www.Voininatangra.org
 
 
 
НАЧАЛО   АКТУАЛНО   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ
  
   РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Саракт

Форум -> Розетата от Плиска


Страници: (3) [1] 2 3  ( последно съобщение ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Розетата от Плиска
Барадж
Публикувано на: 28.10.2009, 23:23
Quote Post


Участник
***

Група: Участници
Съобщения: 106
Участник # 1 991
Дата на регистрация: 4-September 09Най-накрая събрах куража да попитам дали някой знае какво представлява?Рових къде ли не. Четох какво ли не, но не намирам никакво правдоподобно определение на този предмет. Според един е едно, според друг, друго... Определенията "варират". Както и да е ето и повода за питането ми: Преди около две години /може да прозвучи смешно и глупаво но е истина/ ми се присъни някакъв старец дълга бяла коса и брада и червена мантия и ми каза /по-скоро звучеше като заповед/ че трябва да нося този символ на тила си. В течение на няколко месеца изрових и изчетох какво ли не за символа, но нищо конкретно. Дори ходих да го видя в НАМ /Национален Археологически Музей/ в оригинал. Намира се на втория етаж на сградата в една от страничните зали./Зала е силно казано, по-скоро стая/ Усещането да го видя бе неописуемо. А желанието да го пипна бе почти непреодолимо. Моля ако някой знае нещо, да сподели. Ако не е проблем разбира се. Благодаря предварително. Бъдете здрави. smil4334abded4493.gif


--------------------
...?? ??? ???????? ? ????? ? ??? ?????? ? ?????? ?????. ??? ??? ?? ???? ?????????, ??? ??? ?? ?????? ?????.
PMUsers WebsiteICQAOLYahooMSN
Top
Йордан_13
Публикувано на: 30.10.2009, 17:27
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 15 811
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06QUOTE (Барадж @ Oct 28 2009, 10:23 PM)
Най-накрая събрах куража да попитам дали някой знае какво представлява?Рових къде ли не. Четох какво ли не, но не намирам никакво правдоподобно определение на този предмет. Според един е едно, според друг, друго... Определенията "варират". Както и да е ето и повода за питането ми: Преди около две години /може да прозвучи смешно и глупаво но е истина/ ми се присъни някакъв старец дълга бяла коса и брада и червена мантия и ми каза /по-скоро звучеше като заповед/ че трябва да нося този символ на тила си. В течение на няколко месеца изрових и изчетох какво ли не за символа, но нищо конкретно. Дори ходих да го видя в НАМ /Национален Археологически Музей/ в оригинал. Намира се на втория етаж на сградата в една от страничните зали./Зала е силно казано, по-скоро стая/ Усещането да го видя бе неописуемо. А желанието да го пипна бе почти непреодолимо. Моля ако някой знае нещо, да сподели. Ако не е проблем разбира се. Благодаря предварително. Бъдете здрави.  smil4334abded4493.gif

http://www.voininatangra.org/modules/ipboa...t=0&#entry37672

Тук, в дискусията за "Българският календар" сме казали нещо много важно за седмолъчката, което съвпада с твоя сън.
Този алп/див, който си сънувал, виж дали ще го познаеш някъде християнизиран в някоя икона (червената мантия е отличителен белег за йерархия), той е твоят водач и защитник в днешният ти земен път.
Не е смешно и глупаво, носи символа, там, където ти е казал, там имаш проблеми с движението на силите, или ще имаш такива, или пък центъра, който съответства на това място, трябва да се приготви и възбуди. Небесното послание, не е случайно, сънят е много важен.
Изучи центровете на човешкото тяло, наречени на Изток, чакри или колела, а при нас са "ордос", просто центрове, виж там, това место на тила, за кой център отговаря, какви са неговите функции, просто се заинтересувай за себе си и се самопознай. Вероятно ще откриеш неща, за които не си и предполагал.
PMEmail Poster
Top
Йордан_13
Публикувано на: 30.10.2009, 17:35
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 15 811
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06Дори ходих да го видя в НАМ /Национален Археологически Музей/ в оригинал. Намира се на втория етаж на сградата в една от страничните зали./Зала е силно казано, по-скоро стая/ Усещането да го видя бе неописуемо. А желанието да го пипна бе почти непреодолимо. Моля ако някой знае нещо, да сподели. Ако не е проблем разбира се. Благодаря предварително. Бъдете здрави.
---------------------------------------------------------------------------------
Значи все пак символа е достъпен за разглеждане, и е ясно къде се намира. А освен да се разгледа, дават ли да се фотографира?
PMEmail Poster
Top
Барадж
Публикувано на: 30.10.2009, 18:39
Quote Post


Участник
***

Група: Участници
Съобщения: 106
Участник # 1 991
Дата на регистрация: 4-September 09Не съм сигурен, но мисля, че не би било проблем, защото когато ходих там имаше група туристи които снимаха почти всичко на първия етаж. /Главната зала на музея/ Бъдете здрави. smil4334abded4493.gif П.П. Благодаря за отговора. Радостен съм че все някой го приема на сериозно. Колкото мен...


--------------------
...?? ??? ???????? ? ????? ? ??? ?????? ? ?????? ?????. ??? ??? ?? ???? ?????????, ??? ??? ?? ?????? ?????.
PMUsers WebsiteICQAOLYahooMSN
Top
Сакар
Публикувано на: 13.7.2011, 23:01
Quote Post


Участник
***

Група: Участници
Съобщения: 370
Участник # 2 033
Дата на регистрация: 10-October 09QUOTE (Йордан_13 @ 30.10.2009, 16:35 )

Значи все пак символа е достъпен за разглеждане, и е ясно къде се намира. А освен да се разгледа, дават ли да се фотографира?

Дават :)

User posted imageUser posted image
PM
Top
Йордан_13
Публикувано на: 18.7.2011, 10:36
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 15 811
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06QUOTE (Барадж @ 28.10.2009, 22:23 )
Най-накрая събрах куража да попитам дали някой знае какво представлява?Рових къде ли не. Четох какво ли не, но не намирам никакво правдоподобно определение на този предмет. Според един е едно, според друг, друго... Определенията "варират". Както и да е ето и повода за питането ми: Преди около две години /може да прозвучи смешно и глупаво но е истина/ ми се присъни някакъв старец дълга бяла коса и брада и червена мантия и ми каза /по-скоро звучеше като заповед/ че трябва да нося този символ на тила си. В течение на няколко месеца изрових и изчетох какво ли не за символа, но нищо конкретно. Дори ходих да го видя в НАМ /Национален Археологически Музей/ в оригинал. Намира се на втория етаж на сградата в една от страничните зали./Зала е силно казано, по-скоро стая/ Усещането да го видя бе неописуемо. А желанието да го пипна бе почти непреодолимо. Моля ако някой знае нещо, да сподели. Ако не е проблем разбира се. Благодаря предварително. Бъдете здрави. smil4334abded4493.gif

Можем да открехнем вратата и да разкажем малко, какво представлява розетата

Първом вижте това

User posted image


Нa езика науатл "ацтеки" означава "хора от Ацтлан". Ето защо Ацтлан или "Страната на чаплите", е смятана за митичната прародина на ацтеките.
Първоначално те, както и другите народи науа (хочимилки, тлахуики, аколхуа, те-панеки и др., общо седем) смятали за своя прародина Чи-комосток (Мястото на седемте пещери) - област северозападно от долината на Мексико. Учените неведнъж се опитвали да открият конкретния район, където са разположени 7-те пещери, но търсенията не постигнали успех. Вероятно паметта за 7-те пещери е запазена в индианците от времената, когато са обитавали пещери, откъдето постепенно се разселили по континента.
Така че Чикомосток се явява събирателно понятие за пещери изобщо. Ацтеките изобразявали 7-те пещери като дърво, чийто ствол представлява входът в Чикомосток, а клоните са самите пещери. Във всяка от тях се намират богато облечени воини с украшения от пера на главите и с оръжия в ръцете.
Легендата за Ацтлан, който бил напуснат от ацтеките чак през 1164 г, възникнала след като народът им създал собствена държава. В митологията на ацтеките вълшебната страна е описвана като остров насред голямо езеро, разположено откъм страната на дълъг път, преминаващ през студ и мрак. Различните описания на Ацтлан са твърде противоречиви. Някои митове разказват за Ацтлан като за райска земя, други твърдят, че там ацтеките били превърнати в роби на тираничния елит, наречен ацтеки от Чикомосток. Предвождани от своите жреци, ацтеките избягали и след това националният им бог на Слънцето Уицилопочтл забранил да се наричат ацтеки, а да променят името си на мешика - вероятно за конспирация.
Страната Ацтлан в ацтекската митология е тясно свързана с легендарното преселение в Теночтитлан - столица на ацтекската империя от XIV в. до 1521 г. Основан е около 1325 г. на остров посред соленото езеро Тескоко. Според легендата миграцията на юг започнала на 24 май 1064 г. Всеки от седемте народа науа основал свой град-държава в Централно Мексико.
След испанското завоюване на Мексико легендата за Ацтлан достигнала до Испания. Най-подробните описания принадлежат на Диего Дуран през 1581 г., инициирани от испански експедиции в Калифорния.
Въпреки че Ацтлан има прилика с такива митични страни като Тамоанчан, Чикомосток, Толан и Сибола, археолозите направили опити да открият точното място на произход на народа мешика. През 1887 г. мексиканският антрополог Алфредо Чаверо предположил, че Ацтлан се намира на брега на Тихия океан в щата Наярит. Това мнение било оспорено от неговите съвременници, но и получило известно признание. В началото на 80-сетте на XX век, мексиканският президент Хосе Портильо-и-Пачеко, заявил,ч е истинското местоположение на Атцлан е Мекскалтитан, също намиращ се в Наярит.
В резултат този щат, включил символа Атцлан в своя герб и започнал да се представя като люлка на мексиканците.
PMEmail Poster
Top
anti666
Публикувано на: 22.7.2011, 17:27
Quote Post
Сакар, тези две снимки сега ли са правени от музея? На мен по светлосенките ми изглеждат аналогични на тези, които сме сложили в началото на сайта.
Аз продължавам да твърдя, че скорошни снимки и то качествени от Седмолъчицата няма да видим, просто защото това, което е в НАИМ е копие и ТЕ го знаят това.
Top
Сакар
Quote Post


Участник
***

Група: Участници
Съобщения: 370
Участник # 2 033
Дата на регистрация: 10-October 09Снимките са на Розетата от музея, правени са отблизо, на добро осветление и не през витрина. Дали това е оригиналът нямам идея. Но знам от леяр, че е изключително трудно да се постигне копие с такова качество. Артефактът е малък и тънък, а знаците са врязани в бронза с голяма прецизност, която била трудна за постигане днес, просто нямало чак такива виртуози-пластици в наши дни, така ми каза леярят.
PM
Top
stonetales
Публикувано на: 23.7.2011, 11:47
Quote Post


Участник
***

Група: Участници
Съобщения: 149
Участник # 3 529
Дата на регистрация: 3-May 11Нямам представа какво точно споделям по темата, но, винаги когато "погледна" към седмолъчицата, "виждам" висока кула, с вити вътрешни каменни стълби и на последното ниво кръгла зала, висока около 2.50-3 метра, широка около 5-6, а може би и повече метра,
със широки светли отвори, а по средата, на висяща връзка от тавана виси хоризонтално окачена звездата, широка около метър и двайсет до метър и петдесет, издялана от един цял камък.

Върти се според въртенето на сферите и по нея гадаят.
Даже в момента виждам двама, като гореописаните,които се разхождат около звездата и нещо обсъждат.
Изобщо не им пука, че ги наблюдавам.
PM
Top
Сакар
Quote Post


Участник
***

Група: Участници
Съобщения: 370
Участник # 2 033
Дата на регистрация: 10-October 09User posted image

Засега май няма как да знаем дали снимките наистина са на оригиналната Розета, но пък досега не сме имали възможността да я видим цветна. Бъдещето ще покаже, а засега появата на тази снимка си е един обнадеждаващ за нас знак.
PM
Top
stonetales
Quote Post


Участник
***

Група: Участници
Съобщения: 149
Участник # 3 529
Дата на регистрация: 3-May 11Сакар:)
Някакси много перфектни са знаците.
Правил съм подобни неща и знам какво и как трябва да се направи, за да изглеждат знаците точно така.
На всичко отгоре, опита за патиниране си личи, а и бие на очи несъответствието между "науж" старинният изглед и почти компютъризираната изчистеност на линиите на знаците.

Загледай ги пак. Седяли в земята с векове и се запазили толкова ясни?
PM
Top
Сакар
Публикувано на: 28.7.2011, 15:14
Quote Post


Участник
***

Група: Участници
Съобщения: 370
Участник # 2 033
Дата на регистрация: 10-October 09QUOTE (stonetales @ 28.7.2011, 06:57 )
Сакар:)
Някакси много перфектни са знаците.
Правил съм подобни неща и знам какво и как трябва да се направи, за да изглеждат знаците точно така.
На всичко отгоре, опита за патиниране си личи, а и бие на очи несъответствието между "науж" старинният изглед и почти компютъризираната изчистеност на линиите на знаците.

Загледай ги пак. Седяли в земята с векове и се запазили толкова ясни?

Правил си 'подобни неща' като Розетата?! Ясно...
Точно 'компютъризираната изчистеност' е това, което прави фалшификациите много трудни. Преди 1000 години технологията на леене и изработка на фини метални предмети е била на доста по-високо ниво от днешната.

Направи си труда, иди до НАИМ, виж изложения там артефакт и ела този път подготвен, за да обсъждаме.
PM
Top
stonetales
Quote Post


Участник
***

Група: Участници
Съобщения: 149
Участник # 3 529
Дата на регистрация: 3-May 11:)

В момента правя такива неща:)
PM
Top
Сакар
Quote Post


Участник
***

Група: Участници
Съобщения: 370
Участник # 2 033
Дата на регистрация: 10-October 09QUOTE (stonetales @ 5.8.2011, 15:41 )
:)

В момента правя такива неща:)

Много си загадъчен... Поясни какво точно правиш, така и така си започнал вече да говориш за това.
PM
Top
stonetales
Quote Post


Участник
***

Група: Участници
Съобщения: 149
Участник # 3 529
Дата на регистрация: 3-May 11По никакъв начин не съм загадъчен. Работя каменар и скулптор.
В момента правя подобни розетки (от камък), в моя транскрипция и ги излагам в една две галерийки. Нищо повече.
Но съм отливал при мои приятели и метал. И не толкова самата отливка, но процеса на изчистване, след като извадиш детайла от калъпа, ми е много познат.
А за това колко са били добри - един Господ знае, това може би е наложено обществено мнение.

Как би си обяснил съвременно изливане на листенце от чемшир - със жилките и текстурата на листчето, което е 1/4 от квадратния сантиметър. И всичко това на око и на усет - само по разликите в цвета на горещия калъп.

Повечето коментари на видяли листенцето беше -НЕ! Не е възможно!

По тази причина - възможно е да са били "магьосници" в древността. Но Розетата не е седяла завита в пликче, а дори и то има около 500 години период на разпад. След това започват да действат ерозия и корозия.
Но тук не става дума за противопоставяния на мнения. Просто разлика в гледните точки. Аз гледам на нещата от моя ъгъл, ти от твоя, но и това нищо не означава.


А леярът, който ти е казал , че в днешно време няма такива виртуози, просто е неосведомен и скучно-разсъждаващ. Той спи собствения си сън.

Хората, за които ти говоря вдигнаха Мадоната с Младенеца в Хасково:)

PM
Top

Topic OptionsСтраници: (3) [1] 2 3  Reply to this topicStart new topicStart Poll

 

Нови участници
ддт 5/2/2022
mita43c 5/12/2021
Krum 20/9/2020
Lucienne71 20/4/2020
hamza 1/4/2020