www.Voininatangra.org
 
 
 
НАЧАЛО   АКТУАЛНО   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ
  
   РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Саракт

Форум -> Великден


  Reply to this topicStart new topic

> Великден, Христос Воскресе! Народни обичаи
anti666
Quote Post
Материалите са базирани на изследванията на българския етнолог Димитър Маринов, който още в началото на миналия век открива във великденските празненства на българите много силна връзка с Древната вяра.

Христовите Рождество и Възкресение са в центъра на християнската празнична система. Дали не се оказва, че техните древни български аналози - Коледа и Великден - крият тъкмо двата "нулеви" дни от стария ни календар? Този факт би обяснил защо обредните хлябове за двата празника толкова си приличат. Единствената отлика са задължителните яйца върху последните. Димитър Маринов добросъвестно е отбелязал това. Върху повечето представени от него Великденски хлебове яйцата са четири червени и едно бяло (в средата). Те явно са символи на някаква конкретна норма за българите. От позициите на вярата в неизменността на Небесния път (или Тангра) червените яйца могат да се приемат за обозначения на изминалите четири години до празника за втория "нулев" ден. Последният е представен чрез бялото яйце, тъй като според символиката на "Книгата на промените" червеното (първостихия Огън) е сред цветовете на положителната сила, един от аналозите на която е и времето; а пък бялото (първостихия Метал) е сред цветовете на отрицателната сила, един от аналозите на която е и пространството, с други думи - местоположението на втория "празен" ден в календара. Нека да напомним, че в християнството ни седмицата след Великден се нарича освен "Светла" още и "Празна"! Бялото яйце по колаците се откроява на фона на червените, като е поставено или в центъра на обредния хляб, или пък от едната страна срещу всички тях.
От християнски позиции яйцата върху обредните хлябове могат да символизират съответно евангелистите и възкръсналия Христос. Според народната традиция тъкмо с бялото яйце се отговява на Великден. Като аналогия за начало това еднакво добре съответства и на старата идея за започващ нов четиригодишен цикъл, и на новото схващане за прогласяване на възможността за вечен живот чрез победата над силите на смъртта. Не трябва обаче да бъдат подминавани случаите, когато върху колаците за Великден са срещани комбинации от три или четири червени и две бели яйца. Няма съмнение, че в този случай се представя един пълен четиригодишен цикъл заедно с двата допълнителни извънкалендарни дни в началото и в края му.
За разлика от празничните обредни хлябове върху кумичините колаци, дарявани от лазарките, яйцата са винаги червени. Прави впечатление, че броят им е също пет. С даването им на кумицата приключва периодът на говеене пред нея. Възможните обяснения за бройката на яйцата са две. От една страна червената петица яйца може да символизира висша проява на ин-жизненост като законна спътница на ян-активност. Това е нормално с оглед вече "съвършеното" състояние на приключилите лазаруването моми, които вече могат да сключват брак и сред които кумицата е моментно олицетворение на жизнеността във висшата й проява. От друга страна точно пет са и отминалите дни от началото на петия месец (вторият "нулев" ден естествено не попада в сметката). Логично новопроизведените моми гостуват у своята кумица преди обяд в този ден, когато споменатата двойка сили възхождат към денонощния си максимум. Доказателство, че в представите на древните българи червеният цвят на яйцата се свързва с могъществото на положителната сила e фактът, че растенията, от които се получава червената боя, трябва да бъдат събрани на Eньовден - в момента на апогея на същата тази сила.
Гостуванията у кръстници и кумове са естествени за момент на подновяване на световната хармония, която ръководи обществените, роднинските и семейните отношения. Едва след обяда по традиция започва люлеенето. Момците като олицетворение на активното начало люлеят момите като представителки на пасивното начало. Има сведения, че хорото на Великден се играе по песните на двойки моми, които са винаги четен брой. Така то е изцяло подчинено на женската жизненост и в хармония с моментното състояние на първичната енергия.
Българите свързват Велики четвъртък с необикновено разнообразие от вярвания и представи. Често смятат, че в полунощ "раят се отваря" и душите на всички покойници идват на земята. Те жужат като пчели и мушици около цветовете на ягодите и ябълките. Ето защо в отделни селища на Северозападна България в нощта на Велики четвъртък жените предприемат ритуално "греене на душите на мъртвите". Те запалват огън от бъз в двора или на гробището, пускат кратунки със запалени свещи в реката, за да могат техните мъртви по-лесно да се ориентират в тъмнината и за да им е топло.
От Велики четвъртък в продължение на още шест седмици жените тачат всеки четвъртък. Не работят нищо, не перат и не се мият за да няма градушка през лятото. Забраната върху домашната и полската работа се спазва и за предпазване от гръмотевици и светкавици. Вярва се още, че точно на Велики четвъртък магьосниците излюпват под мишниците си демонични пилета с две глави - "мамници". С тяхна помощ примамват чуждо жито и мляко. Срещу празника бродниците отиват на хорските ниви, събличат се голи и с баене отнемат тяхното плодородие. Според предложена от Георги Велев хипотеза Великденът е заел мястото на празника за втория "нулев" или високосен ден в стария български календар. Този празник е коректив на календарното време и затова се отбелязва веднъж на четири години. Правилно е посочено, че мястото на втория извънкалендарен ден не би трябвало да бъде диаметрално противоположно на аналога на невидимото Дао след изтичане на годишните дни, защото е невъзможно и безпредметно да се мисли някакъв умозрителен конструкт за "анти-Дао"! Като празник вторият "нулев" ден поставял началото на новия четиригодишен период. Изглежда правомерно това начало да се постави между края (събота) и началото (неделя) на първата непълна седмица от периода на Човека, тоест в денонощие между четвъртия и петия ден на петия месец. Тук може да се търси и спекулация със стойността на числото пет, което е в центъра на ян-квадрата, а времето също е подвластно на положителната сила. За разлика от високосния ден Великденът е подвижен празник, който се отбелязва всяка година винаги в първия неделен ден след първото пролетно пълнолуние (за православието диапазонът е между 4 април и 8 май по Григорианския календар). От приемането на християнската религия Великден или Възкресение Христово винаги се празнува три дни. Едва ли има българин обаче, който да не е чувал и употребявал израза "Всеки ден не е Великден!" Тук очевидно се има предвид еднодневен празник може би дори със сходни концепция или наименование.
Top
anti666
Quote Post
В Тенгрианството овалната форма на яйцето символизира Създателя. Абсолюта на Ден Грее. От който се поражда мирозданието. Ираноидите също ще потвърдят, че персите са вярвали в произхода на Земята от огромно яйце. Това е копирано от нас и в последствие, пречупено през техния мироглед.

Точно както Помазаният Йисус възкръсва, така и счупването на яйцето символизира Вечността, появата на нов живот. Непреходността на кръговото време. Единствено българите като Народа на Тангра са имали правото да извършват това свещенодействие. Счупването на яйцето. Възкресението и неунищожимостта на Живота. Много мощна символика, която после остава в изконното българско Православие. Дори сега този ритуал е познат само на нас и отчасти на съседните нам православни народи.
Top
Канатица
Quote Post


Често пишещ
****

Група: Участници
Съобщения: 916
Участник # 1 054
Дата на регистрация: 25-July 07Честит празник!
Едва тази година разбрах, че споменатото чупене на яйца е типично наша традиция. Например в Гърция въобще не са чували за подобно нещо.
Което от своя страна отговаря на вечния въпрос кое е първо яйцето или кокошката. smil4334ad1724132.gif

Вярвам, става дума за тази книга: "Българско обичайно право"


--------------------
"?????? ???? ???????, ?? ???????? ???? - ??? ????? ?? ???? ?? ? ???????"
PM
Top
anti666
Публикувано на: 19.4.2009, 12:40
Quote Post
Мисля че освен тази има и още няколко негови книги. Той като Анчо Калоянов или Тодор Моллов са едни от най-добрите изследователи на българския религиозен флоклор, които установяват по безспорен начин дълбоката връзка на българската народопсихология с Тенгрианската вяра.
В сайта на Атака Зиези беше пуснал една провокационна тема за Пасхата, набързо изтрита. Бих искал да добавя към това някои думи. Идеята му е, че ние дефакто празнуваме еврейския празник Пасха, наместо Христовото Възкресение. Това обаче не е вярно, не и тук - в България. Именно затова Великден е Великден, а не Пасха, както например руснаците го знаят. Там действително юдохазарите са успели да наложат това име, което си е кощунство.
Пасха или "преминаването" е еврейски празник, с който празнуват последния от 10-те чуми на Яхве. Изтрепването на всички първородни деца на гоите от Египет и пропускането (преминаването) на еврейските. Това си е записано във Ветхия завет, това си го празнуват. Разпятието на Помазания на тази еврейски празник обаче не е случайно. Той влиза в Йерусалим в седмицата преди Пасхата. Именно заради нея, еврейските фарисеи от Синедриона настояват той да бъде разпънат тогава, в шабата. Всъщност по този начин от тяхна гледна точка те правят свещенодействие пред Яхве. Разпънат на мъчителна смърт е арамейски гой, който на всичкото отгоре има претенции да е Субоги Владетел.
Така че защо руснаците го наричат Пасха и защо РПЦ го е оставила така си е техен проблем. Ние тук просто трябва да покажем как Великден се връзва със старата Вяра на българите.

И понеже стана дума за оброчния хляб, който ние го знаем като козунак, четирите червени и едно бяло яйце в средата му, ето и една снимка на подобна символика. Равнораменен кръст в кръг на вертикален стълп до стар дъб. Дъбът на Тангра - Бой терек. Снимката е от колекцията на Зиези при село Планиница

Прикачена снимка (десен клавиш и view image, за да я видите)
Top
anti666
Публикувано на: 19.4.2009, 13:46
Quote Post
Тук бих добавил и за католическия Велиден. Както знаете, те го празнуват една седмица по-рано от православния. Което е честване на еврейската Пасха и отново Зиези има право да се възмущава. Защо така са избрали - католиците си знаят. Действителният Великден е именно на 19-и или 8 дни след еврейската Пасха.B Православието ориентира за Великден е датата на песаха (което съвпада с нощта на първата събота (сабат) след първото пълнолуние след пролетното равноденствие - юдаизма е лунна религия). Този техен празник продължава 1 седмица. Така е сега при тях, така е било преди 2000 години. С две думи, началото на техния песах cъвпада винаги с нашата Лазарница. В Евангелията на Марк и Лука ясно е записано, че Христос е разпънат в нощта преди приготовленията за сабат. Последния ден от песаха, което е и кулминацията на седемдневните им празници. Ако приемем католическата версия, просто не се получава някак си Христос да е разпънат в петък вечер, а в събота да възкреси Лазар. Така че за католиците Зиези също има право. Че те фактически честват Пасха, а не Великден. Виждате сами каква финна намеса има в един от най-големите християнски празници. Особено за католиците и руските православни.
И като погледнем от горните съвпадения, ще видим как Синедриона внимателно е подбрал деня и часа, когато Христос е трябвало да бъде разпънат. Т.е. неговото разпятие си е и човешки принос към Яхве. На един гой и лъжепророк за тях. Съвпадащо точно с настъпването на нощта. Деня, в който съкрушения фараон след финалния удар на 10-те чуми на Яхве им оставя да отвлекат цялото богатство на Египет, пречупвайки за винаги силата му. Cамо и само да се махaт от страната му. Деня на триумфа им. Само че особено в Откровението на Йоан има някои смущаващи за Синедриона работи, които напоследък според някои източници не им дава спокойствие.
Top
anti666
Публикувано на: 19.4.2009, 14:07
Quote Post
Като помисли човек ще види как това време около Великден Йерусалим е станал свидетел на един грандиозен сблъсък на идеи. Помазаният Йисус не случайно избира точно този празник да влезе на вълка в устата, в самата столица на Синедриона. Не случайно избира и началото му за да възкреси човек. Символиката е много силна. Докато яхвистите празнуват масовото убийство на невинни деца, Христос пък възкресява починал, за да им покаже че и да убиеш някого не можеш да убиеш духа му. Докато във Втория храм на Соломон се приготвят за пищните церемонии по Песах, обикновените хора на Йерусалим го посрещат като месия, с палмови клонки, а той влиза в града яхнал магаре.
Мислех си вчера докато гледах помопозните тържества пред Александър Невски, какво ли би се случило ако Седмият Помазан влезе по този начин в София. И обяви че е Субоги Владетел на Саракта. Ще го изядат съвременните фанариоти. Ще го разкъсат не по-малко безмилостно от Христос. Гледах там комунистическия доносник Гоце, полковник Максим и разбира се наследника му, масона-митрополит Кирил който се гласи за престола му и се чудех докога още. Докога?
Top
anti666
Публикувано на: 19.4.2009, 14:14
Quote Post
Имаше във форума и един пост на Йордан, където беше доразвил темата с космичното яйце на Абсолюта, Ден Грее. Че оттам излиза и IYI. Което в държавен план означава и Саракта. Единствено ние, българите можем да построим Саракта. Това е и нашия прерогатив. Единствено ние можем да счупим яйцето. Кога ще дойде деня когато наистина оттам като Жар птица излезе IYI и възкресим от Бога Владетеля. Дали въобще ще има такъв ден? Ние имаме потенциала, но както и Елтимир казва едно е че ще стане, друго е че така трябва да стане. Има разлика.
Top
Eлтимир
Quote Post


Отдаден
*******

Група: Участници
Съобщения: 17 483
Участник # 15
Дата на регистрация: 17-July 05Още един интересен факт. Христос е бил роден през март. Изместват рождения му ден, за да съвпадне с Българската Нова година. Всеки може сам да прецени какво влияние е имало Тенгрианството върху Християнството, и как Православието било натъкмявано към старата ни Вяра.


--------------------
PM
Top
Йордан_13
Публикувано на: 25.4.2009, 17:09
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 119
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06Много се радвам, че сте отвори тази тема. Мислех да пусна тема за Яйцето като символ, но трябваше борже да отлитам занагоре, към Горната земя.
Ето и един откъс от "Сказание за Чулман", където се свидетелства за боядисването на яйцата, съществувало далеч отпреди идването на християнството.

=====================================
(31) Като завличали шейните върху леда на реката,
кукерите ги изгаряли,
заедно с намиращите се на тях
кукли и стари вещи.

(32) После чупели леда и викали:
“Ей, Кара-Балък! Сюрен, Сюрен!
Вземи нашите дарове,
а в замяна отнеси зимата!

(33) Отнеси с нея и студа
и всичките ни обиди и тъги,
а ни донеси топлината,
радостта и изобилието!

(34) Погледни, ела при нас –
ние сме ти приготвили
вкусна храна
и сме я поставили на брега.

(35) Ще ти дадем
засищаща каша,
боядисани яйца
и сладък мед!

(36) Погледни, излез при нас,
само не се плаши от нас:
нали ти си ни красавец,
а ние сме такива страшни!”.

(37) След като извиквали Чулман-Арбай,
кукерите разпалвали огън на брега,
на който готвели Чулман боткасъ
и около който устройвали пир.

(38) Една част от ястията
всеки участник в пира
заделял специално
за Чулман-Джалъш.

(39) Като изяждали донесените дарове,
хората оставяли заделената храна
и изгаряли в огъня
своите маски и кожи.

(40) След това, като се прощавали с Чулман,
и се умивали и напръсквали с вода,
кукерите прескачали огъня
от брега към аула.
==================================
PMEmail Poster
Top
Йордан_13
Публикувано на: 25.4.2009, 17:21
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 119
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06User posted image
PMEmail Poster
Top
Йордан_13
Публикувано на: 25.4.2009, 17:54
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 119
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06QUOTE (anti666 @ Apr 19 2009, 02:14 PM)
Имаше във форума и един пост на Йордан, където беше доразвил темата с космичното яйце на Абсолюта, Ден Грее. Че оттам излиза и IYI. Което в държавен план означава и Саракта. Единствено ние, българите можем да построим Саракта. Това е и нашия прерогатив. Единствено ние можем да счупим яйцето. Кога ще дойде деня когато наистина оттам като Жар птица излезе IYI и възкресим от Бога Владетеля. Дали въобще ще има такъв ден? Ние имаме потенциала, но както и Елтимир казва едно е че ще стане, друго е че така трябва да стане. Има разлика.

Докато на планетата съществува поне един жив Българин, Саракта ще го бъде. Трябва повече оптимизъм и по-малко песимистична зараза. Оптимизмът е движещата сила на Свободата. Песимизма е отчаяние, дори не е реалност. А реалността е да победим себе си. Без победата над себе си, няма Саракт. А счупването на яйцето, символизира именно тази победа, излизането от самозатвореността на егото, изливане на творческото, на Свободата, която носим в себе си. Така, както Самозатвореното Цяло, наречено Абсолют се Саморазгръща, за да изрази Самото Себе си.
Много е важно да разберем, че Яйцето се счупва отвътре. Творецът счупва яйцето, винаги отвътре, разполовява го, като от черупките му създава небето и земята. Затова самия Саракт в своето основание е един нов творчески акт, който създава "ново небе и нова земя". Значи някой е счупил яйцето, излязъл е от него и е сменил старото с новото, обновил е и е пресъздал планетата, създал е дори една нова планета. Саракта не може да съществува без този нов творчески акт на свобода от себе си, който ни открива ново небе и нова земя, нови измерения на Вселената, непознати досега.
И много е важно – Творецът счупва яйцето без външна помощ! Нека в тези дни, когато чупим яйцата, да не призоваваме тоя или оня, да идва да ни помага и да казваме – нямаме достатъчно сили, слаби сме. Ние сме народ, който единствен така дълбоко и очетливо е съхранил в себе си този акт, което говори много, говори, че ние сме народ от Творци, на Създатели, на Отци и Патриарси и не ни подобава да викаме някого да ни помага. Защото Творецът никога не остарява, за да изпитва нужда да вика синовете си, да му помагат. Яйцето трябва да счупим сами, отвътре!

PMEmail Poster
Top
anti666
Quote Post
Под горниия невероятно силен текст няма какво да се добави. Но понеже отново е вечерта срещу Великден, когато ще се поздравим с "Христос воскресе, Во истина воскресе", се налага да добавя нещо по темата за Великден.
Отново в атакисткия сайт Зиези се опитва да им обясни разликата между чифутската Пасха и древнобългарския празник на Възкресението Великден. Великден, празнуван единствено и само от нас, българите. Само ние, както имаме правото да се зовем ХОРа, така и да можем празнуваме Великден. Не Пасха, Истър или Воскресение. Защото той е много по-стар празник от Възкресението на Помазания Болг - Христос.
Великден символизира неразрушимостта на Доброто. На победата на светлите сили над тъмнината. На Жар-птица, която възкръства от пепелта. Точно когато Злото си мисли, че е надделяло безвъзвратно. Понеже отново сме в разрушителния цикъл на Кали юга, понеже в свещената ни Прародина отново се е настанило абсолютното Зло, този празник иде да ни напомни нещо.

Затова ще се върна на онези далечни събития на хълма Голгота и в малкия скит, затулен с масивен камък, охраняван от елитни преториянци. Още вечерта в Гесиаминската градина на Помазания му става ясно каква точно жестока съдба е отредена от Небето. Зиези неправилно уеднаквява Песах с Великден. Помазаният е използвал юдейския празник Песах, за да слезе в града. Просто защото е трябвало да изпълни последното свещенодействие по изкачването му към Горната земя - Саможертвата. И за да бъде тя достатъчно ефикасна и видяна от хиляди избира именно седмицата на Песах. Тогава в града се струпват хиляди хора от цялата Юдея. Градът тогава се е удвоявал и това е била една от причините да избере точно това време.
Другата, най-главната е вече езотерична. Да покаже духовното си надмощие над омразния Синдерион. Защото именно тогава те празнуват победата над Египет и силата на техния демон Яхве над гоите. Още при разпитите от страна на първосвещеника Кайфа Коен и неговите левити (фарисеи) в Соломоновия храм той им предрича, че камък върху камък няма да остане от сатанинския им храм. Когато подигравателно го карат да им направи някоя демонстрация на способностите си, той се оставя да го бият и плюят. Би могъл да ги направи диви и щастливи само с един замах на ръката , но стратегията е съвсем друга . Крайната цел е била Разпятието и Възкресението. Защото именно с това Помазаният показва по категоричен начин тяхното безсилие. И най-главното, един древен слънчев ритуал отново е изпълнен. По най-безупречния начин. Ясно е, че човек, който може да възкресява починал от 2 дни мъртвец е способен да направи същото и за себе си.
Можете да си представите свръхестествения ужас, който е накарал обучени елитни войници под страх от смъртно наказание да захвърлят оръжието си и да побегнат. При вида на един мъж в бяло, повдигащ с пръста на ръката си огромния балван, с който затулват скита. Кулминацията на Орендата и Божествената мощ. Умение, което всеки Ан-Колобър е владеел с кралимарковските камъни по нашите земи.
37 години по-късно, както Помазаният точно предсказва на синедриона, вторият соломонов храм е разрушен от победоносните легиони на тракобългарина Веспасиан.
Top
anti666
Публикувано на: 24.4.2011, 15:39
Quote Post
Отново е Великден и отново всички българи се поздравяваме с Христос Воскресе!.
Този ден всяка година иде да ни напомни, че доброто е по-силно от злото. Че богоборците на Яхве и Синедриона колкото и да искат - не могат да победят Сълнчевия Бог.
Ден Грее!
Top
anti666
Публикувано на: 28.4.2019, 22:39
Quote Post


Отдаден
*******

Група: Участници
Съобщения: 2 264
Участник # 700
Дата на регистрация: 22-September 06Картичка от миналото.
http://www.voininatangra.org/modules/xcgal...4281&pos=-14281

Пита се в задачката, какво символизира жълтия кръг зад облечените в червено и бяло мъже и жени. И защо една от жената не е на земята и няма крака? Коя ли може да е тя?

Иначе, Христос Воскресе!
PM
Top
Йордан_13
Публикувано на: 29.4.2019, 15:56
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 119
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06Toва е като да облечеш на нигерийките с български женски носии;))) При положение, че българките не ги носят нито всекидневно, и рядко масово празнично (повече на събори). Европа нема да се българизира, но ще ви асимилира. Историята на българските преселения е показвала, че подобни диаспори оцеляват много рядко. Те или създават нови народи, или изчезват почти напълно създавайки население с български корени, които изтляват с времето. Смисълът на създаването на Български държави е първом съхранението и то съхранението на народността във възможно най-чистият й вид;))) и след това развитието й;))) Емиграцията показва, че има огромен проблем в Българската държавност. Иначе чувам най-различни утопии: "Като изиграем едно хоро масово и навсякъде и ще оправим нещата". Вижте и Татанка Йотанка - Седящият Бик игра "Танца на Духовете" и бе избит с последните остатъци от племето си. Има разлика между коло и хоро. Хорото е профанната форма на Колото. А какво е Коложегът? "Въртенето на Свастиката";))) Неслучайно на вас не ви позволяват дори да я нарисувате;))) За да не пострадали, кои?...;))) Случайност?;)))

В Брюксел се изви голямото българско хоро

https://www.segabg.com/hot/bryuksel-se-izvi...4sE9Y2pNDllgFy0
PMEmail Poster
Top

Topic Options Reply to this topicStart new topic

 

Нови участници
trened 7/9/2023
ддт 5/2/2022
mita43c 5/12/2021
Krum 20/9/2020
Lucienne71 21/4/2020