в ануса, да да му светнат зъркелите и белким му се оправи светогледа. Препоръки ни давал да си сменим името, отворкото. Айде бе, академиче, ела тука малко на секс-разходка!
Кво да кажем за чедото Зиези smil4334ad8a149e0.gif Допреди време, той пускаше неистово постове в клуб "История", че богът на Българите е Ерми. Търси момчето, ама аз съм му предрекъл, че няма да го намери. Мисля, че присъдата над християнина Зиези вече е отсъдена. Пито-платено.
Те нека си търсят, нека си плюят, да дават напътствия от други сайтове, ние си гледаме напред и си тръскаме чурката над всеки храст, когато се изпикаем.
Това беше малко вулгарен пост, но ония дето са писали това в "другите сайтове", са още по-вулгарни в замислите си, вервайте ми.
PMEmail Poster
Top
Йордан_13
Публикувано на: 19.6.2008, 14:59
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 105
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06А Български Бог няма!
------------------------------
Много интересно. Евреите могат да си имат Яхве-Саваот, мюслиманите могат да си имат Аллах, който наричат Танръм smil4334ad8a149e0.gif smil4334ad8a149e0.gif , а ние пък, не можем да си имаме Български Бог. Тия, лайняните хатакисти, вече и Български Бог почнаха да ни забраняват да си имаме!

Мани Името му, важното е, защо "башка националистите" ги е страх от това, Българите да си имат свой Бог. За евреите може, за мюслиманите - може (ако ми следите мисълта), но за Българите - не. Колко ли е опасно да си имаш свой Бог smil4334ad8a149e0.gif smil4334ad8a149e0.gif smil4334ad8a149e0.gif
Да, сега разбрах, на нас Българите, не ни требе Бог да си имаме, ние требе да си имаме Хармония, т.е. да сме толерантни и човечни към другите, и да си намазваме винаги задника с вазелин!

Сещате ли се, накъде вървят работите? Хармонията, Харпчето не я нарича Бог. Защо ли? Ами сега ще ви кажа, защото зад този ник, стои отявлен комунист и атеист!
Понятието Бог, за Българите да си имат е страшно, могат да се вдигнат и да станат свободни, дай да им го сменим с по-философските понятия Хармония (по соца имаше много такива клубове по философия), и да им напомним пак за "древногръцките митове, на които наблягахме по времето на комунизма.

Сидеров, Сидеров, определено Капка е по-умна от тебе!
PMEmail Poster
Top
anti666
Публикувано на: 19.6.2008, 17:20
Quote Post
Значи това;
"Малко е смешен този елемент при Воините - отхвърлят яростно тюркската теория,но целия сайт се основава на тенгрианството...
Личи,че няма никакви допирни точки с вярванията на нашите прадеди и аз все още се чудя защо Воините не направят някои промени в сайта си"

не е от някой си атакист, а от човек с 910 постинга в този сайт. Разбира се, всеки е свободен да си сменя мнението и възгледите, но мен ме интересува повече механизма. Защо става това?

Ако погледнем основните точки, по които ни атакуват ще забележим две най-важни;
1. Тенгрианството е анималистичен азиатски шаманизъм, който въобще не е изповядван от предците ни. Т.е. такова име Тангра няма - това е измислица. Просто някакви жертвоприношения и идолопоклонничество, което е било прекратено от Борис-Михаил

2. Тенгрианството не е изповядвано от предците ни, а е тюркска (персийска) религия, натрапена наскоро от радетели на пантуркизма или като цяло от врагове на българщината за да накарат българите да вярваме в нещо чуждо за нас.
Както виждате след като на подобни атаки се хващат и наши хора, какво остава за незапознатите.
Top
anti666
Публикувано на: 19.6.2008, 17:34
Quote Post
Всъщност, подобни атаки са не само срещу "Воини на Тангра". Например в този рускоезичен сайт,
Форум
където е отделена една огромна тема за тенгрианството, има същите Тома-неверници. Ето мнението на някой си "ковач"
"Тоже этнографы твердили - "Верховный Бог". А ханты послушали и сказали, что это просто "Небо, верх". Я не отрицаю, что Небо - это тенгри. Только нет такой религии - "тенгранство". Точнее не было, пока не придумал ее О. Сулейменов. (Същият Олжас Сюлейманов, за когото споменаваме в темата за Казахстан, бел. моя). До него ни один человек в мире не подозревал о такой религии. "

И отговора на един волжки българин - "татарин"
"Ай да крутой парень, кузнец! Взял да отменил тенгрианство!
Может О. Сулейманов и моей бабушке рассказал о Тенгри, которая жила всю жизнь в ауле и не знает русского языка и как не странно про О. Сулейманова тоже, а вот про Тенгри знает. "

Това по точка 1 - те такова животно нема. Разбира се, това че бабата на този волжки българин знае за Тангра е случайност. Както е и случайност, че е от Волжка България. Може пък да е чела този сайт.
Top
anti666
Публикувано на: 19.6.2008, 17:52
Quote Post
А сега по точка 2 - тенргианството е тюркска (персийска) религия, която сега пантюркистите (ешхеназитата) ни я натрапват. Да попитам само - в Тибет има едно езеро Тангра. Свещено за будистите. Те не ми приличат на тюрки. Какво ли е търсел Хитлер от тези "тюрки-бонисти"? Ами даоистите или индианците от Северна Америка? Много надалеч се е разпрострял този проклет пантюркизъм.
В случая въпроса е кой от кого го е взел. Кой на кого го е дал. Липсата на информация дава муниции на такива като Петър Добрев да твърдят, че ние, българите сме само приемници, а не първоизточници. Това пък умело се използва от враговете ни да твърдят, че се кланяме на чужда вяра.
Top
JulesW
Публикувано на: 19.6.2008, 18:26
Quote Post


Участник
***

Група: Участници
Съобщения: 60
Участник # 871
Дата на регистрация: 11-March 07За мен също е абсолютно непонятно как Спорт-Здраве е обърнал на 180 градуса позицията си. Много пъти съм се възхищавал от мъдростта и прозрението в постовете му, поради простата причина, че почти не познавам (реално и виртуално) свои връстници с толкова трезво аналитично мислене ... А относно атаките и провокациите досега мен лично не са успявали да ме разколебаят. Пропускам ги покрай ушите си. Първият път когато посетих този сайт (преди доста време) ме отблъснаха свастиките по аватарите на потребителите и други символи, които тогава смятах за нацистки - е явно не ми е било времето. Около половин година по-късно вече не помня причината , но започнах отново да влизам , да чета и да анализирам ситуацията наоколо. И всичко ми се стори много близко и познато. Атмосферата ми хареса. И някакси подходих към Тенгрианството със смес от интуиция и логика и то без никакви усилия съвпадна с моите виждания, с мирогледа ми. А господа провокаторите нека плюят - увеличават броя на посетителите на форума , съответно читавите Българи сред тях стават наши съмишленици. smil4453a9006c2f4.gif
PMEmail Poster
Top
Йордан_13
Публикувано на: 19.6.2008, 19:24
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 105
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06QUOTE (anti666 @ Jun 19 2008, 05:52 PM)
А сега по точка 2 - тенргианството е тюркска (персийска) религия, която сега пантюркистите (ешхеназитата) ни я натрапват. Да попитам само - в Тибет има едно езеро Тангра. Свещено за будистите. Те не ми приличат на тюрки. Какво ли е търсел Хитлер от тези "тюрки-бонисти"? Ами даоистите или индианците от Северна Америка? Много надалеч се е разпрострял този проклет пантюркизъм.
В случая въпроса е кой от кого го е взел. Кой на кого го е дал. Липсата на информация дава муниции на такива като Петър Добрев да твърдят, че ние, българите сме само приемници, а не първоизточници. Това пък умело се използва от враговете ни да твърдят, че се кланяме на чужда вяра.

User posted image

Ето едно онагледяване на казаното от Анти 666. В Тибет има и двете понятия - и Тангра и Тенгри. Щото някои тука навремето мърмореха, защо сме го наричали 'Тенгри", а не Тангра. "Тенгри" биело повече на тюркско.

Г-да, академици, днес ви пръснахме сфинктера от секс!
PMEmail Poster
Top
buden
Публикувано на: 19.6.2008, 20:06
Quote Post


Участник
***

Група: Участници
Съобщения: 199
Участник # 1 389
Дата на регистрация: 12-March 08Бих искал, а и не само аз да прочетем мнението и на Спорт-Здраве по темата.

Съгласен съм с горните мнения на участниците, въпреки че понякога се разминават един с друг. Тангра е част от днешен Тибет - ДА .. или пък е обратното, връзката е налице и то не само в Тибет, съгласен.

С времето за мен е трудно да приема дадена вяра обаче. Вярвам в Бог, но така както вярвам в Бог, така и не приемам религиите. Защото те и техните книги са писани от хора. В това отношение добре е според мен че за Тангра няма написана книга или поне не е открита, иначе малко би се опорочила идеята. Бог не пише книги!
Но пък с риск да услужа на лъжовните историци - тенгрианството не е ли и то религия?
Изобщо днешните религии скоро ще бъдат заменени, но от какво!?
И се надявам да не е тази замяна пак подхвърлена от нечии ръце, а да дойде от нас самите, от сърцата и душите ни.

PM
Top
makebulgar
Публикувано на: 19.6.2008, 23:53
Quote Post


Читател
**

Група: Изгонени
Съобщения: 14
Участник # 1 120
Дата на регистрация: 1-September 07Тъй като и аз съм споменат в темата като атеист, съм длъжен да защитя позицията си. Атеист съм защото съм запознат сравнително добре с няколко науки в които бог го няма. Това са физика, химия, математика, астрономия, психология, история, социология, бология и палеонтология. Всички те ме карат да вярвам не в теорията за бог, а в теориите за еволюцията и естествения подбор.

За вярата на прабългарите позицията ми се вижда още от първия ми пост.
Като човек на науката за мен истината винаги зависи от наличните факти и логиката. По отношение на религията на българите на везните на истината от едната страна слагам теориите за тангра, а от другата слагам фактите от историята ни и настоящето ни.

Теорията за тангра за мен няма тежест поради няколко съществени неща които по някакъв начин винаги се пренебрегват от защитниците на теорията. Първо на каменния надпис на които се казва че пише тангра, реално пише тагг-ара. Второ самото име тангра при тюрките не означава името на върховния бог, а означава божество! Тангра е синоним на ангийското God, и на славянското, българското и скито-сарматското Бог и Бага! Например Бог Зевс на тюркски ще се преведе - Зевс тенгри хан!!!

От друга страна фактите документирани в историята на българите и в съвремените обичаи говорят красноречиво за това каква е била религията на българите. Ето някой от фактите които не трябва да се пренебрегват когато се разследва това каква е била религията на българите:

1. Българите са наричани поклонници на Слънцето, месечината и други звезди;
2. Българите са наричани огнепоклонници;
3. В съвременните български песни се пее за слънцето луната и звездите;
4. Съвременните ни обичаи са огнени - Ората Копата - въртене на запалени факли(подобно на съвременните зороастрийци в иран), палене и прескачане на огън (подобно на съвременните зороастрийци в иран), нестинарството (подобно на нестинарите в индия);
5. СУРВА;
6.Зурван - Добрия бог - Непобедимото време - върховния бог на иранските народи;
7.Богомилството - религията на българите поклонници на БОГА МИЛ - Добрия бог (възникнало веднага след покръстването от пепелта на старата ни религия);
8. Кукерите играещи на Сурва изобразяват на 100% вида на бог Зурван - човек с животинска маска, жезъл и криле;
9.Хрониките от волжка бъгария споменават че българите имат два големи празника, като на зимния правят ритуали с маски;
10. Древните халдеи от луристан, които вероятно са наследници на шумерските астрономи са изобразявани с маски и факли;

Всичко това е само малка част от наличните и документирани факти. Те напълно подкрепят и допълват теориите на Добрев и предполагаемата прародина на българите - Балх. Именно там е Първоначалния център на зороастризма, зурванизма, и авестийския език при които Зруван означава Време!


Както се казва в зороастризма:
QUOTE
Човекът, притежаващ достатъчно знания и използващ разума си е свободен да избере за себе си религията, която смята за най-добра.


Всеки сам събирайки достатъчно познания за историята на българите трябва сам да достигне до визия за това каква е била религията на прабългарите, но за да е реален резултата му е необходимо той да бъде безпристрастен, да отчита всички факти, и да може да пресява истинските факти от сътворените!
PM
Top

Topic OptionsСтраници: (6) [1] 2 3 ... последна » Reply to this topicStart new topicStart Poll

 

Нови участници
trened 7/9/2023
ддт 5/2/2022
mita43c 5/12/2021
Krum 20/9/2020
Lucienne71 21/4/2020