www.Voininatangra.org
 
 
 
НАЧАЛО   АКТУАЛНО   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ
  
   РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Саракт

Форум -> Скандален филм "Нова Европа"


  Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Скандален филм "Нова Европа", представя България като циганска държава
Йордан_13
Публикувано на: 10.3.2011, 15:45
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 176
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06Неслучайно американския посланик Урко, рече::"Циганите са бъдещето на България".

http://www.monitor.bg/article?id=283071


Скандален филм, излъчен по Би Би Си в най-гледаното време, представи България като циганска държава. Автор е британският журналист Майкъл Пейлин. Неговата "снимка" на страната ни разбуни духовете у нас и в чужбина.
България е известна най-вече с това, че тук живеят много цигани, казва още Пейлин. В тази страна те са около половината от населението. Пловдив директно е наречен циганския град, защото тук живеят най-много цигани у нас. И въпреки че Майкъл Пейлин снима и Амфитеатъра в Пловдив, кадрите въобще не влизат във филма.
Дали е отношение, или е евтина сензация, граждански активните българи не се интересуват. Но в социалните мрежи повечето мнения са категорично против това представяне на България.
Филмът е част от поредицата "Новата Европа" и още преди години предизвика общественото мнение с не особено лицеприятното представяне на страната ни в чужбина.


Предлагаме ви част от дискусията по темата.

Мартин РАЛЧЕВСКИ: Лентата за България е груба пропаганда
Да си призная честно, рядко имам възможност да гледам телевизия. Това е така, защото телевизорът почти винаги е узурпиран от децата ми. На 15 февруари (вторник) тази година вечерта около 20.00 ч. обаче се случи така, че имах възможност да погледам. Превключвайки по каналите вниманието ми се спря на телевизия Yesterday. Водещият Майкъл Пейлин току-що бе започнал пътуването си от Англия до Турция. По-точно от Лондон до Истанбул. Останах на тази програма, защото пътешествието предполагаше и преминаване през България.
Когато влезе в Румъния, за моя изненада той показа доста добри картини. ''Както виждате, Румъния е не само красива, но и модерна страна – обясни той. – Страната отдавна няма нищо общо с комунистическото си минало. Пазарната икономика е установена напълно и тук практически може да се намери всичко...''
''Влизаме в България'', обявява Пейлин, а аз инстинктивно увеличавам звука на телевизора. ''България е известна най-вече с това, че тук живеят много цигани – продължава той. – В тази страна циганите са около половината население.'. Това ме накара да онемея. Но нека оставим емоцията настрана и да видим какво стана после. Пейлин е в София. Той пътува към дома на Азис. Срещата с него протича така. Пейлин пита: ''Ти си от цигански произход, нали?” Азис отговаря положително. Пейлин: ''И си най-известният циганин в държавата?” Една скоба: държа да подчертая, че през целия филм Пейлин употребява думата „циганин” (на английски gipsy), a не „ром”! Азис пак отговаря утвърдително. Пейлин: ''А как се чувстваш? Има ли дискриминация към теб?'' Азис: ''Определено, да.” Пейлин: ''Защо? Какво не харесват хората у теб, та ти си музикант. Не си политик.'' Азис: ''Този цвят на кожата ми не е тен. Такъв съм се родил. Това явно винаги ще е трън в очите на някои.” След този отговор на Азис интервюто изведнъж приключва.
Следващият кадър показва как Пейлин влиза в Пловдив. ''Този град е известен с това – обяснява той, – че в него живеят най-много цигани. Много повече в сравнение с другите градове на страната. Наричан е още циганският град.” Демонстративно Пейлин се качва на разнебитена каруца, сякаш няма друг транспорт в този град, и преминава през квартал ''Столипиново''. Музикалният фон е кючек, а кадрите, които се предлагат, са потресаващи. Показват малка каручка с изнемощял недохранен кон. Каручката е препълнена догоре с различни железа. Следващият кадър показва как той се качва в ТИР и обяснява на шофьора, че иска да отиде в Истанбул.
Следва Истанбул. Пейлин е очарован. Той с почуда отбелязва защо тази страна все още не е член на Евросъюза. Риторичният му въпрос остава да виси в пространството, но у зрителя се поражда усещането, че това би било правилно.
Няма съмнение, че този филм беше манипулация. Тиха и долна пропаганда срещу България. Каква беше неговата цел? За съжаление аз не мога да отворя на този въпрос. Според мен това е по-скоро субективното мнение на един недобронамерен англичанин. Уви, обаче вече той не е единствен. Като се има предвид часът на излъчването и популярността на програмата, сигурно поне още 5 милиона англичани вече мислят като него.
Какво можем да сторим тогава ние, обикновените хора? Да напишем например на Майкъл Пейлин писмо. Аз реших да опитам и му написах.
''Уважаеми г-н Пейлин,
на 15. 02. 2011 г. от 20.00 до 21.00 ч. по телевизия „Йестърдей” гледах вашия филм „Нова Европа”.
Аз се казвам Мартин Ралчевски, живея в Девън, Великобритания, и съм писател. Надявам се именно поради този факт да вземете под внимание писмото ми и да получа отговор. В първия ми роман „Безкрайна нощ” главният герой е млад англичанин, който тръгва да обиколя света. В четвъртия ми роман „30 паунда” главният герой също е англичанин. Този роман е по реални събития. Споменавам тези подробности, за да ви обърна внимание, че щом някои от героите в романите ми са англичани, това означава, че аз не само живея във вашата страна, но я и обичам.
Какво направихте обаче вие? Във филма си вие се подиграхте с моята родина. И което е по-лошото – вие го направихте за втори път. През 2007 г. сте правили пак подобен филм.
Предполагам, че знаете, че България е по-стара държава от Великобритания. България има уникална, собствена писменост много преди вие да имате такава. България е била християнска нация, когато вие сте били още езичници. Днес България има повече висшисти на глава от населението, отколкото Великобритания. България има блестящи учени. България има прекрасни курорти, зимни и летни. В България, примамени от нейните природни красоти, живеят около 4000 англичани. В България има прекрасни исторически сгради. Има живо наследство. Тоест България съвсем не е само циганска държава. В България има много неща за показване. Циганите не са лицето на страната. Мога да пиша още много, но не искам да ви отегчавам.
Моля ви да ми отговорите защо направихте този тенденциозен филм, който представи страната ми в тази ужасна светлина? Както и каква беше целта ви, защото определено филмът ви беше манипулация?
Очаквам отговорът ви, където предпочитате – на електронната ми поща, на телефона ми, домашен или мобилен, или на пощенския ми адрес.

С огорчение, Мартин Ралчевски''
PMEmail Poster
Top
iss
Публикувано на: 15.3.2011, 12:40
Quote Post


Отдаден
*******

Група: Участници
Съобщения: 1 090
Участник # 365
Дата на регистрация: 8-May 06Аз пък си задавам въпроса как е представено лицето на България от професор Овчаров,който е бил натоварен със задачата да придружава Майкъл Пейлин?
QUOTE
"Идеята беше да придружа Майкъл Пейлин, който снима Новата Европа за новите страни към ЕС. От археологическите обекти беше избран само Перперикон, снимки трябваше да има и на Античния театър в Пловдив. Още тогава малко ме смутиха другите теми като циганския квартал "Столипиново", интервюто с Азис и т.н., но все пак реших да участвам в него. Това беше и моята изненада във филма, когато излезе и всичките тези културни неща бяха отпаднали, а беше останало като акцент именно това нещо. Не смятам, че това са заговори по-скоро става въпрос за едно отношение на Западна Европа към Балканския полуостров, не само към България. След Освобождението, още тогава има една надменност, едно високомерие като към някакви второразредни държави, народи и т.н. Който е пътувал в чужбина знае, че го има това отношение" - проф. Николай Овчаров - археолог.

Ако ,са го смутили другите теми какво е направил по въпроса?

И още нещо....този филм е скандален -ДА!А нима предаването "Велика България" по БТВ е по-малко скандално?То как представя България?


--------------------
????-???? ?? ?? ??????? ? ???-??? ?? ?? ????????!
PM
Top
Necromant1
  Публикувано на: 15.3.2011, 16:01
Quote Post


Участник
***

Група: Участници
Съобщения: 55
Участник # 2 584
Дата на регистрация: 28-November 10QUOTE
И още нещо....този филм е скандален -ДА!А нима предаването "Велика България" по БТВ е по-малко скандално?То как представя България?

Проблема не е дали нещо ще е скандално. Проблема е дали това нещо отразява истината. Не съм гледал филма "Нова Европа", но по това, което чета като коментар мога да кажа, че филма е тенденциозен и не отразява истината. А предаването "Велика България" според мен доста добре представя българската действителност и манталитет. Защо да е скандален? Това си е българския начин на живот - живот около масата и пред телевизора. smil4334aa05d5cb2.gif Да не говорим за мутрите и мутресите, уредените мачове, скапаната бюрократична администрация, жалките управляващи. Кое точно е скандалното? Това си е реалността в България! smil4453a9006c2f4.gif


--------------------
?????????? ????? ?? ????? ? ??????? ????? ??????, ?????? ??? ??????????. ????? ????????? ?????? ?? ???????????? ?? ????... :/
PM
Top

Topic Options Reply to this topicStart new topicStart Poll

 

Нови участници
trened 7/9/2023
ддт 5/2/2022
mita43c 5/12/2021
Krum 20/9/2020
Lucienne71 21/4/2020