www.Voininatangra.org
 
 
 
НАЧАЛО   АКТУАЛНО   ГАЛЕРИЯ   ФОРУМ   ТЪРСЕНЕ
  
   РЕГИСТРАЦИЯ   ВХОД
Саракт

Форум -> Концесии на Тиквеното правителство


Страници: (4) 1 [2] 3 4  ( последно съобщение ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Концесии на Тиквеното правителство, България и шистовия газ
Йордан_13
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 106
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06Протестът срещу шистовия газ

Протест срещу шистовия газ
PMEmail Poster
Top
Диломъ
Публикувано на: 16.1.2012, 17:10
Quote Post


Участник
***

Група: Участници
Съобщения: 44
Участник # 2 089
Дата на регистрация: 19-December 09http://money.bg/news/id_1183523767/75_%D0%...%BD%D0%B0%D1%81


Поредният опит да бъде "подхлъзнат" редовия теле-зрител и теле-кторална единица. Видиш ли - 75% от българите подкрепяли шистовата чума...
Забележете - има един процент - 7,4%, които "не могат да преценят". Всъщност този процент е в пъти по-голям. Изгладнелия и оглупял от сапунки теле-зрител хабер няма от това що е то газ (да не говорим за шистов газ) и има ли той почва у нас, камо ли да изказва мнение. Не - теле-зрителя чака да му сервират наготово решения, които той самият няма сила, смелост или понтециал да вземе сам. Тъкмо към този теле-зрител е насочено и поредното "представително проучване", поръчано от МИнЕТ.
Представителен е задникът ми, Трайчо, а ти си просто един гъз.
В България няма да има сонди, ясно?
PMEmail Poster
Top
Йордан_13
Публикувано на: 16.1.2012, 20:57
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 106
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06ГЕРБ и РЗС финтират мораториума за шистов газ


http://news.ibox.bg/news/id_1588346998

С бурен скандал към 20.00 часа приключи извънредното заседание на икономическата комисия в парламента за шистовия газ. На него бяха обсъдени проекти за мораториум и за закон за забраната на проучвания и добив на шистов газ, внесени от БСП, Атака и РЗС.

Заявените по-рано намерения от управляващите да подкрепят мораториум върху проучването и добива на шистов газ се изразиха в редакция на проекта, внесен от Яне Янев.

В края на заседанието, по предложение на Валентин Николов, беше включена нова точка към текста, от което излиза, че мораториумът ще действа до влизането в сила на промени в закона за опазване на околната среда, изискващи ОВОС.

Депутатите от „Атака" напуснаха гласуването в знак на несъгласие. Остро се противопоставиха и колегите им от ДПС, които предупреждаваха, че новата точка в текста суспендира мораториума с ОВОС и че крие опасността да обезсмисли мораториума. Даже Рамадан Аталай заяви, че ще поиска оставката на председателя на комисията Мартин Димитров.

Някои депутати от БСП също изразиха недоумение.

Силно недоволство беше имаше и по отношение на процедурата на гласуването, но не бе взето под внимание.

Най-остра беше реакцията на представителите на инициативния комитет за забрана на шистовия газ, които се почувстваха излъгани. Те изтъкнаха, че ОВОС е задължителен по директива и че е безпредметно в редакционната поправка и чрез ОВОС да се заобикаля мораториума.

Връщате всичко на нула, вкарвате в закона изискването за ОВОС и мораториумът отпада, резюмира в края на заседанието Петър Димитров направената редакционна промяна в закона.

Представител на живущите в Нови пазар изрази възмущение, че управляващите на днешното заседание са излъгали всички български граждани, че ще наложат мораториум върху добива и проучването на шистовия газ.

Представителите на гражданските сдружения са категорични, че протестите ще продължат.

По-рано проектът на РЗС беше представен от Емил Василев, който изтъкна, че партията предлага тотална забрана както на проучванията, така и на добива и на метода хидравлично разбиване. Той обясни, че техният проект предвижда шестмесечен срок, в който кабинетът да подготви промени в Закона за подземните отпадъци, в Закона за опазване на околната среда, Закона за водите и други.
Василев беше категоричен, че разрешаването на проблема с мораториум е по-уместно отколкото със закон.
PMEmail Poster
Top
Йордан_13
Публикувано на: 19.1.2012, 17:44
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 106
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06Въртим, сучем и пак опираме до Вальо Злото smil3dbd4e5e7563a.gif smil3dbd4e5e7563a.gif smil3dbd4e5e7563a.gif smil3dbd4e5e7563a.gif

http://skandalno.net/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0...82-%D1%88-21191
PMEmail Poster
Top
Pirin240
Публикувано на: 23.1.2012, 20:10
Quote Post


Читател
**

Група: Участници
Съобщения: 26
Участник # 4 411
Дата на регистрация: 23-January 12QUOTE (Йордан_13 @ 19.1.2012, 19:44 )
Въртим, сучем и пак опираме до Вальо Злото smil3dbd4e5e7563a.gif smil3dbd4e5e7563a.gif smil3dbd4e5e7563a.gif smil3dbd4e5e7563a.gif

http://skandalno.net/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0...82-%D1%88-21191

User posted image
PM
Top
Йордан_13
Публикувано на: 20.2.2012, 20:53
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 106
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06
User posted image

Нормално е човек да се запита какъв е приноса към Освобождението на България на държава, която тогава е била на има няма 102-103 години?! В която вътрешния бандитизъм, възхваляван като "каубойство" е процъфтявал, а държавата се е занимавала основно с избиването на коренното население - индианците?! Явно след илюмината Морнингстар (Утринна звезда/Луцифер, абе направо Сатана;))) ) започват илюминациите под формата на финикийски знаци, т.е. Шеврон (Хеброн) ще купуват наред. Много бързо ще разберем кои са си продали душата, новите бройчета за попълнение на Ада, ще викнат с пълно гърло, да се дупчи за шистов газ, тъй като в Ада от него има преголямо количество!

Човечеството е в пълна зависимост от Ада, тъй като всичката енергия за неговото развитие идва чрез дупчене на подземния свят! Никой обаче не взема енергия от необятния Космос, която е практически неизчерпаема!
PMEmail Poster
Top
18j
Публикувано на: 22.2.2012, 13:12
Quote Post


Отдаден
*******

Група: Участници
Съобщения: 1 134
Участник # 3 534
Дата на регистрация: 3-May 11Било обичайна практика частни фирми да спонсорират събития на посолства - не само за българските посолства ами всички:

---
Елена Поптодорова: Няма скандал в спонсорството на “Шеврон“ за 3 март.
Посланикът ни в САЩ Елена Поптодорова използва правото си на отговор и обясни пред журналист от ТВ7: “Логото на тази фирма заедно с останалите четири компании стоят на поканата съобразно регламент за подкрепа. Такъв регламент съществува описан е типови договори и това е дипломатическа практика. Това също така е част от социалната ангажираност на компаниите, а това е установена практика на всякъде.”

Посланичката абсолютно не разбирала негативните коментари и като допълнение се похвали, че Външно министерство било на първо място по спестени пари.

---

Може би е обичайна практика да има подобни спонсорства, но когато става дума за фирми чиито проекти са свързани с унищожаването на природните дадености на България - вече скандала става сериозен. То си е направо доказателство че правителството и правителствените лобисти са на директна хранилка при Шеврон.

Същата тази се чудеше неотдавна: "Защо в България се сатанизира Шеврон"
Мога да й кажа защо! Защото в момента шеврон ги осъдиха в Еквадор на близо 30 милиарда долара глоба за нанасяне на необратими щети на цял регион в латинска америка, при което са причинили бум на заболяваемостта сред местното население и уликите сочат че небрежността е била умишлена.
Защото в момента Бразилия съди шеврон за над 10 милиарда долара заради разлив, който също по всяка вероятност е умишлено причинен.
Защото в момента шеврон ги съдят в Нигерия за нанесени отново колосални щети върху местната природа и икономика.
Защото в САЩ са възобновени стари съдебни дела срещу шеврон за стари техни нарушения!
Защото шеврон са на трето място в швейцарската класация на най-неморалните фирми според критерии като спазване на нормативната база, отношение към персонала, заплащане.
Каквото и да е мнението на един Българин или цялото българско общество, които логично презират узурпаторите от шеврон - международното представяне на компанията е повече от мерзко! Те са не само международни престъпници с ефективни съдебни присъди, но и сатанисти - тъй като умишлено вредят на живота на местното население.
Ужасяващи неща сме чували вече за шеврон: Как местното население в африка е тероризирано от частни наемни войници за да не се бунтува срещу унищожението което причиняват. Как напълно съзнателно са били пренасочвани отходни тръби с цел да се отровят езера с питейна вода. Поптодорова ако не разполага с тези инофрмации - то е понеже очите и ушите й са затлачени с финикийски знаци.

А що се отнася до скромните бюджети на посолствата и наложителното спонсорство на държавни институции и що се отнася до икономиите - някой не се ли замисля че това финансово скопяване е умишлено?! Лично аз не очаквам външно министерство и посолствата ни да пестят пари - напротив - очаквам да се финансират различни проекти в чужбина които да отстояват националния интерес на България и да осъществяват културна, икономическа и геополитическа експанзия в името на България. Това представялва външната политика, а не умението да угаждаш на спонсори, които не само нахлуват на свещената Българска земя, но и я унищожават. За чий ми е такова министерство което води такава политика?

Поптодорова ще получи своето наказание. Най-добре за нея да посрещне Събитията зад океана и да бъде пометена от огнени вихри и водна стихия отколкото да попадне в ръцете на националистически настроена тълпа от Българи.
--------------------
??????? ? ??????? ??????!
PM
Top
18j
Публикувано на: 22.2.2012, 15:57
Quote Post


Отдаден
*******

Група: Участници
Съобщения: 1 134
Участник # 3 534
Дата на регистрация: 3-May 11Една интересна статия по повод скандала с комунистката поптодорица:

http://lubamanolova.info/analizi/2012/2378...za-sasht-ili-da

Колониална държава ли е България за САЩ или да?

Така наречената Елена Поптодорова се оля – оля и омаза отвсякъде в качеството си на български посланик във Вашингтон!

На поканата, разпратена от посолството на България във Вашингтон за приема по случай Националния празник – 3 март, са поставени и емблемите на някакви спонсори?!? За този прием: Шеврон, Трансатлантик, Сън Едисън – нещо недопустимо и не правено досега в родния дипломатически протокол!

Компанията, която напъва да проучва и добива шистов газ на родна територия – Шеврон откровено е показана като правеща подаръци на посланика и посолството ни във Вашингтон!

Недопустимо е да изтипосаш върху поканата с герба на Република България да поставиш и компанията, срещу която мнозинството български граждани са настръхнали и протестират!

Получих тази покана в пощата към сайта си „Хроники” и съм възмутена от безочието и липсата на такт и възпитание, които е проявила бившата комунистка, дворцова партийка и днешна представителка на ГЕРБ в САЩ, Елена Поптодорова!

Явно казаното от премиера Борисов изобщо не е било прието на сериозно и вероятно се вършат подмолни игри с американското посолство в София, за да се излъже гражданството и един ден Шеврон да започне да си дупчи спокойно земята в Добруджа!

Не мога да коментирам по друг начин стореното от Поптодорова в навечерието на 3 март!

Слабо е да определя тази покана като подигравка с националния ни празник и очакванията на българското гражданство – този път Поптодорова е преминала границите на добрия вкус и е паркирала в територията на лични интереси за лобизъм в полза на една вредна за страната ни фирма.

Баща й, Бог да го прости, Борислав Поптодоров, когото имах възможността да познавам лично, беше достоен човек и работеше в Първо главно управление на Държавна сигурност – така Елена получи възможност да бъде избрана за преводачка на Огнян Дойнов, Андрей Луканов и Тодор Живков!

Завъртяла се веднъж във висшите кръгове на комунистическата номенклатура, тя се омъжи в днешния „Шератон” още преди Живков да бъде свален и приемът там, не бе организиран от баща й...

Далновидното й преминаване в редиците на царедворците я остави в дипломацията, както при НДСВ, така и при Тройната коалиция. Идването на ГЕРБ на власт не промени на йота статуса й, но комунистическата идеология, на която служеше постепенно избледня, за да бъде пометена от липсата на идеология и ценности при Симеон Борисов, когото някои наричат цар...

Така че нищо странно няма в това, че Поптодорова обича Шеврон и си позволява да приема спонсорството му!

Тя, както се казва кого ли не обича! Миналата година стана дума за това, че е завела и уредила Симеон Дянков, финансовият ни министър да чете лекция за икономическата свобода в България, във фондация „Херитидж”, която е откровено републиканска, а както знаем в момента в Щатите на власт са демократите!

Фондацията е нещо като мозъчен тръст, подкрепящ републиканците, издигнал президента Джордж Буш-младши.

Хора от фондацията са автори на концепциите за войните в Афганистан, Ангола, Камбоджа и Никарагуа. Повечето от тях са „платени” войни, покрай тях възникнаха скандали с и в ЦРУ, а гордост на фондация „Херитидж” е концепцията за войната в Ирак. Основен девиз на „Херитидж” е „Америка господства!” или „Америка ръководи”...

Та в речта си във фондацията, Дянков изрече нещо уникално за висш чиновник в правителството на държава-членка на Европейския съюз, каквато е България – той заяви, че от 100 университета в света, 99 най-добри са американски! Нещо, което не само е невярно но и позорно необяснимо, тъй като в Европа също има авторитетни университети като Оксфорд, Кембридж, които той пропуска...

Речта можете да чуете тук, както и недодялания английски на Дянков!

И всичко това се вършеше под благосклонния поглед на Елена Поптодорова!

Та същата тази Поптодорова позволи на една фирма, която нескрито лобира в политическите среди на днешните управляващи да работи за добив на шистов газ, същата тази фирма е получила възможност от българския ни посланик във Вашингтон да спонсорира държавно мероприятие!

И на фона на този огромен гаф – Министерството на външните работи си мълчи, премиерът си мълчи и всички от управниците, които са наясно с бъдещия краен резултат от натиска на Шеврон се правят на умрели лисици!

Що за безобразие и колониално поведение!

След тази новина е редно да запитаме – колониална страна ли е Република България? И още:

Наистина ли отказа премиерът Борисов на пратеника на Хилари Клинтън, Ричард Морнингстар

Хилари Клинтън, държавен секретар на САЩДържавният секретар Хилари Клинтън дойде за 5 часа и управниците ни си счупиха краката да се въртят около нея, за да й е всичко точно. Не в рамките на гостоприемството, а като владетели на колониална държава.

Какво имам в предвид:

Президентът Росен Плевнелиев са държа като най-обикновен чиновник от колониална държава, вместо като държавен глава.

Явно в държавния протокол нещата все още са в ембрионално развитие, щом президентът ни се развълнува като гимназист от срещата с някакъв Държавен секретар като Хилари Клинтън, което не е повече от външен министър!

Ричард Морнингстар, специален пратинек на Хилари КлинтънА можеше, ако в дебрите на властта са наясно с йерархията, да не я приеме, тъй като тя е по-нисък ранг в политическото държавно управление на Щатите, па макар и на голяма държава, с претенции за световно господство.

Това коментира водещият на Дискусионно студио на НТ СКАТ, Велизар Енчев, и аз се присъединявам напълно към неговия коментар.

Ако реши, президентът Плевнелиев можеше да я приеме, но само ако реши и като извънреден случай, и след като тя направи своите визити в Министерския съвет!

Не е работа на държавния ни глава да приема всеки минувач или външен министър, вярно е, че той не е император, но като държавен глава все пак трябва да се спазва някаква йерархия в срещите, които провежда!

По същия начин стои въпросът и със специалния пратеник на Държавния секретар Клинтън, Ричард Морнингстар – това бе един най-тривиален чиновник от администрацията на Клинтън, каква работа имаше Плевнелиев да се среща и с него на българска земя - такъв прецедент в световната дипломация е голям гаф и израз на ниско самочувствие и колониална зависимост на представителите на страната домакин.

Още веднъж ще обърна внимание – държавният ни глава прие чиновникът Морнингстар преди срещата на Морнингстар с премиера Борисов?

След срещата на Морнингстар с Росен Плевнелиев, пратеникът на Хилари Клинтън е заявил пред журналисти, че диверсификацията, която очакват Щатите от България включвала и ядрената енергетика, а също и развитие на възобновяемите енергийни източници и други алтернативни източници на енергия.

„Визитата на Хилари Клинтън миналата седмица беше доказателство за това, какво значение имат двустранните отношения между България и САЩ, заяви Плевнелиев.

И какво толкова голямо значение имат тези двустранни отношения, след като сме страна-членка на Европейския съюз?

Секретарят по външната политика на президента Тихомир Стойчев, който е кадрови дипломат, е заявил следното: „Основното послание между Морнингстар и държавния глава на България е необходимостта от енергийна независимост на страната ни, начините за нейното постигане и политическата воля за нейното реализиране.

В съвременния свят енергетиката е част от националната сигурност на всяка една страна, нашите отношения със САЩ включват и енергийния сектор, американските компании са добре дошли и вече някои от на-големите са вече в България от години.”

На този секретар о външната политика на президента ще отговоря следното:

654 химикала, използвани при проучването и добива на шистов газ, мнозинството от които, силно токсични, фигурират в Доклад на Комитета по енергетика и търговия на САЩ от 11 април 2011 година.

Зелените изпратиха писмо до американския посланик Джеймс Уорлик с искане да им бъдат предоставени официалните доклади и документи по проблемите с шистовия газ.

Повечето от токсичните химикали, използвани в „коктейла” при проучването и добива на шистов газ са силно канцерогенни сочи цитираният по-горе документ.

Въпросният коктейл от канцерогенни химикали влиза доста дълбоко при добива, под огромно налягане, но какво се случва с тези химикали, къде отиват, никой до този момент не е обяснил, както липсва обяснение и дали и как тези химикали се разграждат и къде отиват след като бъдат вкарани дълбоко под земята.

Добруджа има една специфична подземна характеристика: тази област има един единствен воден хоризонт. В момента, в който този воден хоризонт бъде замърсен с хидравличния удар, водите с химикалите ще тръгнат настрани, на дълбоко, ще се появят в кладенците, в реките, в изворите – т. е. в питейната вода, която се използва в Добруджа. Да не говорим, че същото това замърсяване ще отиде и в почвата при поливане, и химикалите ще останат в нея трайно, без да могат да се извлекат, тъй като такава технология изобщо не е разработена!

Освен това находищата от шистов газ, за които се иска проучване и добив се намират на 300-400 км от два разлома, две силно сеизмични огнища – Стражишкото, а другото е до планината Вранча.

Междувременно, докато траеше американската инвазия, министърът на икономиката, енергетиката и туризма, Трайчо Трайков заяви: „Мораториумът е неправилно изработен ние ще го коригираме.”

Кое е по-ценно – чистата природа, вода, храна и почва или някакво несигурно плащане на уж по-евтин газ, добит от Шеврон.

И това след като е известно, че цената на този газ ще се формира на пазарен принцип, голяма част от този газ ще е на Шеврон, като открил шистовия газ, и съвсем малка част на българската държава.

Цената на газа се определя от пазара – а това означава само едно: няма да има по-ниска цена на газа от добитият шистов газ, а вечната добавка от този добив, ще е отровена земя, вода и болни от злокачествени заболявания поколения български граждани.

Да си спомним заплахите от лятото и заканите...

„Изрично ви предупредих, че нищо няма да се случи, ако не ме дразните – каза премиерът Бойко Борисов пред протестиращите граждани в Добрич в лятото на 2011 година. - Единственият начин това да се случи е да продължавате с плакатите. Ваша работа! Мисля, че ви отделих близо час и половина, с двама министри, и обяснихме всичко, което се прави, и което гарантира, че това няма да ви се случи. Така че...продължавайте така, можеме да го подпишеме на инат накрая.”

Американски натиск за падане на мораториума за шистовия газ

В деня, когато скъсана язовирна стена удави село и дадохме 8 жертви, а оживелите останаха бе дом, Иван Костов, лидер на ДСБ реши, че трябва да даде пресконференция за... отпадане на мораториума за преучването и добива на шистов газ!

Хилари Клинтън, Държавен секретар на САЩ, след като престоя 5 часа на българска земя, /точно колкото да даде нареждания и указания – бел. Л. М./след няколко дни изпрати свой специален пратеник, Ричард Морнингстар, за да продължи започнатия от нея и посланика на САЩ, Уорлик натиск, върху първите политици във властта, за шистовия газ!

По време на петчасовия си престой, Държавният секретар Хилари Клинтън съобщи, че след няколко дни ще изпрати свой специален пратеник по въпросите на евразийската енергетика, който да проведе разговори на експертно ниво за това как САЩ може да помогне повече за опазване на околната среща и постигане на енергийните цели на България.

Хилари Клинтън призова София да прекрати енергийната си зависимост от Русия, съобщи агенция Франс прес в коментар за това посещение.

Обяснението на Борисов бе повече от неясно: „Договорихме се всички най-добри специалисти, нови технологии да бъде презентирано и българският народ да може да го чува, дотогава мораториумът ще бъде факт”.

Включването на "Шеврон" миналото лято на 2011 г стана почти без преговори и на България бе дадена възможност само да изрази съгласие. Посочен й бе примерът на Полша, която няма колебания как да намали енергийната си зависимост от изток. Само че България е в земетръсна зона и най-важното - потенциалните залежи от шистов газ се намират точно под водоносните слоеве в най-плодородната й зона.

Офертата на американците е проста

и бе разгадана много бързо от засегнатото население: докажете доверието си към нас, като ни оставите да постъпим, както намерим за добре със земята ви – коментира посещението на Клинтън журналистът Светослав Терзиев.

Борисов не бе поканен в Белия дом при Барак Обама, а мандатът на Обама изтича.

България поиска няколко пъти визи от САЩ, но получи твърд отрицателен отговор.

Отделно посещение ли бе това на Клинтън или отбивка преди да се запъти към международната конференция в Мюнхен? – попита Терзиев и точно на място. По-сигурно е, че Хлинтън е наминала, само, за да предупреди, че ще прати Морнингстар за шистовия газ и Шеврон, отколкото, че е дошла за пет часа, за да говори с премиера в присъствието на няколко министри, но не и конкретно с всеки от тях – с Трайков, за шистовия газ, с Николай Младенов за Сирия, Иран и други външнополитически теми и така нататък.

Ето защо е твърде унизително при това наминаване държавният ни глава да й оказва честта да я приема – веднъж заради по-ниския ранг и втори път заради демонстративно унизителния петчасов престой!

Големите, когато отиват някъде, си тръгват с това, за което са дошли

каза премиерът Борисов пред bTV след като завърши посещението на Клинтън в България. Фразата бе изречена след забележка на водещата, според която "хората си представят, че Хилари Клинтън идва, за да ни изкомандва какво трябва да направим”.

САЩ не се отказват от проучването и добива на шистов газ, стана ясно след като Клинтън излетя от летище София. Със самочувствието на страна диктатор и лидер, по време на разговорите не бе обърнато внимание на думите на Борисов, че за България са важни чистата природа, земя и вода!

Да се говори на една страна за диверсификация и енергийна независимост си е откъдето и да го погледне човек намеса във вътрешните работи на една държава.

„България ще продължи години напред да бъде зависима по отношение на енергетиката си от Русия, така че искаме тези взаимоотношения да са добри. Но също така ние от САЩ искаме енергийна сигурност за България. България е сравнително малка страна, но е изключително важна по отношение на гарантиране енергийната сигурност за региона. И затова искаме да работим с вас в това отношение. Не става дума за американски търговски интереси. „Шеврон” има инвестиции по целия свят, така и редица други американски компании... – каза американският посланик Уорлик на 6 февруари 2012 г. по БНТ, в предаването "Денят започва".

Извиване на ръце, неприкрито лобиране – пратеник на Клинтън пристигна от САЩ, за да принуди българската страна да отпадне мораториума за шистовия газ, който трябва да добива Шеврон!

Да се върнем за миг към посещението на Хилъри Клинтън в България

По нареждане на американския Държавен протокол, българската делегация, която е очаквала Хилари Клинтън на летището и е била принудена да стои повече от 20 минути на минусовите температури, -12 на пистата, по костюми и рокли!

Ако някой не е разбрал правилно, американският Държавен протокол е наредил на българския Държавен протокол да бъдат по костюми, докато закъснялата с 20 минути Хилари Клинтън слезе по стълбичката от самолета с палто, груби зимни ботуши, - облекло далеч от изискванията на Дипломатическия протокол!

В резултат цялото българско ръководство от Външно министерство и посланик Тодорова, след посрещането получиха тежки простудни заболявания и катар на горните дихателните пътища!

Случката бе описана във в. „24 часа” и е придружена със снимка на Ройтерс.

Друг гаф на Министерство на външните работи ознаменува дните след скъсването на язовирната стена в с. Бисер: на 12 февруари по обяд, областният управител и кметът на Бурса, както и председателят на организацията на изселниците от България, „Балгьоч” изпратиха конвой с хуманитарна помощ, но...

Но само за така наречените български „турци”, пострадали от наводненията в Южна България – от районите на Кърджали, Харманли, Хасковска област!

Нечувана хуманитарна селективност! Турската страна си позволи благодарение на бездействието на МВнР да изпрати помощи само са „своите” „сънародници”!

Дали става дума за „сънародници” или за български мюсюлмани, които Турция нарича официално сънародници – това е друга тема.

Скандалното е, че налице бе груба намеса във вътрешните работи на суверенна България!

България, когато изпраща помощи в Западните покрайнини, визира българското население, без да го дели от другите жители - сърби от пострадалите от бедствия райони. Тук ясно личи цивилизованото и етично отношение на българската държава, която не си позволява да прави етническа пропаганда в един такъв деликатен момент!

Но да пази тишина – така нареченият министър Николай Младенов води хорото с унижения на страната ни! Тогава защо се изненадваме, че една не долюбвана компания, която напира да трови земята, водата и хората се цани за спонсор на Националния празник във Вашингтон?

Явно суверенитетът ни вече не съществува, националното достойнство вероятно е още налице, но в портретите на Левски!

Дотам я докарахме!


--------------------
??????? ? ??????? ??????!
PM
Top
Георги-НЗ
Публикувано на: 24.2.2012, 14:22
Quote Post


Често пишещ
****

Група: Участници
Съобщения: 658
Участник # 1 797
Дата на регистрация: 5-March 09Тайно връщат „Шеврон" у нас.

User posted image

Премиерът Бойко Борисов е бил почти заставен от САЩ да отмени мораториума за проучвания и добив на шистов газ, въведен само преди месец по негово настояване от парламента на България, разкри пред “Десант” източник от Министерството на икономиката, пожелал анонимност.

Това е станало по време на срещата между премиера и държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън в началото на февруари, като натискът е бил особено интензивен на 10 февруари по време на разговорите между Борисов и Ричард Морнингстар – американският експерт по шистов газ.

Морнингстар пристигна у нас ден по-рано, без никой никога да го е канил на посещение. Той се появи малко след като си тръгна Клинтън, която по време на разговорите с Борисов обяви, също без да е била молена за това, че “идната седмица ще изпратя в България своя специален пратеник по въпросите на евразийската енергетика Ричард Морнингстар”.

Нейният пратеник престоя два дни у нас, в които се срещна с президента Росен Плевнелиев, премиера Борисов и министъра на икономиката Трайчо Трайков. Тайно от медиите Морнингстар проведе разговори и с ръководството на Синята коалиция.

Визитата му мина в пълна информационна мъгла – той направи само едно официално изявление пред медиите, по време на което на журналистите бе забранено да му задават въпроси. Макар да избягваше израза “шистов газ”, Морнингстар все пак се изпусна, че работата му у нас е била основно да издава заповеди, а не просто да провежда протоколни срещи. Думите му звучаха не като на гост, а като неизбиран от никого български премиер: “В България трябва да има пълна прозрачност в енергетиката и диверсификация на доставките”.

Източникът на “Десант” разкри, че още на следващия ден, след като Морнингстар си е заминал, Борисов се е разпоредил да започне “много внимателна операция” по премахване на мораториума за добив на шистов газ. В нея били включени едновременно министърът на икономиката Трайчо Трайков и депутатите от парламентарната група на ГЕРБ, които трябвало постъпателно да започнат работа по обръщане на общественото мнение по темата за шистовия газ.

Паралелно като лобисти на американската компания “Шеврон” започнаха да се изявяват и от Синята коалиция.

Как точно Морнингстар е успял да обработи всички не е известно, но хора, запознати с маниера на американските политици, разказват, че техният арсенал включва убеждаване, натиск и изнудване чрез компромати. Че мисията на пратеника на Хилари Клинтън е била успешна, се разбра съвсем ясно още миналата седмица.

Тихомълком бе създадена парламентарна комисия, чиято цел бе “да прегледа в разумен срок всички най-нови анализи за шистовия газ – екологични, технологични и икономически”. Министър Трайков пък обяви, уж съвсем между другото в едно предаване по ТВ7, че “дебатът за шистовия газ в обществото ще бъде възобновен”, без да обясни кое го налага, след като общественото мнение по темата бе вече ясно изразено.
По отношение на протестите срещу добива на шистов газ и последвалия мораториум той каза, че са били “експлоатирани страховете на хората”.

Най-видима обаче бе промяната, наложена от американския натиск, у лидерите на Синята коалиция. От яростни противници на технологията “хидравличен натиск” – разбиване на подземни пластове за търсене на газ, лидерите Иван Костов и Мартин Димитров се превърнаха в горещи нейни привърженици. Те дори внесоха в Народното събрание проект за решение за отмяна на мораториума.

Същевременно се разбра, че най-заинтересованият от това малка България да бъде дълбана – компанията “Шеврон”, е започнала паралелна дейност в налагане на интересите си у нас – пазаруване на политици. “Шеврон” се оказа сред четирите основни спонсори на приема по случай националния ни празник 3 март, организиран от българското посолство в САЩ.

Логото на фирмата дори краси официалните покани за събитието, които бяха разпратени миналата седмица. Една от тях попадна в ръцете на ВМРО, които я разпространиха сред медиите в България и така „Шеврон” отново се озова в центъра на скандал.

Пред репортер на “Десант” посланикът ни в САЩ Елена Поптодорова призна, че действително “Шеврон” били спонсори, но тя лично не виждала нищо лошо в това.
„С какво са сгрешили “Шеврон”, че се предизвиква толкова шум”, попита г-жа Поптодорова. Според нея самият факт, че определена фирма проявява интерес към страната, е “важен показател за възможностите, които България предлага за инвестиции”.

Посланичката разказа, че от “Шеврон” броили $4000, с които да се плати наема на сградата, в която ще се провежда приемът. Тя обаче не можа да си спомни как точно е станала договорката с компанията.

“Вероятно търговският ни представител ги е поканил да ни спонсорират”, предположи Поптодорова, сякаш в посолството ни работят сто души и тя не е наясно кой какво точно е свършил. В опит да се оправдае, че не играе ролята на лобист за “Шеврон”, посланичката призна пред “Десант”, че когато през 2010 пристигнала за втория си мандат в посолството, заварила там вече “изградени добри взаимоотношения с “Шеврон”.

Което значи, че дълго преди у нас изобщо някой и да подозира за плановете на САЩ да издълбаят България, компанията вече е започнала да подкупва дипломатите ни във Вашингтон. А най-вероятно и политиците в София. Нещо повече – Поптодорова се изтърва, че фирмата е била спонсор и на миналогодишното тържество за Трети март във Вашингтон. Просто тогава никой не е успял да го разбере.

„Българското Външно министерство трябва да отговори на въпроса допустимо ли е емблеми на компании да стоят редом с държавния герб. Законите и дипломатическата практика са регламентирали ясно условията, при които чужди фирми могат да правят подаръци на официални представители на българската държава", настояват от ВМРО.

Говорителят на МВнР Весела Чернева заяви във вторник, че привличането на спонсори за официалните приеми на посолствата е обичайна практика, която прилагат и чужди мисии в София. „Основна задача на нашите посолства е да поддържат интереса на местните фирми към България. Те поемат част от разходите за приемите и така спестяваме пари на българските данъкоплатци", обясни тя.

По нейни думи бюджетът на министерството за представителни разходи е свит до символични суми. Поптодорова пък каза, че на приема се очаквали около 500 души. Той ще се състои в сградата на Организацията на американските държави, защото посолството не разполагало с толкова голям салон. „Ние не разполагаме с голям бюджет, а за съжаление български компании не проявиха интерес да спонсорират нашите официални прояви”, оплака се тя. От МВнР обаче съобщиха, че бюджетът за представителни нужди на дипломатическата ни мисия в САЩ е $5500 годишно.

На въпросните покани за този 3 март са отбелязани фирмените знаци на още три американски компании като спонсори и нито една не е случайна – всички те имат енергийни интереси в България. Те са броили хиляди долари, с които да се купи ядене и пиене за гостите.

Единият спонсор - „Транс Атлантик петролиум", закупи миналата година фирмата „Дайрект петролиум България" и чрез нея получи лицензи за проучване на шистов газ в района на Ловеч и село Ъглен с площ 2288 кв. км. В този периметър попада и находището в Девенци, което е с дълбочина 4200 м и в момента дори вече се използва на тестова основа, като дава 7 куб.м газ дневно.

Другият спонсор – „Сън Едисон", се занимава с енергия от слънцето и през 2011 г. придоби в България готов проект за 50 мегавата, като заедно с това закупи земя в района на Пловдив.

Третият спонсор е „Хъниуел“. Това е холдинг от сто компании, занимаващи се с развитие на различни технологии. Техен клон действа в България от 1993 г. и предлага съоръжения за газовата промишленост и в частност за шистовия газ. Както се вижда, всичките се вълнуват само и единствено от газ, и то шистов.Това ни чака
Една от държавите, които си ближат раните след като “Шеврон” премина през нея, е Еквадор. Миналата седмица, след 8-годишна съдебна битка, американската компания беше осъдена да плати $8 милиарда. Исканото обезщетение, което е съвместно от страна на еквадорското правителство и пострадали граждани, бе за замърсяване на околната среда в района на амазонската джунгла.

Унищожена почва, мъртви животни и много случаи на болни от рак. Такива са последствията, след като през 70- те и 80-те години в еквадорската част на Амазонка “Тексако”, която е част от “Шеврон”, бе дълбала по същия начин, по който смята да го прави и у нас. Щетите са огромни както за джунглата, така и за местното население. Искът беше за $27 милиарда. Съдът обаче реши компанията да изплати 8 милиарда.

Ищците определиха съдебното решение като "триумф на справедливостта". От Шеврон обаче го нарекоха "незаконно" и обявиха, че ще го обжалват. Това я чака и България, след като само кратка двудневна визита на американски чиновник е в състояние да променя националната ни политика на 180 градуса, а посланици в чужбина, известни с политическата си проституция, са готови на мило и драго само и само да се доберат до няколко долара повече.Професия политическо куртизанство
Посланик на страната ни в САЩ е Елена Поптодорова – типичен представител на българското политическо куртизанство. Започнала кариера като член на БКП и персонална преводачка на Тодор Живков, тя сетне се пребоядиса на социалистка и премина в БСП, а оттам нататък започна да обслужва всяка власт в страната, независимо от кой политически спектър е.

Сегашният й мандат във Вашингтон започна при Тройната коалиция, като Ахмед Доган неведнъж е изразявал огромно задоволство от работата й, и продължава при Бойко Борисов, който също е останал доволен, щом не я сменя.

http://www.desant.net/show-news/23960/


--------------------
????? ????????? ????, ????? ? ???????????!
PMUsers Website
Top
Канатица
Публикувано на: 24.2.2012, 15:02
Quote Post


Често пишещ
****

Група: Участници
Съобщения: 916
Участник # 1 054
Дата на регистрация: 25-July 07

--------------------
"?????? ???? ???????, ?? ???????? ???? - ??? ????? ?? ???? ?? ? ???????"
PM
Top
Йордан_13
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 106
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06
http://www.desant.net/show-news/23960/

Премиерът Бойко Борисов е бил почти заставен от САЩ да отмени мораториума за проучвания и добив на шистов газ, въведен само преди месец по негово настояване от парламента на България, разкри пред “Десант” източник от Министерството на икономиката, пожелал анонимност.

Това е станало по време на срещата между премиера и държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън в началото на февруари, като натискът е бил особено интензивен на 10 февруари по време на разговорите между Борисов и Ричард Морнингстар – американският експерт по шистов газ.

Морнингстар пристигна у нас ден по-рано, без никой никога да го е канил на посещение. Той се появи малко след като си тръгна Клинтън, която по време на разговорите с Борисов обяви, също без да е била молена за това, че “идната седмица ще изпратя в България своя специален пратеник по въпросите на евразийската енергетика Ричард Морнингстар”.

Нейният пратеник престоя два дни у нас, в които се срещна с президента Росен Плевнелиев, премиера Борисов и министъра на икономиката Трайчо Трайков. Тайно от медиите Морнингстар проведе разговори и с ръководството на Синята коалиция.

Визитата му мина в пълна информационна мъгла – той направи само едно официално изявление пред медиите, по време на което на журналистите бе забранено да му задават въпроси. Макар да избягваше израза “шистов газ”, Морнингстар все пак се изпусна, че работата му у нас е била основно да издава заповеди, а не просто да провежда протоколни срещи. Думите му звучаха не като на гост, а като неизбиран от никого български премиер: “В България трябва да има пълна прозрачност в енергетиката и диверсификация на доставките”.

Източникът на “Десант” разкри, че още на следващия ден, след като Морнингстар си е заминал, Борисов се е разпоредил да започне “много внимателна операция” по премахване на мораториума за добив на шистов газ. В нея били включени едновременно министърът на икономиката Трайчо Трайков и депутатите от парламентарната група на ГЕРБ, които трябвало постъпателно да започнат работа по обръщане на общественото мнение по темата за шистовия газ.

Паралелно като лобисти на американската компания “Шеврон” започнаха да се изявяват и от Синята коалиция.

Как точно Морнингстар е успял да обработи всички не е известно, но хора, запознати с маниера на американските политици, разказват, че техният арсенал включва убеждаване, натиск и изнудване чрез компромати. Че мисията на пратеника на Хилари Клинтън е била успешна, се разбра съвсем ясно още миналата седмица.

Тихомълком бе създадена парламентарна комисия, чиято цел бе “да прегледа в разумен срок всички най-нови анализи за шистовия газ – екологични, технологични и икономически”. Министър Трайков пък обяви, уж съвсем между другото в едно предаване по ТВ7, че “дебатът за шистовия газ в обществото ще бъде възобновен”, без да обясни кое го налага, след като общественото мнение по темата бе вече ясно изразено.
По отношение на протестите срещу добива на шистов газ и последвалия мораториум той каза, че са били “експлоатирани страховете на хората”.

Най-видима обаче бе промяната, наложена от американския натиск, у лидерите на Синята коалиция. От яростни противници на технологията “хидравличен натиск” – разбиване на подземни пластове за търсене на газ, лидерите Иван Костов и Мартин Димитров се превърнаха в горещи нейни привърженици. Те дори внесоха в Народното събрание проект за решение за отмяна на мораториума.

Същевременно се разбра, че най-заинтересованият от това малка България да бъде дълбана – компанията “Шеврон”, е започнала паралелна дейност в налагане на интересите си у нас – пазаруване на политици. “Шеврон” се оказа сред четирите основни спонсори на приема по случай националния ни празник 3 март, организиран от българското посолство в САЩ.

Логото на фирмата дори краси официалните покани за събитието, които бяха разпратени миналата седмица. Една от тях попадна в ръцете на ВМРО, които я разпространиха сред медиите в България и така „Шеврон” отново се озова в центъра на скандал.

Пред репортер на “Десант” посланикът ни в САЩ Елена Поптодорова призна, че действително “Шеврон” били спонсори, но тя лично не виждала нищо лошо в това.
„С какво са сгрешили “Шеврон”, че се предизвиква толкова шум”, попита г-жа Поптодорова. Според нея самият факт, че определена фирма проявява интерес към страната, е “важен показател за възможностите, които България предлага за инвестиции”.

Посланичката разказа, че от “Шеврон” броили $4000, с които да се плати наема на сградата, в която ще се провежда приемът. Тя обаче не можа да си спомни как точно е станала договорката с компанията.

“Вероятно търговският ни представител ги е поканил да ни спонсорират”, предположи Поптодорова, сякаш в посолството ни работят сто души и тя не е наясно кой какво точно е свършил. В опит да се оправдае, че не играе ролята на лобист за “Шеврон”, посланичката призна пред “Десант”, че когато през 2010 пристигнала за втория си мандат в посолството, заварила там вече “изградени добри взаимоотношения с “Шеврон”.

Което значи, че дълго преди у нас изобщо някой и да подозира за плановете на САЩ да издълбаят България, компанията вече е започнала да подкупва дипломатите ни във Вашингтон. А най-вероятно и политиците в София. Нещо повече – Поптодорова се изтърва, че фирмата е била спонсор и на миналогодишното тържество за Трети март във Вашингтон. Просто тогава никой не е успял да го разбере.

„Българското Външно министерство трябва да отговори на въпроса допустимо ли е емблеми на компании да стоят редом с държавния герб. Законите и дипломатическата практика са регламентирали ясно условията, при които чужди фирми могат да правят подаръци на официални представители на българската държава", настояват от ВМРО.

Говорителят на МВнР Весела Чернева заяви във вторник, че привличането на спонсори за официалните приеми на посолствата е обичайна практика, която прилагат и чужди мисии в София. „Основна задача на нашите посолства е да поддържат интереса на местните фирми към България. Те поемат част от разходите за приемите и така спестяваме пари на българските данъкоплатци", обясни тя.

По нейни думи бюджетът на министерството за представителни разходи е свит до символични суми. Поптодорова пък каза, че на приема се очаквали около 500 души. Той ще се състои в сградата на Организацията на американските държави, защото посолството не разполагало с толкова голям салон. „Ние не разполагаме с голям бюджет, а за съжаление български компании не проявиха интерес да спонсорират нашите официални прояви”, оплака се тя. От МВнР обаче съобщиха, че бюджетът за представителни нужди на дипломатическата ни мисия в САЩ е $5500 годишно.

На въпросните покани за този 3 март са отбелязани фирмените знаци на още три американски компании като спонсори и нито една не е случайна – всички те имат енергийни интереси в България. Те са броили хиляди долари, с които да се купи ядене и пиене за гостите.

Единият спонсор - „Транс Атлантик петролиум", закупи миналата година фирмата „Дайрект петролиум България" и чрез нея получи лицензи за проучване на шистов газ в района на Ловеч и село Ъглен с площ 2288 кв. км. В този периметър попада и находището в Девенци, което е с дълбочина 4200 м и в момента дори вече се използва на тестова основа, като дава 7 куб.м газ дневно.

Другият спонсор – „Сън Едисон", се занимава с енергия от слънцето и през 2011 г. придоби в България готов проект за 50 мегавата, като заедно с това закупи земя в района на Пловдив.

Третият спонсор е „Хъниуел“. Това е холдинг от сто компании, занимаващи се с развитие на различни технологии. Техен клон действа в България от 1993 г. и предлага съоръжения за газовата промишленост и в частност за шистовия газ. Както се вижда, всичките се вълнуват само и единствено от газ, и то шистов.Това ни чака
Една от държавите, които си ближат раните след като “Шеврон” премина през нея, е Еквадор. Миналата седмица, след 8-годишна съдебна битка, американската компания беше осъдена да плати $8 милиарда. Исканото обезщетение, което е съвместно от страна на еквадорското правителство и пострадали граждани, бе за замърсяване на околната среда в района на амазонската джунгла.

Унищожена почва, мъртви животни и много случаи на болни от рак. Такива са последствията, след като през 70- те и 80-те години в еквадорската част на Амазонка “Тексако”, която е част от “Шеврон”, бе дълбала по същия начин, по който смята да го прави и у нас. Щетите са огромни както за джунглата, така и за местното население. Искът беше за $27 милиарда. Съдът обаче реши компанията да изплати 8 милиарда.

Ищците определиха съдебното решение като "триумф на справедливостта". От Шеврон обаче го нарекоха "незаконно" и обявиха, че ще го обжалват. Това я чака и България, след като само кратка двудневна визита на американски чиновник е в състояние да променя националната ни политика на 180 градуса, а посланици в чужбина, известни с политическата си проституция, са готови на мило и драго само и само да се доберат до няколко долара повече.Професия политическо куртизанство
Посланик на страната ни в САЩ е Елена Поптодорова – типичен представител на българското политическо куртизанство. Започнала кариера като член на БКП и персонална преводачка на Тодор Живков, тя сетне се пребоядиса на социалистка и премина в БСП, а оттам нататък започна да обслужва всяка власт в страната, независимо от кой политически спектър е.

Сегашният й мандат във Вашингтон започна при Тройната коалиция, като Ахмед Доган неведнъж е изразявал огромно задоволство от работата й, и продължава при Бойко Борисов, който също е останал доволен, щом не я сменя.
PMEmail Poster
Top
Йордан_13
Quote Post


Админ
*******

Група: Админ
Съобщения: 16 106
Участник # 544
Дата на регистрация: 10-August 06Клинтънището: Ние дойдохме, ние видяхме, той умря!

Ето от какво се страхува Тиквата и защо при идването на Клинтънището, той леко подмокря панталона smil3dbd4e5e7563a.gif smil3dbd4e5e7563a.gif smil3dbd4e5e7563a.gif smil3dbd4e5e7563a.gif smil3dbd4e5e7563a.gif smil3dbd4e5e7563a.gif Затова и ще вдигне мораториума върху шистовия газ!
PMEmail Poster
Top
18j
Публикувано на: 15.11.2012, 10:54
Quote Post


Отдаден
*******

Група: Участници
Съобщения: 1 134
Участник # 3 534
Дата на регистрация: 3-May 11Изглежда, че гонга на дългоочаквания втори рунд в борбата срещу шистовия газ скоро ще удари. Хората от Нови Пазар призовават всички будни българи за подкрепа срещу амбициите на простия и продажен кмет от гроба да отваря офис на шеврон в града и да подпомага активно усилена про-шистова кампания, финансирана от международните престъпници и екотерористи.
Гнусното продажно червейче от гроба се изказва като че ли падането на забраната за проучване и добив на шистов газ в България е сигурно и то преди Нова година. Да припомним на четящите - забраната за проучване и добив на шистов газ бе приета през януари тази година, под натиска на народното недоволство и под опасност правителството на борисов-тиквата да се срине в небитието. Този път работата трябва да бъде свършена до край!

http://60-city.freehosting.bg/Protest.html


--------------------
??????? ? ??????? ??????!
PM
Top
alexander
Публикувано на: 25.11.2012, 2:40
Quote Post


Новодошъл
*

Група: Участници
Съобщения: 9
Участник # 4 904
Дата на регистрация: 12-November 12Тея американци са като пиявици, защо наще упрaвници един път не избраха правилната страна? Ако имахме нормално управление Хилари нямаше и да припари през граница, най-много щеше да отнесе един куршум в чутурата. :|
PMEmail Poster
Top
18j
Публикувано на: 26.11.2012, 15:04
Quote Post


Отдаден
*******

Група: Участници
Съобщения: 1 134
Участник # 3 534
Дата на регистрация: 3-May 11В типичния си условно-пожелателен стил, Европейския пармалнет прие "резолюция" (каквото и да означава това) за хидрофракинга. Наместо тия гниди, дето има плащаме заплатите да погледнат гласа на народа, който се чува от хиляди петиции и подписки, постъпили в евроинституциите от цяла Европа, те взеха да търсят баланс между мението на стотици миони европейцки и лъжите на няколко лобиста, които искат да съсипят света какъвто го познаваме днес.
Все пак, в резолюцията има няколко силни момента, които подсказват на къде клонят настроенията и това е към тотална забрана на фракинга на европейско ниво или поне към толкова стриктна регулация, че технологията да не може да се изпълнява в Европа.

Ето го текста:


Европейският парламент,

– като взе предвид Директива 94/22/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 30 май 1994 г. относно условията за предоставяне и ползване на разрешения за проучване, изследване и производство на въглеводороди(1),

– като взе предвид Директива 92/91/ЕИО на Съвета от 3 ноември 1992 г. за минималните изисквания за подобряване опазването на безопасността и здравето на работниците в отрасли, свързани с рудодобива чрез сондиране(2),

– като взе предвид Директива 2006/21/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 15 март 2006 г. относно управлението на отпадъците от миннодобивните индустрии и за изменение на Директива 2004/35/ЕО(3),

– като взе предвид Директива 2008/98/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 19 ноември 2008 г. относно отпадъците и за отмяна на определени директиви(4),

– като взе предвид Директива 2011/92/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 13 декември 2011 г. относно оценката на въздействието на някои публични и частни проекти върху околната среда(5),

– като взе предвид Директива 92/43/ЕИО на Съвета от 21 май 1992 г. за опазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна (Директива за местообитанията)(6),

– като взе предвид Директива 2010/75/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 24 ноември 2010 г. относно емисиите от промишлеността (комплексно предотвратяване и контрол на замърсяването)(7),

– като взе предвид Директива 2004/35/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 21 април 2004 г. относно екологичната отговорност по отношение на предотвратяването и отстраняването на екологичните щети (Директива за екологичната отговорност)(8),

– като взе предвид Директива 2000/60/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 23 октомври 2000 г. за установяване на рамка за действията на Общността в областта на политиката за водите (Рамкова директива за водите)(9),

– като взе предвид Директива 98/83/ЕО на Съвета от 3 ноември 1998 г. относно качеството на водите, предназначени за консумация от човека (Директива за питейните води),

– като взе предвид Директива 2006/118/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 12 декември 2006 г. за опазване на подземните води от замърсяване и влошаване на състоянието им (Директива за подземните води)(10),

– като взе предвид Директива 2003/87/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 13 октомври 2003 г. за установяване на схема за търговия с квоти за емисии на парникови газове в рамките на Общността(11) и Решение № 406/2009/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 23 април 2009 г. относно усилията на държавите членки за намаляване на техните емисии на парникови газове, необходими за изпълнение на ангажиментите на Общността за намаляване на емисиите на парникови газове до 2020 г.(12),

– като взе предвид Регламент (EО) № 1907/2006 на Европейския парламент и на Съвета от 18 декември 2006 г. относно регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на химикали (REACH), за създаване на Европейска агенция по химикали, за изменение на Директива 1999/45/ЕО и за отмяна на Регламент (ЕИО) № 793/93 на Съвета и Регламент (ЕО) № 1488/94 на Комисията, както и на Директива 76/769/ЕИО на Съвета и директиви 91/155/ЕИО, 93/67/ЕИО, 93/105/ЕО и 2000/21/ЕО на Комисията (Регламент REACH)(13),

– като взе предвид Регламент (ЕО) № 1272/2008 на Европейския парламент и на Съвета от 16 декември 2008 г. относно класифицирането, етикетирането и опаковането на вещества и смеси (за привеждане в съответствие на действащото законодателство на ЕС с Глобалната хармонизирана система на ООН (GHS))(14),

– като взе предвид Директива 98/8/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 16 февруари 1998 г. относно пускането на пазара на биоциди (Директива за биоцидите)(15),

– като взе предвид Директива 96/82/ЕО на Съвета от 9 декември 1996 г. относно контрола на опасностите от големи аварии, които включват опасни вещества (Директива Seveso II)(16),

– като взе предвид своята резолюция от 13 септември 2011 г. относно предизвикателството да се осигури безопасност на нефтените и газови дейности в морски райони(17),

– като взе предвид доклада от 8 ноември 2011 г. относно неконвенционалните източници на газ в Европа, изготвен по поръчка на Генерална дирекция „Енергетика“ на Комисията(18),

– като взе предвид съобщението от 26 януари 2012 г. от Генерална дирекция „Околна среда“ на Комисията до членовете на Европейския парламент относно приложимата по отношение на проектите за извличане на шистов газ правна рамка на ЕС в областта на околната среда,

– като взе предвид съобщението на Комисията до Европейския парламент, Съвета, Европейския икономически и социален комитет и Комитета на регионите, озаглавено „Енергийна пътна карта за периода до 2050 г.“ (COM(2011)0885),

– като взе предвид петиции № 886/2011 (относно рисковете, свързани с проучването и извличането на шистов газ в България) и № 1378/2011 (относно извличането на шистов газ в Полша),

– като взе предвид проучването, публикувано от Генералната дирекция за вътрешни политики на ЕС — Отдел за политиката А: Икономически и научни политики на Европейския парламент през юни 2011 г.: последици от извличането на шистов газ и шистов нефт за околната среда и здравето на човека,

– като взе предвид членове 4, 11, 191, 192, 193 и 194 от Договора за функционирането на Европейския съюз,

– като взе предвид член 48 своя правилник,

– като взе предвид доклада на комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните и становищата на комисията по развитие и комисията по правни въпроси (A7–0283/2012),

А. като има предвид, че неотдавнашният напредък в технологичната сфера вече е дал тласък на бърз добив в промишлен мащаб на неконвенционални изкопаеми горива (НИГ) в някои части на света; като има предвид, че в ЕС все още липсва експлоатация в промишлен мащаб и че потенциалът на резервите и възможните последици за околната среда и общественото здраве трябва допълнително да бъдат задълбочено изследвани;

Б. като има предвид, че разработването на шистов газ не се възприема еднозначно в ЕС и в световен мащаб, което налага цялостно изследване на всички въздействия (върху околната среда, общественото здраве и изменението на климата) преди по-нататъшното развитие на тази технология;

В. като има предвид, че Енергийната пътна карта за 2050 г. определя превръщането на шистовия газ и други неконвенционални източници в потенциални важни нови източници на снабдяване във или около Европа; като има предвид, че замяната на въглища и нефт с газ в краткосрочен до средносрочен план би могла да спомогне за намаляване на емисиите на парникови газове в зависимост от техния жизнен цикъл;

Г. като има предвид, че газът може да се използва за основно снабдяване с енергия, както и да осигури надеждна резервна енергия във връзка с непостоянните източници на енергия, като например вятъра и слънчевата енергия, като тази надеждност намалява техническите предизвикателства във връзка с балансирането на мрежата; като има предвид, че газът също така е ефикасно гориво за затопляне/охлаждане и за многобройни други индустриални приложения, които повишават конкурентоспособността на ЕС;

Д. като има предвид, че двете основни техники, прилагани за освобождаване на потенциала на НИГ на шистовия газ и метана от находища на въглища, хоризонталното сондиране и хидравличното фрактуриране (фракинг), се използват комбинирано едва от десетилетие и не следва да се бъркат с техниките за стимулиране на сондажите, използвани за извличане на конвенционални изкопаеми горива, поради комбинацията на тези две техники и мащаба на свързаната с това интервенция;

Е. като има предвид, че ЕС е ангажиран с правно обвързваща цел за намаляване на емисиите на парникови газове и за увеличаване на дела на възобновяема енергия; като има предвид, че решенията за експлоатация на НИГ следва да се разглеждат в контекста на необходимостта от намаляване на емисиите;

Ж. като има предвид, че досега не съществува (рамкова) директива на ЕС за регулиране на миннодобивните дейности;

З. като има предвид, че липсват достатъчно данни относно химикалите, използвани за фрактуриране и рисковете за околната среда и здравето от хидравличното фрактуриране; като има предвид текущия важен анализ и нарастващата необходимост от допълнителни и продължителни проучвания; като има предвид, че наличието и прозрачността на данните, пробите и тестовете, са от първостепенно значение за висококачествените проучвания в подкрепа на правилно регулиране, което да защити общественото здраве и околната среда;

И. като има предвид, че всеки вид извличане на изкопаеми горива и минерали е свързан с потенциални рискове за човешкото здраве и околната среда; като има предвид, че прилагането на принципа на предпазливостта и на принципа „замърсителят плаща“ е от съществено значение по отношение на всяко бъдещо решение относно разработването на ресурси на изкопаеми горива в Европа, като се вземе под внимание потенциалното въздействие на всички етапи от процеса на проучване и експлоатация;

Й. като има предвид, че държави — членки на ЕС като Франция и България вече са наложили мораториум върху извличането на шистов газ поради съображения, свързани с околната среда и общественото здраве;

К. като има предвид, че проектите за експлоатация на шистов газ обикновено не са предмет на оценка на въздействието върху околната среда въпреки свързаните с тях екологични рискове;

Л. като има предвид, че ЕС има за задача да осигури високо равнище на защита на човешкото здраве във всички политики и дейности на Съюза;

М. като има предвид, че много правителства и органи на управление в Европа като тези на Франция, България, Северен Рейн-Вестфалия в Германия, Фрибург и Вод в Швейцария, както и на няколко северноамерикански щата (Северна Каролина, Ню Йорк, Ню Джърси и Върмонт и местните власти в повече от 100 населени места) и други държави по света (Южна Африка, Квебек в Канада, Нов Южен Уелс в Австралия), в момента са наложили забрана или мораториум върху прилагането на хидравлично фрактуриране за извличане на нефт и газ от шистови или други „твърди“ скални формации;

Н. като има предвид, че някои държави членки, като Чешката република, Румъния и Германия, в момента обмислят налагането на мораториум върху проучването и извличането на нефт и газ от шистови или други „твърди“ скални формации;

О. като има предвид, че Директивата относно екологичната отговорност не задължава операторите да сключват адекватни застраховки поради високите разходи, свързани с произшествията в миннодобивните индустрии;

Обща рамка — регулиране, изпълнение, мониторинг и сътрудничество

1. приема, че проучване и извличане на шистов газ означава проучване и извличане на неконвенционален въглеводород посредством методи за хоризонтални сондажи и хидравлично фрактуриране в голям обем, използвани в промишлените сектори за добив на изкопаеми горива по целия свят;

2 подчертава, че независимо от изключителните права на държавите членки да експлоатират енергийните си ресурси, всяко разработване на НИГ следва да гарантира справедливи и равнопоставени условия в целия Съюз, при цялостно спазване на съответното законодателство на ЕС в областта на безопасността и опазването на околната среда;

3. счита, че е необходим обстоен анализ на регулаторната рамка на ЕС особено по отношение на проучването и извличането на НИГ; за тази цел приветства предстоящото приключване на редица проучвания на Комисията относно: установяването на рискове, емисии на парникови газове, свързани с жизнения цикъл, химикали, води, използване на земя и последиците от шистовия газ върху енергийните пазари на ЕС; настоятелно призовава държавите членки да проявят предпазливост във връзка с по-нататъшното разглеждане на НИГ до приключването на текущия регулаторен анализ и да приложат действащата нормативна уредба ефективно като изключително важен начин за намаляване на риска при всички операции за добив на газ;

4. призовава Комисията, след приключването на нейните проучвания, да извърши изчерпателна оценка въз основа на европейската регулаторна рамка за закрила на здравето и околната среда и да предложи, във възможно най-кратки срокове и в съответствие с принципите на Договорите, подходящи мерки, включително законодателни мерки, ако е необходимо;

5. подчертава, че извличането на НИГ, както и на конвенционални изкопаеми горива, е свързан с рискове; счита, че тези рискове следва да бъдат ограничени посредством изпреварващи мерки, в това число правилно планиране, тестване, използване на нови и най-добри налични технологии, най-добри промишлени практики, както и непрекъснато събиране, мониторинг и докладване на данни, провеждано в обхвата на стабилна регулаторна рамка; счита, че е от решаващо значение, преди началото на свързани с НИГ операции да се въведе изискване за измерване на изходните нива на естествен метан и химикали в подземните води във водоносните пластове и на съществуващите нива по отношение на качеството на въздуха при потенциалните сондажни обекти; освен това счита, че редовното участие на производителите на оригинално оборудване или производителите на еквивалентно оборудване би могло да гарантира, че критичното оборудване за безопасност и защита на околната среда ще продължи да функционира по ефективен начин и да отговаря на стандартите за безопасност;

6. отбелязва предварителната оценка на Комисията относно правната рамка на ЕС в областта на околната среда, приложима спрямо хидравличното фрактуриране; настоятелно призовава Комисията да използва правомощията си по отношение на правилното транспониране и прилагане във всички държави членки на основните правни актове на ЕС в областта на околната среда и незабавно да издаде насоки относно установяването на данни на изходно ниво от мониторинг на водата, необходими за оценка на въздействието върху околната среда от проучването и извличането на шистов газ, както и критерии за оценка на въздействието на хидравличното фрактуриране върху подземните водоизточници в различните геоложки формации, включително потенциално изтичане, както и кумулативното въздействие;

7. призовава Комисията да въведе рамка за управление на риска в целия ЕС за проучване и извличане на неконвенционални изкопаеми горива, за да се гарантира, че във всички държави членки се прилагат хармонизирани разпоредби за защита на човешкото здраве и околната среда;

8. призовава Комисията, в сътрудничество с държавите членки и с компетентните регулаторни органи, да въведе непрекъснат мониторинг на развитието в тази област и да предприеме необходимите действия за допълване и разширяване на съществуващото законодателство на ЕС в областта на околната среда;

9. отбелязва, че метанът е силен парников газ, чиито емисии трябва да се отчитат комплексно съгласно Директива 2003/87/ЕО (СТЕ) или Решение 406/2009 (т.нар. „Решение за споделяне на усилията“);

10. подчертава, че ефективността на регулирането на проучванията и извличането на НИГ, при пълно спазване на действащото законодателство на ЕС, в крайна сметка зависи от готовността и ресурсите на съответните национални органи; поради това призовава държавите членки да осигурят достатъчно човешки и технически капацитет за мониторинг, контрол и прилагане на разрешените дейности, включително подходящо обучение за служителите на компетентните национални органи;

11. отбелязва значението на работата, извършвана от утвърдени институции, в частност от Международната агенция по енергетика (МАЕ), за изготвяне на насоки относно най-добра практика във връзка с разпоредбите за неконвенционален газ и за хидравличното фрактуриране;

12. призовава за разработването на всеобхватен европейски референтен документ за най-добри налични техники (BREF) за хидравлично фрактуриране въз основа на стабилна практика на научното инженерство;

13. призовава националните органи, които са разрешили проучване на НИГ, да преразгледат съществуващите държавни изисквания относно изграждането на сондажи за конвенционални изкопаеми горива и да актуализират разпоредбите, обхващащи конкретните особености, свързани с извличането на НИГ;

14. признава, че основната отговорност за превенция и за ефективна реакция в случаи на авария е на промишления сектор; призовава Комисията да разгледа включването на операциите, свързани с хидравлично фрактуриране, в приложение III от Директивата относно екологичната отговорност и съответните органи да изискват достатъчни финансови гаранции от операторите за екологична и гражданска отговорност, покриваща всички аварии или нежелано отрицателно въздействие, причинено от техните собствени дейности или от дейностите, които са възложени на подизпълнител; счита, че принципът „замърсителят плаща“ следва да се прилага в случай на замърсяване на околната среда; приветства напредъка, постигнат от промишления сектор в определянето на високи стандарти по отношение опазването на околната среда и безопасността; подчертава значението на мониторинга на изпълнението от страна на промишления сектор на съответните изисквания, извършван чрез редовни проверки от обучени и независими специалисти;

15. призовава енергийните дружества, които извършват дейност в областта на извличането на НИГ, да инвестират в научни изследвания за подобряване на екологичните резултати на технологиите за извличане на НИГ; настоятелно призовава предприятията и академичните институции със седалище в ЕС да развиват съответни съвместни програми за научноизследователска и развойна дейност, способстващи за по-голямо разбиране на безопасността и рисковете на операциите, свързани с проучванията и извличането на НИГ;

16. потвърждава призива си към Комисията и държавите членки, отправен в своята резолюция от 15 март 2012 г. относно Пътната карта за постигане до 2050 г. на конкурентоспособна икономика с ниска въглеродна интензивност, за по-бързо прилагане на споразумението на Г-20 относно премахване на субсидиите за изкопаеми горива; счита, че проучванията и експлоатацията на източници на изкопаеми горива, включително неконвенционални източници, не трябва да се субсидират с публични средства;

17. счита, че споразуменията за взаимно неразпространение на информация относно вредите за околната среда, здравето на хората и на животните, като тези, които се прилагат между собствениците на земя в близост до сондажи за шистов газ и операторите на шистов газ в САЩ, не биха били в съответствие със задълженията на Съюза и на държавите членки съгласно Орхуската конвенция, Директивата за достъп до информация (2003/4/ЕО) и Директивата относно екологичната отговорност;

Аспекти на хидравличното фрактуриране, свързани с опазването на околната среда

18. признава, че е възможно проучването и извличането на шистов газ да доведат до сложно и хоризонтално взаимодействие с околната среда, по-специално вследствие на използвания метод на хидравлично фрактуриране, състава на фрактуриращата течност, дълбочината и изграждането на кладенците, както и площта на засегнатия терен;

19. отчита факта, че видът и методът на добивните дейности се определят от видовете скали във всеки отделен регион; призовава за задължително извършване на изходен анализ на подпочвените води и на геоложки анализ на дълбоките и повърхностните земни пластове на потенциалните находища на шистов газ преди издаване на разрешение, в това число и представяне на доклади относно минали и настоящи миннодобивни дейности в района;

20. подчертава необходимостта от научни изследвания на дългосрочното въздействие върху човешкото здраве, свързано със замърсяването на въздуха и водата вследствие на хидравличното фрактуриране;

21. призовава Комисията да гарантира ефективното прилагане на правните разпоредби относно оценката на въздействието, оказвано от добивните дейности, върху околната среда в националното законодателство; същевременно подчертава, че всяка оценка на въздействието следва да бъде извършвана чрез открит и прозрачен процес;

22. припомня, че „Указанията относно прилагането на Директива 85/337/ЕИО за проекти, свързани с проучването и извличането на неконвенционален въглеводород“ (реф. номер Ares (2011)1339393), издадени от Комисията, ГД „Околна среда“ от 12 декември 2011 г., потвърждават, че Директива 85/337/ЕИО на Съвета, изменена и кодифицирана с Директива 2011/92/ЕС, относно оценката на въздействието на някои публични и частни проекти върху околната среда (известна като Директивата относно оценката на въздействието върху околната среда или Директивата за ОВОС) обхваща проучването и извличането на неконвенционални въглеводороди; припомня освен това, че всеки използван метод за хидравлично фрактуриране е част от общите дейности по проучване и извличане на конвенционални и неконвенционални въглеводороди, които са обхванати от горепосоченото законодателство на ЕС в областта на околната среда и от Директива 94/22/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 30 май 1994 г. относно условията за предоставяне и ползване на разрешения за проучване, изследване и производство на въглеводороди;

23. призовава Комисията да представи предложения, които да осигурят адекватно обхващане от разпоредбите на Директивата относно оценката на въздействието върху околната среда, на особеностите, свързани с проучването и извличането на шистов газ, шистов нефт и метан от находища на въглища; настоява предварителната оценка на въздействието върху околната среда да включва въздействието от пълния жизнен цикъл върху качеството на въздуха, почвата и водата, върху геоложката стабилност, земеползването и шумовото замърсяване;

24. призовава за включването на проектите, свързани с хидравлично фрактуриране, в приложение I на Директивата относно оценката на въздействието върху околната среда;

25. отбелязва, че съществува риск от сеизмични трусове, като възникналите при проучванията за шистов газ в северозападната част на Англия; подкрепя препоръките на възложения от правителството на Обединеното кралство доклад от операторите да се изисква да отговарят на определени сеизмични и микросеизмични стандарти;

26. припомня, че устойчивостта на шистовия газ все още не е доказана; призовава Комисията и държавите членки да извършат цялостна оценка на емисиите на парникови газове през целия процес на добив и производство, за да докажат интегритета на околната среда;

27. счита за подходящо по отношение на отговорността да се обърне тежестта на доказване върху операторите на шистов газ, когато с оглед на естеството на нарушението и неговите неблагоприятни ефекти, други възможни причини и всички останали обстоятелства, преценката на вероятността показва, че дейностите по извличане на шистов газ са причина за вредите за околната среда;

28. призовава Комисията да представи предложения за изрично включване на течностите за хидравлично фрактуриране като „опасни отпадъци“ в приложение III на европейската Директива относно отпадъците (2008/98/EО);

29. отчита сравнително голямото количество вода, използвано в хидравличното фактуриране, предвид факта, че водата е особено чувствителен ресурс за ЕС; подчертава необходимостта от предварителни планове за водоснабдяване, съставени въз основа на местната хидрология, като се отчитат водните ресурси на местно равнище, нуждите на други потребители на вода на местно равнище и капацитета за обработка на отпадните води;

30. призовава Комисията да гарантира, че настоящите европейски екологични стандарти, по-специално по отношение на използваната при хидравличното фрактуриране вода, се спазват напълно и нарушенията получават съответните наказания;

31. припомня, че Рамковата директива за водите изисква от държавите членки да прилагат необходимите мерки за предотвратяване на влошаването на състоянието на всички подземни водни обекти, включително от източници от конкретен пункт като проучване и извличане на въглеводород;

32. призовава промишлеността, в условия на прозрачно сътрудничество с националните регулаторни органи, природозащитните групи и общностите, да предприеме необходимите мерки за предотвратяване на влошаването на състоянието на съответните подземни водни обекти и по този начин да поддържа доброто състояние на подземните води, така както е определено в Рамковата директива за водите и Директивата за подземните води;

33. признава, че хидравличното фрактуриране се извършва на дълбочина много под водоносните пластове с подземни води; счита поради това, тъй като сондажните операции преминават през източници на питейна вода, че основното опасение по отношение на замърсяването на подземните води често е е свързано с интегритета на сондажа по отношение на качеството на покритието и циментирането и способността му да издържа на високото налягане на впръскваната течност и на земните трусове с нисък магнитуд;

34. призовава в определени чувствителни и особено застрашени зони, като например във и под санитарно-охранителни зони, определени за извличане на питейна вода, както и във въгледобивните райони, хидравличното фрактуриране принципно да се забрани.

35. подчертава, че ефективните предпазни мерки налагат постоянен мониторинг на стриктното спазване на най-високи стандарти и най-добри практики по отношение на изграждането и поддържането на сондажи; счита, че операторите следва да представят на компетентните органи доклади относно приключването на сондажите; подчертава, че промишленият сектор и компетентните органи следва да осигурят при всички етапи редовен контрол на качеството по отношение на покритието и здравината на цимента, както и изходни проби на подземните води за контролиране на качеството на питейната вода, в тясно сътрудничество с компаниите за питейна вода; подчертава, че това изисква значителен човешки ресурс и технически опит на всички равнища;

36. призовава Комисията незабавно да издаде насоки относно установяването на базови данни за наблюдение на водите, необходими за оценката на въздействието на проучването и извличането на шистов газ върху околната среда, и критериите, които следва да се използват за оценка на въздействието на хидравличното фрактуриране върху резервоарите на подземни води в различни геоложки образувания, включително потенциалното изместване и кумулативните въздействия;

37. препоръчва операторите, регулаторите и службите за спешно реагиране съвместно да изготвят стандартизирани планове за спешно реагиране, както и да бъдат създадени специализирани екипи за спешно реагиране;

38. счита, че затворената верига на водно рециклиране на мястото на извличане, използваща стоманени контейнери за съхранение, предлага най-щадящия за околната среда начин за пречистване на отпадъчните води чрез ограничаване до минимум на използваното количество вода, на възможността за повърхностни разливи и на разходите/проблемите за трафика и пътната мрежа, свързани с транспортирането на вода за пречистване; счита, че доколкото е възможно следва да се прилага такъв вид рециклиране; отхвърля инжектирането в геоложки образувания на отпадъчни води с цел обезвреждане в съответствие с разпоредбите на Рамковата директива за водите;

39. призовава за стриктно прилагане от страна на операторите, компаниите за питейна вода и компетентните органи на съществуващите стандарти за пречистване на отпадъчни води и на задължителните планове за управление на водите; подчертава обаче, че съществуващите пречиствателни станции са зле оборудвани за пречистване на отпадъчни води от хидравлично фрактуриране и е възможно да изхвърлят замърсители в реките и потоците; счита, че с оглед на това компетентните органи следва да извършат пълна оценка на всички съответни пречиствателни станции за вода в засегнатите държави членки;

40. подчертава, че следва да се спазва минимално безопасно разстояние между сондажите и водните кладенци;

41. вярва, че много от съществуващите противоречия относно НИГ се дължат отчасти на първоначалния отказ на промишления сектор да оповести химическото съдържание на течностите за хидравличното фрактуриране; счита, че е необходима пълна прозрачност, като за всички оператори следва да съществува задължение за пълно оповестяване на химическия състав и концентрацията на течността, използвана за фрактуриране, и за цялостно спазване на съществуващото законодателство на ЕС в рамките на регламента REACH;

42. счита, че споразуменията за взаимно неразкриване на вредите за околната среда, здравето на хората и на животните, като тези, които се прилагат между собствениците на земя в близост до кладенци с шистов газ и операторите на шистов газ в САЩ, не биха били в съответствие със задълженията на ЕС и на държавите членки съгласно Орхуската конвенция, Директивата за достъп до информация (2003/04/ЕО) и Директивата относно екологичната отговорност.

43. посочва, че мулти-хоризонталните сондажи от една и съща сондажна платформа свеждат до минимум ползването на земя и нарушенията в релефа;

44. отбелязва, че производствените обеми от сондажите за шистов газ в Съединените щати се характеризират с рязък спад след първите две години, което води до висока интензивност на непрекъснато сондиране за нови кладенци; отбелязва, че контейнерите за съхранение, компресорните пунктове и газопреносната инфраструктура допълнително засилват въздействието върху земеползването от дейностите, свързани с шистовия газ;

45. призовава държавите членки, които вземат решение да разработват шистов газ и други неконвенционални залежи на изкопаеми горива, да изпратят на Комисията национални планове, в които да се посочва как експлоатацията на тези залежи се вписва в националните им цели за намаляване на емисиите съгласно Решението на ЕС за споделяне на усилията;

46. признава, че постоянните технологични подобрения в хидравличното фрактуриране и хоризонталното сондиране може да помогнат за повишаването на безопасността на НИГ и за намаляване на потенциалните последици за околната среда; насърчава промишления сектор да продължи усилията си за напредък в технологиите и да използва най-добри технологични решения при разработването на ресурсите от НИГ;

47. призовава компетентните национални институти за геоложки изследвания да извършват сеизмичен мониторинг на изходно ниво в сеизмично уязвимите области, за които са предоставени разрешения за извличане на шистов газ, за да установят сеизмичността на терена, което ще даде възможност за оценка на вероятността от предизвикани земетресения и потенциалното въздействие;

48. подчертава, че всяко благоприятно сравнение между баланса на парникови газове от шистов газ по време на жизнения цикъл и този от въглища се основава на стогодишни предвиждания за време на престой в атмосферата; счита, че необходимостта от лимитиране на максималните нива на емисиите в световен мащаб до 2020 г. би оправдало изследване в по-кратък период, например 20 години, като по-подходящо; призовава за допълнителни научни изследвания на изпуснатите емисии на метан, с цел подобряване на отчетността относно тях съгласно годишните разчети и цели на държавите членки в съответствие с Решението на ЕС за споделяне на усилията;

49. настоятелно призовава Комисията да представи законодателни предложения за използване на устройства за изгаряне при изпълнение, т.нар. „екологично изпълнение“, което да е задължително за всички сондажи за шистов газ в ЕС, за да се ограничи горенето само до случаи, в които има съображения за безопасност и да се забрани напълно изпускането на газ от всички сондажи за шистов газ, в опит да се намалят изпуснатите емисии на метан и летливи органични съединения във връзка с шистовия газ;

Публично участие и местни условия

50. отчита факта, че сондажните дейности могат да влошат условията на живот и поради това призовава този въпрос да бъде взет под внимание при издаването на необходимите разрешителни за проучване и експлоатация на въглеводородни находища, както и да бъдат взети всички необходими мерки, по-специално от страна на промишления сектор, чрез прилагането на най-добри налични техники и от страна на държавните органи – чрез прилагането на стриктни разпоредби за свеждане до минимум на неблагоприятните последствия от този род дейности;

51. призовава промишления сектор да ангажира местните общности и да обсъди съвместни решения за свеждане до минимум на въздействието от разработването на шистов газ върху трафика, качеството на пътищата и шума в местата, където се извършват дейностите по разработване;

52. настоятелно призовава държавите членки да осигурят пълна информация и участие за местните органи, по-специално при разглеждане на исканията за разрешителни за проучване и експлоатация; настоятелно призовава по-специално за пълен достъп до оценките на въздействието върху околната среда, здравето на жителите и местната икономика;

53. счита, че следва да се осигури публично участие чрез адекватно информиране на обществеността и чрез публични консултации преди всеки етап на експлоатация и проучвания; призовава за по-голяма прозрачност по отношение на въздействието и използваните химикали и технологии, както и по-голяма прозрачност относно всички проверки и мерки за контрол, с цел да се осигури общественото разбиране и доверие в регулирането на тези дейности;

54. признава, че за справяне с всички въпроси, свързани с НИГ, е необходим много по-добър обмен на информация между промишления сектор, регулаторите и обществеността;

55. приветства в тази връзка отпуснатите в бюджета на ЕС за 2012 г. суми, предназначени за такъв обществен диалог, и насърчава държавите членки да използват това финансиране, за да осигурят по-добрата информираност и възможността за ефективно участие във вземането на решения в техните местни и национални структури за управление на гражданите, живеещи в райони, в които евентуално биха могли да бъдат разработени находища на НИГ;

Международни аспекти

56. счита, че използването на шистов газ и други изкопаеми горива трябва да бъде в съответствие с член 2 на Рамковата конвенция на ООН по изменението на климата (РКООНИК), която призовава за „стабилизация на концентрациите на парникови газове в атмосферата на ниво, което би предотвратило опасна антропогенна намеса върху климатичната система“ и подчертава, че значителното ограничаване до инфраструктури за изкопаеми горива като например за шистов газ би направило невъзможно постигането на тази международна цел;

57. счита, че засиленото проучване и производство на шистов газ в световен мащаб ще доведе до значително увеличаване на изпусканите емисии на метан и че не е извършена оценка на общия потенциал на шистовия газ за затопляне от парникови газове; подчертава, следователно, че експлоатацията на неконвенционални източници на нефт и газ може да възпрепятства постигането на Цел на хилядолетието за развитие на ООН (ЦХР) №7 за осигуряване на екологичната устойчивост, и да подкопае най-новите международни ангажименти във връзка с изменението на климата, заложени в споразумението от Копенхаген; отбелязва, че изменението на климата вече засяга най-силно бедните страни; подчертава освен това, че наред с преките последици за з


--------------------
??????? ? ??????? ??????!
PM
Top

Topic OptionsСтраници: (4) 1 [2] 3 4  Reply to this topicStart new topicStart Poll

 

Нови участници
trened 7/9/2023
ддт 5/2/2022
mita43c 5/12/2021
Krum 20/9/2020
Lucienne71 21/4/2020